Magros : buducnost

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
savjest
Posts: 744
Joined: 19/03/2005 01:26
Contact:

#1 Magros : buducnost

Post by savjest »

Za sarajevski Magros saudijski investitor nudi 107 miliona KM


Prema podacima Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo, investitor iz Saudijske Arabije ponudio je 105 miliona KM za investicije, 2 miliona KM za kupnju većinskog paketa dionica, vraćanje dugova kompanije i podmirenje obaveza prema radnicima, te otvaranje novih 184 radnih mjesta

Saudijski konzorcij Al-Shiddi ponudio je 107 miliona KM za preuzimanje sarajevske trgovinske kompanije Magros. Na procesu neposredne pogodbe za prodaju državnog kapitala u Magrosu iza Al-Shiddija plasirale su se kompanije Mellain iz Sarajeva, te grupacije Avaz i Unioninvest, koje žele kupiti državni udjel u kompanijama Magros veletrgovina i Magros export-import, u čijem je vlasništvu atraktivna lokacija u samom centru Sarajeva, na Marin Dvoru, uz zgradu Vijeća ministara BiH, prenose Nezavisne novine. Regulacijskim planom na tom mjestu predviđena je izgradnja velikog poslovno-trgovačkog centra.

Prema podacima Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo, investitor iz Saudijske Arabije ponudio je 105 miliona KM za investicije, 2 miliona KM za kupnju većinskog paketa dionica, vraćanje dugova kompanije i podmirenje obaveza prema radnicima, te otvaranje novih 184 radnih mjesta.

Mellain nudi 34 miliona KM za investicije i 2 miliona KM za državne dionice, s time da njihova ponuda ne sadrži obveze prema sadašnjim radnicima niti otvaranje novih radnih mjesta.

Investitori okupljeni iza naziva Avaz nude plasiranje 30 miliona KM u investicije i 2 miliona KM u kupnju većinskog vlasničkog udjela u Magrosu, te otvaranje 30 novih radnih mjesta, dok se obaveze prema radnicima planiraju riješiti dogovorom.

Unioninvest je u konzorciju uz sebe vezao kompanije Unipromet, Dijamant, Prevent, IGM, EGW, ASA Auto i ANS Drive, a nude 2 miliona KM za dionice i 4 miliona KM za investicije, te otvaranje samo šest novih radnih mjesta.

Midhat Sarić, predsjednik komisije koja vodi postupak prodaje Magrosa, nije želio komentirati prispjele ponude jer je proces neposredne nagodbe još uvijek otvoren. Jedino je potvrdio da su pristigle četiri ponude. Cijeli proces mora se završiti u roku od dva mjeseca, a svi ponuđači moraju osigurati bankarske garancije u iznosu od 10 posto vrijednosti ponuđene investicije.

Ponuda saudijske kompanije izgleda najbolja. Tako se barem da zakljuciti iz informacija koje su nam ponudene u gornjem clanku. No trebali bi imati uvid u cijeli dosje. Investicija od preko 100 miliona KM bi bila jedna od vecih u Sarajevu od kraja agresije do danas i imala bi ogromne pozitivne posljedice.
Prenj
Posts: 7014
Joined: 20/07/2004 08:59

#2

Post by Prenj »

Jos informacija, iz drugog ugla ...
Vecernji list wrote: http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 7/index.do
SARAJEVO - Kompanija iz Saudijske Arabije vrlo upitnih kvalifikacija i političko-poslovnih veza mogla bi potkraj ove godine postati vlasnik najatraktivnijeg poslovnog prostora u središtu Sarajeva. Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo bi početkom studenoga trebala objaviti ime najpovoljnijeg ponuđača na ponovljenom tenderu za prodaju uništenog poslovnog kompleksa poduzeća Magros u strogom središtu Sarajeva.

U utrci su ostale ukupno četiri kompanije, a navodno je "najpovoljnija ponuda" pristigla od saudijske kompanije Shiddi Traiding, koja je tek nedavno registrirana u Bosni i Hercegovini. Ako ta kompanija uistinu dobije najatraktivniji poslovni prostor u gradu, lako bi mogao izbiti prvorazredni politički skandal.

Jer, osim što su kvalifikacije te kompanije vrlo upitne, ilustrativno je da Shiddi Traiding u BiH zastupa Šerif Patković, ratni zapovjednik Sedme muslimanske brigade Armije RBiH, koja je bila poznata po masovnom novačenju mudžahedina iz arapskih zemalja.

Neslužbene informacije do kojih smo jučer došli govore da se iza Patkovića i same kompanije zapravo kriju neke od najutjecajnijih osoba iz vrha SDA. Oni su, tvrdi naš izvor, siva eminencija cijelog projekta i partneri saudijskih investitora, dok se Patković i Nisvet Zambaković pojavljuju samo kao službeni predstavnici saudijskog kapitala. Koliko su njih dvojica referentni ponuđači najbolje govori podatak da Patković trenutačno vodi udrugu ratnih veterana u Zenici, a Zambaković buvljak u Zavidovićima.

Ti podaci, kao i službeno prijavljeni kapital matične kompanije u Rijadu od samo 6.000 dolara, ozbiljno dovode u pitanje kvalifikacije Shiddi Traidinga. Mjerodavne sarajevske vlasti svjesno prešućuju i podatak da je saudijska tvrtka u opisu svojih djelatnosti navela trgovinu sanitarnom opremom te stokom i stočnom hranom. Krajnje je upitno kako takva kompanija uopće može konkurirati za izgradnju poslovnog centra vrijednog 100 milijuna maraka. Cijeli slučaj mogao bi dobiti i neku drugu dimenziju, jer Saudijci planiraju gradnju objekata koji bi znatno odudarali od sadašnjeg arhitektonskog i kulturološkog miljea naselja Marijin Dvor, u kojem se nalazi Magrosov kompleks.

U tome naselju dominiraju građevine iz austro-ugarskog razdoblja, a preko puta samog Magrosa nalazi se katolička crkva Svetog Josipa. Izgradnjom saudijskog poslovno-stambenog objekta izgled toga dijela grada bio bi potpuno promijenjen. Indikativno je da su sarajevske privatizacijske vlasti prošle godine spriječile pokušaj prodaje Magrosova kompleksa hrvatskoj tvrtki Importanne. Vlasnik toga poduzeća Ćiril Zovko nudio je investiciju od 150 milijuna maraka.

Ta ponuda obuhvaćala je gradnju modernog poslovno-trgovačkog centra, podzemne garaže, koncertne dvorane, multipleks kinodvorane, hotela s pet zvjezdica, gradskog trga, fontane i uređene zelene površine. Osim toga, Importanne se obvezao i na otplatu dugova poduzeća Magros i zbrinjavanje njegovih radnika. Realizacija Importanneove ponude otvorila bi tri tisuće stalnih radnih mjesta, a kantonalni proračun bio bi bogatiji za 30 milijuna godišnje.

Nakon odbijanja Importanneove ponude jasno je bilo da se atraktivna lokacija čuva za nekog drugog, "pogodnijeg" investitora. Toga su mišljenja i zaposlenici propalog Magrosa, koji su upravo u ponudi Importannea vidjeli šansu za bolji život. Kantonalne vlasti u Sarajevu očito ne smatraju tako, a razloge možda treba tražiti upravo u političkim vezama koje neki od novih ponuđača, poput saudijske kompanije, imaju u domaćim strukturama vlasti.
savjest
Posts: 744
Joined: 19/03/2005 01:26
Contact:

#3

Post by savjest »

Pateticni lik je opet na djelu! Sjecam se kad je i sam iznosio "rezerve"(jako blag izraz) prema onome sto navode VL i Vecernje novine iz Srbije a vidi sada kako se vadi i njihova prica. Ali principijelnost je tu najmanje bitna. Vazno je da se blati, puca u prazno i "dize prasina" pa cak se moralo ici i do toga da se cupaju "clanci" iz VL-a koji je na rangu http://www.glassrpske.com (koji se tako njezno brine o ugrozenosti nebeskog naroda i vidu istu u svemu i svacemu pa cak i onda kad se izgubi neka kokos iz ""srBskog sela. odmah je to zavEra protiv nebeskog naroda.

Ova dva lista su kao dvije sestre blizankinje. Objavljuju iste tekstove i cilj im je isti. S time da su mi ovi "novinari" i VL-a tako jadni da bi se covjeku i sazalilo na njih. Nisam siguran da i sam njihov vlasnik/gazda (Ivic Pasalic trazi da idu u toliku krajnost.

Nastavi "kopat" po crnoj hronici... to ide mnogo bolje.


PS. odgovor nije potreban.
Post Reply