Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DennyBoy

#226 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by DennyBoy »

Streptokok wrote:
DennyBoy wrote:Ja sam slusao price da je grad imao i prije rata problem sa smogom i zagadjenim zrakom.
A ovo sada, cini mi se, postaje sve gore i gore iz godine u godinu.
ta kotlovnica da je izvedena kako treba i po standardima nebi tako dimila. Svi mi imamo ovakvih trovača u mahali jer inspekcije ništa ne rade.
Ja govorim opcenito za maglu/smog.
Nije mi poznat problem sa tom kotlovnicom koju spominjete.
Vitezanin

#227 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Vitezanin »

__Phoenix__ wrote:Ima li negdje statistika, o tome koliko je automobila po glavi stanovnika grada, siguran sam da je kod nas baš disproporcija...
Navodno u Kantonu Sarajevo ima 150.000 registriranih automobila i oko 438.000 stanovnika. To ti otprilike dođe jedan automobil na 2,9 osobe... Realno, ovdje je većina tih registriranih na potezu Stari grad-Ilidža gdje boravi 90% stanovništva Kantona + svi drugi automobili koji svakodnevno uđu ili prođu kroz Sarajevo.
supercali

#228 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by supercali »

Nek 2/3 miruje to je 50000 auta u pokretu ne racunajuci ove sto dolaze na posao iz drugih mjesta tipa visoko zenica pale lukavica hadzici ilijas itd itd
A onda na to dodaj prolaznike one koji su dosli u nekakvu posjetu bilo poslovnu privatnu izadje to sigurno na jedno cca 100000 dnevno osim vikendom
vendetta87

#229 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vendetta87 »

To za vozila se svkako treba poostriti, jer nikad standard nizi nije bio. Mislim, vozaju se auta od po 20-30 godina i truju nas nemilice. Prema svim mjerilima ta auta su davno trebala biti amortizovana i na otpadu. Mora se početi sa uvođenjem neke visoke EURO norme, pa jbg nek se raja malo pocne pjeske i biciklima prevoziti. Svi umislili da su hadžije, jos otkako je ovo gorivo palo to je banja za ove zagađivače.
salik79

#230 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by salik79 »

I Ingvar Kamprad se vozika po Svedskoj u 22 godine starom Volvu, trujuci svoje sugradjane. Oduzet mu aVto, pa nogatrans, jal kakvo biciklo nek zbavi, makar polovno, kad nije u stanju izdvojit koju milju za, recimo, Golfa 4-ku :D
Red Wolf

#231 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Red Wolf »

vendetta87 wrote:To za vozila se svkako treba poostriti, jer nikad standard nizi nije bio. Mislim, vozaju se auta od po 20-30 godina i truju nas nemilice. Prema svim mjerilima ta auta su davno trebala biti amortizovana i na otpadu. Mora se početi sa uvođenjem neke visoke EURO norme, pa jbg nek se raja malo pocne pjeske i biciklima prevoziti. Svi umislili da su hadžije, jos otkako je ovo gorivo palo to je banja za ove zagađivače.
To(minimum euro4 motori) i pojeftiniti plin da raja ne lozi sta stigne i vidjecemo i sunca i mjeseca,ovako mrka kapa
__Phoenix__

#232 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by __Phoenix__ »

Koliki je minimum za uvoz iz EU, euro 3? Ne može se nekom zabraniti da vozi golfa, ali rigorozniji tehnički pregled i saobraćajna kontrola svakako...
Romanija

#233 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Romanija »

Sarajevskoj magli lijeka nema, ali smogu ima. Ondasnja, nedemokratska, vlast ne samo da je uradila gasifikaciju, nego je grad imao najmodernije toplane koje su mogle da koriste nekoliko vrsta goriva. Plus su zabranili loz ulja i nekvalitetni ugalj. i broj vozila je bio uveliko manji u odnosu na broj stanovnistva.
Danasbnje demokrate nemaju ni volje ni iznanja da se uhvate s ovim u kostac. Nisu u stanju nesto planirati ni na dvije sedmice a kamoli na dvadest godina.
Veoma lako se moze zabraniti i sprijeciti prodaja uglja i drva, starih automobila i dizelasa, pa imas opciju da se grijes strujom, plinom, ili se nemoj grijati. Siromastvo je samo izvlakusa. Oni se ne plase nikakvih socijalnih nemira - jedni su vec bili pa sta se desilo - naprosto ih libo racku, ima ovaca, bice i vune.
Red Wolf

#234 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Red Wolf »

__Phoenix__ wrote:Koliki je minimum za uvoz iz EU, euro 3? Ne može se nekom zabraniti da vozi golfa, ali rigorozniji tehnički pregled i saobraćajna kontrola svakako...
Vozi ti sta hoces al da je euro 4 motor norma i nema zime-magle,sad je euro 3 tacno
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#235 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Romeo 80 »

Nisu auta problem (barem ne najveći), već loženje čvrstih goriva po domaćinstvima. Da su auta primarni problem, smoga bi bilo jednako i u ljeto.
__Phoenix__

#236 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by __Phoenix__ »

Nije baš isto kao ljeti jer na nižim temperaturama gas drugačije djeluje, a i atmosferski pritisak, pa zagađenost motorima dolazi do izražaja, naravno da nisu primarni ni najveći zagađivači ali na njih se može najprije djelovati...
mayab

#237 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mayab »

Ljudi, ako imate nos, onda osjetite sta najvise smrdi kod ovih sarajevskih noci smoga, a to je smrad od lozenja uglja, ama to ugusi!
Dakle, problem je ugalj u svakojakim pećima!
Takodje, poznato je da se na svim autima pri teh.pregledu radi eko test ispusnih plinova, ali nije eliminatoran, nego vise za statistiku i vjezbu osoblja!Mislim da neces naci Golfa dvojku, koji bi prosao na eko testu...
Navodno je tako, jer je jedinoj BH rafineriji dozvoljeno da proizvodi gorivo mimo europskih propisa, ali zar i ta rafinerija nije konacno dostigla nivo, da proizvodi "normalno" gorivo!
Dakle, opet ta neka ko fol "socijala" i nerad ove tzv. vlasti!!
SSemir

#238 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by SSemir »

Better Man wrote:Da bi se smanjila zagađenost moraju se određene mjere pooštrit. Prvo, sva neispravna vozila trajno isključiti iz saobraćaja i debelo novčano kazniti one koji su izdali odobrenje da takvo auto može u saobraćaj. Sve one koji lože, a koji u tu svrhu koriste gume i sličan otpad također debelo kazniti. Zabraniti prodaju i loženje nekvalitetnog uglja i sl. Obezbjediti da se građanima može besplatno uvesti plinska instalacija, kako bi što više ljudi trošilo, tj. grijalo se na plin. Također uvesti da se plaća vožnja autom kroz centar Sarajeva, kako bi se smanjio broj automobila u saobraćaju i kako bi što više ljudi korstilo gradski prevoz. Prije toga napraviti totalnu reorganizaciju Grasa. Prvo pohapsit sve odgovorne za propast firme, oduzet im svu imovinu u cilju namirenja štete. Zatvoriti tramvajski saobraćaj i početi rekonstrukciju tramvajske pruge i prilagoditi istu modernim tramvajima kakvi se voze po Zagrebu i onda dogovoriti saradnju sa Končarom i nabaviti od njih moderne tramvaje sa klimom. Isto i za trolejbuse i buseve. Nekome je ovo SF, ali normalnom čovjeku je ovo vrlo lako izvedljivo.
jbt, dok sam citao ovo pomislio sam prvo kako je smijesan ovaj forumas sto ovo sve predlaze..dok je u drugim drzavama ovo sasvim normalno..koliko nam je jadan zivot u ovoj drzavi :(
OldMayor

#239 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by OldMayor »

I ja bih jos dodao da se zabrani jebena gradnja zgrada na svakom koraku. Ja bih na potezu Ilidza - Stari Grad zabranio daljnju gradnju na mjestima gdje vec postoje naselja. Ali ne zabrana kao sada, nekakvi regulacioni planovi, koji se mijenjaju uz vecere. Nista to. Nego fino zabrana gradnje na tim i tim lokacijama, nema vise ni promjene planova ni nista. Hoces da gradis, ok, eno ti na Grbavici starijih zgrada fino je otkupi, srusi i pravi novu ako ti je ceif. Ili brate otkupi tamo duz Dzemala Bijedica one hale od firmi, srusi i pravi zgrade.

Posto to nece niko raditi, fino ce ti investitori da krenu dalje gdje se moze graditi, jer negdje se graditi mora.

Pa ovo nema vise smisla, bukvalno svaki m2 ce bit zgradurina i betoniran. Naravno da ce svaki investitor gledati da ugrabi sto bolju lokaciju.

Na ovaj nacin fino bi se investitori, a bgm i ljudi natjerali da se grad malo krene siriti prema Hrasnici, prema Hadzicima itd. Jucer idem prema Hrasnici, pa toliki prostor tamo ima da to nije normalno :-) Tako se lijepa naselja mogu napraviti da je to haos. I Hrasnica je jbmu kolko 2-3 km vazdusne linije od Dobrinje?! Pa napravi jbt podzemnu cestu, ako smo u ratu prokopali tunel, valjda i sad mozemo prokopati cestu 1+1...al naravno sve je to naucna fantastika kao sto rekoste... :-)

Ne znam, postajemo prenatrpani. Previse zgradurina, a parkova i zelenila nemamo sto je samoubistvo za jedan grad iliti metropolu kakvoj mi kao naginjemo.
vješalica

#240 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

Red Wolf wrote:
__Phoenix__ wrote:Koliki je minimum za uvoz iz EU, euro 3? Ne može se nekom zabraniti da vozi golfa, ali rigorozniji tehnički pregled i saobraćajna kontrola svakako...
Vozi ti sta hoces al da je euro 4 motor norma i nema zime-magle,sad je euro 3 tacno
jedno je voziti,a drugo je uvoziti
ti da bi nekome zabranio da vozi golfa 2 to trebaš ugraditi u zakon
uostalom po tehničkim pregledima viđala sam i nove grobove doslovno su "ispravni "ko najtruhliji g2,još kad uzme čaditi sa Polom čvrkom to ništa....

http://www.jabuka.tv/bih-produzen-rok-z ... et-godina/
Last edited by vješalica on 06/01/2015 09:42, edited 1 time in total.
Altsa

#241 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Altsa »

Dobrinja80 wrote:Ovakvih magli kao što je bila jučerašnja nije bilo prije rata u Sarajevu, bar ne odkako je plinovod napravljen i plin se počeo koristiti kao energent. Danas svi imamo problem zbog novih sugrađana koji lože sve u svoje kotlovnice, tako da pola Dobrinje se guši u smogu zbog jedne kuće preko puta koja se grije na ugalj.
bilo je magli i prije rata da se covjek gubio u svom rodenom gradu. ugalj i kotlina su najveci problem.
mahalas505

#242 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by mahalas505 »

Dobrinja80 wrote:Ovakvih magli kao što je bila jučerašnja nije bilo prije rata u Sarajevu, bar ne odkako je plinovod napravljen i plin se počeo koristiti kao energent. Danas svi imamo problem zbog novih sugrađana koji lože sve u svoje kotlovnice, tako da pola Dobrinje se guši u smogu zbog jedne kuće preko puta koja se grije na ugalj.
Gdje si ti zivio da mi je znati? Pa ja kad sam se sankao, uvijek crn snijeg bio i tamo gdje se nije posipalo lugom :D .
forest gump

#243 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by forest gump »

Ne mogu da vjerujem da ovdje ljudi brkaju osnovne pojmove.

Magla je prirodna pojava na koje se ne može uticati. Magle ima i u totalno nenaseljenim područjima.

Smog je problem. Dim koje se veže za kondenz magle.
Ned071

#244 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Ned071 »

nazif gljiva je davno predlozio rjesenje samo ga niko ne slusa. srusiti ivan i nema smoga :mrgreen:
Red Wolf

#245 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Red Wolf »

vješalica wrote:
Red Wolf wrote:
jedno je voziti,a drugo je uvoziti
ti da bi nekome zabranio da vozi golfa 2 to trebaš ugraditi u zakon
uostalom po tehničkim pregledima viđala sam i nove grobove doslovno su "ispravni "ko najtruhliji g2,još kad uzme čaditi sa Polom čvrkom to ništa....

http://www.jabuka.tv/bih-produzen-rok-z ... et-godina/
Pa to i pricam,ne treba crtati valjda,poostriti uvoz,uvesti rigorozni tehnicki smanjiti cjene plina i da on bude primarni vid grijanja i nema zagadjenja-smoga,zar sam nesto drugo govorio i prije,vrlo lako rjesivo
Dobrinja80

#246 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Dobrinja80 »

Red Wolf wrote:

GRAS je uvezao autobuse koje je zabranjeno uvoziti jer nisu euro 3 ni blizu. To su oni turski, oni što piše donacija Turske. Kako sami čade.
Dobrinja80

#247 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by Dobrinja80 »

Red Wolf wrote:

GRAS je uvezao autobuse koje je zabranjeno uvoziti jer nisu euro 3 ni blizu. To su oni turski, oni što piše donacija Turske. Kako samo čade.
vješalica

#248 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by vješalica »

Dobrinja80 wrote:
Red Wolf wrote:

GRAS je uvezao autobuse koje je zabranjeno uvoziti jer nisu euro 3 ni blizu. To su oni turski, oni što piše donacija Turske. Kako samo čade.

Pa kako ih je uvezao ako ej zabranjeno?
Posebnom uredbom? Nisi ččuo za to?
Kao ni za smog i maglu prije rata.... :zzzz:
trambusek88

#249 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by trambusek88 »

Da, oni su dobili posebno odobrenje od strane državnog resornog ministarstva, a zbog silne papirologije vozila su pola godine stajala u Istanbulu.
insaneinthebrain

#250 Re: Magla u Sarajevu , visegodisnji problem

Post by insaneinthebrain »

al je zamaglilo veceras, nista se ne vidi :shock:
Post Reply