Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Selbir

#1 Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by Selbir »

Zdravo kao što i sam naslov kaže treba mi pomoć i vaše neko mišljenje oko fakulteta koje bih trebao razmotriti i u kojima ima budućnosti ( znam da smo u takvoj državi gdje i fakultet nema neki "veliki" značaj ali želim da upišem nešto sa čim ću se barem moći nadati ). Upisao sam Srednju zubotehničku školu i tu prolazim odličnim međutim stomatologija me dalje ne zanima..Za sada sam samo uzeo u obzir, jer me to hajd da kazem zanima na PMF-u OPŠTE KOMPJUTERSKE NAUKE - želim vaše mišljenje o tome također.U velikoj sam dilemi i ni sam ne znam šta bih volio sutra biti.Nadam se da ćete mi pomoći.LP :bih:
MarlboroGold

#2 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by MarlboroGold »

Ako te roditelji (ili sam sebe) mogu finansirati - Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru.
Programiranje i ostalo je sadašnjost i budućnost, a sa tom strukom bez problema možeš doći do posla i dobrih primanja. Iz IT branše nikog nema na birou da čeka na posao.

Ako nisi u stanju ići tamo, onda Elektrotehnički fakultet... ne znam kakva je situacija u Sarajevu ako tu živiš, ali u Tuzli je to alternativa ako nije FIT Mostar, gdje dalje ganjaš smjerove koji se odnose na IT.
uglavnomja

#3 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by uglavnomja »

obrazujes se u struci koja sigurno nece izumrijeti sa kompjuterima, i za kojom nikada nece prestati potraznja, samo ce rasti, a ti bi da se guras u masu, hiperprodukciju, kompjuterasa ... :-)

mada, realno, mozes 2 puta zavrsiti informatiku umjesto jednom stomatologiju. :D
Selbir

#4 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by Selbir »

MarlboroGold wrote:Ako te roditelji (ili sam sebe) mogu finansirati - Fakultet informacijskih tehnologija u Mostaru.
Programiranje i ostalo je sadašnjost i budućnost, a sa tom strukom bez problema možeš doći do posla i dobrih primanja. Iz IT branše nikog nema na birou da čeka na posao.

Ako nisi u stanju ići tamo, onda Elektrotehnički fakultet... ne znam kakva je situacija u Sarajevu ako tu živiš, ali u Tuzli je to alternativa ako nije FIT Mostar, gdje dalje ganjaš smjerove koji se odnose na IT.
Da da uzeo sam u obzir tj. gledao sam i FIT u Mostaru samo ću se još više raspitati i oko njega i oko ovoga na PMF-u, moram se više posvetiti ovome :-)
Selbir

#5 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by Selbir »

uglavnomja wrote:obrazujes se u struci koja sigurno nece izumrijeti sa kompjuterima, i za kojom nikada nece prestati potraznja, samo ce rasti, a ti bi da se guras u masu, hiperprodukciju, kompjuterasa ... :-)

mada, realno, mozes 2 puta zavrsiti informatiku umjesto jednom stomatologiju. :D
Slažem se sa ovim u potpunosti, znam dosta raje koja ide na stomatologiju i bukvalno ne dižu glave zbog učenja pogotovo dok se ne riješe anatomije,nakon toga je koliko toliko lakše.. :-) Ali na meni ostaje da se ja više raspitam oko ovoga programiranja, naci cu nesto valjda :D
Opal_89

#6 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by Opal_89 »

Upisi medicinu, dok ti zavrsis ovi ce svi doktori otici vani. Ko ce ostati da lijeci? :D
17030

#7 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by 17030 »

Jesi li možda razmišljao o smjeru Računarstvo i informatika na ETF-u Sarajevo, pošto koliko znam ljudi koji su studirali Teoriju Kompjuterskih Nauka na PMF-u Sarajevo se bave sličnim stvarima kao i ovi koji su RI studirali, s tim da mi se čini da su ovi s RI-a bolje spremljeni za tržište. Sretno u svakom slučaju :P
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by Truba »

samo matematika
ako znaš matematiku samo na neke električne smjerove
gullegaron

#9 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by gullegaron »

Ako su ti u svemu tome pare najbitnije, budi zubotehničar i postani dobar u tome... znam zubotehničare koji zarađuju više nego informatičari
lajkujMe

#10 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by lajkujMe »

gullegaron wrote:Ako su ti u svemu tome pare najbitnije, budi zubotehničar i postani dobar u tome... znam zubotehničare koji zarađuju više nego informatičari
Ja ih znam koji rade za 400km i one koji ne mogu da nadju posao tako da....
gullegaron

#11 Re: Mala pomoć oko izabiranja fakulteta

Post by gullegaron »

lajkujMe wrote:
gullegaron wrote:Ako su ti u svemu tome pare najbitnije, budi zubotehničar i postani dobar u tome... znam zubotehničare koji zarađuju više nego informatičari
Ja ih znam koji rade za 400km i one koji ne mogu da nadju posao tako da....
zato sam i napisao "postani dobar u tome"... u svemu moras biti dobar da bi dobro zarađivao
Post Reply