Zanima me jel' neko imao iskustva sa polaganjem estriha preko stiropora kao termo izolacije ?
Konkretno, zanima me koja je najveca dopustena debljina stiropora da bi estrih bio dovoljno cvrst da nosi podove i namjestaj ? A posto namjeravam jos postaviti podno grijanje (elektricno) u estrih onda mi je vazna i debljina estriha koji ne bi trebao biti deblji od 4-5 cm.
I na kraju, kakva je stvar sa kupatilom. Ako polozim prvo stiropor (volio bih bar 5 cm debljine) pa onda estrih i na kraju mrezice podnog grijanja ubacim u ljepilo od plocica pa zalijepim keramicke plocice hoce li sve to moci stajati tako bez problema ?
Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
Moderator: anex
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
- slavkoimamodilera
#2 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
Pa estrih se u pravilu i postavlja na stiropor
Prije postavljanja stiropora, po uglovima/spojevima poda sa zidom pruzis traku tzv. etafona, tj. onu spuzvastu traku koja se kupuje u rolni i sluzi za smanjenje udarne buke
Stiropor sto je deblji, to mu je veca nosivost, s tim da obavezno uzmes stiropor namjenjen iskljucivo za stavljanje u podove! Pogledaj na stranici EPS Lastro, imas tamo sve vrste i sve debljine. Za kucu, mislim da je sasvim dovoljno 3 cm.
Preko toga polozis PVC foliju i onda izlijevas estrih. Opet za kucu (a uvjetovano ocito i grijanjem) sasvim je dovoljno 5 cm estriha.
Za kupatilo obavezno preporucujem da preko estriha stavis dvokomponentnu hidroizolaciju (maze se kao smola) jer samo tada mozes biti potpuno miran od poplave i problema sa tim. Klasicni nacin polaganja ljepljene hidroizolacije ispod estriha vrlo cesto dovodi do trajnih, prilicno neugodnih mirisa u kupaonicama. U kupatilu nema potrebe za debljim stiroporom, cak stavise, pod u kupaonici obavezno ostavi cca. 2 cm nizi nego u okolnim prostorijama!
Sretno!
Stiropor sto je deblji, to mu je veca nosivost, s tim da obavezno uzmes stiropor namjenjen iskljucivo za stavljanje u podove! Pogledaj na stranici EPS Lastro, imas tamo sve vrste i sve debljine. Za kucu, mislim da je sasvim dovoljno 3 cm.
Preko toga polozis PVC foliju i onda izlijevas estrih. Opet za kucu (a uvjetovano ocito i grijanjem) sasvim je dovoljno 5 cm estriha.
Za kupatilo obavezno preporucujem da preko estriha stavis dvokomponentnu hidroizolaciju (maze se kao smola) jer samo tada mozes biti potpuno miran od poplave i problema sa tim. Klasicni nacin polaganja ljepljene hidroizolacije ispod estriha vrlo cesto dovodi do trajnih, prilicno neugodnih mirisa u kupaonicama. U kupatilu nema potrebe za debljim stiroporom, cak stavise, pod u kupaonici obavezno ostavi cca. 2 cm nizi nego u okolnim prostorijama!
Sretno!
- Big Boy
- Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.
#3 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
Najveca je fora da u mom slucaju u sam estrih idu grijace mreze podnog grijanja. Zato mi je iznimno vazno sto vise povecati toplotnu izolaciju prema betonskoj ploci da bih dobio maksimalnu efikasnost kod potrosnje energije za zagrijavanje. U pitanju se stan koji ispod sebe nema grijanih prostorija pa je najmanje sto mi treba da podnim grijanjem bespotrebno grijem i betonsku plocu.
Kod kupatila je posebna prica jer efektivna povrsina grijanja (prekrivena plocicama) je negdje jedva 50% ukupne povrsine kupatila. Sto nalaze da ta termoizolacija prema betonskoj ploci treba biti najveca jer, valja sve to efikasno zagrijati.
I ja sam cuo da je prosjek 3 cm stiropora ispod estriha ali posto mene zanima koliko je maksimum pitam se da li je neko postavljao recimo 5 cm stiropora ispod estriha ?
Kod kupatila je posebna prica jer efektivna povrsina grijanja (prekrivena plocicama) je negdje jedva 50% ukupne povrsine kupatila. Sto nalaze da ta termoizolacija prema betonskoj ploci treba biti najveca jer, valja sve to efikasno zagrijati.
I ja sam cuo da je prosjek 3 cm stiropora ispod estriha ali posto mene zanima koliko je maksimum pitam se da li je neko postavljao recimo 5 cm stiropora ispod estriha ?
- Maraschino
#4 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
Ja sam stavljao 5 cm stiropor ispod (masinskog) estrihta u prizemlju a na spratu sam isao 3 cm stiropor. Traka se obavezno stavlja okolo kao sto @slavkoimamodilera rece zbog sprecavanja prijenosa buke a ujedno sluzi i za fizicko odvajanje od zida (kao dilatacija). Ako nemas ispod prostorije koje se griju, idi slobodno na 5 cm.
Nisam radio podno grijanje iz vise razloga nego samo cijevni razvod (alu-plastika) do radijatora ispod estrihta. Da probas preko stiropora poloziti najlonsku foliju a preko nje da stavis onu alu foliju sa spuzvicom (siva i zlatne boje) kojoj je i svrha da ne propusta toplotnu energiju u dubinu podloge nego je dize na gore. Ona se mnogo koristi ispod laminata.
Nisam radio podno grijanje iz vise razloga nego samo cijevni razvod (alu-plastika) do radijatora ispod estrihta. Da probas preko stiropora poloziti najlonsku foliju a preko nje da stavis onu alu foliju sa spuzvicom (siva i zlatne boje) kojoj je i svrha da ne propusta toplotnu energiju u dubinu podloge nego je dize na gore. Ona se mnogo koristi ispod laminata.
-
zijancer
#5 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
to podno grijanje je dopuna kojem grijanju?
max. ugodna temperatura za stopala je oko 30°, tako da je to mana ovog sistema grijanja
a ako si svakako stavljao termicku izolaciju ispod podova, onda si vec na konju i bez podnog grijanja
za stiropor pogledaj obavezno podatak o cvrstoci na pritisak, (da utvrdis da li je ta vrsta predvidena za veca opterecenja)
sto se tice debljine sloja ..tj. maximuma
nije problem u tome da li 5 cm moze ici ispod estriha, jer moze, vec koja ce na kraju visina zavrsenog poda biti.
obicno su podovi u kupatilu deblji (/zbir slojeva veci/ zbog dodatnog nagibnog estriha), nego u ostatku stana. pazi na razliku u visini.
estrih rabiciraj.
mozda je bolje, ako vec stvari tako stoje, da ga ne postavljas u kupatilu. bit ce nedovoljno za nase kl. uslove
a ti svakako imas ogranicenu efektivnu povrsinu.
cini mi se da ovo zvuci vRRrrlo ohRRabrujuce 
max. ugodna temperatura za stopala je oko 30°, tako da je to mana ovog sistema grijanja
a ako si svakako stavljao termicku izolaciju ispod podova, onda si vec na konju i bez podnog grijanja
za stiropor pogledaj obavezno podatak o cvrstoci na pritisak, (da utvrdis da li je ta vrsta predvidena za veca opterecenja)
sto se tice debljine sloja ..tj. maximuma
obicno su podovi u kupatilu deblji (/zbir slojeva veci/ zbog dodatnog nagibnog estriha), nego u ostatku stana. pazi na razliku u visini.
estrih rabiciraj.
mozda je bolje, ako vec stvari tako stoje, da ga ne postavljas u kupatilu. bit ce nedovoljno za nase kl. uslove
a ti svakako imas ogranicenu efektivnu povrsinu.
- slavkoimamodilera
#6 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
Pa nema covjek valjda tokarske masine u sobi
ne brine njega cvrstoca na pritisak vec da izbjegne gubitak toplote iz sistema podnog grijanja
cija temperatura btw. ne smije prelaziti 25 stepeni, tako da se nista ne brini za stopala
BigBoy - idi slobodno onda na 5 cm stiropora, a u kupaonici 3, bit ce sasvim dovoljno
Ako je prostor ispod negrijan i tebi dostupan, onda s donje strane ploce radije zalijepi min. 5 cm fasadnog stiropora. Zapamti - energija se nikada ne moze izgubiti! To sto mozda (jednokratno) mozes potrositi vise energije da se zagrije i odredjena struktura ispod sistema podnog grijanja, ne mora znaciti da kvalitetnom izolacijom ne mozes sprijeciti da iskoristis tu energiju opet nazad u svoju korist! 
BigBoy - idi slobodno onda na 5 cm stiropora, a u kupaonici 3, bit ce sasvim dovoljno
- Big Boy
#7 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?
Hvala na savjetima...
Podno elektricno grijanje je trenutno zamisljeno kao osnovno i primarno grijanje. Kljucni razlog je taj da je stan ususkan sa svih strana od komsija koji fino griju svoje stanove tako da ostaje samo da se zagrije odozdo. Zimus dok je vani bilo oko -10 unutra nikad nije islo ispod +15 bez ikakvog vida zagrijavanja. Jos kanim postaviti termo fasadu s vanjske strane i postaviti nove prozore.
Zato, uz pametno trosenje struje (zonsko grijanje + paljenje grijanja pomocu digitalnih termostata i tajmera) nadam se i da ce sve to biti ugodno i nadasve isplativo grijanje. Pa se tako ne libim uloziti koji dinar vise u termoizolaciju gdje god je to moguce da bi kasnije osjetio razliku na racunima koji ce dolaziti.
@Maraschino
"alu folija sa spuzvicom (siva i zlatne boje)"... jesi li to mozda vidio negdje kod nas da se moze kupiti i kako se uopste zvanicno zove ?
Podno elektricno grijanje je trenutno zamisljeno kao osnovno i primarno grijanje. Kljucni razlog je taj da je stan ususkan sa svih strana od komsija koji fino griju svoje stanove tako da ostaje samo da se zagrije odozdo. Zimus dok je vani bilo oko -10 unutra nikad nije islo ispod +15 bez ikakvog vida zagrijavanja. Jos kanim postaviti termo fasadu s vanjske strane i postaviti nove prozore.
Zato, uz pametno trosenje struje (zonsko grijanje + paljenje grijanja pomocu digitalnih termostata i tajmera) nadam se i da ce sve to biti ugodno i nadasve isplativo grijanje. Pa se tako ne libim uloziti koji dinar vise u termoizolaciju gdje god je to moguce da bi kasnije osjetio razliku na racunima koji ce dolaziti.
@Maraschino
"alu folija sa spuzvicom (siva i zlatne boje)"... jesi li to mozda vidio negdje kod nas da se moze kupiti i kako se uopste zvanicno zove ?
-
zijancer
- Maraschino
#9 Re: Maksimalna debljina stiropora ispod estriha ?

radi se o ovoj spuzvici sa al-folijom,
medjutim, malo je detalja o kakvom se grijanju radi, gdje, debljine podloga (slojeva), zavrsni pod (kamen, keramika, parket, laminat...)
jako je prakticna ispod laminata i parketa, drvenih podova, podova od pluta...dobar termo i zvucni izolator
opet se moram sloziti sa @slavkoimamodilera, probaj nesto uraditi sa donje strane lijepljenjem fasadnog stiropora...