Ne ide mi se kod ovlastenog servisera jer me je strah da me ne izradi tako sto ce mi debelo naplatiti nesto sto mozda nije ni uradio ni promijenio, pa me interesuje ima li u sarajevu kakav majstor koji se specijalizira za kocnice nebitno o marki i tipu automobila. nesto mi skripe i duboko je gaz dok ne uhvati auto da koci pa kontam da nisu disk plocice istrosene. pa me interesuje neki posten i dobar majstor koji ce to prvo pogledati pa onda reci sta treba a sta ne treba da se radi na ovome.
valja li onaj iznad zeljinog pomocnog stadiona za to? kako se ono zove? jeli kare? jeli ono on specijaliziran za kocnice?
Majstor za kocnice
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
maxell_sarajevo
#2 Re: Majstor za kocnice
Mozes sam pogledati jesu li ti istrosene disk plocice, samo zahmetli posao, valja skinuti tocak.
Najbolje je ako ces mjenjati sve u kompletu diskove i disk plocice, samo materijal kupi kod ovlastenog i pici nekom mahalskom majstoru nek to promjeni, nema deset minuta posla
Dobar majstor ima na Dobrinji V, prva krivina na ulazu u dobrinju(iz prava Mojmila) gdje su one garaze.
Najbolje je ako ces mjenjati sve u kompletu diskove i disk plocice, samo materijal kupi kod ovlastenog i pici nekom mahalskom majstoru nek to promjeni, nema deset minuta posla
Dobar majstor ima na Dobrinji V, prva krivina na ulazu u dobrinju(iz prava Mojmila) gdje su one garaze.
-
Desert Wind
#3 Re: Majstor za kocnice
Ovim putem bih zamolio nekog da ne otvaram novu temu - da mi kaze da li i gdje ima da se kupi mali miniškrip za razdvajanje kocionih klipića prije montaze kocionih plocica u klipiće?
Nigdje to pod bogovetnih nebom nisam nasao a u USA sam vidio - jer sam u stanju sam sebi da servisiram i sredim kocioni sistem...
Nigdje to pod bogovetnih nebom nisam nasao a u USA sam vidio - jer sam u stanju sam sebi da servisiram i sredim kocioni sistem...
-
ado-šampion
#4 Re: Majstor za kocnice
Zove se Šandor, i iz ličnog iskustva, oni ti neće gledat ništa što ne mogu naplatit. Ako ti propada papučica diskovi su ti istrošeni. Ja sam nedavno riješavao problem s kočnicama, bila je tema, pogledaj malo...karanana wrote:Ne ide mi se kod ovlastenog servisera jer me je strah da me ne izradi tako sto ce mi debelo naplatiti nesto sto mozda nije ni uradio ni promijenio, pa me interesuje ima li u sarajevu kakav majstor koji se specijalizira za kocnice nebitno o marki i tipu automobila. nesto mi skripe i duboko je gaz dok ne uhvati auto da koci pa kontam da nisu disk plocice istrosene. pa me interesuje neki posten i dobar majstor koji ce to prvo pogledati pa onda reci sta treba a sta ne treba da se radi na ovome.
valja li onaj iznad zeljinog pomocnog stadiona za to? kako se ono zove? jeli kare? jeli ono on specijaliziran za kocnice?
-
LeKo
#5 Re: Majstor za kocnice
Druže, za vraćanje klipa na prednjim kočionim kliještima ti nije potreban miniškrip, skini kočiona kliješta i sistemom dvije poluge (najbolje je s dva okasta ključa) vrati klip unutra i to je to.Desert Wind wrote:Ovim putem bih zamolio nekog da ne otvaram novu temu - da mi kaze da li i gdje ima da se kupi mali miniškrip za razdvajanje kocionih klipića prije montaze kocionih plocica u klipiće?
Što se tiče zadnjih kočionih kliješta, vraćanje klipa na njima ne može sistemom poluga niti miniškripom, malo je komplikovanije (ako kome bude trebalo napisati ću).
-
mrki09
#6 Re: Majstor za kocnice
Nazalost tacno za sandora (jednom me probao opalit po usima i nikad vise), ali u istoj ulici imas na pocetku lijevo jos jednu radnju (nemam iskustva sa njima a i zaboravio sam kako se zove....nesto kara....samo znam da su ga nekad hvalili), a i odmah iznad sandora (slijedeca avlija) imas Zvonka (moja dobra iskustva).ado-šampion wrote:Zove se Šandor, i iz ličnog iskustva, oni ti neće gledat ništa što ne mogu naplatit. Ako ti propada papučica diskovi su ti istrošeni. Ja sam nedavno riješavao problem s kočnicama, bila je tema, pogledaj malo...
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#7 Re: Majstor za kocnice
To ti je bas lako pogledat, ne trebas ni skidati gume (osim ako nisu montirane neke "nesvakidasnje" felge), smotas volan lijevo, desno- pogledas i gotovo. Moze biti da su se samo pakne potrosile.
Mozda je "ulje za kocnice" (kociona tekucina) staro/a. Kad je zadnji put mjenjana?
Dovoljno tekucine u rezervoaru za kocionu tekucinu?
Zrak (voda/kondenzacija) u kocionom sistemu?!
Mozda je "ulje za kocnice" (kociona tekucina) staro/a. Kad je zadnji put mjenjana?
Dovoljno tekucine u rezervoaru za kocionu tekucinu?
Zrak (voda/kondenzacija) u kocionom sistemu?!
- Cile83
#8 Re: Majstor za kocnice
Servisiranje kocnica po nekom pravilu u kratko;
--Vizualni pregled kocnica kod svakog servisiranja vozila;stanje pakni da li su iste debljine(da jedna nije deblja/tanja od druge),diskovi nesmiju imati hrdzave fleke ili ako je totalna povrsina diska pokrivena 25% hrdzom sto se najcesce desava na unjutrasnoj strani diska,onda bi disk trebalo zamjeniti.Crijeva kocnica pregledati da li ima pukotina(ako ima pukotina i u najgorem slucaju vidi se unjutrasnji dio crijeva onda pod hitno zamijeniti.
U sustini svaki put kad je vozilo na mostu trebalo bi kocnice pregledati jer to je maksimalno 10min posla za vizualnu kontrolu.A 10min za kocnice se svaki put isplati.
--Ulje za kocnice se inace moze prepoznati po boji,cisto ulje je bistro sto je starije to je tamnije.Preporuka za mijenjanje ulja je svake 2 godine ne zavisno od predjenih kilometara(tipa ulja Dot 3 ili 4 iako se u novim autima samo DOT 4 koristi).
Svakih 30000km ili svakih godinu dana
Prednje kocnice se otvaraju vade se pakne,pakne se malo izsmrglaju time skidate hrdzu i prljavstinu,ivice pakni mozete izturpijati pod uglom od 45 stepeni(ovo sprijecava da se pakna lijepi za disk)pregledat gumicu koja stiti hidraulicni klip.Ocistiti drzace pakni i zatim ih namazati malo bakarnom masti.Vanjsku paknu takodjer malo namazati bakarnom masti.
Minimalna debljina pakni 5mm(potrosnja pakne 5mm na 10000km prosjek)ovo zavisi od nacina kocenja.
Sa diskova skinuti hrdzu koja na ivicama diska,kod samo ventilirajuci diskova takodjer rupe ocistit stime sto se mogu sarafcigerom probiti(diskovi ce vam biti zahvalni za to).
Lezista kljesta ocistiti i ponovo namazati s masti sto ce omoguciti da kad pustite kocnicu sve se na svoje mjesto vrati kako treba.
Zadnje kocnice u slucaju diskova:Isto kao gore navedeno
Zadnje kocnice u slucaju dobos kocnica;Skidanje dobosa rubovi dobosa se izturpijaju ili brusilicom obruse,ciscenje zadnjih pakni prvo se izsmrglaju malo,takodjer ivice pakne izturpijati pod uglom od 45 stepeni i onda se sve sapere cistacem kocnica.
Pregled zadnjeg kocnog cilindra stastoji iz toga sto se gumica malo skloni i odma se vidi da li ulje curi iz cilindra,u slucaju da curi onda je potrebno da se cilinder zamjeni ili revizira(kod revizije se mijenjaju unjutrasnje gumice cilindra koje sprijecavaju da ulje procuri ovo je vec dublja teorija mehanike
).
Dijelove zadnjih pakni koji su u pokretu malo podmazati bakarnom masti.
Kod stelovanje rucne licno se drzim pravila da na 4-5 kliku rucna koci 80%(ovo se vidi na testu kocnica npr kod tehnickog pregleda)
Ovo sve je vremenski 1-1,5h posla ako je auto na mostu.
Kod kocnica gdje npr rucna elektricna tu ide posebna procedura jer se klipovi moraju elektronski vratiti nazad prije nego se kocnice smiju otvoriti i nakon toga potrebna je kalibracija zadnjih klipova moguca samo pristupom aparatima za diagnostiku.
Ovo spada za novija auta od 2000g koji imaju elektricnu rucnu.
Kad bi se ovoga pridrzavali imali bi kocnice u top kondiciji iako je auto staro i 20 godina.
--Vizualni pregled kocnica kod svakog servisiranja vozila;stanje pakni da li su iste debljine(da jedna nije deblja/tanja od druge),diskovi nesmiju imati hrdzave fleke ili ako je totalna povrsina diska pokrivena 25% hrdzom sto se najcesce desava na unjutrasnoj strani diska,onda bi disk trebalo zamjeniti.Crijeva kocnica pregledati da li ima pukotina(ako ima pukotina i u najgorem slucaju vidi se unjutrasnji dio crijeva onda pod hitno zamijeniti.
U sustini svaki put kad je vozilo na mostu trebalo bi kocnice pregledati jer to je maksimalno 10min posla za vizualnu kontrolu.A 10min za kocnice se svaki put isplati.
--Ulje za kocnice se inace moze prepoznati po boji,cisto ulje je bistro sto je starije to je tamnije.Preporuka za mijenjanje ulja je svake 2 godine ne zavisno od predjenih kilometara(tipa ulja Dot 3 ili 4 iako se u novim autima samo DOT 4 koristi).
Svakih 30000km ili svakih godinu dana
Prednje kocnice se otvaraju vade se pakne,pakne se malo izsmrglaju time skidate hrdzu i prljavstinu,ivice pakni mozete izturpijati pod uglom od 45 stepeni(ovo sprijecava da se pakna lijepi za disk)pregledat gumicu koja stiti hidraulicni klip.Ocistiti drzace pakni i zatim ih namazati malo bakarnom masti.Vanjsku paknu takodjer malo namazati bakarnom masti.
Minimalna debljina pakni 5mm(potrosnja pakne 5mm na 10000km prosjek)ovo zavisi od nacina kocenja.
Sa diskova skinuti hrdzu koja na ivicama diska,kod samo ventilirajuci diskova takodjer rupe ocistit stime sto se mogu sarafcigerom probiti(diskovi ce vam biti zahvalni za to).
Lezista kljesta ocistiti i ponovo namazati s masti sto ce omoguciti da kad pustite kocnicu sve se na svoje mjesto vrati kako treba.
Zadnje kocnice u slucaju diskova:Isto kao gore navedeno
Zadnje kocnice u slucaju dobos kocnica;Skidanje dobosa rubovi dobosa se izturpijaju ili brusilicom obruse,ciscenje zadnjih pakni prvo se izsmrglaju malo,takodjer ivice pakne izturpijati pod uglom od 45 stepeni i onda se sve sapere cistacem kocnica.
Pregled zadnjeg kocnog cilindra stastoji iz toga sto se gumica malo skloni i odma se vidi da li ulje curi iz cilindra,u slucaju da curi onda je potrebno da se cilinder zamjeni ili revizira(kod revizije se mijenjaju unjutrasnje gumice cilindra koje sprijecavaju da ulje procuri ovo je vec dublja teorija mehanike
Dijelove zadnjih pakni koji su u pokretu malo podmazati bakarnom masti.
Kod stelovanje rucne licno se drzim pravila da na 4-5 kliku rucna koci 80%(ovo se vidi na testu kocnica npr kod tehnickog pregleda)
Ovo sve je vremenski 1-1,5h posla ako je auto na mostu.
Kod kocnica gdje npr rucna elektricna tu ide posebna procedura jer se klipovi moraju elektronski vratiti nazad prije nego se kocnice smiju otvoriti i nakon toga potrebna je kalibracija zadnjih klipova moguca samo pristupom aparatima za diagnostiku.
Ovo spada za novija auta od 2000g koji imaju elektricnu rucnu.
Kad bi se ovoga pridrzavali imali bi kocnice u top kondiciji iako je auto staro i 20 godina.