Koristi tri paralelna sistema datiranja vremena, "Dugačko računanje", Tzolkin (proročki kalendar) i Haab (građanski kalendar). Od njih jedino je Haab bio u direktnoj vezi sa dužinom godine.
Majanski matematicari su umjeli da projektuju ovak kalendar milione godina u proslost i buducnost jasno znajuci kakav dogadjaj sagledavaju - i to zapisujuci brojeve samo jednostavnim sistemom crtica i tacaka koje moderni istrazivaci povezuju sa 'istocnjackim' sistemom zvanim Ji Djing. I ne samo da su predvidjali naizgled apstraktne datume u dalekoj proslosti i buducnosti vec ima dokaza da su znali za datume koji su izuzetno uticali na nasu historiju, datume koji predstavljaju pojavljivanje Isusa i Muhameda, pa cak i kobne datume ratova pa i skorih dogadjaja kao sto je "11.septembar" - koji je veoma bitan u njihovom sagledavanju priblizavanja 'kraja vremena'.
Zanimljivo je da počinje cirka 3013 ili 3014 g. pne,što se "podudara" sa početkom stvaranja pisma u Sumeru koliko sam upoznat a završava 2012 g ne
Zanimljivo je da su "pogodili" dinamiku i razdoblja mijenjanja svijesti,religije sa pojavom Budhe,Muhameda,Isusa,Konfučija.Predvidjeli su mnoge velike ratove,predvidjeli su rat 2008(Iran?) čak i korištenje nuklearnog oružja?!
Navodno je povezan je sa 9 ciklusa "stvaranja" od kojih svaki predstavlja 9 razina svijesti(prema Callemanu) i svaki traje kraće od prethodnog.
Interesantno je spomenuti da se u blizini Zemlje nalazi crna rupa
Maje su navodno nestale bez traga,il su Španjolci bili baš temeljiti,nikad nećemo saznati.
Klimatske promjene na Zemlji,oštećen ozonski omotač(ukoliko bi bilo samo 3 stepena toplije nastala bi katastrofa
Napomena: nisam nikakv stručnjak,al sam nešto načuo.Pa ako ko ima kakav komentar,zanimalo bi me.
Edit: Zaboravih da prema kalendaru postoji šest svijetova.Kraj petog svijeta se desio 1987 godine.Mi smo u tampon zoni