Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nikad_izvini

#1 Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by nikad_izvini »

"Računa" se prema kretanju Venere,Zemlje,Sunca?! Ima raznih verzija.Ja sam čuo da se računa prema kretanju Venere u odnosu na Zemlju,al sad......ima još objašnjenja.
Koristi tri paralelna sistema datiranja vremena, "Dugačko računanje", Tzolkin (proročki kalendar) i Haab (građanski kalendar). Od njih jedino je Haab bio u direktnoj vezi sa dužinom godine.

Majanski matematicari su umjeli da projektuju ovak kalendar milione godina u proslost i buducnost jasno znajuci kakav dogadjaj sagledavaju - i to zapisujuci brojeve samo jednostavnim sistemom crtica i tacaka koje moderni istrazivaci povezuju sa 'istocnjackim' sistemom zvanim Ji Djing. I ne samo da su predvidjali naizgled apstraktne datume u dalekoj proslosti i buducnosti vec ima dokaza da su znali za datume koji su izuzetno uticali na nasu historiju, datume koji predstavljaju pojavljivanje Isusa i Muhameda, pa cak i kobne datume ratova pa i skorih dogadjaja kao sto je "11.septembar" - koji je veoma bitan u njihovom sagledavanju priblizavanja 'kraja vremena'.

Zanimljivo je da počinje cirka 3013 ili 3014 g. pne,što se "podudara" sa početkom stvaranja pisma u Sumeru koliko sam upoznat a završava 2012 g ne :roll: Čini mi se da ti datumi,navodno,imaju neke veze sa polarisom i kosmičkim značenjem,nečega :-D

Zanimljivo je da su "pogodili" dinamiku i razdoblja mijenjanja svijesti,religije sa pojavom Budhe,Muhameda,Isusa,Konfučija.Predvidjeli su mnoge velike ratove,predvidjeli su rat 2008(Iran?) čak i korištenje nuklearnog oružja?!

Navodno je povezan je sa 9 ciklusa "stvaranja" od kojih svaki predstavlja 9 razina svijesti(prema Callemanu) i svaki traje kraće od prethodnog.

Interesantno je spomenuti da se u blizini Zemlje nalazi crna rupa :roll:

Maje su navodno nestale bez traga,il su Španjolci bili baš temeljiti,nikad nećemo saznati.

Klimatske promjene na Zemlji,oštećen ozonski omotač(ukoliko bi bilo samo 3 stepena toplije nastala bi katastrofa :roll: ),topljenje glečera,orkani,cunamiji,zemljotresi,glupi ljudi.....sve u svemu,ne znam baš hoće li na dobro.Možda neće biti smak svijeta,ali.....možda bude kakav žešći kolaps :roll:

Napomena: nisam nikakv stručnjak,al sam nešto načuo.Pa ako ko ima kakav komentar,zanimalo bi me.

Edit: Zaboravih da prema kalendaru postoji šest svijetova.Kraj petog svijeta se desio 1987 godine.Mi smo u tampon zoni :roll: 6(prazan svijet?!) svijet počinje 2012 i mi ga kreiramo :roll: To je loše.Nismo na tom nivou,ipak smo paraziti :D
Pasiflora

#2 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by Pasiflora »

Zanimljivo. Iskreno nisam pobornik teorija o velikim apokalipsama, ali redovno procitam kada mi nesto na tu temu dodje "pod ruku".
Slazem se sa tobom da nismo na kreativnom vec destruktivnom nivou svjesti (ovdje mislim na cijeli svijet).
Mogly

#3 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by Mogly »

Kako se može doći do tog kalendara?
karanana

#4 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by karanana »

Mislim da je kraj kalendara 21.12.2012. godine. Tada ce se navodno nas kosmicki sistem izravnati i biti u liniji sa ostalim sistemima mlijecnog puta (ako sam ovo dobro skontao). I danasnji naucnici znaju da ce se na taj dan upravo to desiti, samo ne znaju sta ce to ravnanje sistema donijeti (ili znaju a nece da nam kazu). Dakle Maye su ovo tacno pogodile, samo je pitanje zasto se njihov kalendar zavrsava upravo na taj dan, da li je to kraj svijeta?!.

tiru riru, tiru riru
10101010101

#5 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by 10101010101 »

Sve su bili predvidjeli, osim svoga nestanka.
SaraLe

#6 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by SaraLe »

Bila prije par dana, na Hrt-u emisija na rubu znanosti, upravo ova tema, ali nisam stigla pogledati :-x
uvjek dobar gost

#7 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by uvjek dobar gost »

Pregledao sam je ja... poučno i zanimljivo..
Ja sam jedan od pobornika ovakvih škakljivih tema.... sa ruba znanosti.... Ovom vladajućem kapitalizmu će i transformacija svijesti doći kao smak svijeta....
tranquil

#8 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by tranquil »

10101010101 wrote:Sve su bili predvidjeli, osim svoga nestanka.
Možda nisam baš informisan, ali šta su tačno predvidjeli ? Jer koliko ja znam, a moguće je da griješim, jedino što su predvidjeli i jeste ta 2012. I ono, svi se tresu.

Preživjeli smo nekoliko najavljenih smakova svijeta, preživjećemo mi i ovaj.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by Truba »

:lol: nemam što izgubiti
nek se trese branković :P
olduser

#10 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by olduser »

zanimljivo pravo il je meni dosadno...
imal jos kakvih tekstova, prica o ovome..

malo zajebancije
od 2012 se racuna prema visockom kalendaru kojeg ce semir pronac u piramidi :D :-) :lol: 8)
kad semke cuje za ovaj kalendar bice da su prorekli i piramide :D
uvjek dobar gost

#11 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by uvjek dobar gost »

http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=141

Evo link zanimljivog foruma na kojem se može naći čitav niz zanimljivih tema....
sesalmir

#12 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by sesalmir »

karanana wrote:Mislim da je kraj kalendara 21.12.2012. godine. Tada ce se navodno nas kosmicki sistem izravnati i biti u liniji sa ostalim sistemima mlijecnog puta (ako sam ovo dobro skontao). I danasnji naucnici znaju da ce se na taj dan upravo to desiti, samo ne znaju sta ce to ravnanje sistema donijeti (ili znaju a nece da nam kazu). Dakle Maye su ovo tacno pogodile, samo je pitanje zasto se njihov kalendar zavrsava upravo na taj dan, da li je to kraj svijeta?!.

tiru riru, tiru riru
Obzirom da znaju da ce se ovo desiti, imali ikakav podatak tipa kada se zadnji put ovako nesta desilo? Mislim obicne se svi astronomski dogadjaji ovog tipa, ponavljaju u odredjenim ciklusima, pa me interesuje zna li se kad se nesto ovakvo zadnji put desilo?
Bosanac sa dna kace

#13 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by Bosanac sa dna kace »

ja za prvi post konto da je autor Semke Osmanagic :lol:
emra_a

#14 Re: Majanski kalendar.Transformacija svijesti ili smak svijeta?!

Post by emra_a »

[quote]Sve su bili predvidjeli, osim svoga nestanka.[quote]

Maje nisu bili "gatari" vec neobicno dobri matematicari i astrolozi...cak bolji od ovih nasih danas.Pogodili su solarni eclipse u Mexiku 1991 godine hiljadu godina ranije .Nevjerojatni su bili.

Sto se tice godine 2012,to sto se dogadja,a i nasi savremenjaci su to potvrdili jeste da ce se nasa zemlja izjednaciti s ravninom nase galaksije
Za Maye to znaci ulazak u novu dimenziju...i to sa sobom nosi ulazak u neki novi "svjet",,nazovi to new world order,,druga dimenzija,dolazak Antikrista ili kako vec hoces

Takodjer se ocekuju prirodne promjene.,,ali ne smak svjeta ;)

eto to je ukratko sta su Maye vjerovali:)
Post Reply