F&N wrote:Mislio sam da ce tema ici u drugim smjeru.
U smislu podjele iskustava kako licnih tako i tudjih ako ih znate.
Da potakne neki kreativni razgovor kako bih se mogao njime okoristiti ja, a sigurno i neko drugi ko bude ovo citao ili neko koga bude zanimalo nesto slicno.
Realno 20.000 ma koliko se cinila velikom cifrom i nije toliko velika. Dosta ljudi moze priustiti ovaj novac da pocne neki mini biznis, ali ne usudjuju se o tome ni razmisljati a kamo li da nesto urade.
Nedavno sam razgovarao sa jednim covjekom koji mi je rekao da samo lud (u slucaju da nisi clan neke stranke ili neko iz kriminalnog miljea) moze zapoceti neki privatluk. Nadam se da se situacija barem malo promjenila.
Drugo s ovim novcem, da bi stekao milione, moras imati neku predrama brilijantnu ideju i toga sam dakako svjestan. CIlj mi je ekonomska stabilnost u realnim okvirima...
Internet mislim da je manje vise sav icrpljen u smislu novih ideja, i a premala smo sredina da bi upalile sve finte koje uspjevaju vani.
sve ti to zavisi od toga sta je tvoja struka, sta znas raditi ili sta volis raditi. Ja sam otvorila biznis bez dinara i fino ide bf, ali u bransi sam za koju znam da ide na zapadnom trzistu. Normalno se zivi i to je to, nikakvo bogatstvo...
- Flasiranje vode i izvoz na zapad (ovamo je voda jako losa cak i flasirana je puna pesticida a ova iz cesme ima lijekova svih vrsta u tragovima...)
- Otkup ili uzgoj ljekovitog bilja (cajevi su pravo skupi) i gljiva (smrcak je ovamo pre preskup) - znam, ima toga vec ali ono sto sam ja vidjela je 'nako, bezzeze, oluprofesionalno, sezonski...
- Prozivodnja i izvoz zdrave hrane..o cvekli i cijenama soka od cvekle da ti ne ricam ili hercegovacki nar/sipak..
Nase trziste je malo, valja ona "djeluj lokalno, misli globalno" - reko koga izvoziti, hrvatske ili slovenije? imas li igdje svoju "raju",
Na sta god se odlucis ne bi bilo lose poceti sa malom studijom trzista: u sta ulazis, ko su ti konkurenti, kakva je marza, ko su dobavljaci...
Pa napravis plan za tri godine: ulaganja , rashodi i to...Pa kako da izadjes na trziste, marketing, poznanstva (nigdje bez toga ne mozes puno uciniti)
pa koju su ti jake tacke a koje slabe, po cemu si bolji od konkurencije? a o cemu losiji?
Ostalo je sve tvoja volja: hoces li biti mali ili veliki biznismen to je tvoja strateska odluka
Mozes i peci kokosi i sudzukice ispred skole, mozes otvoriti mesnicu, mozes svasta s 20 000Km, ali sta znas raditi?