"Majstori" parkiranja

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Bakir1

#8501 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Bakir1 »

sto dalje gorane, nadovezujem se, rezultira ogromnim brojem tehnicki neispravnih vozila, ogromnim dampinzima cijena u osiguranju, kasnjenjem steta, cijenom goriva (izmedju ostalog i to, jer da ga nemaju kome prodavati ne bi marzirali koliko marziraju) zagadjenosti gradova koji su u kotlinama (jednim dijelom da) i tome slicno.
i opet ce ti isti vlasnici automobila (a znam sigurno) sisati vesla jer ce imati auto postati luksuz kakav ni u titinom vaktu nije bio, sve u cilju onih 40.000 KM plate za 1 mjesec.
cobani cuvaju svoje ovcice ;-)
kurty

#8502 Re: "Majstori" parkiranja

Post by kurty »

sva vasa prica stoji, ali ko nema auto, shvata kolika je to potreba... kad se treba zamoliti amidza, tetak, komsija... pa moliti Boga da im taj dan cuna ne bude na krivo pa da vas jos i otresu...
goran16v

#8503 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

kurty wrote:sva vasa prica stoji, ali ko nema auto, shvata kolika je to potreba... kad se treba zamoliti amidza, tetak, komsija... pa moliti Boga da im taj dan cuna ne bude na krivo pa da vas jos i otresu...
Svi mi imamo potrebe, ali nije svaka potreba svakome dostupna.
drugi_profil

#8504 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drugi_profil »

Cuj, malo ste zastranili. Ako ce gladovati da vozi auto, to je njegov izbor, njegove pare i nije moje/nase da mu ih rasporedjujemo.
Samo onda nek placa i sve sto ide uz auto. Dakle da ga sa tehnickog vrate na servis ako auto ne moze proci, da mu naplate kaznu ako je parkiran gdje ne moze... itd.

Nije problem sto covjek hoce da je komforan, njegova stvar. Problem je sto su kod nas svi propisi uglavnom vise savjetodavnog karaktera, a manje obavezujuceg.
Ko je kriv?
Pa onaj ko propise treba da sprovodi.
U ljudskoj je prirodi da zeli da ih zaobidje, i zato u svim drustvima postoje oni koji to sprecavaju.
XTech

#8505 Re: "Majstori" parkiranja

Post by XTech »

Ne opravdam parkiranje tamo gdje je zabranjeno, gdje se narusava sigurnost u saobracaju itd. Licno nekad jako tesko nadjem parking u gradu, i ne ostavim kao pojedinci da smeta nekome, parkiram pa znam pjesaciti i po 600-700 m do onog mjesta gdje zapravo trebam. Ali srati o tome kako neko treba imati/voziti auto a neko ne, je prosto nedopustivo.
Kod mene su u kuci dva vozila (jedan G2) i tim vozilima se svaki dan prevozi do posla 6-7 osoba, nije mi luksuz nego potreba. Kada mogu i kada je lijepo vrijeme znam i biciklom otici na posao.
Znam primjer gdje je covjeku zena bila trudna, jednom pa drugi put, pa zovi taxi a taxi kasni, pa tramvaj, pa autobus, pa ganjaj komsiju moli, pa amidzu itd. Kad je treci put bila trudna covjek fino ode u banku, kredit 4000 i kupi sebi vozilo.
Takvih primjera je more, nije na nama da procjenjujemo da li nekome treba vozilo, treba mobitel, da li bi neko trebao praviti manje ili vise potomstva.
A sto je drzava stvorila takvu situaciju da svako malo jedini (donedavno) gradski prevoznik strajkuje, drzi neredovne linije, sto se umjesto proizvodnji i fabrika otavaraju marketi i prodajni centri kojima se zapravo samo lova pere,
sto oni gore imaju astronomski visoke plate, sto ni jos malo pa 20 godina iza rata nisu obnovljene sve ceste u glavnom gradu drzave, u drzavi gdje zakon vazi samo za slabije, gdje je ljudima koji imaju neke funkcije glavna tema gdje je koji od njih koliko uzeo procenata sebi i kako je koji povalio koju... E tu nastupamo mi, nas mentalitet i nase pametovanje, pa hajmo malo po ovima sto nemaju, oni su za sve krivi.

Danas, kad sam onako nadrkan citavom situacijom, da mi neko kaze kako ne bih trebao voziti (tehnicki ispravno vozilo!) jer to nije u skladu sa mojim malim primanjima, time sto nosim tene od 50 a ne 150 KM, sto ne idem u kino i imam 3 KM na racunu, tog istog bih bio u stanju poslati na pod bez ikakvog razmisljanja.
sorcerer

#8506 Re: "Majstori" parkiranja

Post by sorcerer »

slazem se sa svim ali samo cu te ispraviti da takvih kojima je potreba ima 20%,a ostalih 80% nema da jede i grca u kreditu ,ali vozi aute novijeg godista na lizing i pusing da bi komsijama crkla krava...
drugi_profil

#8507 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drugi_profil »

Silom prilika danas morao u Centar i Stari grad poslom. Obisao jedan krug sa namjerom da parkiram kod Evrope, pa nema mjesta. Spustio se do Doma armije, nema mjesta, vise i po trotoaru sa 4 zmigavca. Udjem u onaj pasaž malo niže, mjesta koliko hoćeš. Dvije markice i miran. Za sat vremena se posao obavi i covjek rahat. Vidim poslije policija legitimise vozace koji su stajali na autobuskoj niši, na jednom koji je zagazio na trotoar kod Doma stoji cestitka. Vozeci se dalje gradom nadjem jos jednog koji je zaredao oko stanice policije Novo Sarajevo. Malo mu bio jedan blok, a regularnog parkinga ima sto je najtuznije. Ja sam morao napraviti krug ali sam nasao regularno besplatno mjesto u tom reonu, a morao sam u zgradu PIO.
I zurio sam, nisam imao vremena, ali znam da mi je bolje potrositi 5 minuta da nadjem parking kako treba nego da mi ga neko kljucem izgrebe ili kaznu zakaci.

E sad ti shvati onog sto mu je puno dvije marke za rahat parkiranje?
To su uglavnom oni dzabalebarosi koji su otisli na kafu i malo im je sat vremena, a onda im je previse 4 marke dati. E takvih je vjerovatno najvise po trotoarima.
Bakir1

#8508 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Bakir1 »

XTech wrote:..... da mi neko kaze kako ne bih trebao voziti (tehnicki ispravno vozilo!) ...........
ovdje je poenta, koliko god su ti skromna primanja taj auto odrzavas kako spada, sta ima veze koliko je staro mislis da u njemackoj nema golfa 2?
ti si izuzetak, kao i ja sam koji cini pravilo ;-)
goran16v

#8509 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

XTech wrote: Danas, kad sam onako nadrkan citavom situacijom, da mi neko kaze kako ne bih trebao voziti (tehnicki ispravno vozilo!) jer to nije u skladu sa mojim malim primanjima, time sto nosim tene od 50 a ne 150 KM, sto ne idem u kino i imam 3 KM na racunu, tog istog bih bio u stanju poslati na pod bez ikakvog razmisljanja.

Sve dok vozis teh. ispravan auto i dok ga voziv i parkiras po propisu, a ne na livadi jer ti je puno dati 2 KM/sat parkinga, niko ti nece i ne smije "A" reci, a to hoces li radije dati 50 KM za gorivo umjesto da popravis zub ili priustis sebi i svojoj porodici zdrav obrok je tvoja odluka koju treba postovati, ali ako si u situaciji da biras ili ovo - ili ono, a ne i ovo - i ono znaj onda koliko je sati.
quarterback

#8510 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quarterback »

drugi_profil wrote:Silom prilika danas morao u Centar i Stari grad poslom. Obisao jedan krug sa namjerom da parkiram kod Evrope, pa nema mjesta. Spustio se do Doma armije, nema mjesta, vise i po trotoaru sa 4 zmigavca. Udjem u onaj pasaž malo niže, mjesta koliko hoćeš. Dvije markice i miran. Za sat vremena se posao obavi i covjek rahat. Vidim poslije policija legitimise vozace koji su stajali na autobuskoj niši, na jednom koji je zagazio na trotoar kod Doma stoji cestitka. Vozeci se dalje gradom nadjem jos jednog koji je zaredao oko stanice policije Novo Sarajevo. Malo mu bio jedan blok, a regularnog parkinga ima sto je najtuznije. Ja sam morao napraviti krug ali sam nasao regularno besplatno mjesto u tom reonu, a morao sam u zgradu PIO.
I zurio sam, nisam imao vremena, ali znam da mi je bolje potrositi 5 minuta da nadjem parking kako treba nego da mi ga neko kljucem izgrebe ili kaznu zakaci.

E sad ti shvati onog sto mu je puno dvije marke za rahat parkiranje?
To su uglavnom oni dzabalebarosi koji su otisli na kafu i malo im je sat vremena, a onda im je previse 4 marke dati. E takvih je vjerovatno najvise po trotoarima.
:thumbup:
XTech

#8511 Re: "Majstori" parkiranja

Post by XTech »

sorcerer wrote:slazem se sa svim ali samo cu te ispraviti da takvih kojima je potreba ima 20%,a ostalih 80% nema da jede i grca u kreditu ,ali vozi aute novijeg godista na lizing i pusing da bi komsijama crkla krava...
Takvih znam da ima, pa i medju mojim kolegama, ali su to ljudi koje ja poznajem, tesko da mogu prosuditi u onoj koloni kroz Rajlovac jel neko vozi zajebancije radi, jel onaj sto je sam u autu mogao pjeske i da li ima kuci za kifle.
Bakir1 wrote:
XTech wrote:..... da mi neko kaze kako ne bih trebao voziti (tehnicki ispravno vozilo!) ...........
ovdje je poenta, koliko god su ti skromna primanja taj auto odrzavas kako spada, sta ima veze koliko je staro mislis da u njemackoj nema golfa 2?
ti si izuzetak, kao i ja sam koji cini pravilo ;-)
Moram ga odrzavati, kad sam na cesti svaki dan, pa bilo to 5 ili 50 km. Sto se tice starosti, toga sam svjestan i nije da ne bih promijenio jer vidim da bih gotovo iste pare davao za odrzavanje i novijeg auta. G2 je odlican onima koji ili imaju dva druga za dijelova ili ga drze garaziranog.

A Gorane, ne kazem da ih nema koji bacaju novac u vjetar, ali ja na tih 50 KM za gorivo gledam kao na investiciju. Radim u firmi plus ponesto privatno, nekad mi 10 minuta izgubljenih na stanici znaci dnevnicu za taj dan.

Po meni su veci problem ovi balavci, tatini sinovi i njima slicni, nesto poput onoga sto je jucer autom vukao majku po cesti.
goran16v

#8512 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

[quote="XTech"
A Gorane, ne kazem da ih nema koji bacaju novac u vjetar, ali ja na tih 50 KM za gorivo gledam kao na investiciju. Radim u firmi plus ponesto privatno, nekad mi 10 minuta izgubljenih na stanici znaci dnevnicu za taj dan.

Po meni su veci problem ovi balavci, tatini sinovi i njima slicni, nesto poput onoga sto je jucer autom vukao majku po cesti.[/quote]

Osim sto apsolutno postujem svaciju odluku razumijem tvoje motive, ali stediti npr. na hrani, higijeni i zdravlju da bi se mogao vozikati jer ne mozes sve to imati istovremeno za mene ipak vas svake pameti bez obzira na sve, a dosta ih upravo to radi.

Trkaci, drkaci, balavci, tatini sinovi, ali i oni koji iz gore navedenog razloga ne mogu da odrzavaju taj auto su posebna prica.
SAID5

#8513 Re: "Majstori" parkiranja

Post by SAID5 »

Nedostatak pariking mjesta je jako izrazen zadnjih par godina. Nekada je problem naći parking (plaćeni) pa znam kruziti i po 45 minuta. Ljeti se trudim sve obaviti biciklom, ali ni tada nisam rahat, ko ima bike zna o cemu pricam.

Javni prevoz sam davno prekrizio, kada je redovan, nemožeš opstat od gužve, a većinu vremena "čekaš voz koji doći neće..."

mislim da redovan i komotan javni prevoz, te parking mjesta za bicikle i skutere mogu poprilično rasteretiti problem parkiranja i zagađenja u gradu. Rent a Bike i/ili javni prevoz po zonama, za godinu dana bi se vidjeli rezultati.

Glupost neiskorištenosti parkinga kod narodnog neću ni komentarisat, dok je radio duplo je bolja situacija bila
quarterback

#8514 Re: "Majstori" parkiranja

Post by quarterback »

SAID5 wrote:Nedostatak pariking mjesta je jako izrazen zadnjih par godina. Nekada je problem naći parking (plaćeni) pa znam kruziti i po 45 minuta. Ljeti se trudim sve obaviti biciklom, ali ni tada nisam rahat, ko ima bike zna o cemu pricam.

Javni prevoz sam davno prekrizio, kada je redovan, nemožeš opstat od gužve, a većinu vremena "čekaš voz koji doći neće..."

mislim da redovan i komotan javni prevoz, te parking mjesta za bicikle i skutere mogu poprilično rasteretiti problem parkiranja i zagađenja u gradu. Rent a Bike i/ili javni prevoz po zonama, za godinu dana bi se vidjeli rezultati.

Glupost neiskorištenosti parkinga kod narodnog neću ni komentarisat, dok je radio duplo je bolja situacija bila

kod mene je bicikl 365 dana u godini, autom samo van grada ili kada u dvoje idemo negdje u grad
goran16v

#8515 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

quarterback wrote:

kod mene je bicikl 365 dana u godini, autom samo van grada ili kada u dvoje idemo negdje u grad
Sta ima veze kad vas je dvoje, dje su stari romanticni folovi voznje partnerice na ramu ili guvernali?! :-D
Nermin_BH

#8516 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Nermin_BH »

Sta je sa onim napustenim autima koji stoji stalno po parkingu ?
daxon

#8517 Re: "Majstori" parkiranja

Post by daxon »

Po zakonu, neregistrovana vozila ne mogu se nalaziti na javnim površinama, zato su ovi stikeri na šajbi dobra stvar, odmah se vidi da li je i do kada auto registriran.
Mislim da je ta oblast u nadležnosti komunalne policije, dakle, komunalna policija je ta koja vlasniku treba dati rok od (nisam siguran) mislim 8 dana da ukloni vozilo, ukoliko to ne učini, tada vozilo uklanjaju komunalci, a trošak uklanjanja isporučuju vlasniku. Zašto komunalna policija ne radi svoj posao, treba pitati njih.
Ista je stvar sa ovim likovima što prodaju vozila, a drže ih na javnim površinama. Ukoliko ta vozila nisu registrirana, a najčešće nisu, tada komunalna policija treba da zaradi svoju platu i pokrene proces uklanjanja istih.
Član 26.

(1) Zabranjeno je na putu, parking-prostoru, trotoaru i drugim saobraćajnim površinama ostavljati oštećena, dotrajala ili neregistrovana vozila, nanositi blato na put sa savremenim kolovozom ili ostavljati ili bacati otpatke ili predmete i materije koji mogu da ometaju ili ugrožavaju saobraćaj ili zagađuju okolinu.
(2) Lice koje postupi suprotno stavu (1) ovog člana snosi troškove uklanjanja vozila, otpadaka, predmeta i materija koje je ostavilo, nanijelo blato ili bacilo otpatke ili predmete na put, parking-prostor ili neku drugu saobraćajnu površinu.
Dakle, sve je regulisano zakonom, samo treba policijske trutove natjerati da rade posao za koji su plaćeni.
Last edited by daxon on 09/01/2014 20:57, edited 1 time in total.
relax11

#8518 Re: "Majstori" parkiranja

Post by relax11 »

Image

Image

:-) :-)
Fast Driver

#8519 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Fast Driver »

Ovog fiata brat bratu mogu cetvorica premjestit uz obliznji kontejner.
zgembudin

#8520 Re: "Majstori" parkiranja

Post by zgembudin »

Veceras oko 17h i kusur, kod Robota u Hrasnom...

Citava traka za skretanje zauzeta, ali vrh je lik koji je poprecio auto tako da se ne moze ni skrenuti....

U prolazu naravno jos parkiranih, na parkingu svako malo "park anywhere button" aktivirani, valjda kako su praznici, pa nek svijetli na sve strane... u Robotovoj garazi do zida parkirali, iako je zabranjeno, valjda im mrsko cekati lift jedan sprat ili sta vec...

Popizditis...
goran16v

#8521 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

uskrsno_respo wrote: ma znam ja ovo nego govorim jbg ne mozes bas odmah prodati auto a neces placati registraciju za auto koje ti samo stoji
nisu svi prodavci auta tipa uvezi pa prodaj i opet nego prodaju ljudi svoja auta koji nemaju gdje drugo ostaviti
Ako neces da ga prodas, a negistrovan vozi na privatnu livadu pa ga tamo drzi. U HR su jako rigorozni po tom pitanju, ako redari primjete takav auto prvo nalijepe upozorenje, a poslije 7 dana pravac CIOS. U u CIOS-u je put bez povretka, auto niko vise ne moze izvuci, cak ni vlasnik niti se mogu skinuti dijelovi da se sta spasi - direkt presa u vidjenom stanju

Inace danas i sutra su PDV dani sto znaci da je u ul. Put spasa od Koreje do Mercatora desna traka zauzeta ovima sa 4 zmigavca sto predaju PDV prijave.
drugi_profil

#8522 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drugi_profil »

Puno je godina fore. Mozda 2-3 mjeseca, pa ako ga ne prodas, onda ili ti se ne prodaje ili ga nece niko ni za koje pare. U tom slucaju na privatni posjed i ganjaj cijenu. Svi znamo da se neregistrovani inace tesko prodaju, pogotovo sto je duzi period od zadnjeg isteka. Ja sam na jednom svom autu maksuz platio registraciju samo da ne istekne i prodao ga samo 10-tak dana poslije. Cist mi zijan bio par stoja. Medjutim neregistrovanog se tesko rijesiti i kad oduzmes cijenu registracije.
Bakir1

#8523 Re: "Majstori" parkiranja

Post by Bakir1 »

najpostenija je vaga od svih kupaca i njihovih ponuda.
znam lika koji je e23 (bmw 7) odvukao na vagu i poderao saobracajnu dozvolu, pri tome je za istog dobio 800 KM i bio sretan jer se nije morao natezati sa papcima
drugi_profil

#8524 Re: "Majstori" parkiranja

Post by drugi_profil »

Odosmo u OT, ali cinjenica je da se sa papcima najgore natezati.
Kad mi dodje kupac i ne trazi od mene nov auto za 4 milje, ja i on cemo se lako naci na nekoj postenoj cijeni.
Medjutim kad mi dodje Papi pa mi svaku parnicu odbija od moje cijene, onda moze samo kitu dobiti...
goran16v

#8525 Re: "Majstori" parkiranja

Post by goran16v »

uskrsno_respo wrote:pa to i govorim
ako hocu da ga prodam necu ga registrovati
a bacati ga u presu cim istekne registracija jbg ne ide
zato sam i napisao ako stoji recimo duze od godinu dvije a nema nikakvih naznaka da se proda ili slicno onda upozorenje da se vozi na privatni posjed ako ne ode otpad ili presa
Ovdje se radi o mjesec - dva, a ne godinu - dvije.
Locked