Mafija prijetila Izetu Zigicu

Prenj

Post by Prenj »

Kakva crna mafija, kolege ga natjerale.
Oslobodjenje wrote:
"Energopetrol" izazvao nove probleme

Piše: A.OMERAGIĆ /A. AVDIĆ
09/11/05

Ostavka zbog dokapitalizacije “Energopetrola”
Vlada Federacije ostaje i bez trećeg ministra

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Izet Žigić u utorak je predsjedniku Federacije BiH Niki Lozančiću objasnio razloge podnošenja ostavke.

Žigić će i dalje obavljati ovu funkciju, dok se predsjednik FBiH Lozančić ne konsultira o ostavci sa dopredsjednicima i ne donese konačnu odluku, saopćio je Lozančić.

Iako zvanično nisu razgovarali o ostavci ministra Žigića, u Stranci za BiH kažu da “potpuno razumiju” ministra industrije, energetike i rudarstva FBiH.

Generalni sekretar SBiH Munib Jusufović kazao je za Oslobođenje da je Žigić u nedjelju usmeno informirao vrh ove stranke na sjednici Predsjedništva SBiH. Jusufović je kazao da je Predsjedništvo SBiH imalo zajednički sastanak sa klubom poslanika ove stranke u Predstavničkom domu FBiH, te da je odlučivalo kako će glasati u slučaju dokapitalizacije Energopetrola.

Iako je sam Žigić na sjednici Vlade FBiH glasao za dokapitalizaciju, Jusufović kaže da je stav SBiH da Energopetrol ne treba biti dokapitaliziran usvojen jednoglasno.

“I naši ministri iz Vlade FBiH, članovi Predsjedništva SBiH, glasali su protiv Vladine odluke o dokapitalizaciji. Sam ministar Žigić je kazao da bi i na Vladi drugačije glasao da nije, u slučaju Energopetrol, resorni ministar”, kazao je Jusufović.

Žigić se, očito je, našao u procijepu, između ministarskih i stranačkih dužnosti. No, spekulira se i da je bio pod pritiskom.

“Tačno je da ima različitih lobija i interesa, i zato razumijemo razloge njegove ostavke. Ministar Žigić je kazao da će nakon Energopetrola biti sličnih situacija i da će trebati donijeti još neke teške odluke”, kaže Jusufović.

Na pitanje jesu li tačne spekulacije da su zvaničnici SBiH izvršili pritisak na Žigića da podnese ostavku, Jusufović je kazao da o tome ništa ne zna.

O Žigićevoj ostavci spekuliralo se već nekoliko puta, ali je ministar komentirao da je očito “da neko priželjkuje da se on povuče”.

Zasigurno ne i premijer Ahmet Hadžipašić, koji je pozvao Žigića da povuče ostavku, te najavio da neće sazivati Vladu dok se slučaj ne riješi. Vlada FBiH, sukladno njenim aktima, može se sastati i donositi odluke ako je prisutno više od polovine ministara, no međustranački je dogovor da se na sjednicama moraju saglasiti predstavnici svih stranaka.

Žigić je treći ministar iz aktualne Vlade koji će, po svemu sudeći, biti razriješen dužnosti. Prije njega ostavke su dali Ibrahim Nadarević i Tomo Lučić.

Nakon ostavke Izeta Žigića

Povlačenje sugerisano na ”stranačkom iftaru”

TUZLA - “Moja ostavka je neopoziva”, kazao je u utorak za Oslobođenje Izet Žigić, federalni ministar industrije, rudarstva i energije.

Odluku o ostavci, tvrdi, neće mijenjati kao do sada. Isto je kazao u utorak i predsjedniku Federacije BiH Niki Lozančiću, od kojeg je zatražio da ga što prije razriješi dužnosti.

“Dešavanja u vezi sa dokapitalizacijom Energopetrola samo su prelila čašu”, rekao nam je Žigić.

Da li su za podnošenje ostavke presudni bili pritisci čelnika Stranke za BiH, nije želio otkriti.

Ali prema nezvaničnim informacijama, o njegovoj ostavci pričalo se potkraj ramazana u jednom sarajevskom hotelu, na “stranačkom iftaru”, kojem su prisustvovali Haris Silajdžić, Fadil Ćerimagić i Safet Oručević.

Tada je, navodno, Žigiću sugerisano da se povuče iz Vlade FBiH jer nije uspio poništiti tender za dokapitalizaciju Energopetrola, te tako austrijskom OMV, kojeg zastupa Oručević, stvori prostor za ulazak u najveću bh. naftnu kompaniju.

Žigić je na ključnoj sjednici Vlade FBiH, za razliku od svojih stranačkih kolega Maida Ljubovića i Gavrila Grahovca, glasao za odluku kojom je konzorcij Ina-MOL proglašen ekskluzivnim partnerom za pregovore o dokapitalizaciji Energopetrola. Tako je, čini se, narušio stranačku disciplinu, koja ga je koštala ministarske fotelje.

Jer, stav Predsjedništva Stranke za BiH, kako je to u jednoj televizijskoj emisiji prije petnaestak dana priznao ministar Grahovac, jeste da tender za dokapitalizaciju Energopetrola mora biti poništen. U istoj emisiji Grahovac je ustvrdio kako je on ispoštovao stav stranke te da bi “drugi ministri mogli snositi posljedice zbog svojih odluka”.
Stranka za BiH je uvela iftar kao 'jedinstven' metod u teoriji politickih stranaka :D
airman1

Post by airman1 »

Dakle da sumiramo ovu podugacku diskusiju:

Ma nema se sta sumirati. Prosto mi dodje zao bilo koga ko se u ovoj zemlji probga upustiti u bilo kakav ozbiljan posao. Crnjak.

I kada se u potpunosti ne slazes lijepo je saslusati drugoga mozda i naucis nesto sto nisi znao prije.

Nadam se da cemo nekad pisati samo hvalospjeve pametnim potezima BH vlasti (ne lipsi magarce...)
joker

Post by joker »

Prenj wrote:Kakva crna mafija, kolege ga natjerale.
Oslobodjenje wrote:
"Energopetrol" izazvao nove probleme

Piše: A.OMERAGIĆ /A. AVDIĆ
09/11/05

Ostavka zbog dokapitalizacije “Energopetrola”
Vlada Federacije ostaje i bez trećeg ministra

Federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Izet Žigić u utorak je predsjedniku Federacije BiH Niki Lozančiću objasnio razloge podnošenja ostavke.

Žigić će i dalje obavljati ovu funkciju, dok se predsjednik FBiH Lozančić ne konsultira o ostavci sa dopredsjednicima i ne donese konačnu odluku, saopćio je Lozančić.

Iako zvanično nisu razgovarali o ostavci ministra Žigića, u Stranci za BiH kažu da “potpuno razumiju” ministra industrije, energetike i rudarstva FBiH.

Generalni sekretar SBiH Munib Jusufović kazao je za Oslobođenje da je Žigić u nedjelju usmeno informirao vrh ove stranke na sjednici Predsjedništva SBiH. Jusufović je kazao da je Predsjedništvo SBiH imalo zajednički sastanak sa klubom poslanika ove stranke u Predstavničkom domu FBiH, te da je odlučivalo kako će glasati u slučaju dokapitalizacije Energopetrola.

Iako je sam Žigić na sjednici Vlade FBiH glasao za dokapitalizaciju, Jusufović kaže da je stav SBiH da Energopetrol ne treba biti dokapitaliziran usvojen jednoglasno.

“I naši ministri iz Vlade FBiH, članovi Predsjedništva SBiH, glasali su protiv Vladine odluke o dokapitalizaciji. Sam ministar Žigić je kazao da bi i na Vladi drugačije glasao da nije, u slučaju Energopetrol, resorni ministar”, kazao je Jusufović.

Žigić se, očito je, našao u procijepu, između ministarskih i stranačkih dužnosti. No, spekulira se i da je bio pod pritiskom.

“Tačno je da ima različitih lobija i interesa, i zato razumijemo razloge njegove ostavke. Ministar Žigić je kazao da će nakon Energopetrola biti sličnih situacija i da će trebati donijeti još neke teške odluke”, kaže Jusufović.

Na pitanje jesu li tačne spekulacije da su zvaničnici SBiH izvršili pritisak na Žigića da podnese ostavku, Jusufović je kazao da o tome ništa ne zna.

O Žigićevoj ostavci spekuliralo se već nekoliko puta, ali je ministar komentirao da je očito “da neko priželjkuje da se on povuče”.

Zasigurno ne i premijer Ahmet Hadžipašić, koji je pozvao Žigića da povuče ostavku, te najavio da neće sazivati Vladu dok se slučaj ne riješi. Vlada FBiH, sukladno njenim aktima, može se sastati i donositi odluke ako je prisutno više od polovine ministara, no međustranački je dogovor da se na sjednicama moraju saglasiti predstavnici svih stranaka.

Žigić je treći ministar iz aktualne Vlade koji će, po svemu sudeći, biti razriješen dužnosti. Prije njega ostavke su dali Ibrahim Nadarević i Tomo Lučić.

Nakon ostavke Izeta Žigića

Povlačenje sugerisano na ”stranačkom iftaru”

TUZLA - “Moja ostavka je neopoziva”, kazao je u utorak za Oslobođenje Izet Žigić, federalni ministar industrije, rudarstva i energije.

Odluku o ostavci, tvrdi, neće mijenjati kao do sada. Isto je kazao u utorak i predsjedniku Federacije BiH Niki Lozančiću, od kojeg je zatražio da ga što prije razriješi dužnosti.

“Dešavanja u vezi sa dokapitalizacijom Energopetrola samo su prelila čašu”, rekao nam je Žigić.

Da li su za podnošenje ostavke presudni bili pritisci čelnika Stranke za BiH, nije želio otkriti.

Ali prema nezvaničnim informacijama, o njegovoj ostavci pričalo se potkraj ramazana u jednom sarajevskom hotelu, na “stranačkom iftaru”, kojem su prisustvovali Haris Silajdžić, Fadil Ćerimagić i Safet Oručević.

Tada je, navodno, Žigiću sugerisano da se povuče iz Vlade FBiH jer nije uspio poništiti tender za dokapitalizaciju Energopetrola, te tako austrijskom OMV, kojeg zastupa Oručević, stvori prostor za ulazak u najveću bh. naftnu kompaniju.

Žigić je na ključnoj sjednici Vlade FBiH, za razliku od svojih stranačkih kolega Maida Ljubovića i Gavrila Grahovca, glasao za odluku kojom je konzorcij Ina-MOL proglašen ekskluzivnim partnerom za pregovore o dokapitalizaciji Energopetrola. Tako je, čini se, narušio stranačku disciplinu, koja ga je koštala ministarske fotelje.
Jer, stav Predsjedništva Stranke za BiH, kako je to u jednoj televizijskoj emisiji prije petnaestak dana priznao ministar Grahovac, jeste da tender za dokapitalizaciju Energopetrola mora biti poništen. U istoj emisiji Grahovac je ustvrdio kako je on ispoštovao stav stranke te da bi “drugi ministri mogli snositi posljedice zbog svojih odluka”.
Stranka za BiH je uvela iftar kao 'jedinstven' metod u teoriji politickih stranaka :D
Prenj, ja tebe fakat ne kontam.

Prvo kazes da te ne interesuje rekla kazala, a onda jos boldiras kao relevantan dio teksta koji "prema nezvanicnim informacijama" i "navodno" treba da posluzi kompromitiranju odredjenih ljudi koje ti ocito ne volis i koristis svaku priliku da sve sto ne valja svalis na njih iako kao i u slucaju EP oni nisu krivci za nastalu situaciju.

I bilo bi dobro da se presaberes i dogovoris sam sa sobom. Je li SBiH bila za ili protiv odluke vlade. Ovdje je ocito i iz teksta koji si sam prenio iz oslobodjenja da je JEDINO Zigic od ministara iz SBiH bio za odluku vlade, sto sam ja na kraju i tvrdio. Ja sam za Zigica davno priznao da sam pogrijesio i da si ti bio u pravu kada si rekao da je on glasao za odluku vlade. Ti ocito te kvalitete da priznas svoju gresku nemas.

Dakle SBiH je kao sto sam rekao protiv odluke vlade i izbora INA-e za strateskog partnera.

A nakon ovog clanka koji je vecim dijelom ukazao da je SBiH po pitanju EP na istoj liniji kao i ti (isti vam je stav-i ti si protiv, kao i ja uostalom), ti izvlacis jedan tako glup i zajedljiv (sarkastican u pokusaju) zakljucak da se pitam s kakvom sam ja osobom polemisao citavo vrijeme.

I na kraju, na uvrstavanju tacke u dnevnom redu parlamenta o raspravi informacije vlade o dokapitalizaciji EP je insistirao Miro Lazovic (SDU) koji je prije 2 sedmice uputio pismenu inicijativu o razmatranju ove teme. Dakle iz reda SDU dosla inicijativa.

Zaslijepi te mrznja, moj Prenj... Ali mi je drago sto si ovim clankom, doduse na indirektan nacin, priznao da sam JA bio u pravu...

Hajd' sad u zdravlje... :-)
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote: Prenj, ja tebe fakat ne kontam.

Prvo kazes da te ne interesuje rekla kazala, a onda jos boldiras kao relevantan dio teksta koji "prema nezvanicnim informacijama" i "navodno" treba da posluzi kompromitiranju odredjenih ljudi koje ti ocito ne volis i koristis svaku priliku da sve sto ne valja svalis na njih iako kao i u slucaju EP oni nisu krivci za nastalu situaciju.

I bilo bi dobro da se presaberes i dogovoris sam sa sobom. Je li SBiH bila za ili protiv odluke vlade. Ovdje je ocito i iz teksta koji si sam prenio iz oslobodjenja da je JEDINO Zigic od ministara iz SBiH bio za odluku vlade, sto sam ja na kraju i tvrdio. Ja sam za Zigica davno priznao da sam pogrijesio i da si ti bio u pravu kada si rekao da je on glasao za odluku vlade. Ti ocito te kvalitete da priznas svoju gresku nemas.

Dakle SBiH je kao sto sam rekao protiv odluke vlade i izbora INA-e za strateskog partnera.

A nakon ovog clanka koji je vecim dijelom ukazao da je SBiH po pitanju EP na istoj liniji kao i ti (isti vam je stav-i ti si protiv, kao i ja uostalom), ti izvlacis jedan tako glup i zajedljiv (sarkastican u pokusaju) zakljucak da se pitam s kakvom sam ja osobom polemisao citavo vrijeme.

I na kraju, na uvrstavanju tacke u dnevnom redu parlamenta o raspravi informacije vlade o dokapitalizaciji EP je insistirao Miro Lazovic (SDU) koji je prije 2 sedmice uputio pismenu inicijativu o razmatranju ove teme. Dakle iz reda SDU dosla inicijativa.

Zaslijepi te mrznja, moj Prenj... Ali mi je drago sto si ovim clankom, doduse na indirektan nacin, priznao da sam JA bio u pravu...

Hajd' sad u zdravlje... :-)
Opet zaboravljas (a bogami i novinar) Ramiza Mehmedagica, koji je glasao kako?
Kada cijenimo krivicu SBiH ovdje treba naglasiti da od cetiri ministra iz SBiH u vladi, dva su glasala ZA, jedan je bio suzdrzan, jedan protiv, s tim sto je jedan od ove dvojice koji su glasali za glavni i odgovorni lik za cijelu aferu, jer je na celu odgovornog ministarstva.

Zasto se Stranka za BiH nije digla na noge odmah nakon glasanja vec tek nakon sto je cijela stvar dospjela pred parlament?

Mislim da nije previse bitno ko je podnio inicijativu za preispitivanje slucaja EP, ako na kraju ta inicijativa dovede do pravdnog ishoda cijele stvari, ali ti si jedini izvor koji tvrdi da je to bila inicijativa iskljucivo SDU. Svi ostali kazu nesto drugo.
joker

Post by joker »

Pa pismenu inicijativu je uputio Miro Lazovic (SDU).
Zasto se Stranka za BiH nije digla na noge odmah nakon glasanja vec tek nakon sto je cijela stvar dospjela pred parlament?

Mislim da nije previse bitno ko je podnio inicijativu za preispitivanje slucaja EP, ako na kraju ta inicijativa dovede do pravdnog ishoda cijele stvari
Sam si sebi odgovorio na pitanje donjom konstatacijom. Nije bitno zasto su cekali toliko dugo ako to dovede do pravdnog ishoda cijele stvari...
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Pa pismenu inicijativu je uputio Miro Lazovic (SDU).

Mislim da nije previse bitno ko je podnio inicijativu za preispitivanje slucaja EP, ako na kraju ta inicijativa dovede do pravdnog ishoda cijele stvari
Sam si sebi odgovorio na pitanje donjom konstatacijom. Nije bitno zasto su cekali toliko dugo ako to dovede do pravdnog ishoda cijele stvari...
Ako cemo ocjenjivati ulogu SBiH u cijeloj aferi, timing je itekako bitan.
Avaz wrote: Dom naroda Parlamenta FBiH
"Energopetrol" mora biti što prije na dnevnom redu
Delegat Miro Lazović zatražio zakazivanje vanredne sjednice

Dom naroda Parlamenta FBiH na jednoj od narednih sjednica trebao bi razmatrati informaciju Vlade FBiH o njenim aktivnostima u vezi sa dokapitalizacijom "Energopetrola", odnosno izboru strateškog partnera, hrvatsko-mađarskogkonzorcija INA - MOL, tvrde u Domu naroda.
Imaju puno posla

- Predsjedavajući Doma naroda Slavko Matić i ja smatramo da se ovo pitanje mora što prije naći na našem dnevnom redu, ali ne vjerujem da će to biti na sjednici 8. i 9. novembra jer imamo puno posla. Međutim, sigurno je da će se to desiti ubrzo, ali ne mogu precizno reći kada - kaže sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić.
Jasenko Tufekčić, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda, naglašava da bi se na dnevnom redu naredne sjednice zakazane za utorak i srijedu morala naći i Vladina informacija o "Energopetrolu".
- Delegat Miro Lazović tražio je zakazivanje vanredne sjednice odmah nakon što su to uradili klubovi SDP-a i BOSS-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH - pojašnjava Tufekčić.
Sjednica koju je sazvao Miro Lazovic jos nije ni odrzana.
Ina

Post by Ina »

joker Upisano: 09. nov. 2005. 14:36 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

Pa pismenu inicijativu je uputio Miro Lazovic (SDU).

Citat:

Zar to nije ono najbitnije ?!?
Stvari kao sto je slucaj sa Energopetrolom iziskuju malo duze i podrobnije preispitivanje da bi se doslo do konacnog zakljucka koji bi bio pravedan i ne u interesu tamo nekog konzorcija, sindikata, upravnog odbora i menadzmenta Energopetrola ili Vlade na kraju krajeva, nego u interesu ovog jadnog i izmanipulisanog naroda...
Sta ako je Stranka za BiH "sa zakasnjenjem" donjela konacnu odluku i zvanican stav o nuznosti preispitivanja slucaja Energopetrol ?!?
Kako stvari sada stoje ne vidim da je rijec o zakasnjenju i takooo losem timingu...Energopetrol je jos uvijek, kakav takav, u nasem vlasnistvu...
Uostalom, pored spomenutog ministra Mehmedagica o cijoj visemandatnoj politici necu raspravljati zaboravlja se na ministra iz iste stranke g-dina. Gavrila Grahovca koji je izricito bio protiv, te ministra g-dina. Maida Ljubovica koji je bio suzdrzan u istom slucaju. Zapravo same stranacke kolege nisu bile usaglasene sto je i pokazao rezultat glasanja, pa je sasvim normalno sto se rukovodstvo Stranke za BiH sastalo da raspravi i zauzme zvanican stav, stav Stranke za BiH, a ne ovog ili onog ministra...
joker

Post by joker »

Ma Prenj ne voli SBiH pa mu je ona za sve kriva.
Ma oni su krivi i za rat u BiH :-) :-) :-)

E moj Prenj, "daleko si ti od istine"...
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Ma Prenj ne voli SBiH pa mu je ona za sve kriva.
Ma oni su krivi i za rat u BiH :-) :-) :-)

Kad argumenata nema i etikete su dobre, zar ne?
Ina

Post by Ina »

Ako je Stranke za BiH kriva za sve nedace ovog naroda, hajde da je onda ukinemo...Mozda cemo biti sretniji...Cisto sumnjam...Koja bi to bila politicka opcija koju cemo bezuvjetno i objerucke prihvatiti bez premisljanja i sumnje u ispravnost njenog rada i politike ?!? Nasa vlast i politicka scena je truhla kao i akteri koji egzistiraju na njoj...
Niti jedna od politickih partija koje su se smjenjivale na vlasti u ovih par prethodnih godina nije bila bez mane, pa opet smo za te iste glasali...
Mi smo ti koji trebamo ici na popravni a ne politicke partije, mi narod koji biramo nase predstavnike u vlasti...

Prenj Upisano: 09. nov. 2005. 15:28 Naslov poruke:

--------------------------------------------------------------------------------

joker (citat):
Ma Prenj ne voli SBiH pa mu je ona za sve kriva.
Ma oni su krivi i za rat u BiH

Kad argumenata nema i etikete su dobre, zar ne?

A Prenj, zar su dovoljno dobri argumenti novinarska nagadjanja o iftarskim nocima i tajnim dogovorima ?
Sloboda medija je otvorila vrata i pustim tlapnjama i nemogucim misijama. Sve sto mediji pisu ili objave nije nuzna istina nego materijal za kriticko razmatranje, a ne slijepo vjerovanje.
Prenj

Post by Prenj »

Ina wrote:
A Prenj, zar su dovoljno dobri argumenti novinarska nagadjanja o iftarskim nocima i tajnim dogovorima ?
Sloboda medija je otvorila vrata i pustim tlapnjama i nemogucim misijama. Sve sto mediji pisu ili objave nije nuzna istina nego materijal za kriticko razmatranje, a ne slijepo vjerovanje.
Kada se jednog dana desi dogadjaj tipa "kongres Stranke za BiH" pocet cu da vjerujem da imaju jos neko sredstvo odlucivanja osim iftara.
Last edited by Prenj on 09/11/2005 15:55, edited 1 time in total.
Ina

Post by Ina »

Nisam u toku onda ... :?
Je li to mozda neka od stranaka sazvala kongres da bi se izjasnila po pitanju Energopetrola posto je o tom slucaju ovdje konkretno rijec ?!?
Apos

Post by Apos »

Ina wrote:Nisam u toku onda ... :?
Je li to mozda neka od stranaka sazvala kongres da bi se izjasnila po pitanju Energopetrola posto je o tom slucaju ovdje konkretno rijec ?!?
Jeste stranka penzionera Narodne republike Kenije.
Ina

Post by Ina »

Apos Upisano: 09. nov. 2005. 16:05 Naslov poruke:

Ina (citat):
Nisam u toku onda ...

Jeste stranka penzionera Narodne republike Kenije.

Eh, onda smo spaseni i Energopetrol i mi zajedno s njim :)
Svijetla buducnost nas ceka...
A buduci da su se tako pohvalno izjasnili i potrudili da se okupe bio bi red da im predamo Energopetrol...onako...iz zahvalnosti na skrbi.
Post Reply