Ne mogu nikako da pronadjem ljude koji su imali iskustva s operacijom mikro- ili makroadenoma na hipofizi, pa cu probati ovdje na forumu.
Naime, moj problem je slijedeci:
Ustanovljen mi je makroadenom na hipofizi velicine 2 cm x 1,5 cm, hormoni su mi otprilike svi uredu osim TSH i antitijela(poviseni). Pretrazivanjem po internetu shvatila sam da je moj slucaj vrlo rijedak, jer se kod mikro- i makroadenoma uglavnom radi o prolaktinomima koji povecano luce hormon prolaktin. Takvi adenomi se mogu lijeciti tj. kontrolisati lijekovima, ali u mom slucaju ce najvjerovatnije biti potrebna operacija. To mi je do sada potvrdio jedan neurohirug u Sarajevu i jedan u Njemackoj, s kojim sam se samo dopisivala mailom.
Eh sad, problem je u tome, kojem neurohirugu u BiH bih smjela povjeriti svoju glavu, da radi operaciju na tako osjetljivom mjestu??? Da li neko zna? Te operacije se rade u vecini slucajeva kroz nos, ali ne znam kako je nasa neurohirugija ovdje opremljena, da li je to za nase neurohirurge rutinska operacija
Mozda to nasi neurohirurzi rade isto tako dobro, medjutim problem je sto to ne mogu nikako saznati. Nema komentara na netu, nema radova nasih neurohirurga, informacija o usavrsavanju, jedino sto mogu pronaci su programi seminara za neurohiruge koje su u Sarajevu nudili strani ljekari.
Pomenuti njemacki neurohirug mi je u dva-tri maila rekao dosta o svom radu, o mom stanju, o troskovima operacije, sto je za mene nevjerovatno, kada samo pomislim kako je tesko dobiti informaciju od nasih ljekara.
Eto, ako neko ima ili je imao slican slucaj ili poznaje dobrog neurohirurga, molim vas da se javite.
Pozdrav