Maglenke

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ronhill

#1 Maglenke

Post by ronhill »

Izvinjavam se zbog 2 teme u 1 minuti valjda nije frka :D
Zanima me kad je dozvoljeno koristiti maglenke, mislim znam kad je magla, al kako ocjeniti treba li ili ne?
Do sad sam ih jednom koristio (ako se sjecate kad su padale ove zadnje magle, uglavnom jedva sam vidio dok vozim) pa su me zaustavili i spucali kaznu!
vozač

#2 Re: Maglenke

Post by vozač »

ronhill wrote:Izvinjavam se zbog 2 teme u 1 minuti valjda nije frka :D
Zanima me kad je dozvoljeno koristiti maglenke, mislim znam kad je magla, al kako ocjeniti treba li ili ne?
Do sad sam ih jednom koristio (ako se sjecate kad su padale ove zadnje magle, uglavnom jedva sam vidio dok vozim) pa su me zaustavili i spucali kaznu!
nije mi jasno, jel bila magla il nije, bitna ti je vidljivost u metrima
ako je bila i zaustavili te kako su te mogli kazniti,
jedino da si ih zaboravio ugasiti po izlasku iz područja gdje je bila magla pa su te dočekali drotovi negdje i odvalili ti kaznu.

ja sam ih jednom koristio da nije bilo magle, bila noć, kasno, rupa na putu kamara, na izlazu iz tuzle me zaustavila patrola, upozorili me da ih ne smijem imati upaljene, ja se malo probao čupati, kao prednje su, noć je, ne poznajem put, nisu zadnje da dekoncentrišu ovog iza mene, kaže drot nema to veze, maglenke su maglenke, ne palite ih ako nema magle i na tome ostade, hvala, doviđenja bez kazne koja je BTW 50KM
maxell_sarajevo

#3 Re: Maglenke

Post by maxell_sarajevo »

Clan 95. zobs-a
(1) Po magli vozac vozila na motorni pogon na vozilu treba
da ima upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje puta ili svjetla za
maglu ili oba svjetla istovremeno.
(2) Svjetla za maglu mogu da se upotrebljavaju samo po
magli ili u slucaju smanjene vidljivosti i ne mogu istovremeno da
se koriste s dugim svjetlima.
(3) Svjetla za maglu koja se nalaze na prednjoj strani vozila
moraju da budu bijele ili žute boje, a na zadnjoj strani - crvene boje

Kaznjivo po Clanu 237 ZOBS-a
vozac vozila na motorni pogon koji po magli ne
upotrebljava propisana svjetla, ili ako ta svjetla upotrebljava na
nacin suprotan odredbama clana 95;
Kazna 50KM
respo

#4 Re: Maglenke

Post by respo »

bas me zanima jeli kaznjavaju one po gradu koji upale samo maglenke umjesto kratkih ili oboje
sinus

#5 Re: Maglenke

Post by sinus »

respo wrote:bas me zanima jeli kaznjavaju one po gradu koji upale samo maglenke umjesto kratkih ili oboje
Neko mi reče da se kao smiju maglenke upaliti u gradu, ako ti nisu upaljena kratka...Ja čuo, samo prenosim dalje, što ne mora biti tačno.
ronhill

#6 Re: Maglenke

Post by ronhill »

vozač wrote:
ronhill wrote:Izvinjavam se zbog 2 teme u 1 minuti valjda nije frka :D
nije mi jasno, jel bila magla il nije, bitna ti je vidljivost u metrima
ako je bila i zaustavili te kako su te mogli kazniti,
jedino da si ih zaboravio ugasiti po izlasku iz područja gdje je bila magla pa su te dočekali drotovi negdje i odvalili ti kaznu.

ja sam ih jednom koristio da nije bilo magle, bila noć, kasno, rupa na putu kamara, na izlazu iz tuzle me zaustavila patrola, upozorili me da ih ne smijem imati upaljene, ja se malo probao čupati, kao prednje su, noć je, ne poznajem put, nisu zadnje da dekoncentrišu ovog iza mene, kaže drot nema to veze, maglenke su maglenke, ne palite ih ako nema magle i na tome ostade, hvala, doviđenja bez kazne koja je BTW 50KM
bila je magla, bila je jako slaba vidljivost i da spucali su mi kaznu poslije rasprave od 15 min. nisam se smio vise raspravljat da ne bi trazio dlaku u jajetu
Post Reply