Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

entuzijasta

#1 Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by entuzijasta »

Ovako, pošto nisam vidio sličnu temu (ako ko nađe onda lock ili prebaciti ovu tamo) odlučio sam je sam napraviti. Kao što i naslov teme govori, ova tema služi da svako ko traži majstora za neko konkretno vozilo pita forumaše i oni mu odgovore uz izlaganje svojih ličnih iskustava ili eventualno iskustva njohovih bližnjih. Nakon toga, forumaš koji pronađe majstora preko foruma neka i ostavi svoje lično iskustvo. Da naglasim, tema nije za marketing već čisto lična iskustva. Došao sam na ideju tako što i ja sam tražim majstora pa rekoh na ovaj da način osiguram da ubuduće svako ko traži dobrog majstora, a ne može da ga nađe, pogleda ovu temu i tako pomogne i sebi i po mogućnosti i drugima.

Da ne duljim, mene konkretno zanima ako ko zna dobrog majstora za Audi 80 1.8 benzin motor, einspritz (bez karburatora, K-glava) 90KS serijske oznake JN. Bio sam kod tri majstora i opet nijedan nije znao da ga ušteluje kako treba. Posljednji majstor mi je pošteno rekao da bi dobro bilo naći nekog ko se razumije u te motore jer on se ne razumije dovoljno dobro. Pa evo, ako ko od forumaša zna nekog ko je dobro upoznat sa tim motorom i/ili ko je radio na njemu neka napiše. Što se tiče kvara, u pitanju je nestabilan rad motora (mislim da neka svjećica ne pali iako sam mjenjao i svjećice i kablove i razvodnu i tzv. ruku itd.) tj. "štucanje". Dakle, motor upali bez većih problema ali nema snage, trza i jednostavno ne prima gas niti može držati stabilne obrtaje.

Pošto auto nije baš u voznom stanju (nalazi se na uzbrdici a motor nema snage) nisam u mogućnosti otići u neki servis, pa bi bilo dobro ako ima neki majstor koji može doći da pogleda vozilo.
sorcerer

#2 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by sorcerer »

motori sa K glavom nemaju stelovanja nikakvog ,mehanicko ubrizgavanje radi kako radi i nema tu diranja,na tim autima nacesce oslabi pumpa goriva(padne pritisak) i auto radi neravnomjerno i gubi na snazi i onda svi kvazi majstori pocnu ceprkat po K-glavi i ''stelovat'' i naprave vece sranje nego sto jeste ,prvo otidji kod nekoga da izmjeri pritisak goriva ,jer mislim da ti je to kvar.
SSwfin20

#3 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by SSwfin20 »

sorcerer wrote:motori sa K glavom nemaju stelovanja nikakvog ,mehanicko ubrizgavanje radi kako radi i nema tu diranja,na tim autima nacesce oslabi pumpa goriva(padne pritisak) i auto radi neravnomjerno i gubi na snazi i onda svi kvazi majstori pocnu ceprkat po K-glavi i ''stelovat'' i naprave vece sranje nego sto jeste ,prvo otidji kod nekoga da izmjeri pritisak goriva ,jer mislim da ti je to kvar.
upravo tako
entuzijasta

#4 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by entuzijasta »

sorcerer wrote:motori sa K glavom nemaju stelovanja nikakvog ,mehanicko ubrizgavanje radi kako radi i nema tu diranja,na tim autima nacesce oslabi pumpa goriva(padne pritisak) i auto radi neravnomjerno i gubi na snazi i onda svi kvazi majstori pocnu ceprkat po K-glavi i ''stelovat'' i naprave vece sranje nego sto jeste ,prvo otidji kod nekoga da izmjeri pritisak goriva ,jer mislim da ti je to kvar.
Postoji li neki majstor koji može izmjeriti pritisak goriva bez da auto dovlačim do servisa, jer auto nije baš u voznom stanju? I kako se uopće vrši provjera pritiska? Još jedna stvar koju bih napomenuo, kada pokrenem motor osjeti se miris nesagorenog benzina. Zato sam mislio da je do svjećica i kablova, razvodne kape itd. Kada si spomenuo pumpu, da li je normalno da se pumpa stalno čuje dok motor radi, jer je upravo to kod mene slučaj? Ono, blago huči iza zadnjeg sjedišta, ne čuje se dok se čovjek ne koncentriše na taj zvuk. Hvala, u svakom slučaju :)
Bakir1

#5 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Bakir1 »

ako ti je forumas dijagnosticirao kvar zasto ne pitas istog da ti ga i otkloni ;-)
ja dajem preporuku za istog ako se smatra kompetentnim
sorcerer

#6 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by sorcerer »

ja nemam manometar i ne mogu to izmjeriti,a pumpa se mora cuti ,jer ona radi cijelo vrijeme dok motor radi
entuzijasta

#7 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by entuzijasta »

Uspješno sam otklonio problem lošeg primanja gasa, razvodna kutija je bila pogrešna pa kablovi nisu odgovarali te je to stvorilo konfuziju. Zamjenio sam to i sada motor radi ali i dalje je nestabilan rad u leru. Da li iko od forumaša može preporučiti majstora koji bi mi pogledao stanje pumpe i općenito sistem ubrizgavanja?
romeomoraprezivjeti

#8 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by romeomoraprezivjeti »

Jedno pitanjce,ako móze?!:-) Imam jedan mali problemcic. Imam problem sa skriputanjem tapacirunga/obloga u zadnjem dijelu vozila,vjerovatno neke zabice su ispale,slomile se il' ko zna sta vec..:-) Nekad davno su skidani,ali problem se pojavio tek nedavno. Da li poznajete nekog majstora,koji je spretan u demontazi/montazi enterijera,da to malo dotegne??? Ako poznajete takvog majstora,molim vas da mi javnete,ovdje ili na pp?!:-D

Sent from my C6603 using Tapatalk
romeomoraprezivjeti

#9 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

??????????????:-)

romeomoraprezivjeti

#10 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

????????????:-D

Bakir1

#11 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Bakir1 »

svaki autolimar-lakirer ce se time pozabaviti, koga ti preporuciti, ja u Sarajevu ne znam
romeomoraprezivjeti

#12 Re: Odg: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Bakir1 wrote:svaki autolimar-lakirer ce se time pozabaviti, koga ti preporuciti, ja u Sarajevu ne znam
Ok,hvala Bakire.:-)

Bakir1

#13 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Bakir1 »

a sto sam to ne napravis?
nije mudro slovo, ja sam sam bez icije pomoci promjenio do sada par kompletnih enterijera
romeomoraprezivjeti

#14 Re: Odg: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Bakir1 wrote:a sto sam to ne napravis?
nije mudro slovo, ja sam sam bez icije pomoci promjenio do sada par kompletnih enterijera
Ma nemam vremena,a nemam ni garazu da to radim,pogotovo sad kad je dosla zima. Isto tako ne znam gdje se mogu nabaviti zabice,da li trebaju neke originalne ili mogu i neke zamjenske?!:-/

Bakir1

#15 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Bakir1 »

dok ne skines i ne vidis kakva je zabica mozes samo nagadjati o tome, najjednostavnije je kupiti na otpadu sa iste ili slicne marke automobila
gidra

#16 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by gidra »

@sorcerer, bakire i ostali poznavaoci automobila jedno pitanje za vas :D ...

Jučer prvi put osjetih na Cliu 2 1.5 dci da mi kočnica poče ko neki zrak ispuštati pri puštanju papučice. Auto normalno koči ali me to šištanje počinje nevirati, ne čuje se puno ali iritira :D .
Eh sada pročitah na renalutforumserbia da je to standardna boljka i da je otišla membrana/gumica na kočionom servu i da cijeli kod njih u Srbiji, naravno polovan, košta 50ak eura na otpadima. Ali također sam pročitao da su neki radili reparaciju tog sistema tj. zamjenu membrane i da ih je popravka došla nekih 40ak eura. Instrument tabla mi ne prikazuje nikakvu grešku. Čak je neko pisao da se nakupi i prašina na semeringu i da to može biti problem...
Pitanje je gdje u Sarajevu provjeriti tačno šta bi moglo biti da ne nagađam na pamet, dobar majstor za Reno?
I jel opasno voziti sa ovim?
sorcerer

#17 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by sorcerer »

ako ti je otisao servo,kocnica ce biti jako tvrda ,kao kad je ugasen auto.gresku ti nece prikazati ... servo na dizelu radi preko vakuum pumpe,a na benzincima preko usisne grane da pukne membrana benzinski motor bi radio neravnomjerno ili bi se povecao ler gas.na dizelu se ne osjeti nista...
ja licno ne bi nikad radio reparaciju vec bi kupio polovan ispravan...
gidra

#18 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by gidra »

sorcerer wrote:ako ti je otisao servo,kocnica ce biti jako tvrda ,kao kad je ugasen auto.gresku ti nece prikazati ... servo na dizelu radi preko vakuum pumpe,a na benzincima preko usisne grane da pukne membrana benzinski motor bi radio neravnomjerno ili bi se povecao ler gas.na dizelu se ne osjeti nista...
ja licno ne bi nikad radio reparaciju vec bi kupio polovan ispravan...
meni kočnica u vožnji sasvim normalno radi, tj. isto kao što je i prije ovog "zvuka" radila...
sorcerer

#19 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by sorcerer »

onda nije pukla membrana....
Bakir1

#20 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Bakir1 »

slican problem ima i volvo sa modelom s80 u pitanju su gumice koje su okrenute ka kabini, manifestuje se sistanjem kocnice ali kocnica radi normalno.
e sada do kada ce pitanje je.
ima tih auta dovoljno na otpadima da to ne bude toliko skupo cca stotinjak KM
direstraits0078

#21 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by direstraits0078 »

gidra wrote: meni kočnica u vožnji sasvim normalno radi, tj. isto kao što je i prije ovog "zvuka" radila...
Tu se radi o zastitnoj "harmonika" gumici koja nema neku kriticnu funkciju osim da stiti od vlage i fizickih uticaja. Membrana kad ode, gubi se funkcija kocnice u odredjenoj mjeri, kocnica postaje tvrda i radi vise kao prekidac 0/1, tesko se dozira.
shlauf

#22 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by shlauf »

gidra wrote:@sorcerer, bakire i ostali poznavaoci automobila jedno pitanje za vas :D ...

Jučer prvi put osjetih na Cliu 2 1.5 dci da mi kočnica poče ko neki zrak ispuštati pri puštanju papučice. Auto normalno koči ali me to šištanje počinje nevirati, ne čuje se puno ali iritira :D .
Eh sada pročitah na renalutforumserbia da je to standardna boljka i da je otišla membrana/gumica na kočionom servu i da cijeli kod njih u Srbiji, naravno polovan, košta 50ak eura na otpadima. Ali također sam pročitao da su neki radili reparaciju tog sistema tj. zamjenu membrane i da ih je popravka došla nekih 40ak eura. Instrument tabla mi ne prikazuje nikakvu grešku. Čak je neko pisao da se nakupi i prašina na semeringu i da to može biti problem...
Pitanje je gdje u Sarajevu provjeriti tačno šta bi moglo biti da ne nagađam na pamet, dobar majstor za Reno?
I jel opasno voziti sa ovim?
Kad budeš kupovao polovan servo doboš prvo pogledaj ispod haube svoj jer imaju dvije vrste (proizvodjača) i taj drugi koji kupiš mora odgovarati tvom sa brojčanim oznakama kao i proizvodjača.
Qler

#23 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Qler »

Da ne otvaram novu temu bezveze, gdje ima kupiti bosch brisača??
shlauf

#24 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by shlauf »

Qler wrote:Da ne otvaram novu temu bezveze, gdje ima kupiti bosch brisača??
AutoMacher u prizemlju Željinog stadiona.
Optimist

#25 Re: Majstori za automobile - potraznja i iskustva

Post by Optimist »

Qler wrote:Da ne otvaram novu temu bezveze, gdje ima kupiti bosch brisača??

Unitrade na stupu.
Post Reply