"Majorizacija", unitarizacija i ostalo, a nigdje B

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Unjustice
Posts: 175
Joined: 14/04/2007 01:14

"Majorizacija", unitarizacija i ostalo, a nigdje B

Post by Unjustice » 28/05/2007 17:04

"Majorizacija", "unitarizacija", supljizacija i ostalo, a nigdje Bosnjaka?


Kako je seksi citati Dodike pa i Hrvate sa tlapnjama kako ce biti Srbi odnosno Hrvati majorizirani, preglasani, uzeti na foru itd i na sve onda procitati ovakvu vijest. Nas narod kaze da je napad najbolja obrana, sto se u slucaju nacionalne izbalansiranosti u BiH misijama najbolje pokazuje i dokazuje. Poznajuci Bosnu u vrijeme ex YU, vjerovatno je stvar ista i u ostalim podrucjima.

KAKO JE MOGUCE DA OD SEST NAJVAZNIJIH BH MISIJA U SVIJETU, BOSNJAKA MALTENE I NEMA? KAKVO JE STANJE U SVIM DIPLOMATSKIM MISIJAMA BH? KAKVO JE STANJE STO SE TICE NACIONALNE IZBALANSIRANOSTI INACE U DRZAVNIM ORGANIMA, NACIONALNOJ IZBALANSIRANOSTI PO TEZINI POZICIJA ITD?

KOJE SLUZBE INACE KONTROLISU DA LI SE POSTUJE NACIONALNA IZBALANSIRANOST LJUDI KOJI PRIMAJU PLACU IZ DRZAVNOG ODNOSNO FEDERALNOG BUDZETA I KOJE UKAZUJU DA SE IZVRSE ODMAH SMIJENE AKO JE NARUSENA NACIONALNA IZBALANSIRANOST KAO U OVOM SLUCAJU?

Narušen nacionalni balans u bh. misijama u svijetu


Od šest ambasadora samo jedan Bošnjak


Raspored, narušen imenovanjem Nikole Radovanovića u NATO, može ispraviti jedino Predsjedništvo BiH

Predsjedništvo BiH uskoro bi moglo razmatrati raspored ambasadorskih mjesta u misijama BiH pri najvažnijim međunarodnim institucijama, jer trenutno od šest samo jedno pripada Bošnjacima, saznaje "Dnevni avaz".
U kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića kazali su nam da su svjesni situacije i da je moguće da će to pitanje biti aktuelizirano nakon njegovog povratka iz SAD.

Istek mandata

Šef bh. diplomatije Sven Alkalaj za "Avaz" je izjavio da je imenovanjem Nikole Radovanovića na mjesto ambasadora pri NATO-u u Briselu narušen nacionalni balans, te da je "na Predsjedništvu BiH odluka da li će se to ispravljati prije isteka mandata sadašnjim ambasadorima".
- Princip je da u šest predstavništava u EU, NATO-u, UN misijama u Njujorku i Ženevi te Misiji OSCE-a u Beču i Vijeću Evrope u Strazburu budu po dva ambasadora iz tri konstitutivna naroda - kaže Alkalaj.

Hoće li čekati

Prema njegovim riječima, svim ambasadorima u misijama, osim Radovanovića, iduće godine istječe mandat i pitanje je da li će se čekati na to ili će ranije neko biti smijenjen radi postizanja nacionalnog balansa. Alkalaj navodi da on neće predlagati izmjene Predsjedništvu, ali da će, ako to oni zatraže, dostaviti prijedlog izmjena.

T. LAZOVIĆZaključak Komisije

Ž7= Ahmetović: Nije razgovarano
Član Komisije za vanjske poslove Parlamenta BiH Sadik Ahmetović kaže kako se o tome još nije razgovaralo u Komisiji, ali da će on to pitanje što prije delegirati.
- Bošnjaci su na određeni način zakinuti i tražit ću da Komisija donese zaključak kojim će biti zatraženo da Predsjedništvo BiH ispravi debalans koji sada postoji - ističe Ahmetović.

Raspored pozicija

Pri Evropskoj uniji u Briselu ambasadorica je Lidija Topić, pri NATO-u Nikola Radovanović, pri UN-u u Njujorku Miloš Prica, pri UN-u u Ženevi Jadranka Kalmeta, pri Vijeću Evrope u Strazburu Borislav Marić i Edin Dilberović u OSCE-u u Beču.


Unjustice
Posts: 175
Joined: 14/04/2007 01:14

Post by Unjustice » 28/05/2007 17:53

InfraRedRidinghood wrote:Tebi će, dakle, kao Bošnjaku, biti masu lakše u životu ako u tvoje, bošnjačko ime, u Ženevi jajca bude 'ladio Mujo, a ne neka tamo Jadranka :? :? :? :? :shock: :shock: :shock: :shock:
Ti pojednostavljujes stvari. Ono sto zelim je da ne bude 99% Srba u administraciji, da ne bude 99% Srba u armiji, policiji, granicnoj sluzbi itd kao sto je bilo 50 godina za vrijeme bivse Jugoslavije. Cini mi se da polako opet na tu stvar dolazimo?

Ako se na sva zvona trubi o nacionalnoj izbalanisranosti, "majorizaciji", "unitarizaciji" Bosnjaka nad ostalima itd onda zelim da u svakom trenutku da se zna koliko je koga na drzavnom budzetu i sto je jos vaznije koju tezinu funkcije drze koje nacionalanosti.

Nacionalna izbalansiranost nije ako cemo imati jedne nacionalosti 30 ambasadora od mogucih 31, a druge nacionalnosti 30 sekratarica od amabasadora od mogucih 31 i u zbiru kazemo imamo nacionalnu izbalansiranost u diplomatiji.

Potrebno je imati jednu sluzbu koja ce objavljivati redovno podatke o nacionalnoj izbalansiranosti u svim drzazvnim sluzbama i za sve funkcije i to transparentno i javno i podatke redovno ustupati medijima u BiH. Znam da ti podatci postoje u BIH i mislim da trebaju biti javni.

Takodjer prije svakog imenovanja treba se provjeriti kako stvari stoje sa nacionalnom izbalansiranosti tako da recimo Nikola ne moze biti imenovan u diplomatiju ako vec tamo ima previse Srba i odraditi maltene cijeli ugovor, a Bosnjaka maltene nema ni za lijeka u tim sluzbama?

Pogotovo na vecim funkcijama nacionalna izbalansiranost mora biti postovana u svakom trenutku.

Takodjer mislim da se i ostale ne smije zaboraviti.

zlatan01
Posts: 1176
Joined: 23/08/2006 16:29
Location: Halmstad

Post by zlatan01 » 29/05/2007 08:25

Ovo sam vec jednom negdje na forumu napisao, ali nije na odmet ponoviti. Ako biramo najsposobnije, dobicemo po automatizmu nacionalni balans, jer svi narodi imaju priblizno jednak broj nadprosjecnih, prosjecnih i ispodprosjecnih (procentualno naravno). Druga stvar koju treba naglasiti je generalno nizak standard komunikacije medju ljudima u BiH a narocito politicarima. U BiH je nazalost normalno izvaliti bilo sta i pri tome ne podastrijeti niti najmanji dokaz u prilog tvrdnji. Ako Dodik kaze da su srbi majorizirani, treba u nastavku reci jer od tpliko mjesta u tom organu zauzimaju toliko sto odstupa od nacionalnog balansa...itd. Ovaj tekst gore je dobar primjer kontraargumenta, jer plasticno pokazuje koliki je lazov gosp. Dodik!

Post Reply