Makete

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TheGodfather

#1 Makete

Post by TheGodfather »

Ne znam da li već o ovome postoji tema, ali bi mi samo trebala informacija gdje se u Sarajevu mogu kupiti drvene makete brodova, aviona i slično. :D
mrki09

#2 Re: Makete

Post by mrki09 »

Ma nema vise ni plasticnih u Mercatoru i Turbo limacu. Drvene (nekakve slabije varijante) sam vidjao u knjizari u Mercatoru, koja vise nije tamo (Bijeljinska neka firama, pa ako uspijem da se sjetim imena firme, javim ti) i u jednoj knjizarici koja isto tako vise ne postoji. Iako su bili slabije maketice, zao mi je sto ne kupih tada. Mozda jos i probati u klubu aviomodelara (mislim da su negdje na Mejtasu). Ako jos mogu ikako pomoci javi se.

EEEEEE lijepa Tekija prije 20+ godina :x
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3 Re: Makete

Post by Chmoljo »

moj burazer je prije rata imao hejbet tih plastičnih... Ravell je firma bila čini mi se... ja sam poslije rata bio kupio repliku Tigar tenka...

u Mercatoru.

nije čudo da nema... ljudi 'em štosu kokuzi, 'em što nema ko to da kupuje, ali je zanimacija predobra...

kad se sjetim koliko je toga imao buraz: američki avioni (mislim da je imao F-16) dva nosača brodova, stotine vojnika... čak je napravio odličnu repliku bojnog polja u Sahari... šteta, u ratu se sve to izgubilo... :roll:

evo sad mi nešto muka... :roll:

iako je bilo maketa i od drugih proizvođača, znam da je Ravell proizvodio i boje za makete... u malim plavim bočicama...
MAN-lion's coach

#4 Re: Makete

Post by MAN-lion's coach »

TheGodfather wrote:Ne znam da li već o ovome postoji tema, ali bi mi samo trebala informacija gdje se u Sarajevu mogu kupiti drvene makete brodova, aviona i slično. :D

Nemam drvene,imam metalne maketne autobusa,vrlo skupa zanimacija,naručujem izvana,ovdje ili nema ili sve neki fusheraj.
mrki09

#5 Re: Makete

Post by mrki09 »

Man vozac, nije provokacija ali imas li ovaj?
Image
MAN-lion's coach

#6 Re: Makete

Zašto bi bila provokacija? :D
Nemam.

A jedini koji imam da sam uzela u Sarajevu je mercedes travego sva se vrata otvaraju, s tim da je poveći.
srklet

#7 Re: Makete

Post by srklet »

Simpaticna tema.

I sad se ufatih kako u meni jos uvijek cuci dijete - cesto zastanem kod ovih modela automobila u pravim proporcijama.
I rekoh sebi - sad cu nabaviti makete svih auta koja sam vozio.
Al sipak - u radnjama mozes kupiti sve moguce ferarije i lambordzinije, ali, uz casne izuzetke, nema ovih "normalnih" auta. Ima nesto i od toga, ali nema naprimjer nigdje modela G2!
:D

Ili ja ne umijem naci?
MAN-lion's coach

#8 Re: Makete

Ova dva bih volila,ali neam para...
:-D :-D

Image

Image
mrki09

#9 Re: Makete

Post by mrki09 »

Koji su to, jesu li skode ili.....
nego zar ti ovi u duhu sa nickom nebi bolje stajali :D
Image
ili
Image

Postavljac teme, gospo'n Kum, a sta tebi treba, za cim tragas, mozda bi mogao da nam vise kazes, mozda se nadje i kakav merhametlija da ti pomogne :-D -Sad se sjetih, pogledaj u Conrad-u, interex pofalici, prvi sprat, ili http://www.conrad.de, pa naruci preko njih ako imaju.

Cmoljo, jest, Revell (imam barem deset nesastavljenih modela kamiona, auta, aviona..) je kod nas bio najzastupljeniji i nekad i do prije tri cetiri mjeseca, a prije se moglo naci jos i Heller-francuski, Italeri-kako mu i ime kaze talijanski, Humbroll-engleske boje, Matchbox-englezi, bila je i neka istocnoevropska firma zastupljena s asvojim avionima (mahom putnickim), Vollmer i Faller-njemacki, vecinom kucice i oprema za makete zeljeznica ( o ovom malo poslije). Ipak meni najdraza firma za plastikanere japanska Tamya, i ponos moje flote do '92 je bio:
Image
model dugacak preko metra, trup mu se spajao sarafima, imao je oko 80 aviona itd.
Sto se Tamye tice, sad mi je ponos ova zvjercica koja,iako joj ima preko 20 godina, gari 45 km/h
Image
Co0l

#10 Re: Makete

Post by Co0l »

MAN-lion's coach wrote:Ova dva bih volila,ali neam para...
:-D :-D

Image

Image
A predobro,pogotovo dupljak :-D Kolko kostaju te makete autobusa?I u kojem su omjeru?
Pred rat sam se i ja sa jednim drugom zanimo malo aviomodelarstvom,tacnije maketarstvom, kupovo casopise(bio je onaj jedan u Srbiji sto je izlazio specijalizovan za avione,zaboravio sam kako se zvao a mrsko mi sad trazit :) ) al nisam nikad nista sam sklopio,taman kad sam skonto da narucim dijelove za Mig-29 od Italerija sa bojom,cetkicama,ljepilom i svim ostalim sto ide zaratilo se i prestado se tim zanimat.Da,Revell je pravio te makete i dijelove za sklapanje,ta se firma jos uvijek tim bavi.

http://www.revell.com/

A spomenuti drug je bas imo talenta za to,sjecam se kako je napravio maketu ruskog Su-25 cini mi se,i to sve dijelove sam od drveta napravio i ofarbo,pravo bilo dobro :)
Sve u svemu fina je to i interesantna zanimacija :)
MAN-lion's coach

#11 Re: Makete

Ovi Ikarusi bugarski su preskupi i nisu fuš,ovaj prvi je oko 250 dolara,a drugi je malo jeftiniji i ne mogu se naći,jer ih evidentno nema više u proizvodnji. Rietze modeli(manje više novije varijante buseva) su jako fini kreću se od 17 do 35 eura,mada ima uvijek nekih koji su skuplji,još ako imaš nekog da pošalje da pošta ne odere... U konradu sam vidjela 3 komada zajedno ne čini se skupo,mislim da su starlineri al nisam zagledala. Sad skupljam lovu za nekog finog doubledeckera da se obradujem. Volila bih baš da nađem neke starije modele da valjaju,al štaću kad je skupo.
Last edited by MAN-lion's coach on 26/02/2011 01:51, edited 1 time in total.
mrki09

#12 Re: Makete

Post by mrki09 »

Ja ti mogu odgovoriti za ona tri modela autobusa koje sam ja postavio, a cijena im je cca 20 eura po komadu. Radi se o mjerilu 1:87 (HO), a mjerilo je inace jedno od razmjera koje se koriste u zeljeznickom modelarstvu i maketarstvu. Inace cijene idu i preko 100 eura, pogotovo ako se radi o modelima koji imaju pogone za voznju po maketama (faller car system npr. http://www.youtube.com/watch?v=yhL6N5CCuH8 ili http://www.youtube.com/watch?v=fykfAKF0ZLY&NR=1). Moram priznati da jos nisam zabrazdio u autobuse i aute ove razmjere, ali zato imam ovo :D
Image
Image
Image
Image
i jos bruku pruge, i sve se nadam da cu jednom uspjeti da napravim svoju maketu.
MAN-lion's coach

#13 Re: Makete

Vozovi su stvarno extra. Čitav grad napravit u sobi hehe :thumbup:
jedaneska

#14 Re: Makete

Post by jedaneska »

eh, prije interneta, glavna furka bila...

Image
mrki09

#15 Re: Makete

Post by mrki09 »

jedaneska wrote:eh, prije interneta, glavna furka bila...

Image
A sad? koja po redu furka?
jedaneska

#16 Re: Makete

Post by jedaneska »

mrki09 wrote:
jedaneska wrote:eh, prije interneta, glavna furka bila...
A sad? koja po redu furka?
sad nam internet popi mozak i oduze nam stare hobije koje bi trebalo vratiti, makar na silu :-D

:arrow: Miniatur
Last edited by jedaneska on 26/02/2011 03:01, edited 2 times in total.
Co0l

#17 Re: Makete

Post by Co0l »

Pa dobro,drago mi je da bar vecina cijena nije pretjerana.Maloprije gledam na Revellovoj strani makete aviona i vozila da se malo podsjetim i vidim da je vecina cc 10 eura po komadu,mada ima i skupljih,zavisno sta se trazi.
jedaneska

#18 Re: Makete

Post by jedaneska »

još malo ljepote...

Image
Image
Image
Last edited by jedaneska on 26/02/2011 15:34, edited 3 times in total.
Hendrix

#19 Re: Makete

Post by Hendrix »

Imao sam prije rata kolekciju vozova, ovisnik o tome bio, onda su mi četnici odnijeli sve iz kuće pa i vozove, krivo mi je i danas radi toga, džaba internet i igre, makete su ipak druga dimenzija skroz.
Chmoljo

#20 Re: Makete

Post by Chmoljo »

Co0l wrote:Pa dobro,drago mi je da bar vecina cijena nije pretjerana.Maloprije gledam na Revellovoj strani makete aviona i vozila da se malo podsjetim i vidim da je vecina cc 10 eura po komadu,mada ima i skupljih,zavisno sta se trazi.
gdje si vidio cijene? :? i ja sam gledao Revellovu stranicu ali ne vidjeh cijene :-?
Co0l

#21 Re: Makete

Post by Co0l »

Chmoljo wrote:
Co0l wrote:Pa dobro,drago mi je da bar vecina cijena nije pretjerana.Maloprije gledam na Revellovoj strani makete aviona i vozila da se malo podsjetim i vidim da je vecina cc 10 eura po komadu,mada ima i skupljih,zavisno sta se trazi.
gdje si vidio cijene? :? i ja sam gledao Revellovu stranicu ali ne vidjeh cijene :-?
Da,nema tamo cijena ali nasao sam cijene na ovoj stranici:

http://www.modelhobbies.co.uk/shop/

Na donjoj lijevoj strani ima kvadratic na kojem pise Manufacturers i u njemu ima dosta proizvodjaca koji prave makete i medju njima ima i Revell sa svojom ponudom i cijenama.Ono od cca 10 eura pa navise se vise odnosilo na Italerijeve makete koje sam gledao ali ni Ravellevove ne odstupaju puno,iako su nesto vise ali i dalje dosta prihvatljive.E sad ne znam koja je procedura za narucivanje ali vjerujem da se i to moze saznat.

P.S.Preporucujem da se obrati paznja i na Hasegawu i na njihove makete,svojevremeno su bili i jaci od Revella(iako odavno ne pratim situaciju na trzistu pa je moguce da je doslo do promjena) ali kad sam se zanimao ovim bili su na samom vrhu a i vidim po cijenama da su i dalje nesto skuplji.
Chmoljo

#22 Re: Makete

Post by Chmoljo »

hval :wink: našao sam i vojnike... uz malo love, moglo bi se napraviti i neko bojno polje :D
TheGodfather

#23 Re: Makete

Post by TheGodfather »

Haha, hvala na trudu. Ma nije problem ni naručiti, ali eto, baš bezveze što nema kod nas. Ne mogu da vjerujem da je to tako. :D
I da, ja tražim drvenu maketu broda, ono sam farbaš na kraju i to. :-D
Co0l

#24 Re: Makete

Post by Co0l »

Chmoljo wrote:hval :wink: našao sam i vojnike... uz malo love, moglo bi se napraviti i neko bojno polje :D
Pa bi,nije to tolko skupo,kad covjek skonta na kakve gluposti sve pare baca ovo bi cak i pametno bilo :) Jedino ti je problem eventualno prostor jer ja kad bi poceo pravit neko bojno polje soba bi mi malo bila :D Nadjoh bas na ovoj stranici,Heller ima fine setove vojske iz WW II po 40-tak vojnika u raznim pozama,jedino ne znam kako sve izgleda to jer su samo kutije na slikama:

http://www.modelhobbies.co.uk/shop/heller-m-58.html

Jos ima i onih dodataka u vidu vreca s pijeskom,bodljikavih zica i slicno(to sam kod Italerija vidio) a nabaso sam negdje i na figuru Romella :D
Co0l

#25 Re: Makete

Post by Co0l »

TheGodfather wrote:Haha, hvala na trudu. Ma nije problem ni naručiti, ali eto, baš bezveze što nema kod nas. Ne mogu da vjerujem da je to tako. :D
I da, ja tražim drvenu maketu broda, ono sam farbaš na kraju i to. :-D
Pa imas na ovoj stranici sto sam naveo i takvih brodova,trebas samo malo prosnjuhat po njoj posto ima raznih proizvodjaca.S tim da bi trebao posebno narucit komplet boja,cetkica i ljepila ako nemas.Kazem,ne znam koja je procedura kod narucivanja ali klikni ono 'Buy Now!' pa vidi sta ce ti trazit.
A kod nas nema bas musterija za to pa i ne cudi sto je to teze naci ovdje po prodavnicama.
Post Reply