Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
mamas

#1 Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by mamas »

Vozdra svima!

Ne mogu nikako da pronadjem ljude koji su imali iskustva s operacijom mikro- ili makroadenoma na hipofizi, pa cu probati ovdje na forumu.

Naime, moj problem je slijedeci:
Ustanovljen mi je makroadenom na hipofizi velicine 2 cm x 1,5 cm, hormoni su mi otprilike svi uredu osim TSH i antitijela(poviseni). Pretrazivanjem po internetu shvatila sam da je moj slucaj vrlo rijedak, jer se kod mikro- i makroadenoma uglavnom radi o prolaktinomima koji povecano luce hormon prolaktin. Takvi adenomi se mogu lijeciti tj. kontrolisati lijekovima, ali u mom slucaju ce najvjerovatnije biti potrebna operacija. To mi je do sada potvrdio jedan neurohirug u Sarajevu i jedan u Njemackoj, s kojim sam se samo dopisivala mailom.

Eh sad, problem je u tome, kojem neurohirugu u BiH bih smjela povjeriti svoju glavu, da radi operaciju na tako osjetljivom mjestu??? Da li neko zna? Te operacije se rade u vecini slucajeva kroz nos, ali ne znam kako je nasa neurohirugija ovdje opremljena, da li je to za nase neurohirurge rutinska operacija :? Na nekim forumima sam citala da se te operacije mogu raditi na klinici "Sestre milosrdnice" u Zagrebu, gdje su neurohirurzi ujedno i endokrinolozi, ali nemam predstavu koliko bi ta operacija kostala, da li bih mogla skupiti dovoljno novca da vani uradim operaciju :sad:

Mozda to nasi neurohirurzi rade isto tako dobro, medjutim problem je sto to ne mogu nikako saznati. Nema komentara na netu, nema radova nasih neurohirurga, informacija o usavrsavanju, jedino sto mogu pronaci su programi seminara za neurohiruge koje su u Sarajevu nudili strani ljekari.

Pomenuti njemacki neurohirug mi je u dva-tri maila rekao dosta o svom radu, o mom stanju, o troskovima operacije, sto je za mene nevjerovatno, kada samo pomislim kako je tesko dobiti informaciju od nasih ljekara.

Eto, ako neko ima ili je imao slican slucaj ili poznaje dobrog neurohirurga, molim vas da se javite.

Pozdrav
modesti

#2 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by modesti »

Prijateljica je imala odlično iskustvo sa dr. Dizdarevićem (Klinika Koševo, Nurohirurgija) iako je drugi problem bio u pitanju. Ja bih, da sam na tvom mjestu, otišla gore, postavila sva pitanja koja mi padaju na pamet a u isto vrijeme poslala mail nekom u zagrebačkoj bolnici i vidjela koliko je para tamo. Nije ni Slovenija za isključiti. Tu ćeš odluku ipak sama morati donijeti.

Ja ti želim puno sreće i da sve prođe u najboljem redu!
mamas

#3 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by mamas »

Hvala na zeljama. Planirala sam razgovarati s vise neurohirurga, do sada sam uspjela razgovarati s Celjom i Burazerovicem. Celjo me nije ubijedio, a Burazerovic mi se ucinio mlad - naravno to ne mora nista znaciti, ali i on je napravio gresku kada je gledao moj MRI snimak.

Naime, PRIM. DR. Sulejmanpasic je GRESKOM na prvom MRI nalazu napisao da se radi o mikroadenomu 3-4 mm. Medjutim, kada sam ponovila nalaz za tri mjeseca, nalaz je pokazao da imam makroadenom 2 cm x 1,5 cm. Otisla sam na MRI da provjerim i jedna doktorica, takodje prim. dr., uporedila je oba snimka i rekla da je adenom i na prvom snimanju bio velicine 2 x 1,5 cm. Nisam mogla da vjerujem da se rade takve greske. Kada sam otisla kod Burazerovica, na prvi pogled je rekao makroadenom, ali posto je u nalazu MRI vidio da pise mikroadenom, i on je u svom nalazu napisao da se radi o mikroadenomu, iako je to bila greska. On kao neurohirurg je trebao valjda vidjeti o kojoj velicini se radi. Kako onda da takvim ljekarima vjerujem?

Moj slijedeci plan je bio da odem kod Dizdarevica, jer sam negdje procitala da je od svih neurohirurga na KCUS samo on zaduzen za operacije hipofize. Ali nemam bas povjerenja u rad neurohirurgije na KCUS, zbog svih prica u medijima a i zbog cinjenice da svi oni, koji na bilo kakav nacin mogu skupiti novac, idu na operacije u inostranstvo.

Ne znam sta da radim, jadni mi svi u ovom jadu...
lalemali

#4 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by lalemali »

Operaciju moraš proći što prije. Ukoliko to ne uradiš, slijedi veliki hormonalni poremećaj koji te može dovesti do očaja.
Operacija za tebe i ne mora biti teška, ali je problem što nakon operacije možda budeš morala na zračenje ako ne uspiju odstraniti cijeli tumor. Posebice ako je tumor jednim dijelom zašao u hipofizu. Tada otfikare i dio hipofize, a katkad cijelu. Precizno zračenje je moguće obaviti Lexlovim gama-nožem, ali ne vjerujem da ga kod nas imaju.

Ne znam kako kod nas rade takve operacije, ali sam siguran da u većim evropskim centrima rade dobro. Možeš probati i u Pragu. Tamo je možda nešto jeftinije. To je bolnica Homolka (Nemocnice na Homolce), a jedan od neurohirurga se zove doktor Dbaly.
Ne znam za koju bolnicu ćeš se odlučiti, ali bih volio da mi javiš na PP kad jednom završi operacija i da kažeš gdje i kako je operacija uradjena.
Nakon svih tretmana, računaj da ćeš vjerojatno morati uzimati različite hormonske tablete. Ipak, postoji šansa da prodješ i bolje, da tumor bude sasvim uklonjen i da terapiju možda nećeš morati dugo uzimati.
Puno sreće i ne boj se!
Javi svakako
mamas

#5 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by mamas »

Znam da operaciju moram uraditi što prije. I rečeno mi je da je bolje da je uradim dok još nemam nikakve simptome. Nije problem, javit ću ti za koju ću se kliniku odlučiti, samo se nadam da necu biti slijedeća humanitarna akcija na Europlakatima po Sarajevu :roll:
hadzinicasa

#6 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by hadzinicasa »

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 2#p2597752

imas vec ovdje slicnu temu. ja imam problema s tim ali u manjem obimu, imam prijateljicu koja je uradila operaciju adenoma hipofize u Sloveniji kod Dolenca - Ljubljana. Takodjer Paladino u Zagrebu to jako dobro radi. Sto se nasih tice... iskreno ja se ne bih dala njima u ruke. Probaj naci na netu Dolencov kontakt - nije tesko, pa se raspitaj. Ja ne znam sta je tebi skupo... ali poznajuci (izbliza) sarajevsku neurohirursku skolu (i generalno medicinu), ako ikako mozes, probaj gdje vani to rijesiti. Ako sta treba posalji pp.

sretno
lalemali

#7 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by lalemali »

Da, to je nezgodno. Skupljati pare za liječenje je zaista neugodna stvar. Mislim da bi te najbolje mogao posavjetovati neki doktor koji radi na klinici na Koševu. Onako, neki prijatelj, poznanik... Oni ipak najbolje znaju kakvo je stanje gore. Ne mora značiti da operacija ne bi uspjela.
Ono što mene brine je: koliko su takvih operacija naši neurohirurzi uopće imali?! S obzirom da se bolest javlja kod 3 osobe na milion ljudi u JEDNOJ GODINI (da je dakle rijetka), znači da ti doktori i nisu imali nešto puno takvih zahvata. Ne znam koliko su iskusni. Ali moraš se raspitati. Najbolje kod doktora samih.
Kakogod, na kraju će sve biti uredu, ubijedjen sam.
mamas

#8 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by mamas »

Izgleda da mi nista drugo ne preostaje nego da operaciju uradim negdje u inostranstvu. Sada se najvise raspitujem za Zagreb, Ljubljanu i Njemacku.

Ima li neko od forumasa ko radi u nekoj banci da mi dodijeli kredit :roll:
Carmi

#9 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by Carmi »

Ako te put nanese u Mostar, u SKB-u rano ujutro radnim danom potraži doktora Vidakovića. On je iznimno dobar neurokirurg i radi mnogo zahtjevne operacije. Naravno, ponesi mu sve nalaze koje imaš.
mamas

#10 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by mamas »

Ipak sam se odlucila da me operise dr. Gnjidic u Zagrebu. S vise strana sam dobila informaciju da je on dobar i iskusan neurohirug, a pogotovo je dobar za hipofize, tako da sam otisla kod njega da s njim porazgovaram. Imala sam dobar osjecaj, tako da se nadam da me moja intuicija nece iznevjeriti.
Hvala svima za savjete.
A kako je protekla operacija i postoperativni tretman, javim vam cim budem u stanju surfati po netu :-)
mamas

#11 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by mamas »

Operacija je uspjesno zavrsena, tumor je u cjelosti odstranjen, ne primam nikakvu terapiju. Nadam se da ce nalazi hormona za ca. 3 sedmice pokazati da je moj hormonalni status savrsen. Dr. Gnjidic je rekao da je sacuvao svaki zdravi dio hipofize, tako da i on vjeruje da ce sve funkcionisati odlicno. Nadam se...
10 dana poslije operacije prestala sam piti analgetike, prilicno sam dobro, ali ipak se moram malo pricuvati.

Dr. Gnjidica i bolnicu Sestre milosrdnice preporucujem svima.

Veliki pozdrav
fixer

#12 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by fixer »

mamas wrote:Operacija je uspjesno zavrsena, tumor je u cjelosti odstranjen, ne primam nikakvu terapiju. Nadam se da ce nalazi hormona za ca. 3 sedmice pokazati da je moj hormonalni status savrsen. Dr. Gnjidic je rekao da je sacuvao svaki zdravi dio hipofize, tako da i on vjeruje da ce sve funkcionisati odlicno. Nadam se...
10 dana poslije operacije prestala sam piti analgetike, prilicno sam dobro, ali ipak se moram malo pricuvati.

Dr. Gnjidica i bolnicu Sestre milosrdnice preporucujem svima.

Veliki pozdrav
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Svako dobro u oporavku. :)
smurf

#13 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by smurf »

:thumbup: Brz oporavak.
dek

#14 Re: Makroadenom na hipofizi, dobar neurohirurg u BiH?

Post by dek »

Kakva je situacija sa neurohirurzima u BiH koji rade ovu vrstu operacije? Ko vazi za najbolje steucnjake za ovu vrstu operacije..ili je i dalje opcija inostranstvo...
Post Reply