Magnezij hlorid

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
fatamorgana

#26 Re: Magnezij hlorid

Post by fatamorgana »

Koristim magnezijev hlorid, jako dobra forma za nadopunjavanje magnezija u organizmu. Današnje tlo je vrlo često siromašno magnezijem pa time i proizvodi zemlje, voće, povrće i meso. Otudaa potreba za nadopunom.
Magnezijum učestvuje u oko 70-tak metaboličkih procesa u organizmu, posebno je neophodan za pravilan rad nervnog sistema i srca.
Otud njegov nedostatak u ishrani često dovodi do slabljenja istog pa time i nervoze, nesanice, tjeskobe i agresivnosti pogotovo u periodima povećanog stresa, znači pa skoro uvijek..

Nadopunjavanje magnezija u ishrani vrlo često jednostavno rješava većinu ovih problema bez upotrebe tableta za spavanje smirenje i sl. (kod zdravih osoba).

Hlorid magnezija kao forma je jako dobar jer ga organizam odlično apsorbuje za razliku od drugih formi i još k tome je jeftininiji. (odvratnog je ukusa, treba usitniti tablete i progutati s vodom što brže)

Dnevna doza je od 200 - 300 mg na dan, ja koristim po potrebi magnezijev hlorid od firme Santiveri, košta oko 7,5 Eura, donese mi ga mi ga prijatelj iz Španije kad dođe ali mislim da se može naručiti i preko interneta.

Preporučujem svima!

Image
lol_sa

#27 Re: Magnezij hlorid

Post by lol_sa »

Prije desetak dana sam uzela u Semikemu. 100 grama kosta 20 KM.
marakes

#28 Re: Magnezij hlorid

Post by marakes »

Fatamorgana, hvala na tekstu:)
Nisam znala da ima i u semikemu....u apoteci je 33 grama, 1,5 KM
BIONA

#29 Re: Magnezij hlorid

Post by BIONA »

Uh sto semikem dere sa cijenom :D
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: Magnezij hlorid

Post by PipiDugaDevetka »

BIONA wrote:Uh sto semikem dere sa cijenom :D
Evo sam pribilježio u prethodnim postovima da sam odmah otišao do SEMIKEMA u Bihaćkoj ulici, kaže NEMA MgCl,
a eto, sada ima ali po paprenoj cijeni!
Mora da sam ja bio ''okidač'' da mu se upali lampica šta da radi u vezi sa MgCl.
Opet je SEMIKEM jeftiniji jer 1,5KM iz apoteke za 33gr je skoro 50KM za 100gr.
Pitanje je samo otkud SEMIKEM dobavlja i kakva je kvaliteta?

Razmijenio sam e-mail poruke sa ovim iz Slovenije što prodaje putem interneta, pa šalje pouzećem. Mi iz Bosne trebamo unaprijed uplatiti 60€ na njegov račun za 1kg MgCl, pa onda, šta dragi Bog da na carini ili pošti.

Slanje putem IN-TIME firme bi koštalo preko 100€, ali on preporučuje da nađemo nekoga u Hr. ili Slo., pa da preko njih dobavimo jer u tom slučaju pošiljka ne ide na carinu i 1kg MgCl košta 45€. Jedini problem je transport do BiH. Možebiti da neki carinik pregleda prtljag tog nekog našeg, pa dok taj neko objasni šta je taj bijeli prašak u obliku ljuspica,...muka živa.

I opet kada sračunam, lakše mi je kod SEMIKEMA kupiti. Jeste da je skuplje od ovog iz Slovenije, ali sam rahat:
-Dobar dan, dajte mi 100gr. MgCl za 20KM,...
-Dobar dan, izvolite, sretno i doviđenja.
-Doviđenja.
BIONA

#31 Re: Magnezij hlorid

Post by BIONA »

3 kesice x 33 gr. x 1,5 km
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Magnezij hlorid

BIONA wrote:3 kesice x 33 gr. x 1,5 km
U kojoj apoteci?
Ili, možda, kod nekog privatnog lica?
Ima li telefon na pp?
BIONA

#33 Re: Magnezij hlorid

Post by BIONA »

PipiDugaDevetka wrote:
BIONA wrote:Uh sto semikem dere sa cijenom :D
Evo sam pribilježio u prethodnim postovima da sam odmah otišao do SEMIKEMA u Bihaćkoj ulici, kaže NEMA MgCl,
a eto, sada ima ali po paprenoj cijeni!
Mora da sam ja bio ''okidač'' da mu se upali lampica šta da radi u vezi sa MgCl.
Opet je SEMIKEM jeftiniji jer 1,5KM iz apoteke za 33gr je skoro 50KM za 100gr.
Pitanje je samo otkud SEMIKEM dobavlja i kakva je kvaliteta?

Razmijenio sam e-mail poruke sa ovim iz Slovenije što prodaje putem interneta, pa šalje pouzećem. Mi iz Bosne trebamo unaprijed uplatiti 60€ na njegov račun za 1kg MgCl, pa onda, šta dragi Bog da na carini ili pošti.

Slanje putem IN-TIME firme bi koštalo preko 100€, ali on preporučuje da nađemo nekoga u Hr. ili Slo., pa da preko njih dobavimo jer u tom slučaju pošiljka ne ide na carinu i 1kg MgCl košta 45€. Jedini problem je transport do BiH. Možebiti da neki carinik pregleda prtljag tog nekog našeg, pa dok taj neko objasni šta je taj bijeli prašak u obliku ljuspica,...muka živa.

I opet kada sračunam, lakše mi je kod SEMIKEMA kupiti. Jeste da je skuplje od ovog iz Slovenije, ali sam rahat:
-Dobar dan, dajte mi 100gr. MgCl za 20KM,...
-Dobar dan, izvolite, sretno i doviđenja.
-Doviđenja.
Zato sam to i napisala...
PipiDugaDevetka

#34 Re: Magnezij hlorid

@BIONA,
Spašavaj, sa štakama hodam, hoće me pod nož da operišem kuk da bi mi ugradili pvc!
Šalji na pp broj telefona.
popi

#35 Re: Magnezij hlorid

Post by popi »

Moze li ovo pomoci :

http://makrovita.ba/bs/vijesti/nigari :?:

(na http://www.bezrecepta.hr cijena je 14,99kn)
BIONA

#36 Re: Magnezij hlorid

Post by BIONA »

Sad sam i ja pipiju to poslala :-D
popi

#37 Re: Magnezij hlorid

Post by popi »

Super :)
sutra cu ovo nabavit, i sebi i mami, ona ima "kostanih" problema, vec uzima neke preparate
kalcij citrat+magnezij, pa ne znam da li ovo smije ukljuciti ?
PipiDugaDevetka

#38 Re: Magnezij hlorid

popi wrote:Super :)
sutra cu ovo nabavit, i sebi i mami, ona ima "kostanih" problema, vec uzima neke preparate
kalcij citrat+magnezij, pa ne znam da li ovo smije ukljuciti ?
Ja mislim da nema problema za gospođu mamu, ali ipak provjeri kod stručne osobe.
samoTEgledam

#39 Re: Magnezij hlorid

Post by samoTEgledam »

Ja koristim ovo:
http://mineral-proti-starnutiu.blogspot.com/

nekih mjesec dana.
Osjećam dosta bolje. Ne znam koja je cijena, kesicu AVM-a sam dobio na poklon.
PipiDugaDevetka

#40 Re: Magnezij hlorid

BIONA wrote:Sad sam i ja pipiju to poslala :-D
Nažalost nema u Makroviti Nigari-ja, a neće ga biti do decembra. Cijena oko 10KM za 200gr.
BIONA

#41 Re: Magnezij hlorid

Post by BIONA »

Brzo ce decembar :)
PipiDugaDevetka

#42 Re: Magnezij hlorid

lol_sa wrote:Prije desetak dana sam uzela u Semikemu. 100 grama kosta 20 KM.
Sad sam putem telefona zvao Semikem i kaže da će dobiti MgCl od 1. decembra, cijena 100gr. = 10 KM.
BIONA

#43 Re: Magnezij hlorid

Post by BIONA »

Kako tako mijenjaju cijenu...sad 20 sad 10 km :-)
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#44 Re: Magnezij hlorid

Post by grunt »

koliko ja znam preporucena dnevna doza Mg-a je 300-400 mg,malo sam se i ja raspitivao i uglavnom sto sam saznao je da se 30 grama magnezijumhlorida otopi u litri vode i pije se dnevno po 1 dcl tako da to ispadne puno vise od preporucene dnevne doze
volio bi da mi neko razjasni ko je vise upoznat sa ovim :)
fatamorgana

#45 Re: Magnezij hlorid

Post by fatamorgana »

grunt wrote:koliko ja znam preporucena dnevna doza Mg-a je 300-400 mg,malo sam se i ja raspitivao i uglavnom sto sam saznao je da se 30 grama magnezijumhlorida otopi u litri vode i pije se dnevno po 1 dcl tako da to ispadne puno vise od preporucene dnevne doze
volio bi da mi neko razjasni ko je vise upoznat sa ovim :)
Dnevna doza za odraslu osobu je 300 mg.
marakes

#46 Re: Magnezij hlorid

Post by marakes »

valjda magnezij i magnezij hlorid nije isto....magnezij hlorid se dobiva iz morske soli
lol_sa

#47 Re: Magnezij hlorid

Post by lol_sa »

http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Z ... ezijum.htm

ako se kome da citati :) procitah negdje da je najbolje uzimati magnezij hlorid koji je porijeklom iz sjevernih mora
ne pitah u semikemu za porijeklo..
PipiDugaDevetka wrote:
Sad sam putem telefona zvao Semikem i kaže da će dobiti MgCl od 1. decembra, cijena 100gr. = 10 KM.
:angry:
ledeny

#48 Re: Magnezij hlorid

Post by ledeny »

BIONA wrote:3 kesice x 33 gr. x 1,5 km
Gdje se mogu uzeti te kesice po 1,5 KM? Mogu li dobiti broj telefona osobe/prodavnice na PP? Hvala.
PipiDugaDevetka

#49 Re: Magnezij hlorid

lol_sa wrote:http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Z ... ezijum.htm

ako se kome da citati :) procitah negdje da je najbolje uzimati magnezij hlorid koji je porijeklom iz :? sjevernih mora :? ne pitah u semikemu za porijeklo..
PipiDugaDevetka wrote:
:angry:
Kada se uzme u obzir da je u Zg. Makroviti cijena 14,99 KN/200gr Nigari-ja, a ovaj iz Slovenije 45€/1kg, cijena bi MORALA ići DOWN još malo.

Japansko more pored Fukushime je najbolje za proizvodnju magnezijum hlorida. :D
Možebiti da je zbog toga ovaj Nigari u Zagrebu svega oko 5KM/200gr.
lol_sa

#50 Re: Magnezij hlorid

Post by lol_sa »

Vjerovatno cijena ima veze sa cistocom magnezij hlorida....aj dont nou

Samo znam da je ovo extra stvar :-D super se osjecam, smirenija sam, poletnija, super raspolozenje :)
sad i da stave 100 KM za 100 grama ja bi uzela....
navukla sam se :lol:
Post Reply