Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
realna do boli

#301 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

U ovoj prici nije bitna ta mama..bar, ne toliko.
Meni je cudno da jedan odrastao muskarac pokusava svoj zivot rijesiti postavljajuci pitanje na forumu i to na drugom kontinentu.
Ima li tu logike :D
Michun

#302 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Michun »

realna do boli wrote:Ja sam majka..i nikada to nisam niti bi trazila od svojih kcerki..zato ne razmijem..mogu dati savjet ako ga traze ,ali nikada se nebih naljutila da urade po svome.
Ti imas kcerku!
Mislim da smo na temi o mama i sinovima pricali o patologiji...
A kcerki i da kazes, ona bi vjerovatno ustrajala i borila se za ljubav...ako misli da je prava u tom trenutku.

A o temi. Vecina doseljenika razmislja ovako. Nije mi jasno, nece da se asimiliraju, ne uce jezik, djecu proklinju ako ozene "domace", i opet ostaju tamo. Nije jedini slucaj. A postavljacu teme...pa drug, najbolje da dodjes preko ljeta, upoznas kakvu mladu bRez skole, ozenis je i odvedes mami da mogu da se druze i pricaju na nasem. :shock:
Ridjobrki

#303 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ridjobrki »

Opće je poznato da naš narod ide u Ameriku u svojim poznim godinama isključivo zbog američkih mogućnosti društvenih interakcija i nezamislivo je svakodnevno pohađati prijeme i slične evente tamo bez advanced levela engleskog jezika.

@realna: zašto ne? U uslovima suženog kruga ljudi sa kojima se možeš posavjetovati potražiti tuđa mišljenja i iskustva distancirano i anonimno u globalnoj zajednici bez obaveze da ih moraš poslušati - neni zvuči prilično razumno. Ti i ja možda imamo lepezu prijatelja za protabiriti probleme i posavjetovati se, a ima li on?
realna do boli

#304 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

Da, imam dvije udate kcerke i nijedna nije udata za Bosanca :) i ne zive u Bosni.

Tuzno bi bilo da nema prijatelja tamo s kojim bi mogao popricati, jer pretpostavaljam da bi mu oni ipak mogli dati "razumniji" savjet, jer zive u istom okruzenju i bliskiji su im problemo tamo.
Mi odavde mozemo samo iznijeti svoja misljnja ali sa ovih nasih prostora.
Last edited by realna do boli on 10/10/2011 11:07, edited 1 time in total.
citroen

#305 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by citroen »

realna do boli wrote:Da, imam dvije udate kcerke i nijedna nije udata za Bosanca :) i ne zive u Bosni.
Pa ti si sretna mama., :D :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :D
Ridjobrki

#306 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ridjobrki »

Pa ok, šta s tim? Šta god koga čini sretnim... Garant i tebe neko osuđuje zato što ti kćerke nisu našle naše i to nije ok. Nekom si ti loša majka zbog toga i to je niđe veze. Previše ljudi sudi po sebi a nije se rodio ko bi svijetu ugodio...
realna do boli

#307 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

Tacno..zato se ja ni ne sekiram...
Luce

#308 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Luce »

Problem identiteta, zeznuta stvar, posebno za mlade koji su odrasli u dijaspori i asimilirali se a roditelji nisu.

Ako se na tu zbunjenost jos doda nemogucnost da istinski shvatis sta zelis da radis u zivotu, zeznuto.

Ja ti drago momce za sad sugerisem da stavis po strani to pitanje identiteta, ko si sta si, sta hoce Amerikanci, sta hoce djevojka, sta hoce tvoji Bosanci i prvo porazmislis sta TI zelis.

Kad malo sazrijes, shvatices i ti sam u kojem pravcu zelis da ides u smislu osnivanja porodice, identiteta itd. a za sad skontaj koji su tvoji trenutni ciljevi. Kao sto vidim prioritet ti je skola, prema tome, idi u tom pravcu. Nemoj praviti neke ishitrene odluke, vremenom ce ti se samo iskristalisati sta ces i kako ces.
Isuvise si mlad da bi to sad znao.
Ridjobrki

#309 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ridjobrki »

Upravo tako, realna. Šteta je samo što kad neko suočen sa problemom potraži pomoć dobije sve osim nje a to nije dobro. Kardinal Rišelje je rekao ''dopustite mi da iz bilo kojeg teksta izvadim par rečenica i ja ću u njemu naći dovoljno razloga da njihovog pisca pošaljemo na giljotinu''.

Ovakve teme postaju giljotine i to počesto zna biti prilično degutantno.
Ateista

#310 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ateista »

realna do boli wrote:U ovoj prici nije bitna ta mama..bar, ne toliko.
Meni je cudno da jedan odrastao muskarac pokusava svoj zivot rijesiti postavljajuci pitanje na forumu i to na drugom kontinentu.
Slazem se, samo mi je zapalo za oko. :D

Ne samo sta ima pitati na forumu, nego sta uopste ima pitati mamu, samim tim sto postavlja ovakvu temu meni je tu nesto cudno, sto se uopste pita da li da radi po svom ili po maminom. Pa nece se njegova mama ozeniti sa njom nego on, sta ima da se petlja u to uopste, ne zene se ljudi zbog mama valjda vec zbog sebe. Ko nije nacisto sa tim... :-)
Ghost_Rider_XXX

#311 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ghost_Rider_XXX »

Ateista wrote:

Ne samo sta ima pitati na forumu, nego sta uopste ima pitati mamu, samim tim sto postavlja ovakvu temu meni je tu nesto cudno, sto se uopste pita da li da radi po svom ili po maminom. Pa nece se njegova mama ozeniti sa njom nego on, sta ima da se petlja u to uopste, ne zene se ljudi zbog mama valjda vec zbog sebe. Ko nije nacisto sa tim... :-)
Sve si ti upravu, ali koliko je brakova propalo zbog mama i tata. Na kraju krajeva čim se neko pita trebam ili ne piši propalo.
Cholina_Lokica

#312 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Cholina_Lokica »

Ma najbolje neka mu srede ugovoreni brak, i mirna bosna, a i amerika... A i forumasi mogu rahat onda podrzavati mamu
Ateista

#313 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ateista »

Ghost_Rider_XXX wrote:
Ateista wrote:

Sve si ti upravu, ali koliko je brakova propalo zbog mama i tata. Na kraju krajeva čim se neko pita trebam ili ne piši propalo.
Upravo tako, dovoljno je to sto se pita, takvima mame i tate uspiju i upropastiti brak.
Onima kojima ne uspiju, ti se i ne pitaju ovakva pitanja.
realna do boli

#314 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

Za bilo koje postavljeno pitanje na bilo kojem forumu ljudi trebaju unaprijed biti spremni da nece dobiti odgovor koji prizeljkuju, niti slaganje sa njihovim stavovima.
E sad, u zavisnosti koliko je ko psihicku stabilna i zrela osoba tako ce i reagovati...na savjete ili podbadanja...i opet , najvjerovatnije, postupiti kako je sam ili sama vec odlucio/la i prije nego su postavili pitanje.
Ghost_Rider_XXX

#315 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Ateista wrote: Upravo tako, dovoljno je to sto se pita, takvima mame i tate uspiju i upropastiti brak.
Onima kojima ne uspiju, ti se i ne pitaju ovakva pitanja.
Ma sve skupa cijela ova polemika je nidje veze. U globalu, ako je nekom bitno da mu izabranicu ili izabranika aminuje vijeće staraca, jebo ti takav brak i takav odnos.
Ridjobrki

#316 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ridjobrki »

Joj raja kako ste mi nekad skloni banalizaciji... Pa nije to ''mama, mogu li se igrati vani/mama mogu li oženiti Jennifer''. To su interne borbe sa samim sobom, to su dugotrajna propitivanja, to je grizodušje, to je samoća, to je nerazumijevanje, to je traganje za odgovorima, to je razapetost... Nije to bolan pitati mater, o njegovom izboru bi neko knjigu mogao napisati koje su to drame u glavi. Pa cijela ruska klasična književnost je napisana na ovakvim slučajevima.

Je li to niko od nas niko nije bio u situacijama koje tako lome čovjeka ili smo jednostavno negdje uz put izgubili sposobnost saosjećanja i razumijevanja?

Samo velim, kad sudimo hajde da ne sudimo iz svojih cipela nego iz njegovih.
Ma.Le.Na

#317 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ma.Le.Na »

tacno ...strasna je to dilema
ali opet..dokle covjek da slusa druge i vodi svoj zivot prema zeljama drugih?
njegova majka je sebi izabrala muza...i zivot...imala je svoj zivot..
sada bi da uredjuje njegov
dakle...da ima 2 zivota
neko 2 a neko ni jedan
uzasno sebicno
osudjujem roditelje koji razmisljaju i ponasaju se na ovaj nacin
dijete nije vasa svojina...predmet kojim mozete upravljati kako vam se prohtije
kako uopce imate srca SVOJE dijete stavljati na takve muke?
strasno..

volim i postujem roditelje...ali NIKAD ...NIKAD ih nisam niti bi slusala u vezi tako kljucnih izbora u svom zivotu
realna do boli

#318 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

Ali mi ne mozemo suditi iz njegovih cipela..nego samo iz nasih..tu nastaju problemi, koji zabave nas ..a njega izlude.
Ghost_Rider_XXX

#319 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Ridjobrki wrote:Joj raja kako ste mi nekad skloni banalizaciji... Pa nije to ''mama, mogu li se igrati vani/mama mogu li oženiti Jennifer''. To su interne borbe sa samim sobom, to su dugotrajna propitivanja, to je grizodušje, to je samoća, to je nerazumijevanje, to je traganje za odgovorima, to je razapetost... Nije to bolan pitati mater, o njegovom izboru bi neko knjigu mogao napisati koje su to drame u glavi. Pa cijela ruska klasična književnost je napisana na ovakvim slučajevima.

Je li to niko od nas niko nije bio u situacijama koje tako lome čovjeka ili smo jednostavno negdje uz put izgubili sposobnost saosjećanja i razumijevanja?

Super rečeno, al na šta drugo ovo svesti nego na banalizaciju, da je mamu izostavio iz cijele priče bio bi vrlo interesantan sukob sa samim sobom.
drndalo

#320 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by drndalo »

E ako Majka kaze, onda nemamo sta dalje pricati...!
VeriBizi

#321 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by VeriBizi »

Ja što zakomplikovaste :D
realna do boli

#322 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by realna do boli »

Ma.Le.na..da ti nisi neka moja izgubljena kcerka :D
Ateista

#323 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ateista »

Ghost_Rider_XXX wrote:
Ridjobrki wrote:Joj raja kako ste mi nekad skloni banalizaciji... Pa nije to ''mama, mogu li se igrati vani/mama mogu li oženiti Jennifer''. To su interne borbe sa samim sobom, to su dugotrajna propitivanja, to je grizodušje, to je samoća, to je nerazumijevanje, to je traganje za odgovorima, to je razapetost... Nije to bolan pitati mater, o njegovom izboru bi neko knjigu mogao napisati koje su to drame u glavi. Pa cijela ruska klasična književnost je napisana na ovakvim slučajevima.

Super rečeno, al na šta drugo ovo svesti nego na banalizaciju, da je mamu izostavio iz cijele priče bio bi vrlo interesantan sukob sa samim sobom.
Upravo sam to htio da kazem, nije problem dileme, to razumijem, problem je sto uopste zelje mame uzima u obzir. :thumbup:
Ridjobrki

#324 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ridjobrki »

Dečko je zajeb'o sa imenom teme, ko će čitati njegov post i staviti se u njegovu poziciju... Nije mother issue u pitanju uopće nego ta kriza sa kojom se svaka ona druga generacija imigracije susreće. To su tamo prolazili i Talijani i lrci...

Majka je tu više paradigma problema raskidanja sa starim i prelaska na novo i ovo uopće nije klasičan mother issue, znam takvih koliko hoćeš...
Ma.Le.Na

#325 Re: Majka hoce da ozenim "nasu" djevojku...

Post by Ma.Le.Na »

realna do boli wrote:Ma.Le.na..da ti nisi neka moja izgubljena kcerka :D
:D :kiss:
Locked