Magljenje kacige?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
pigcop

#1 Magljenje kacige?

Post by pigcop »

Ok ljudi joŠ malo pa je nova sezona tu.S obzirom da vrućine neće tako brzo doći za mene to znači vozanje i po hladnijem vremenu.Eh tu postoji jedan problem sa magljenjem.Imam kacigu hjc cs-r1 koja bi trebala da ima anti fog vizir.To mi je druga kaciga i ima poboljšanje u odnosu na staru ( što se magle tiče ) ali i dalje se vizir vrlo brzo zamagli.To nije problem kad je malo hladnije recimo 15ak stepeni, ali kad je hladnije onda svako malo otvaranje vizira dovodi do prehlade šmrcanja i kihanja :) Moje pitanje je s cim rješiti to magljenje? Znam da je opcija uzeti bolju kacigu možda jedino riješenje ali meni ne odgovara dati sad 500km ili više za novu.Čuo sam za neki pinlock, pa za breath shield, neku anti fog foliju, sprej protiv magle.Rado prihvatam savjete šta da nabavim i koja je opcija najbolja cjenovno/efikasnost?
LeKo

#2 Re: Magljenje kacige?

Post by LeKo »

Prijatelju,

najjeftinija opcija ti je da prvo dobro opereš i osušiš vizir, a onda ga s obje strane namažeš šamponom za bebe i dobro utljaš. Probao masu puta i na autima i na kacigama, funkcioiniše.

Pozdrav.
zoe65

#3 Re: Magljenje kacige?

Post by zoe65 »

Pozdrav,
mozda i nije kasno za odgovor,odnosno,iskustvo...Ja sam probao samo jedan i dalje nisam druge sisteme ni probao...I necu--za mene je zakon--pinlock--.Imao dva puta(ovaj drugi mi je u kacigi vec 9 godina).Lako se ugradi,nema odrzavanja--prije devet godina platio 25(ali vise ne znam cega --km ili eura).Vozio na minusu i samo kad sam malo duze stajao na semaforu sa POTPOUNO zatvorenim vizirom poceo je (na samo jednom dijelu, oko 2cm magliti)...
Ne treba ti druga kaciga...Neki skidaju pinlock preko ljeta,ali ja svoj nisam-vec devet godina...
Ne znam da li znas sta je pinlock--to je ustvari jos jedan vizir, manji od originalnog koji se sa unutrasnjeg dijela originalnog vizira drzi pricvrscen(priljubljen) sa dvije plasticne ili metalne nitne...Jedan broj kaciga vec ima i izbusene rupe sa nitnama---serijski...
Ako je kasno za ovu sezonu--nije za buducnost...
Poz
Zoe
pigcop

#4 Re: Magljenje kacige?

Post by pigcop »

Zahvaljujem na odgovoru. Tražio sam taj pinlock ali ispalo mi sa strane vrlo jeftino maska koja se nalijepi u kacigu pa dođe preko nosa i usta. Moram priznati da sam riješio problem magljenja :)
zoe65

#5 Re: Magljenje kacige?

Post by zoe65 »

:thumbup: jos bolje(jeftinije)..................
pips

#6 Re: Magljenje kacige?

Post by pips »

ja koristim original pinlock na shoie kacigi + buff preko usta i nosa i super sam zadovoljan jer ne magli ama bas nista, medjutim skidam ljeti jer mi malo smeta onaj prelaz izmedju pinlocka i vizira pa mi se cini da mi je manji vidokrug.
Masa raje koristi masku i sigurno je dobro rjesenje
cenecimoveocino

#7 Re: Magljenje kacige?

Post by cenecimoveocino »

da oživim ovu temu staru 16 godina :sax:

Da li na bilo koju kacigu može bilo koji pinlock da se ugradi ili se mora striktno gledati da je pinlock specifično dizajniran za tu vrstu kacige?

Odnosno, kupim bilo koju kacigu i ako ista posjeduje mogućnost da se postavi pinlock, mogu postaviti koji koji god želim?
esso_sa

#8 Re: Magljenje kacige?

Post by esso_sa »

cenecimoveocino wrote: 24/07/2026 07:11 da oživim ovu temu staru 16 godina :sax:

Da li na bilo koju kacigu može bilo koji pinlock da se ugradi ili se mora striktno gledati da je pinlock specifično dizajniran za tu vrstu kacige?

Odnosno, kupim bilo koju kacigu i ako ista posjeduje mogućnost da se postavi pinlock, mogu postaviti koji koji god želim?
Ne možeš. Vizir na kacigi mora podržavati Pinlock (ima kukice) i onda Pinlock foliju kupuješ za taj vizir, odnosno model kacige
Post Reply