Majstor za kočnice...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#1 Majstor za kočnice...

Post by ado-šampion »

Nakon dugo vremena da i ja postavim jednu temu, što znači da mi nešto treba. :)

Dakle... Od prije jedno pola godine učinilo mi se da mi auto ne koči kao prije, ali kontam hajde, vjervatno je do mene, zna mi tako doći s vremena na vrijeme. Međutim, nedavno odem na vikendicu, i iz dosade hajde rekoh da skinem točkove da fakat vidim u kakvom su mi stanju kočnice. Na zadnjim diskovima je bilo dosta hrđe, i to ona krupna hrđa koja se ne može skinuti snažnim kočenjem/kočenjima, kao brazde od hrđe po diskovima. Na kliještima je isto bilo dosta hrđe. Tu odmah pored mene ima automehaničarska radnja, radi neki mladić i kontam hajde da mi on to pogleda, mada mu baš i ne vjerujem, mislim se makar ima iskustva. I skinemo mi jedan točak, on mi kaže sljedeće: Zadnje kočnice koče slabo ili nikako ("ovo ti ništa ne koči"), ili su kliješta "zapekla" ili je cilindar, a kad se to otkrije i sredi, treba i tokariti diskove, navodno ima u Kiseljaku mašina...
Isto tako, na zadnjem tehničkom, krajem aprila prošle godine, mi je rekao da zadnje kočnice nisu baš najbolje, ali se ne vidi dobro jer im blata (ja sam se izvlačio iz blata nekoliko puta krajem zime). Ručna isto tako hvata samo ako se zategne baš do kraja, zbog čega ja mislim da nije cilindar nego kliješta.

Nakon ovog eseja, moje pitanje je, što se dalo zaključit iz naslove, zna li neko nekog dobrog majstora u Sarajevu, po mogućnosti da ima potrebnu opremu? Neću da mi nagađaju, možda je ovo, možda je ono... hoću pouzdanog majstora. Isto, ako može, ali to mi je manje važno, da isti taj majstor ima opremu, tj. mašinu za tokarenje bez skidanja diska s točka, ali nema to toliko veze mogu ja odvesti na tokarenje na drugo mjesto, samo me interesuje gdje to ima u Sarajevu, ja nisam čuo da ima igdje?! Znam da ima u Zenici i ovaj mi reče u Kiseljaku, al je to ipak daleko, ako već ima ovdje.

Da dodam, registracija mi ističe krajem ovog mjeseca i neće me sigurno pustiti na tehničkom (hoću da je sve uredu, da se razumijemo!) a ipak nije se s kočnicama zezati...

Eto, nadam se da nisam previše ispeglao i unaprijed zahvaljujem za svaku pomoć. :)
shlauf

#2 Re: Majstor za kočnice...

Post by shlauf »

Haveru imaš majstora tokara u Brnjacima prije Kiseljaka kod prve benzizske pumpe sa lijeve strane. Do njega je i salon namještaja. On brusi i glave i blokove motora. A imaš i bliže, a to je prije Zigijevog otpada na 50 metara sa desne strane. Ako su ti previše otišli diskovi tj. ako su velike "brazde" džaba bacaš pare, radije kupi nove a svaki se cilindar može razraditi ili zamjeniti. Disk se mora skinuti i staviti u tokarsku mašinu da bi se istokario. Znam da taj u Brnjacima uzima 5,oo KM po disku što istokari.

Aleee aleeeeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!!
:sax:
Bakir1

#3 Re: Majstor za kočnice...

Post by Bakir1 »

kako se moze istokariti disk bez skidanja? :lol:
moze li ti neko izvaditi ventile iz motora bez skidanja glave :lol:
diskovi se tokare kada su krivi sto se desava usljed naglog kocenja ili pregrijavanja istih,u slucaju da postoje brazde po njima znaci da su potroseni i tu tokarenja nema nego samo zamjena.postoji dovoljno veliko trziste turskih i no name proizvodjaca diskova tako da mislim da ce neko imati u ponudi i za tvoj auto.
majstor kakvog ti trazis ne postoji,jer je vidovita dzemila umrla.
problemi mogu biti:
diskovi,disk plocice,zapeknuta kociona klijesta.
ako tvoj auto ima 5 kocioni cilindar ili razdjelnik sile moze i to biti uzrok slabijeg kocenja.
treba krenuti redom i sistematski jedno po jedno,diskovi su vidljivi i to je jedan od problema ostale treba naci.
pogledaj kakav ti je gl. kocioni cilindar koji se nalazi kod servo pojacivaca kocnica,ako su gumice u njemu slabe i to moze biti uzrok slabijeg kocenja jer nema dovoljno potisne sile.
i da diskove moze otokariti svaki (logicno veoma sudeci po nazivu) tokar,dovoljan je strug i to je to.
Jimmy_The_Saint

#4 Re: Majstor za kočnice...

Post by Jimmy_The_Saint »

Joj tebe Bakire, vidi se da si STARI inžinjer. Sad ima mali strug u spreju, uvališ nanočestice kroz felgu, sve sam radi.... :mrgreen:
Bakir1

#5 Re: Majstor za kočnice...

Post by Bakir1 »

ado je negdje jednom napisao da je masinac ili saobracajac ne znam nisam siguran. :-)
za nekoga ko puno prica na podforumu auto onakva izjava je full :lol:
citroen

#6 Re: Majstor za kočnice...

Post by citroen »

Bakir1 wrote:ado je negdje jednom napisao da je masinac ili saobracajac ne znam nisam siguran. :-)
za nekoga ko puno prica na podforumu auto onakva izjava je full :lol:
Slazem se u potpunosti :D :D :D :D :D :D
duledudule

#7 Re: Majstor za kočnice...

Post by duledudule »

Ako se kod nas nešto ne koristi ne znači da ne postoji:
http://www.davis-garage.com/on-car-brake-lathe

Ovakve mašine su vrlo rasprostranjene na zapadu. Nažalost ne znam da li je ima neko u BiH? Ovo i mene interesuje jer se i meni pojavila rđa na zadnjim diskovima koju ne mogu skinuti regularnim kočenjem.

Naravno, debljina diskova ne smije biti manja od minimalne propisane vrijednosti pa o tome treba voditi računa prije tokarenja/obrade.

Lp,

[quote="Bakir1"]kako se moze istokariti disk bez skidanja? :lol:
Bakir1

#8 Re: Majstor za kočnice...

Post by Bakir1 »

@dule al me predje svaka ti cast,ok nisam znao da postoji ovakvo nesto do mene je,ali opet se mora skinuti sve pa i kociona klijesta da se dodje do diska,a kada se skinu klijesta disk je slobodan silazi sa glavicine bez problema,pa zasto onda tokariti diskove na autu kad tu masinu nema niko u ovom dijelu europe,karikiram,a u jednoj bosni u kakvoj i jesmo tokara ima ko govana i tokarskih strojeva.
ado ja se duboko ispricavam evo postoji masina za tokarenje diskova na autu :lol: :lol: :lol:
citroen

#9 Re: Majstor za kočnice...

Post by citroen »

Bakir1 wrote:@dule al me predje svaka ti cast,ok nisam znao da postoji ovakvo nesto do mene je,ali opet se mora skinuti sve pa i kociona klijesta da se dodje do diska,a kada se skinu klijesta disk je slobodan silazi sa glavicine bez problema,pa zasto onda tokariti diskove na autu kad tu masinu nema niko u ovom dijelu europe,karikiram,a u jednoj bosni u kakvoj i jesmo tokara ima ko govana i tokarskih strojeva.
ado ja se duboko ispricavam evo postoji masina za tokarenje diskova na autu :lol: :lol: :lol:
Odluka je pala.......Kupujem ovu spravu :D :D :D :D :D :D
shlauf

#10 Re: Majstor za kočnice...

Post by shlauf »

[quote="duledudule"]Ako se kod nas nešto ne koristi ne znači da ne postoji:

Ma ovaj levat nije znao skidati diskove pa kupio mašinu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Aleee aleeeeeeeeeeee :dance:

Ljubiše mi mog !!!!
Jimmy_The_Saint

#11 Re: Majstor za kočnice...

Post by Jimmy_The_Saint »

Ima li neko fišek da metnem na glavu kad pođem na ulicu izaći.... :skoljka: :-)
Al' hajde, nek' se nešta novo naučilo i danas... :mrgreen:
Bakir1

#12 Re: Majstor za kočnice...

Post by Bakir1 »

Jimmy_The_Saint wrote:Ima li neko fišek da metnem na glavu kad pođem na ulicu izaći.... :skoljka: :-)
Al' hajde, nek' se nešta novo naučilo i danas... :mrgreen:
ja imam drugi problem,nema dovoljno velikog fiseka,ali nema veze urijetko izlazim,net je moja ulica,samo promjenim nick i idemo dalje :lol: :lol:
ado-šampion

#13 Re: Majstor za kočnice...

Post by ado-šampion »

Ovako...

Naravno, da je normalna situacija ne bih se zezao, zamijenio bih diskove, ali jedan zadnji disk za moje auto košta više od 200 KM! Ja znam da se tokarenjem disk stanjuje, ali diskovi nisu krivi (makar ja tako mislim) samo treba skinuti hrđu, a auto nije staro, prešlo je 85 hiljada. Inače, ja jako slabo kočim, tj. kočim motorom, prednji diskovi su još originalni, prednje pločice traju evo oko 40 hiljada i još imaju "mesa". Ljudi koji posjeduju auto kao moje vani duže vrijeme zadnje diskove su mijenjali tek na oko 200 k km.

@ Bakir

Evo ga, i to u Zenici :wink:

Fakat nema potrebe za ironijom, ja sam dosta čitao o ovome prije nego što sam posatavio ovdje, tako da kad napišem da ima mašina, sigurno to nisam izmislio. :roll:

Elem, ne moraš se hvatati za svaku moju riječ, nisam saobraćajac, ni mašinac, nego inžinjer Elektrotehnike. Sad sam se opet uvalio, jer će za neko vrijeme na nekoj drugoj temi doći neki koji će reći ja se hvalim šta sam završio. :?

Da se vratimo na temu, evo da preformulišem jedno pitanje: Koliko je sigurno da mi "obični" tokar tokari diskove? Jer sam čuo za slučajeve kad tokar sjebe skroz disk, da upravljač poslije podrhtava, i onda pomaže samo zamijena. Vjerujte mi da je normalna situacija, ja ne bih uopšte razmišljao, tj. stavio bih nove diskove, ali fakat, jedna disk 200 maraka, i to samo na jednom mjestu i ima pošto na ovom auto ne dolaze standardno diskovi nazad. Meni nije problem da sjednem s nekim haverom i odnesem diskove u Kiseljak, ako je to sigurno naravno, tj. da sam siguran da mi neće zeznut diskove.
Bakir1

#14 Re: Majstor za kočnice...

Post by Bakir1 »

ja nisam znao da to ima,izvinuo sam ti se,ja sam rodjen prije stida :lol: ,ako si nasao u zenici idi brate u zenicu i istokari diskove :-D
hrdja je karakteristicna za sve japance i za aute koji borave van garaze,uzmi celicnu cetku i smrgl papira i udri eto nema sta,disk 200 KM,koji je raspon rupa 4x100 4x114?brezoni ili sarafi?svaki iole domisljatiji majstor ce ti staviti diskove kakve zelis sve dok su na njima odgovarajuci rasponi rupa za tvoj auto,disk bez nosaca klijesta i klijesta je slobodan,i opet ti kazem da bi se istokario na autu ovom high tech spravom mora se sve isto skinuti kao i kada se zeli istokariti na strugu.
ne spominjem te ja ziv bio nije ruzan kontekst nikakav,skines diskove i odes tokaru bilo kojem i sredis sve za 20 KM,4 sarafa ili matice sa tocka,dva sa nosaca klijesta i eventualno jedan saraf koji cuva disk na mjestu,ako su brezoni nema toga.
shlauf

#15 Re: Majstor za kočnice...

Post by shlauf »

@Ado: koje auto imaš i koja je godina proizvodnje ????
ado-šampion

#16 Re: Majstor za kočnice...

Post by ado-šampion »

shlauf wrote:@Ado: koje auto imaš i koja je godina proizvodnje ????
Daihatsu Gran Move, '97.

Bakire, hvala, odvešću nekom majstoru pa nek on vidi šta-kako, bitno je da je tokarenje kod "normalnog" tokara sigurno...

Ako neko ima još koju sugestiju, bujrum...
citroen

#17 Re: Majstor za kočnice...

Post by citroen »

ado-šampion wrote:
Daihatsu Gran Move, '97.

Bakire, hvala, odvešću nekom majstoru pa nek on vidi šta-kako, bitno je da je tokarenje kod "normalnog" tokara sigurno...

To je rijetko auto,pogotovo ovdje kod nas,mozda da pokusas naruciti iz njemacke,italije...mozda je jeftinije.Ne znam dali postoji mogucnost da odgovara sa nekog drugog daihatsu vozila ili toyote,posto je koliko znam daihatsu u vlasnistvu toyote,isti promjer sarafa naci i pokusati,valjda se to moze izvesti :?
ado-šampion

#18 Re: Majstor za kočnice...

Post by ado-šampion »

citroen wrote:
ado-šampion wrote:
Daihatsu Gran Move, '97.

To je rijetko auto,pogotovo ovdje kod nas,mozda da pokusas naruciti iz njemacke,italije...mozda je jeftinije.Ne znam dali postoji mogucnost da odgovara sa nekog drugog daihatsu vozila ili toyote,posto je koliko znam daihatsu u vlasnistvu toyote,isti promjer sarafa naci i pokusati,valjda se to moze izvesti :?
Ma nema ni iz Njemačke ni iz Italije, malo proizvođača radi te diskove i cijena je svima tu negdje oko 100 eura po disku. Nije toliko što je rijetko auto, nego što zadnji diskovi nisu dolazili standardno, nego samo u paketu s ABSom, tj. uz ABS idu i diskovi na sva četiri točka. Prednji diskovi su npr. oko 50 eura.

Razmišljao sam i o soluciji da stavim diskove s nekog drugog auta, promjer rupa je 4 x 100 ja mislim, tj. standard, samo treba naći da disk ima približno isti promjer i debljinu. Ali, o tom - po tom, o tome ću misliti samo ako su mi diskovi pretanki za tokaranje (u šta sumnjam) ili ako tokarenje ne da rezultate.

Vjerovatno ću sad za vikend posjetiti nekog majstora pa da vidim... Samo volim da znam otprilike kako stvari stoje, da me ne levate...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#19 Re: Majstor za kočnice...

Post by corolla02 »

duledudule wrote:Ako se kod nas nešto ne koristi ne znači da ne postoji:

Ovakve mašine su vrlo rasprostranjene na zapadu. Nažalost ne znam da li je ima neko u BiH? Ovo i mene interesuje jer se i meni pojavila rđa na zadnjim diskovima koju ne mogu skinuti regularnim kočenjem.

Naravno, debljina diskova ne smije biti manja od minimalne propisane vrijednosti pa o tome treba voditi računa prije tokarenja/obrade.

Lp,
Bakir1 wrote:kako se moze istokariti disk bez skidanja? :lol:
ovo je nesto za djecu :-) ; ako ovaj ovako radi nikad ti ih nece zbrusiti da valja

PS
uvjek nosim diskove kad volan pocme tresti pri kocenju na brusenje i poslje nema problema; naravno neki diskovi su kvalitetniji i to se rijedje radi na tim; cijena: $20 za oba prednja
respo

#20 Re: Majstor za kočnice...

Post by respo »

sto se tice rucne pritegni kabal koji se vjerovatno nalazi ispod centralne konzole i kocit ce kao nov

ne znam jeli isti sistem i za kocenje papucicom al ako je isti moguce je do toga
pritegni i koci ko lud
ado-šampion

#21 Re: Majstor za kočnice...

Post by ado-šampion »

Riješio sam problem. Uzeo sam nove pločice i tokario diskove i to je to. Kliješta su bila uredu.
Diskovi su korodirali od vlage, tj. dugog stajanja u vlažnom prostoru. Zadnji put kad sam mijenjao pločice, majstor je trebao prvo malo izbrusiti diskove pa staviti pločice, jer se sjećam da je i tad bilo malo hrđe po vrhovima, ali eto stari je vozio svom majstoru da uštedi, i zbog uštede od nekog cenera bacio sam jedne pločice koje koštaju 66 KM. :-? Tako je kad čovjek hoće da uštedi.
Elem odvezao sam majstoru, odmah pored njega je obični tokar, sve su sredili, sad za sad je super. Papučica je tvrda isto kad nekad, prije nego što sam kod pomenutog neznalice odnio da mi zamijeni pločice i kočionu tekućinu.
Ako nekog zanima za ubuduće (a zanima :)), radio sam na Dobrinji, preko puta garaža na dvici, iz pravca grada preko mostića pa lijevo, vulkanizerska radnja i servis, odmah pored je tokar. Tokaranje je bilo 30 KM (15 x 2) a sveukupno servis me došao 50 KM + pločice 66 (Lucas).
Post Reply