magistarski studij

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ONA39

#1 magistarski studij

Post by ONA39 »

potrebna mi je jedna informacija,naime nedavno sam diplomirala i dobila sam zvanje-diploma "bachelor menadzmenta" ,nakon toga sam upisala magistarski studij koji traje 2 godine,zanima me da li i dalje imam pravo dobivanja alimentacije jer sam dobila diplomu bachler-a?
Unaprijed zahvalna
mrtva kokoš

#2 Re: magistarski studij

Post by mrtva kokoš »

mislim da bi trebala imati pravo sve dok se skolujes, a cini mi se da sam u porodnicnom zakonu procitao
i ogranicenje sto se tice godina...
EDIT: 28 god. ali nisam siguran 100%
ONA39

#3 Re: magistarski studij

Post by ONA39 »

sto se godina tice to je do 26 godine,ali ovo drugo nisam bas sigurna,,jer magisterski nije obavezan....pojma nemam:)
mrtva kokoš

#4 Re: magistarski studij

Post by mrtva kokoš »

ako cemo tom logikom ni srednja skola nije obavezna...
wendy

#5 Re: magistarski studij

Post by wendy »

Mislim da je dobna granica 25 godina i da zakon poznaje termin "redovan student". Ukoliko na masteru spadas u tu skupinu redovnih i u ovu dobnu granicu...Pokledaj Porodicni zakon F BiH (mozes ga naci na stranici vlade fbih) u dijelu izdrzavanja..
Eborg

#6 Re: magistarski studij

Post by Eborg »

Po Porodičnom zakonu FBiH roditelji su dužni izdržavati dijete do punoljetnosti odnosno do 26. godine ukoliko se to njihovo dijete nalazi na redovnom školovanju. Ovo "redovno školovanje" ne znači da moraš biti upisana kao redovni student već da redovno izvršavaš svoje fakultetske obaveze o čemu sud odlučuje u svakom pojedinom slučaju (da ne gubiš godinu za godinom, da učiš i trudiš se i sl.).

S obzirom da si diplomirala i upisala postdiplomski studij - da, imaš pravo na alimentaciju i dalje ukoliko si mlađa od 26 godina. :thumbup: Sretno! :thumbup:
caes

#7 Re: magistarski studij

Post by caes »

aahmmm .. ja bez problema dobivam penziju iako sam upisala master tamo gdje sam zavrsila i bećlr tako da ..
Eborg

#8 Re: magistarski studij

Post by Eborg »

alternativni wrote:Da iskoristim ovu temu za jedno pitanje.
Primam porodicnu penziju. Ove godine sam upisao drugi ciklus studija, gospoda u PIO sada zeli da mi ukine pravo na penziju i to na osnovu clana 65. koji glasi
Dijete stice pravo na porodicnu penziju i moze to pravo koristiti do navrsenih 15 godina zivota. Dijete starije od 15 godina zivota zadrzava, odnosno stice pravo na porodicnu penziju ako je na redovnom skolovanju. Pravo na porodicnu penziju pripada za vrijeme trajanja redovnog skolovanja, a najkasnije do navrsenih 25 godina zivota. Ako je redovno skolovanje prekinuto zbog ucesca u odbrani Bosne i Hercegovine, pravo na porodicnu penziju moze se steci odnosno koristiti i nakon godina iz stava 2. ovog clana onoliko vremena koliko je dijete zbog ucesca u odbrani Bosne i Hercegovine izgubilo na redovnom skolovanju. Ne smatra se redovnim skolovanjem ako dijete nastavi skolovanje u skoli istog ranga koju je vec zavrsilo.
Moze li neko obrazloziti da li 2. ciklus predstavlja nastavak skolovanja u skoli istog ranga?
Ustvari sta je "rang" u ovoj recenici. Je li se odnosi na stepen ili nesto drugo?
Školovanje u školi istog ranga bi bilo kada bi završio medicinsku srednju školu i onda nakon toga upisao i tehničku srednju školu. Ili kada bi recimo završio ekonomiju 3 godine kao bachelor pa onda upisao 3 godine političkih nauka, također za bachelor diplomu.

Drugi ciklus ilitiga master je stepenicu iznad do sada završenog školovanja tako da imaš pravo na isto do 25. godine.
Eborg

#9 Re: magistarski studij

Post by Eborg »

Np. :thumbup:
Post Reply