makrobioticari i vegetarijanci
Moderator: anex
-
healthfreek
#1 makrobioticari i vegetarijanci
pitanje koliko u sarajevu uopste ima makrobioticara (osim par njih koji se vrte oko makrovite). gdje nabavljate organske proizvode i gdje covjek moze pojesti u gradu nesto organic?
-
wendy
#2 Re: makrobioticari i vegetarijanci
Cisto sumnjam da ces igdje u gradu u ugostiteljskim objektima naci 100% organic proizvode. Doduse, u Vegehani npr imas vegetarijanski ili veganski meni, a većina (bar novootvorenih) restorancica ima prilicno okej vegeterijanska jela na svojim menijima. U Kranjcevicevoj takodjer imas "Organic" caffe - restorancic, gdje vidim da mozes navodno kupiti organsko voce i povrce, s tim da smo svjedocili kako idu u Konzum po narance za sok koji sluze
) jednostavno, tesko da ces igdje da kupis organske namjernice, jer je uzgoj preskup i prerizican da se ne prska bar necim. prijedlog - nadji kakvu seosku shemu da nabavljas bar povrce ili mlijecne prozivode ukoliko ih konzumiras, koliko toliko prirodno uzgojeno ili komad kakve zemlje i motiku u ruke 
Da, vidjela sam isto da u Mercatoru imas neke strane, ali i nase brandove kojim je u nazivu "bio" ili "organic", a pretezno proizvode /pakuju mahunarke. Sto se tice Markovite, mislim da je generalno preskupa, a za kvalitet sam, opet kazem, sumnjicava.
Da, vidjela sam isto da u Mercatoru imas neke strane, ali i nase brandove kojim je u nazivu "bio" ili "organic", a pretezno proizvode /pakuju mahunarke. Sto se tice Markovite, mislim da je generalno preskupa, a za kvalitet sam, opet kazem, sumnjicava.
-
healthfreek
#3 Re: makrobioticari i vegetarijanci
da, tesko je doci do organskih proizvoda, a kamoli do nekog organic restorana. cijene su visoke, a posebno u makroviti koja lupa cijene kao maksim po diviziji! svi moji prijateli koji dodju iz inostranstva se cudom cude koliko kosta konkretno makrobioticka hrana u makroviti! jedini su, pa moze im se 
vegehana opet jeste ok, ali nije organska (vidjela sam licno kako floriol ulje unose u kesama) ...elem, pitam se ima li jos ljudi koji bi htjeli da se hrane zdravo i kako se snalaze...
vegehana opet jeste ok, ali nije organska (vidjela sam licno kako floriol ulje unose u kesama) ...elem, pitam se ima li jos ljudi koji bi htjeli da se hrane zdravo i kako se snalaze...
-
vrinda
#4 Re: makrobioticari i vegetarijanci
U Sarajevu imaš oko 300-500 takvih ljudi.
Organska hrana je izvikano skupa, ja recimo prkatikujem kupovinu kod provjerenih nena na pijacama, onih što imaju pet sezonskih stvari na kartonskoj kutiji. Dosta toga ima u Makroviti, DM-u i Merkatoru. Ali ako baš želiš sve organic, to je malo veći problem.
Ima restoran Vegehana, vegehana.com mislim da je sajt, u centru su grada, zdrava je i cjelovita hrana, mahom organska, a nije skupo.
Organska hrana je izvikano skupa, ja recimo prkatikujem kupovinu kod provjerenih nena na pijacama, onih što imaju pet sezonskih stvari na kartonskoj kutiji. Dosta toga ima u Makroviti, DM-u i Merkatoru. Ali ako baš želiš sve organic, to je malo veći problem.
Ima restoran Vegehana, vegehana.com mislim da je sajt, u centru su grada, zdrava je i cjelovita hrana, mahom organska, a nije skupo.