Mala riznica mrznje - stub srama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

shuriken

#1 Mala riznica mrznje - stub srama

Post by shuriken »

Evo prvo clanka sa Sarajevo x. Siguran sam da su mnogi od vas na raznim mjestima, dnevnim novinama, forumima, FB grupama nailazili na bisere i dragulje mrznje stvorenih u glavama nasih sugradjana, bez obzira jesu li na aktualnu temu QF ili je to ona nasa uobicajena mrznja i netrpeljivost.

postirajte ih ovdje i navedite autora i izvor. Tako ce biti dokumentirani i arhivirani, uvijek dostupni javnosti, novinarima i akobogda tuzilastvu, jer u mnogima postoje elementi krivicnog djela. Medjunarodna zajednica je puno para potrosila da obuci i opremi nasu policiju i tuzilastvo za istrage na internetu. Valjda pronalazak IP adrese za njih nije nerjesiv problem?

Uvrede, prijetnje i pozivi na nasilje ne smiju biti elementi diskusije nego elementi istrage pravosudnih organa. Nadam se i da je Asim prijetnje upucene njemu proslijedio policiji. I zbog sebe i zbog drugih.
Verbalna agresija
Gay story: Mala riznica mržnje
Nakon javne kampanje protiv Queer Sarajevo Festivala i nevjerovatne količine mržnje i poziva na nasilje, nakon samo jednog teksta objavljenog na našem portalu, isto je iskusio i naš novinar. Iako je tekst 'Peder kojeg nisu prebili', napisan kako bi se raspravljalo o samoj suštini teme a ne činjenici da ga je neko uopšte napisao, to za dosta čitalaca uopšte nije bilo važno pa su autoru kolumne psovali, omalovažavali ga i vrijeđali, i na kraju mu prijetili.

Piše: Asim Bešlija

U nedostatku valjanih argumenata ili bez ikakvih argumenata koji bi potakli jedan konstruktivan dijalog, slila se na autora jedne kolumne čitava lavina negativnih komentara koji su dovodili u pitanje uopšte mogućnost pisanja ili usud da se piše o načinu na koji oni koji se identificiraju kao muslimani, prijete i pozivaju na nasilje protiv drugih ljudi. Dakle, poenta teksta nije bila na svim muslimanima-vjernicima, nego upravo onima koji su to isticali i u isto vrijeme nudili kreativna rješenja kako se obračunati sa gay populacijom, opravdavajući to islamom kao religijom mira. Autor ovih redova je upravo od takvih ljudi dobio širok dijapazon poruka koje isijavaju mržnjom, bez razloga usmjerenog na njega, samo što se drznuo javnu kampanju opisati na način na koji se ona odvija na internet forumima i putem vodećih medija i vjerskih zajednica u zemlji. Evo kratkog pregleda samo dijela negativnih poruka.

Peder, glup, neobrazovan

Čovjek koji se samo potpisao kao 'Brčak', nije niti napisao e-mail već je svoj komentar autoru poslao u naslovu svoje poruke, a ona doslovno prepisana glasi:

' ti si glup i ne obrazovan ,Neznas da je po islamu to strogo zabranjeno,Procitaj kura nebraovani.’

Čitalac pod imenom Emir, koji radi za jednu veliku kompaniju u Sarajevu, jer je sa njenog zvanicnog e-maila poslao poruku, bio je kratak i jasan, poručivši: ‘Pederu’.

Jedan čitalac koji je uz e-mail adresu imao upisane inicijale imena i puno prezime, poslao je otvorenu prijetnju, davši na znanje autoru da zna gdje radi i kako mu u ponedjeljak valja na posao.

'Jebat ću te sve dok ne shvatiš ko je od nas dvojice nepismen, i kome sve ovo treba, i ko zapravo ovakve situacije izaziva. Pozz', napisao je ovaj čitalac.

Mensur iz Danske je zaključio da se po ovom tekstu može primjetiti da je bolje biti pederčina nego musliman. Optužio ja autora da koristi pedere da bi mogao ispoljiti svoju mržnju prema muslimanima i svemu muslimanskom, i nastavlja:
' Kupi vazelina i namaži guzu pa čekaj festival i dobro se provedi. Bešlija Asime promijeni ime u Živorad ili neko slično pa navali na krmetinu'.

Anonimus je poručio, očito se predstavljajući kao zastupnik mišljena 'svih' , citiram, ' ne baljezgaj više na sarajevo.x svima si se popeo na qrac' .

Iz daleke Amerike javio se Elvir koji je u svojoj poruci samljeo svega. Autora pita kako to da je on najveća kritika muslimana, dok Hrvati i Srbi protestuju protiv hapšenja Karadžića i Gotovine i slušaju Thompsona, i zar ga to ne muči? Onda autora naziva 'momčinom', dajući svoj interkontinentalni zaključak da ga muči što pederi nisu dobrodošli u jedno tradicionalno društvo na koje u zadnjih 10 godina počinje da utječe modernizacija. Pa, onda nastavlja, doslovno prepisano:
' Znaš šta pičkico ti za mene si isti kao i svi iz velike kladuše to jeste babini, prodaješ guzicu za pare, JEBALI TE TA DVA HRVATA ŠTO SU TI GAZDE oni su skočili na onaj incident kad je hrvatski mladić zaplatio u tramvaju JER ONI SVOJE CIJENE A TVOJE KRITIKUJU I KORISTE MARIONETE POPUT TEBE DA SVOJ INTERES GURAJU, MAMICU TI JEBEM'.

Svoju prekookeansku brigu za stanje u BiH Elvir nastavlja pozivom da autor dođe u Ameriku gdje ima ateista i agnostika, pa i puno vjernika koji podržavaju pedere, gdje će se valjda osjećati bolje, ili da ode u Nizozemsku da postane član njihove partije, poručujući 'jebala te njihova prava'.

Iako sam priznaje da živi u okruženju homoseksualaca u Americi, piše da mu je problem da njegovo dijete odrasta u društvu gdje je homoseksualac totalno normalno jer mu je to gadno i muka misliti o tome. I završava:
'i onda da ja gledam to po našoj bosni pa nemože'.

Jesi li musliman, peder, šta si?

Jasmin je napisao da ne razumije autorovo ogorčenje ramazanom i da mu parada, koje uzgred nema i koja nije ni najavljena, ne smeta, ali da je potrebno izvinjenje svim muslimanima u BiH za sve što je napisano u kolumni.

Elmedina je iznenađena člankom (iako se radi o kolumni, jasno piše na vrhu) i kritikuje da nema nijedne riječi da sve monoteističke religije zabranjuju homoseksualizam, napominjući da je islam jasan po tom pitanju. I dalje pita:

'Zar je moralno da se paradira s kim spavaš? Ko ti u BiH to brani?', pita Elmedina napominjući da je islam mir i nastavlja, mijenjajući kontekst priče za 360 stepeni:
'Mi ne napadamo dok nismo napadnuti. Zar muslimani nisu mirno živjeli prije rata? Ko je započeo rat?'.

Ona kaže da se mora biti slijep da se ne vidi da je ovo provokacija i da je ovo pokazivanje sestrinskim udruženjima kako bi se dobile pare.

Edib iz Sarajeva napravio ja gradaciju termina 'peder' – 'pederčino, pederu, pederčiću', obraćajući se autoru jer ga je njegova 'glupa kolumna iziritirala'. Edib, vrlo maštovit čovjek, napravio je sljedeće poređenje, citat:
'Niko ne brani pederima da budu pederi i bolesni i odvratni i zna se već kakvi.. neka njih takvih ako im se to sviđa.. svakom njegovo i kako voli.. u svojoj kući.. zamisli sad.. ja volim da pravim neke gadarije, recimo da hodam gologuz non-stop, ili da se mažem govnima svuda po tijelu i sad želim da ubijedim čitav svijet da je to super, da to nije bolesno i odvratno i hoću da hodam takav po ferhadiji i nađem još takvih bolesnika kao što sam ja pa mi organizujemo neku paradu i hodam takvi.. a ti .. ti izveo svoju djecu na baščaršiju da jedete ćevape i nešto ti zasmrdi, okreneš se kad ono mi smrdimo i vičemo da je to super, i pozivamo i ostale i dajemo primjer djeci da budu kreteni kao mi i bolesni gadovi...'

Edib je rekorder jer je toliko zaintrigiran da je poslao pet e-mail poruka, i dao neka praktična rješenja kako se riješiti pedera u zemlji koja ima 16 ratificiranih konvencija o ljudskim pravima.

'Smeta to što hodaju nakaze, polugole sa lopticama u ustima i kožnim bičevima po gradu i viču nama da je to super.. e pa taj bezobrazluk i drskost smeta.. Pederi ili se normalno ponašajte i budite diskretni ili kući ili po bijelom svijetu, ima amsterdam i san francisko za njih a i za tebe ako si sam peder ili ako si previše moderan i otvoren za sva govna ovog svijeta, idi brate negdje u manje konzervativnu sredinu pa se i ti guzi u guzicu s tim dragim ti pederčićima'

Edib autoru kaže da je fasciniran pederlukom i kompleksima Zapada, i da ima histeričnu želju da nekome tamo u Evropi i po bijelome svijetu dokaže kako je moderan i trendi, pitajući 'nije valjda da si glup, koliko si peder?'.

I za kraj, Edibova ekspertiza završava ovim:
'Ako smatraš da je svjetski stil biti pederčina i bolesnik mislim da ti je potrebna profesionalna pomoć.. Neki doktor ili hodža.. znam da su doktori kod nas tanki po tom pitanju ali probaj..ko zna..
Ko ti bolan nabi tolike komplekse da zamišljaš da je biti peder il kakav drugi bolesnik svjetski trend?? Zar se moram guziti u guzicu da bih pratio svjetske trendove i bio moderan?? svašta..'

I baš – svašta.
Richard Peti

#2 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Richard Peti »

evo i kolumne zbog koje su nastupili svi ovi komentari
Kolumna
Peder kojeg nisu prebili

U provinciji Sarajevo ništa novo. Mirno je. Uz ramazanski rahatluk utihnuo je skoro sav život. Kafić u komšiluku poluprazan. Trafika se umjesto u 10 zatvorila u 8. A, u prodavnici skoro nigdje nikoga. I dok se ispovjedaju grijesi, ponaša skrušeno i bogobojazno, ispod stola se oštre noževi i stišću palije. Valja ubiti barem jednog pedera.

I, šta bi sa Sarajevom? Samo prije desetak dana sve je vrvilo glamurom, filmskim zvijezdama, pozitivnom energijom, životom, tolerancijom, ljubavlju i mirisom svjetske slave. Sve u jednom malom gradu i jednoj maloj zemlji. Deset dana nakon toga, ko biva glavni grad ko biva jedne zemlje, oblijepljen je plakatima koji pozivaju na smrt. I to baš u vrijeme mubarek mjeseca ramazana, i od strane preovlađujućih muslimanskih vjernika koji umjesto otvorenog i toplog srca, drugima i drugačijima ponudiše da ih dobrovoljno sravne sa zemljom. Bilo da se radi o premlaćivanju nekim tupim predmetom, šakama ili sličnim tradicionalnim pomagalima, ili možda nekim sofisticiranijim metodama.

Peder je tako danas postala najtraženija roba u Sarajevu. Kada se nakon namaza i iftara, trbuha punog somuna i drugih mirođija, u zamahu energije, može usput nekoga i ubiti. A, šta bi vjernici drugo i mogli? Zamislite, neko se drznuo da pored jednog vjerskog praznika u jednom multinacionalnom gradu, i još sekularnom, promovira pederluk, i kojekakve izložbe, performanse. Sve nešto što je strano biću našeg naroda kojem je merak u večeri rane sejriti i meziti, pustit jal' ilahiju jal' Safeta, i nigdje zemlje ljepše od Bosne. Pederi, ateisti, druge vjere – pa, toga ovdje nikad nije bilo. Samo komunističko smeće i izmišljotine!

Ali, evo nas opet na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta. Blicaju fotoaparati, kamere na sve strane, dosta dječurlije vrišti. Stigao nam Kevin Spacey. Da, onaj Kevin Spacey. U Sarajevu, glavom i bradom. I nije sam. Došao je sa dvojicom dečkića. Lijepi, mladi, zgodni. Niko ih nije primjetio. No, eto, pokazalo se na jednom privatnom partiju nakon Kevinovog dolaska da to nisu njegovi prijatelji već - ljubavnici! I niko ga ne premlati. Elem, čovjek čitave glave, a bolestan od takve teške bolesti (domaćini mu ne objasniše)! Valjda sad mnogi koji su se slikali s njim peru svoje ruke da im pederluk, ne daj bože, ne pređe.

A, Kevin je otišao i dalje pa je na Hvaru gdje je proveo par dana nakon Sarajeva, svome 'prijatelju' skinuo hlačice i gaćice te ga udarao po guzi. Hihihi. Zločesto. Sve su ovo zabilježili novinari britanskog lista The Sun. Opet, čovjek u Sarajevu prođe dobro pa je umjesto kamenica u glavu, mogao samo gledati bliceve fotoaparata i vrisku brižno odgojene mladeži.

No, nije ovdje kraj priči o pederluku na SFF-u. Svjetski priznati režiser Todd Haynes doveo je svoga dečka. Uslikani su u jednom sarajevskom restoranu na ugodnom partiju. Kakvog li iznenađenja, da njima dvojici ništa nije bilo. A, ljudi nisu ni bili svjesni gdje su, zapravo, došli.

Elem, razni Kevini i ini su otišli, sjaj i glamur je prošao i vrijeme je da se vratimo svojim starim, dobrim animalnim navikama – ubij, razbij, zakolji.

Krvožedni političari, trendi vjernici, polupismeni branioci ćudoređa, ustali su u odbranu kao biser čistog Sarajeva i to od jednog festivala! Krv nije pala, a kad će, ne zna se. Čak se i naša gradonačelnica koja je inače ponosna na metropolu, priključila ovom horskom pozivu na ubistva u svome gradu koji priznaje jedino ramazane i druge muslimanske svetkovine. Kome se ne sviđa, eno Srbije, eno Hrvatske, bijeli svijet, ili ako hoćete ostati, možda pod zemlju. Ko kaže da nema alternative i mjesta za sve?

P. S. Zamislite kako će biti divno jednog dana. Lijepo i čisto nečije Sarajevo. U svakoj mjesnoj zajednici po jedna džamija, Srba, Hrvata, Jevreja, ateista, pedera i svakojakog zapadnog šljama nigdje na vidiku, a zrak miriše po somunu koji je sad vreo iz pekare. U parkovima nigdje papirića na vidiku, a umjesto klupa i igraonica za djecu, što je samo gubljenje vremena, vehabije će postaviti svoju aparaturu za vježbanje borilačkih vještina. Djeca će u vrtićima već znati ilahije a reis-predsjednik svako će veče na televiziji držati vazove, o tome u kakvom dženetu (raju) na zemlji živimo. Eh, to će biti vremena.
bravo ja

#3 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by bravo ja »

komentari JESU BILI ODVRATNI ..... Citala sam ...ALI...jos gori je ovaj tekst koji je objavljen danas (gay story) i citira te odvratne komentare
nisam ni na jednoj, ni na drugoj strani!!Smatram da je Asim trebao policiji prijaviti ako se boji, jer je na ovaj nacin narusen ugled portala sarajevo-x, koji je svojim korisnicima dao mogucnost da iznesu svoje misljenje, (bez cenzure) a zatim javno prozvao...bezveze...i jos bezeveznije je sto se ne moze komentarisati gay story....
sto bi narod reko:sve skupa, vela havle :cry:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Truba »

poruka dijaspori koja pametuje

vratite se i mijenjajte...

ne uživajte u kapitalističkim zemljama nego dođite i pomozite da riješimo tranzicijske probleme
suncica24

#5 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by suncica24 »

bravo ja wrote:komentari JESU BILI ODVRATNI ..... Citala sam ...ALI...jos gori je ovaj tekst koji je objavljen danas (gay story) i citira te odvratne komentare
nisam ni na jednoj, ni na drugoj strani!!Smatram da je Asim trebao policiji prijaviti ako se boji, jer je na ovaj nacin narusen ugled portala sarajevo-x, koji je svojim korisnicima dao mogucnost da iznesu svoje misljenje, (bez cenzure) a zatim javno prozvao...bezveze...i jos bezeveznije je sto se ne moze komentarisati gay story....
sto bi narod reko:sve skupa, vela havle :cry:

Misljenje i stav su jedno, prijetnje, gnusnosti, mrznja je nesto sasvim drugo.
fixer

#6 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by fixer »

shuriken wrote:Evo prvo clanka sa Sarajevo x. Siguran sam da su mnogi od vas na raznim mjestima, dnevnim novinama, forumima, FB grupama nailazili na bisere i dragulje mrznje stvorenih u glavama nasih sugradjana, bez obzira jesu li na aktualnu temu QF ili je to ona nasa uobicajena mrznja i netrpeljivost.

postirajte ih ovdje i navedite autora i izvor. Tako ce biti dokumentirani i arhivirani, uvijek dostupni javnosti, novinarima i akobogda tuzilastvu, jer u mnogima postoje elementi krivicnog djela. Medjunarodna zajednica je puno para potrosila da obuci i opremi nasu policiju i tuzilastvo za istrage na internetu. Valjda pronalazak IP adrese za njih nije nerjesiv problem?

Uvrede, prijetnje i pozivi na nasilje ne smiju biti elementi diskusije nego elementi istrage pravosudnih organa. Nadam se i da je Asim prijetnje upucene njemu proslijedio policiji. I zbog sebe i zbog drugih.
Verbalna agresija
Gay story: Mala riznica mržnje
Nakon javne kampanje protiv Queer Sarajevo Festivala i nevjerovatne količine mržnje i poziva na nasilje, nakon samo jednog teksta objavljenog na našem portalu, isto je iskusio i naš novinar. Iako je tekst 'Peder kojeg nisu prebili', napisan kako bi se raspravljalo o samoj suštini teme a ne činjenici da ga je neko uopšte napisao, to za dosta čitalaca uopšte nije bilo važno pa su autoru kolumne psovali, omalovažavali ga i vrijeđali, i na kraju mu prijetili.

U nedostatku valjanih argumenata ili bez ikakvih argumenata koji bi potakli jedan konstruktivan dijalog, slila se na autora jedne kolumne čitava lavina negativnih komentara koji su dovodili u pitanje uopšte mogućnost pisanja ili usud da se piše o načinu na koji oni koji se identificiraju kao muslimani, prijete i pozivaju na nasilje protiv drugih ljudi. Dakle, poenta teksta nije bila na svim muslimanima-vjernicima, nego upravo onima koji su to isticali i u isto vrijeme nudili kreativna rješenja kako se obračunati sa gay populacijom, opravdavajući to islamom kao religijom mira. Autor ovih redova je upravo od takvih ljudi dobio širok dijapazon poruka koje isijavaju mržnjom, bez razloga usmjerenog na njega, samo što se drznuo javnu kampanju opisati na način na koji se ona odvija na internet forumima i putem vodećih medija i vjerskih zajednica u zemlji. Evo kratkog pregleda samo dijela negativnih poruka.

Peder, glup, neobrazovan

Čovjek koji se samo potpisao kao 'Brčak', nije niti napisao e-mail već je svoj komentar autoru poslao u naslovu svoje poruke, a ona doslovno prepisana glasi:

' ti si glup i ne obrazovan ,Neznas da je po islamu to strogo zabranjeno,Procitaj kura nebraovani.’

Čitalac pod imenom Emir, koji radi za jednu veliku kompaniju u Sarajevu, jer je sa njenog zvanicnog e-maila poslao poruku, bio je kratak i jasan, poručivši: ‘Pederu’.

Jedan čitalac koji je uz e-mail adresu imao upisane inicijale imena i puno prezime, poslao je otvorenu prijetnju, davši na znanje autoru da zna gdje radi i kako mu u ponedjeljak valja na posao.

'Jebat ću te sve dok ne shvatiš ko je od nas dvojice nepismen, i kome sve ovo treba, i ko zapravo ovakve situacije izaziva. Pozz', napisao je ovaj čitalac.

Mensur iz Danske je zaključio da se po ovom tekstu može primjetiti da je bolje biti pederčina nego musliman. Optužio ja autora da koristi pedere da bi mogao ispoljiti svoju mržnju prema muslimanima i svemu muslimanskom, i nastavlja:
' Kupi vazelina i namaži guzu pa čekaj festival i dobro se provedi. Bešlija Asime promijeni ime u Živorad ili neko slično pa navali na krmetinu'.

Anonimus je poručio, očito se predstavljajući kao zastupnik mišljena 'svih' , citiram, ' ne baljezgaj više na sarajevo.x svima si se popeo na qrac' .

Iz daleke Amerike javio se Elvir koji je u svojoj poruci samljeo svega. Autora pita kako to da je on najveća kritika muslimana, dok Hrvati i Srbi protestuju protiv hapšenja Karadžića i Gotovine i slušaju Thompsona, i zar ga to ne muči? Onda autora naziva 'momčinom', dajući svoj interkontinentalni zaključak da ga muči što pederi nisu dobrodošli u jedno tradicionalno društvo na koje u zadnjih 10 godina počinje da utječe modernizacija. Pa, onda nastavlja, doslovno prepisano:
' Znaš šta pičkico ti za mene si isti kao i svi iz velike kladuše to jeste babini, prodaješ guzicu za pare, JEBALI TE TA DVA HRVATA ŠTO SU TI GAZDE oni su skočili na onaj incident kad je hrvatski mladić zaplatio u tramvaju JER ONI SVOJE CIJENE A TVOJE KRITIKUJU I KORISTE MARIONETE POPUT TEBE DA SVOJ INTERES GURAJU, MAMICU TI JEBEM'.

Svoju prekookeansku brigu za stanje u BiH Elvir nastavlja pozivom da autor dođe u Ameriku gdje ima ateista i agnostika, pa i puno vjernika koji podržavaju pedere, gdje će se valjda osjećati bolje, ili da ode u Nizozemsku da postane član njihove partije, poručujući 'jebala te njihova prava'.

Iako sam priznaje da živi u okruženju homoseksualaca u Americi, piše da mu je problem da njegovo dijete odrasta u društvu gdje je homoseksualac totalno normalno jer mu je to gadno i muka misliti o tome. I završava:
'i onda da ja gledam to po našoj bosni pa nemože'.

Jesi li musliman, peder, šta si?

Jasmin je napisao da ne razumije autorovo ogorčenje ramazanom i da mu parada, koje uzgred nema i koja nije ni najavljena, ne smeta, ali da je potrebno izvinjenje svim muslimanima u BiH za sve što je napisano u kolumni.

Elmedina je iznenađena člankom (iako se radi o kolumni, jasno piše na vrhu) i kritikuje da nema nijedne riječi da sve monoteističke religije zabranjuju homoseksualizam, napominjući da je islam jasan po tom pitanju. I dalje pita:

'Zar je moralno da se paradira s kim spavaš? Ko ti u BiH to brani?', pita Elmedina napominjući da je islam mir i nastavlja, mijenjajući kontekst priče za 360 stepeni:
'Mi ne napadamo dok nismo napadnuti. Zar muslimani nisu mirno živjeli prije rata? Ko je započeo rat?'.

Ona kaže da se mora biti slijep da se ne vidi da je ovo provokacija i da je ovo pokazivanje sestrinskim udruženjima kako bi se dobile pare.

Edib iz Sarajeva napravio ja gradaciju termina 'peder' – 'pederčino, pederu, pederčiću', obraćajući se autoru jer ga je njegova 'glupa kolumna iziritirala'. Edib, vrlo maštovit čovjek, napravio je sljedeće poređenje, citat:
'Niko ne brani pederima da budu pederi i bolesni i odvratni i zna se već kakvi.. neka njih takvih ako im se to sviđa.. svakom njegovo i kako voli.. u svojoj kući.. zamisli sad.. ja volim da pravim neke gadarije, recimo da hodam gologuz non-stop, ili da se mažem govnima svuda po tijelu i sad želim da ubijedim čitav svijet da je to super, da to nije bolesno i odvratno i hoću da hodam takav po ferhadiji i nađem još takvih bolesnika kao što sam ja pa mi organizujemo neku paradu i hodam takvi.. a ti .. ti izveo svoju djecu na baščaršiju da jedete ćevape i nešto ti zasmrdi, okreneš se kad ono mi smrdimo i vičemo da je to super, i pozivamo i ostale i dajemo primjer djeci da budu kreteni kao mi i bolesni gadovi...'

Edib je rekorder jer je toliko zaintrigiran da je poslao pet e-mail poruka, i dao neka praktična rješenja kako se riješiti pedera u zemlji koja ima 16 ratificiranih konvencija o ljudskim pravima.

'Smeta to što hodaju nakaze, polugole sa lopticama u ustima i kožnim bičevima po gradu i viču nama da je to super.. e pa taj bezobrazluk i drskost smeta.. Pederi ili se normalno ponašajte i budite diskretni ili kući ili po bijelom svijetu, ima amsterdam i san francisko za njih a i za tebe ako si sam peder ili ako si previše moderan i otvoren za sva govna ovog svijeta, idi brate negdje u manje konzervativnu sredinu pa se i ti guzi u guzicu s tim dragim ti pederčićima'

Edib autoru kaže da je fasciniran pederlukom i kompleksima Zapada, i da ima histeričnu želju da nekome tamo u Evropi i po bijelome svijetu dokaže kako je moderan i trendi, pitajući 'nije valjda da si glup, koliko si peder?'.

I za kraj, Edibova ekspertiza završava ovim:
'Ako smatraš da je svjetski stil biti pederčina i bolesnik mislim da ti je potrebna profesionalna pomoć.. Neki doktor ili hodža.. znam da su doktori kod nas tanki po tom pitanju ali probaj..ko zna..
Ko ti bolan nabi tolike komplekse da zamišljaš da je biti peder il kakav drugi bolesnik svjetski trend?? Zar se moram guziti u guzicu da bih pratio svjetske trendove i bio moderan?? svašta..'

I baš – svašta.
davno sam ja govorio da te ljude treba prozivati, samo mi nije moderacija odgovorila da li je to u skladu sa pravilima. svaka cast shuriken sto si otvorio temu. takve ljude moramo istaknuti, jer sa njima trebaju da picaju nadlezne sluzbe, kako one sto se bave prevencijom, tako one kojima je cilj adekvatna kazna.
Malaa

#7 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Malaa »

Jah eto jadan Beslija....nas narod jeste primitivan i daje svakakve komentare, ali napisati onakav tekst (u kojem kao nije bilo vrijedjanja muslimana i slicno ili kao nisu se svi vrijedjali.....ne, nikako) i ne ocekivati ovakve reakcije, pa stvarno moras ili imat m*da ili biti bezobrazan i glup....znao je on dobro sta moze ocekivati i kakva ce reakcija biti i znao je da ce izazvati veliku prasinu i ispunio je svoj cilj...a sad kao ganja svoja neka prava i osjeca se uvrijedjenim....ma dajte...
bravo ja

#8 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by bravo ja »

Malaa wrote:Jah eto jadan Beslija....nas narod jeste primitivan i daje svakakve komentare, ali napisati onakav tekst (u kojem kao nije bilo vrijedjanja muslimana i slicno ili kao nisu se svi vrijedjali.....ne, nikako) i ne ocekivati ovakve reakcije, pa stvarno moras ili imat m*da ili biti bezobrazan i glup....znao je on dobro sta moze ocekivati i kakva ce reakcija biti i znao je da ce izazvati veliku prasinu i ispunio je svoj cilj...a sad kao ganja svoja neka prava i osjeca se uvrijedjenim....ma dajte...

jah..ima ti i ta mjesta
..ko ono...trazili ste-evo vam ga :)
Malaa

#9 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Malaa »

I odakle mu pravo da natpise sa "smrt pederima" veze nuzno za muslimane, kako to on sa sigurnoscu zna ko je to napisao? I tekst sigurno nije bio s ciljem da se branei zastite prava homoseksualaca, vec da se izvrijedja cijeli jedan sveti mjesec i narod jedne vjeroispovijesti...ako ne zelis vrijedjati sve, onda fino navedes pojedince (ali to naravno ne znas, niti iko zna)ili direktno uputiti kritike za sve one koji su to pocinili bez obzira koje vjere i nacije, a kad to vec ne znas, onda treba odmah izvrijedjati cijelu vjeru, iftar, pune trbuhe i slicno....sramota
Malaa

#10 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Malaa »

Ili sto je uospte ostavljen prostor za komentarisanje ili je gospodin jednostavno mislio da ce ga neko pohvalit i podrzati ? :lol: :lol: :lol: jah...sigurno...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#11 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:I odakle mu pravo da natpise sa "smrt pederima" veze nuzno za muslimane, kako to on sa sigurnoscu zna ko je to napisao? I tekst sigurno nije bio s ciljem da se branei zastite prava homoseksualaca, vec da se izvrijedja cijeli jedan sveti mjesec i narod jedne vjeroispovijesti...ako ne zelis vrijedjati sve, onda fino navedes pojedince (ali to naravno ne znas, niti iko zna)ili direktno uputiti kritike za sve one koji su to pocinili bez obzira koje vjere i nacije, a kad to vec ne znas, onda treba odmah izvrijedjati cijelu vjeru, iftar, pune trbuhe i slicno....sramota
Interesantno. Nisam te upratila da tako komentarises postove i postavljace u kojima su svi srbi cetnici, svi hrvati ustase i slicno...
dokle god se svi vi u torovima budete bunili samo kad je vas tor na tapeti, dotle ce i nas koji nismo u vasa 3 tora neko g**it.

Sto se teksta ko teksta tice, na vrh glave mi se popela diskusija o tome. Dok se mi zamajavamo pricom da li je anus exit only ili ne, krupne stvari prolaze pored nas. Ali to nije bitno, zar ne?
Malaa

#12 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Malaa »

Koliko ja znam ovdje nije tema o balijama,ustasama i cetnicima, jer njih i nema u tekstu doticnog...a opet imam pravo da branim svoje, ostale skupine sigurno to nece...i dok god se kritikuje ono sto predstavlja mene do tada cu i imat komentare na to...a ja nisam rekla da je asim ustasa i cetnik, niti se kako sam rekla isti ne navode uopste...
kejns

#13 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by kejns »

jeste li vidjeli kuharski show na OBN? Stavili kuhara pedera :)
Ubrzo ce nam biti kao na zapadu, ako nisi peder, automatski nisi ni dobar u sljedecim bransama: frizer, kostimograf, kuhar, maneken, dizajner, snajder, prodavac odjece i obuce itd.

Ovi sto se zalazu za pedere, zelim im da postanu punopravni gradjani grada Pariza :) Pa kad god u karijeri zele postici jedan nivo vise, da ima ga peder prvo malo zabode.
Last edited by kejns on 15/09/2008 11:37, edited 1 time in total.
black

#14 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by black »

ljigavo ..ali dobio je paznju ..
bravo ja

#15 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by bravo ja »

:-)
fixer

#16 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by fixer »

kejns wrote:jeste li vidjeli kuharski show na OBN? Stavili kuhara pedera :)
Ubrzo ce nam biti kao na zapadu, ako nisi peder, automatski nisi ni dobar u sljedecim bransama: frizer, kostimograf, kuhar, maneken, dizajner, snajder, prodavac odjece i obuce itd.

Ovi sto se zalazu za pedere, zelim im da postanu punopravni gradjani grada Pariza :)
imas li ti to neko traumaticno iskustvo sa njima? koliko njih poznajes pa da mozes reci poneku o njima, onako, u globalu? kako znas da je taj na obn-u peder? plitko, plitko, ali bas plitko.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#17 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by mIRCerka »

Malaa wrote:Koliko ja znam ovdje nije tema o balijama,ustasama i cetnicima, jer njih i nema u tekstu doticnog...a opet imam pravo da branim svoje, ostale skupine sigurno to nece...i dok god se kritikuje ono sto predstavlja mene do tada cu i imat komentare na to...a ja nisam rekla da je asim ustasa i cetnik, niti se kako sam rekla isti ne navode uopste...
u ovom clanku nije, ali je tema ta vrsta GOVORA...govor mrznje...

A narod ko francuske sobarice, naivan do srzi... dok se glodjete ko je u pravu, Brankovic nije podnio ostavku iako je obecao JAVNO. To ti je samo jedan od primjera U KOJE SVRHE SE TAKAV GOVOR KORISTI.

NE sjecam se da su u sarajevu homoseksualci dobijali bas tako batine prije rata, iako ih je i tada bilo i nisu se bas krili u katakombama....
Sjecam se da sam na putu od Dobrinje do Grbavice u troli ranom zorom (casovi solfedja bili u 7 i 15 ujutro!) slusala kako su "drotovi namarali kosanere kod parkushe"...

Ne sjecam se bas da je bilo neke pretjerane mrznje, vise je tih belaja bilo iz puke dosade...Dizelasi sa Alipashina dodju i namaraju Dobrinjce, ovi uzvrate i sve tako u krug...

A sto se tice prozivke, pogledaj malo bilo koji clanak s komentarima. Nije Asim, nije mIRCi i nije Malaa kriva sto je neka osoba napisala gnusan komentar i jos bilesi okacila svoju POSLOVNU email adresu.
Malaa

#18 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Malaa »

Mogu kritikovati ustase npr. i cetnike za odredjene postupke, ali necu nikad kritikovati i vrijedjati Bozic, Uskrs i ostale svete praznike i obicaje krscanstva zbog njihovih postupaka...jer ne spadaju samo navede dvije skupine u domen krscanstva
kejns

#19 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by kejns »

eto nije peder :) samo se tako sisa :)

Svako moje iskustvo sa pederom bilo bi veoma krvavo, a hvala Bogu nemam takvih iskustava, ali oni koji se zalazu za njihova prava imat ce ih sigurno.
x0z0y0

#20 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by x0z0y0 »

ocito da i ovdje ima Beslijinih komentatora koje je javna prozivka pogodila :roll:
lunci

#21 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by lunci »

ako cemo realno sarajevo-x je svjesno otvorila svoje stranice kojekakvim manijacima nebi li nabila posjecenost stranice..svakodnevno kojekakvi fasisti ordiniraju na svim mogucim clancima pljuju, prijete, laju, smrde,mrze gore nego na portalu avaza ili kojekakvim ustasko-cetnickim stranicama i sad nakon par mjeseci neko se kao cudi sto vrijedjaju gay populaciju i autora???

dat im je prostor "da se izraze" tako da stvarno ne razumijem otkud sad odjednom neka iznenadjenost ? koga ja sad da osudjujem tu stoku ili onoga ko im dozvoljava da mi zagade svaki dan!!

hate speech is not freedom of speech :x
shalaedin

#22 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by shalaedin »

dzemmo wrote:evo i kolumne zbog koje su nastupili svi ovi komentari
Kolumna
Peder kojeg nisu prebili

U provinciji Sarajevo ništa novo. Mirno je. Uz ramazanski rahatluk utihnuo je skoro sav život. Kafić u komšiluku poluprazan. Trafika se umjesto u 10 zatvorila u 8. A, u prodavnici skoro nigdje nikoga. I dok se ispovjedaju grijesi, ponaša skrušeno i bogobojazno, ispod stola se oštre noževi i stišću palije. Valja ubiti barem jednog pedera.

I, šta bi sa Sarajevom? Samo prije desetak dana sve je vrvilo glamurom, filmskim zvijezdama, pozitivnom energijom, životom, tolerancijom, ljubavlju i mirisom svjetske slave. Sve u jednom malom gradu i jednoj maloj zemlji. Deset dana nakon toga, ko biva glavni grad ko biva jedne zemlje, oblijepljen je plakatima koji pozivaju na smrt. I to baš u vrijeme mubarek mjeseca ramazana, i od strane preovlađujućih muslimanskih vjernika koji umjesto otvorenog i toplog srca, drugima i drugačijima ponudiše da ih dobrovoljno sravne sa zemljom. Bilo da se radi o premlaćivanju nekim tupim predmetom, šakama ili sličnim tradicionalnim pomagalima, ili možda nekim sofisticiranijim metodama.

Peder je tako danas postala najtraženija roba u Sarajevu. Kada se nakon namaza i iftara, trbuha punog somuna i drugih mirođija, u zamahu energije, može usput nekoga i ubiti. A, šta bi vjernici drugo i mogli? Zamislite, neko se drznuo da pored jednog vjerskog praznika u jednom multinacionalnom gradu, i još sekularnom, promovira pederluk, i kojekakve izložbe, performanse. Sve nešto što je strano biću našeg naroda kojem je merak u večeri rane sejriti i meziti, pustit jal' ilahiju jal' Safeta, i nigdje zemlje ljepše od Bosne. Pederi, ateisti, druge vjere – pa, toga ovdje nikad nije bilo. Samo komunističko smeće i izmišljotine!

Ali, evo nas opet na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta. Blicaju fotoaparati, kamere na sve strane, dosta dječurlije vrišti. Stigao nam Kevin Spacey. Da, onaj Kevin Spacey. U Sarajevu, glavom i bradom. I nije sam. Došao je sa dvojicom dečkića. Lijepi, mladi, zgodni. Niko ih nije primjetio. No, eto, pokazalo se na jednom privatnom partiju nakon Kevinovog dolaska da to nisu njegovi prijatelji već - ljubavnici! I niko ga ne premlati. Elem, čovjek čitave glave, a bolestan od takve teške bolesti (domaćini mu ne objasniše)! Valjda sad mnogi koji su se slikali s njim peru svoje ruke da im pederluk, ne daj bože, ne pređe.

A, Kevin je otišao i dalje pa je na Hvaru gdje je proveo par dana nakon Sarajeva, svome 'prijatelju' skinuo hlačice i gaćice te ga udarao po guzi. Hihihi. Zločesto. Sve su ovo zabilježili novinari britanskog lista The Sun. Opet, čovjek u Sarajevu prođe dobro pa je umjesto kamenica u glavu, mogao samo gledati bliceve fotoaparata i vrisku brižno odgojene mladeži.

No, nije ovdje kraj priči o pederluku na SFF-u. Svjetski priznati režiser Todd Haynes doveo je svoga dečka. Uslikani su u jednom sarajevskom restoranu na ugodnom partiju. Kakvog li iznenađenja, da njima dvojici ništa nije bilo. A, ljudi nisu ni bili svjesni gdje su, zapravo, došli.

Elem, razni Kevini i ini su otišli, sjaj i glamur je prošao i vrijeme je da se vratimo svojim starim, dobrim animalnim navikama – ubij, razbij, zakolji.

Krvožedni političari, trendi vjernici, polupismeni branioci ćudoređa, ustali su u odbranu kao biser čistog Sarajeva i to od jednog festivala! Krv nije pala, a kad će, ne zna se. Čak se i naša gradonačelnica koja je inače ponosna na metropolu, priključila ovom horskom pozivu na ubistva u svome gradu koji priznaje jedino ramazane i druge muslimanske svetkovine. Kome se ne sviđa, eno Srbije, eno Hrvatske, bijeli svijet, ili ako hoćete ostati, možda pod zemlju. Ko kaže da nema alternative i mjesta za sve?

P. S. Zamislite kako će biti divno jednog dana. Lijepo i čisto nečije Sarajevo. U svakoj mjesnoj zajednici po jedna džamija, Srba, Hrvata, Jevreja, ateista, pedera i svakojakog zapadnog šljama nigdje na vidiku, a zrak miriše po somunu koji je sad vreo iz pekare. U parkovima nigdje papirića na vidiku, a umjesto klupa i igraonica za djecu, što je samo gubljenje vremena, vehabije će postaviti svoju aparaturu za vježbanje borilačkih vještina. Djeca će u vrtićima već znati ilahije a reis-predsjednik svako će veče na televiziji držati vazove, o tome u kakvom dženetu (raju) na zemlji živimo. Eh, to će biti vremena.
Evo jedinstvenih primjera Asimove tolerancije...prvo huli skrusene i bogobojazne i stavlja im nozeve u ruke, pa onda zamjenjuje toplo srce vjernika losim mislima o sofisticiranim metodama za ubijanje pedera i onda se trudi da zamisli kako bi Sarajevo trebalo da izgleda u buducnosti na jedan ruzan nacin vrijedjajuci one koji i imaju osjecaje vjernika i diskriminira i djeli muslimane jedne nazivajuci vehabijama (podebljano).
Evo i ja sam protiv Queer Festivala u Sarajevu jer mislim da ispituju teren za neku buducu paradu. Generalno nepodrzavam homoseksualce, ali to me nije navelo da ih ubijem ili pretucem. Ako je ovo demokratija, onda postoji legalan nacin da se takav dogadjaj sprijeci. Medjutim moje savjetovanje da svoje sex. opredjeljenje ne ispoljavaju na ulicama ili kakvim simbolicnim setnjama radi mnogih nesvijesnih ljudi su nazvali pozivom za linc i eto belaja. Hiljadu nekih rijeci je palo... doduse mogle su pasti i teze. Po meni drvlje i kamenje... tako da me ne cudi sto su neistomisljenici Asima Beslije zbog ovakvog teksta napali njega. O kategoriji ljudi koja je njega napala ne zelim davati komentar, pretpostavite kakvi su oni... Sve ste mogli procitati. Nije daleko jezik od stanja srca.

A sto se tice Kevina Spaceya i Todda Haynesa oni nisu dosli ovdje da svoje sex. opredjeljenje i apetite pokazu ovome narodu i prikazu ih kao dobre vrijednosti vec da prisustvuju Sarajevo Film Festivalu. O njima se tek kasnije pricalo.
fixer

#23 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by fixer »

Malaa wrote:Mogu kritikovati ustase npr. i cetnike za odredjene postupke, ali necu nikad kritikovati i vrijedjati Bozic, Uskrs i ostale svete praznike i obicaje krscanstva zbog njihovih postupaka...jer ne spadaju samo navede dvije skupine u domen krscanstva
ali ces kritikovati katolike, pravoslavce, koji u svoj svetosti na dan bozica odu u obliznju džamiju, i u maniri istinskog vjernika, napisu na zid "smrt balijama"? pitanje je koliko je moguce nazivati sebe vjernikom, a onda pozivati na linch?
drama

#24 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by drama »

naravno da se ne mogu opravdat' prijetnje ( neko bi treb'o odgovarat' za to )
al' meni stvarno nije jasno sto sarajevo-x-u treba jedan asim beslija???

:sax: al' asim ...
Malaa

#25 Re: Mala riznica mrznje - stub srama

Post by Malaa »

"smrt pederima" za ramazan, nije isto kao i "smrt balijama" na dzamiji za bozic....prije svga navodis ko vec postavlja takve natpise, a opet ponavljam ko sa sigurnoscu moze reci da je musliman postavio taj natpis, da li je on vjernik (upravo kao sto kazes) i opet navodim kritikovati pojedince i optuzivati ih ako znas ko su, ok, ali sad pljuvati po Bozicu i Ramazanu zato sto je neko to napisao ( a opet ponavljam nigdje nema dokaza ko je to postavio), nije uredu.....ja nisam postavila natpis "smrt pederima", niti bi mi ikad palo napamet, ne bi nikad nikoga prebila i ubila zbog toga, licno ne podrzavam pedere i javno iskazivanje svoje sexulanosti,ali nikoga ne vrijedjam niti imam uospte povoda da iskazem svoje misljenje o njima i da ih komentarisem dok sami ne izazivaju...ali me na kraju jako vrijedja sto se nadje neko ko nije nikakav autoritet niti predstavnik homoseksulaca niti kao je iko pitao za misljenje, da po vrh svega ne brani homoseksulace, nego nadje najogavnije rijeci i recenice da izvrijedja ono sto je njemu cejf i ono sto je za mene kao pojedinca sveto....Ramazan
Locked