bučkuriš wrote:Karajicu prijateljski savjet, prvo razmisli o par bitnih stvari. Ako ozenis Amerikanku. Moras znati da su vam vjera, nacija, tradicija, obicaji, mentalitet generalno razliciti. Drugo je zabavljati se, a drugo uci u brak. Onda to nametanje, tjeranje njenih roditelja, nezavrseno skolovanje, rekao bih ti, odgodi ti to prijatelju, tu ti mati nista lose ne misli.
Mislim generalno sam protiv mjesanja brakova, iz milion razloga, uvjek jedno ce da ispasta/pokori. Nepotrebno. Ja sam u braku evo sest godina, s Bosankom, i mnogo je brate jednostavnije. Nego neki koji su srecu probali s drugim nacijama. Recimo mali primjer, drugu, zena nedozvoljava da osuneti sina, malom je dao neko haman umjetnicko ime. A znam ga od ranije da je bio dosta tradiciji vjeran. Et primjera radi zene, se morao promjeniti.
Sada samo zamisli, ti je ozenis, takodjer djete dobijes, tad nastaju problemi, kod imena, kasnije, krstenje. Za njih normala da to ocekuju, tebi samo moze biti crnjak. Moj savjet ti je guzi ti to jos neko vrijeme, i kad zagusti, razjebi vezu, ljubav ionako prestane posle par godina.
Re: razvod ili papucar...
by bučkuriš on 04/01/2011 00:37
Ev citam dva dana, ovu temu, i ekstra sam se rego ponovo, jedva se sjetio, nicka, hehe da se i ja iskukam. Odmah da kazem Zvornicaninu, da mu pomoci nemogu, al et mozda mu bude lakse kad cuje da ima divanija svugdje. I moja zena kenja nenormalno. Mi smo u braku 5 godina, djete imamo, drugo na putu (prvenstveno moja zelja, iako smo bili odustali, ostala je trudna, tak stas sto je tu je). Imam osjecaj da smo zajedno samo iz financijskih obaveza, tj. ne bih mogla opstati bez mene, iako tvrdi, da nebih ni eura uzela kad bih se razveli. Doduse u ovom slucaju, ja bih naravno i zelio placati za djecu, ne treba pretjerivati odmah, da bih zena trosila na svalere, kojekavu gardarobu ili sta ti ja znam, a da bih zapustila djecu. Glupost, majka je to ipak, voli djecu svoju vise od drugih stvari. Zato mi je ovo malo prenapuhano, oko te alimentacije.
Eh sljedeci problem, kod moje zene je da je mnogo vezana za majku, sestru, da dobijam osjecaj, da su joj one vaznije od mene. Sto se kaze, neda udarit na njih. A vrlo dobro zna, kenjati po svekrvi i ostalim sa moje strane, sto cesto onda dodje do inatcenja i prkosenja, da to postane nesnosljivo. Znaci to konstantno omalovazavanje mojih, pronalazenja nekakvih smicalica, koje niko osim nje ne konta nit radi itd. fol mjesanja u brak i slicnih gluposti. Realno ja gledam objektvino, i mogu reci bas ono prosto, njeni joj se mogu kenjati do beskraja, a s moje strane uzima i veze sve za srce, i najmanja zezancija, sto je bezpotrebno. I tu nastaju te svadje, da ponekad eskaliraju. Normalno sto svako normalan zeli, jest intaktna familija, odnosi idilicni, ono kako mi Bosanci to samo znamo, al fakat ovo postaje nesnosljivo, jer se konstanto vuku te prepirke, da nikad ne znas na cemu si. Problem je u tome, sto je njena majka, razvedena, strasno tezak zivot imala s svojim muzem, zivjela s njegovom familijom koji su je kao maltretirali cijeli zivot, i to je naravno preneseno na nju. I ja sad recimo vidim paralele u prici njenoj, kad mi dodje s nekim problemom, a identican problem njena majka prozivjela. I tu onda nastaje naravno svadja, jer mi hoce dokazati da isto prozivljava, sto naravno nije istina. Preuvelicava znaci sve. Shvatam ja na jednu ruku, taj strah, da jos se ne ponovi ta nekakva majcina proslost, al bem li ga, dosta mi i vise dokazivanja, da ja to nebih nikad dopustio, i da kod nas nije tako.