postirajte ih ovdje i navedite autora i izvor. Tako ce biti dokumentirani i arhivirani, uvijek dostupni javnosti, novinarima i akobogda tuzilastvu, jer u mnogima postoje elementi krivicnog djela. Medjunarodna zajednica je puno para potrosila da obuci i opremi nasu policiju i tuzilastvo za istrage na internetu. Valjda pronalazak IP adrese za njih nije nerjesiv problem?
Uvrede, prijetnje i pozivi na nasilje ne smiju biti elementi diskusije nego elementi istrage pravosudnih organa. Nadam se i da je Asim prijetnje upucene njemu proslijedio policiji. I zbog sebe i zbog drugih.
Verbalna agresija
Gay story: Mala riznica mržnje
Nakon javne kampanje protiv Queer Sarajevo Festivala i nevjerovatne količine mržnje i poziva na nasilje, nakon samo jednog teksta objavljenog na našem portalu, isto je iskusio i naš novinar. Iako je tekst 'Peder kojeg nisu prebili', napisan kako bi se raspravljalo o samoj suštini teme a ne činjenici da ga je neko uopšte napisao, to za dosta čitalaca uopšte nije bilo važno pa su autoru kolumne psovali, omalovažavali ga i vrijeđali, i na kraju mu prijetili.
Piše: Asim Bešlija
U nedostatku valjanih argumenata ili bez ikakvih argumenata koji bi potakli jedan konstruktivan dijalog, slila se na autora jedne kolumne čitava lavina negativnih komentara koji su dovodili u pitanje uopšte mogućnost pisanja ili usud da se piše o načinu na koji oni koji se identificiraju kao muslimani, prijete i pozivaju na nasilje protiv drugih ljudi. Dakle, poenta teksta nije bila na svim muslimanima-vjernicima, nego upravo onima koji su to isticali i u isto vrijeme nudili kreativna rješenja kako se obračunati sa gay populacijom, opravdavajući to islamom kao religijom mira. Autor ovih redova je upravo od takvih ljudi dobio širok dijapazon poruka koje isijavaju mržnjom, bez razloga usmjerenog na njega, samo što se drznuo javnu kampanju opisati na način na koji se ona odvija na internet forumima i putem vodećih medija i vjerskih zajednica u zemlji. Evo kratkog pregleda samo dijela negativnih poruka.
Peder, glup, neobrazovan
Čovjek koji se samo potpisao kao 'Brčak', nije niti napisao e-mail već je svoj komentar autoru poslao u naslovu svoje poruke, a ona doslovno prepisana glasi:
' ti si glup i ne obrazovan ,Neznas da je po islamu to strogo zabranjeno,Procitaj kura nebraovani.’
Čitalac pod imenom Emir, koji radi za jednu veliku kompaniju u Sarajevu, jer je sa njenog zvanicnog e-maila poslao poruku, bio je kratak i jasan, poručivši: ‘Pederu’.
Jedan čitalac koji je uz e-mail adresu imao upisane inicijale imena i puno prezime, poslao je otvorenu prijetnju, davši na znanje autoru da zna gdje radi i kako mu u ponedjeljak valja na posao.
'Jebat ću te sve dok ne shvatiš ko je od nas dvojice nepismen, i kome sve ovo treba, i ko zapravo ovakve situacije izaziva. Pozz', napisao je ovaj čitalac.
Mensur iz Danske je zaključio da se po ovom tekstu može primjetiti da je bolje biti pederčina nego musliman. Optužio ja autora da koristi pedere da bi mogao ispoljiti svoju mržnju prema muslimanima i svemu muslimanskom, i nastavlja:
' Kupi vazelina i namaži guzu pa čekaj festival i dobro se provedi. Bešlija Asime promijeni ime u Živorad ili neko slično pa navali na krmetinu'.
Anonimus je poručio, očito se predstavljajući kao zastupnik mišljena 'svih' , citiram, ' ne baljezgaj više na sarajevo.x svima si se popeo na qrac' .
Iz daleke Amerike javio se Elvir koji je u svojoj poruci samljeo svega. Autora pita kako to da je on najveća kritika muslimana, dok Hrvati i Srbi protestuju protiv hapšenja Karadžića i Gotovine i slušaju Thompsona, i zar ga to ne muči? Onda autora naziva 'momčinom', dajući svoj interkontinentalni zaključak da ga muči što pederi nisu dobrodošli u jedno tradicionalno društvo na koje u zadnjih 10 godina počinje da utječe modernizacija. Pa, onda nastavlja, doslovno prepisano:
' Znaš šta pičkico ti za mene si isti kao i svi iz velike kladuše to jeste babini, prodaješ guzicu za pare, JEBALI TE TA DVA HRVATA ŠTO SU TI GAZDE oni su skočili na onaj incident kad je hrvatski mladić zaplatio u tramvaju JER ONI SVOJE CIJENE A TVOJE KRITIKUJU I KORISTE MARIONETE POPUT TEBE DA SVOJ INTERES GURAJU, MAMICU TI JEBEM'.
Svoju prekookeansku brigu za stanje u BiH Elvir nastavlja pozivom da autor dođe u Ameriku gdje ima ateista i agnostika, pa i puno vjernika koji podržavaju pedere, gdje će se valjda osjećati bolje, ili da ode u Nizozemsku da postane član njihove partije, poručujući 'jebala te njihova prava'.
Iako sam priznaje da živi u okruženju homoseksualaca u Americi, piše da mu je problem da njegovo dijete odrasta u društvu gdje je homoseksualac totalno normalno jer mu je to gadno i muka misliti o tome. I završava:
'i onda da ja gledam to po našoj bosni pa nemože'.
Jesi li musliman, peder, šta si?
Jasmin je napisao da ne razumije autorovo ogorčenje ramazanom i da mu parada, koje uzgred nema i koja nije ni najavljena, ne smeta, ali da je potrebno izvinjenje svim muslimanima u BiH za sve što je napisano u kolumni.
Elmedina je iznenađena člankom (iako se radi o kolumni, jasno piše na vrhu) i kritikuje da nema nijedne riječi da sve monoteističke religije zabranjuju homoseksualizam, napominjući da je islam jasan po tom pitanju. I dalje pita:
'Zar je moralno da se paradira s kim spavaš? Ko ti u BiH to brani?', pita Elmedina napominjući da je islam mir i nastavlja, mijenjajući kontekst priče za 360 stepeni:
'Mi ne napadamo dok nismo napadnuti. Zar muslimani nisu mirno živjeli prije rata? Ko je započeo rat?'.
Ona kaže da se mora biti slijep da se ne vidi da je ovo provokacija i da je ovo pokazivanje sestrinskim udruženjima kako bi se dobile pare.
Edib iz Sarajeva napravio ja gradaciju termina 'peder' – 'pederčino, pederu, pederčiću', obraćajući se autoru jer ga je njegova 'glupa kolumna iziritirala'. Edib, vrlo maštovit čovjek, napravio je sljedeće poređenje, citat:
'Niko ne brani pederima da budu pederi i bolesni i odvratni i zna se već kakvi.. neka njih takvih ako im se to sviđa.. svakom njegovo i kako voli.. u svojoj kući.. zamisli sad.. ja volim da pravim neke gadarije, recimo da hodam gologuz non-stop, ili da se mažem govnima svuda po tijelu i sad želim da ubijedim čitav svijet da je to super, da to nije bolesno i odvratno i hoću da hodam takav po ferhadiji i nađem još takvih bolesnika kao što sam ja pa mi organizujemo neku paradu i hodam takvi.. a ti .. ti izveo svoju djecu na baščaršiju da jedete ćevape i nešto ti zasmrdi, okreneš se kad ono mi smrdimo i vičemo da je to super, i pozivamo i ostale i dajemo primjer djeci da budu kreteni kao mi i bolesni gadovi...'
Edib je rekorder jer je toliko zaintrigiran da je poslao pet e-mail poruka, i dao neka praktična rješenja kako se riješiti pedera u zemlji koja ima 16 ratificiranih konvencija o ljudskim pravima.
'Smeta to što hodaju nakaze, polugole sa lopticama u ustima i kožnim bičevima po gradu i viču nama da je to super.. e pa taj bezobrazluk i drskost smeta.. Pederi ili se normalno ponašajte i budite diskretni ili kući ili po bijelom svijetu, ima amsterdam i san francisko za njih a i za tebe ako si sam peder ili ako si previše moderan i otvoren za sva govna ovog svijeta, idi brate negdje u manje konzervativnu sredinu pa se i ti guzi u guzicu s tim dragim ti pederčićima'
Edib autoru kaže da je fasciniran pederlukom i kompleksima Zapada, i da ima histeričnu želju da nekome tamo u Evropi i po bijelome svijetu dokaže kako je moderan i trendi, pitajući 'nije valjda da si glup, koliko si peder?'.
I za kraj, Edibova ekspertiza završava ovim:
'Ako smatraš da je svjetski stil biti pederčina i bolesnik mislim da ti je potrebna profesionalna pomoć.. Neki doktor ili hodža.. znam da su doktori kod nas tanki po tom pitanju ali probaj..ko zna..
Ko ti bolan nabi tolike komplekse da zamišljaš da je biti peder il kakav drugi bolesnik svjetski trend?? Zar se moram guziti u guzicu da bih pratio svjetske trendove i bio moderan?? svašta..'
I baš – svašta.