Samo udaraj po džepu građana.Nek su iskoristili mjesec mart prije nego se smenje cijene plina a i kraj grejne sezone!Pa dokle stvarno?!A niko im ništa ne može.Samo pljačkaju sa svih strana.Muka mi je od ove države i ovog glupog sistema
Mafija iz Sarajevogasa
- bellisperennis
#1 lopovluk sarajevogasa
I nakon završene plinske krize građanima Sarajeva kriza nije završena
,ponovo ogromni računi za plin.Razlog :plin niske kalorične moći.A da nas neko upozori na to, kaže da će trebat duplo više plina da se zagrije,ništa.
Samo udaraj po džepu građana.Nek su iskoristili mjesec mart prije nego se smenje cijene plina a i kraj grejne sezone!Pa dokle stvarno?!A niko im ništa ne može.Samo pljačkaju sa svih strana.Muka mi je od ove države i ovog glupog sistema

- karanana
#3 Re: lopovluk sarajevogasa
da li ce toplane sniziti i njihove cijene mjesecnih pausala na osnovu pada cijene gasa?
znam odgovor: gas ste koristili u vrijeme dok je bio skup.
znam odgovor: gas ste koristili u vrijeme dok je bio skup.
-
Area_51
#4 Re: lopovluk sarajevogasa
Nesto sam malo pricao sa ljudima koji se razumiju u plin i njegov transport.
Definitivno nam neko, a pretpostavljamo ko, ubacuje zrak u sistem, mijesa ga sa plinom i dobijamo nizekaloricni plin kojem treba vise vremena da zagrije, sto znaci da nam se mjerni uredjaju vise krecu i evidentiraju trosak. To je osnovni razlog ogromnih racuna.
Veoma se lako moze provjeriti ako imate mogucnost pri punom kapacitetu vase peci ili bojlera pogledati plamen, ono kad se bas rasplamsa, radi se o zutom plamenu, koji takvu boju dobija radi prisustva zraka. Stvarna boja trebala bi biti plava, jedinstvena bez promjena, tada je gas najbolji.
Pretpostavka je kako nam se zrak ubacuje negdje, mimo stanica, jer je plin dobar na ruti Zvornik - Sarajevo, ali negdje oko Butila pa ovamo se nesto pojavljuje. Sad je pitanje:
1. Jeli po srijedi kvar pa to neko od nadleznih iz Sarajevogasa ne smatra problemom i nikako da otkloni
2. Jeli po srijedi namjera da se vise plina trosi u da nam racuni budu veci.
Samo zakljucite.
Definitivno nam neko, a pretpostavljamo ko, ubacuje zrak u sistem, mijesa ga sa plinom i dobijamo nizekaloricni plin kojem treba vise vremena da zagrije, sto znaci da nam se mjerni uredjaju vise krecu i evidentiraju trosak. To je osnovni razlog ogromnih racuna.
Veoma se lako moze provjeriti ako imate mogucnost pri punom kapacitetu vase peci ili bojlera pogledati plamen, ono kad se bas rasplamsa, radi se o zutom plamenu, koji takvu boju dobija radi prisustva zraka. Stvarna boja trebala bi biti plava, jedinstvena bez promjena, tada je gas najbolji.
Pretpostavka je kako nam se zrak ubacuje negdje, mimo stanica, jer je plin dobar na ruti Zvornik - Sarajevo, ali negdje oko Butila pa ovamo se nesto pojavljuje. Sad je pitanje:
1. Jeli po srijedi kvar pa to neko od nadleznih iz Sarajevogasa ne smatra problemom i nikako da otkloni
2. Jeli po srijedi namjera da se vise plina trosi u da nam racuni budu veci.
Samo zakljucite.
- Sarayman
#5 Re: lopovluk sarajevogasa
Da je ikako moguce, najbolje bi bilo da se svi dogovorimo da MI NJIMA OBUSTAVIMO isporuku novca (placanja). Veca kampanja oko ovoga bi i mogla nesto uraditi...
- daddy_cool
#6 Re: lopovluk sarajevogasa
Imam probleme sa plinskim bojlerom koji se često gasi nakon čega ga je potrebno resetovati. Serviser mi je govorio o "kvaliteti" plina koja ima uticaj i na ovaj moj problem. Kako svoj posao obavlja po cijeloj BiH (ili barem onom dijelu koji je nakačen na plinski sistem) naveo je primjer razlike u kvaliteti plina u Zvorniku i Sarajevu koji se može utvrditi i po njegovoj boji prilikom izgaranja. Nemam razloga da sumnjam u ono što mi je govorio. 
- cartman
#7 Re: lopovluk sarajevogasa
Hhahahah , pogledajte im anketu na websiteu
reko bi coek da se niko ne buni i da je sve "izvrsno" 
http://www.sarajevogas.ba/ankete.php
-
crnaguja
#8 Re: lopovluk sarajevogasa
I meni se isto dešava, i već kontala zvati servis da pregledaju bojler. A što se tiče kalorijske moći .....definitivno je lošiji plin nego prijedaddy_cool wrote:Imam probleme sa plinskim bojlerom koji se često gasi nakon čega ga je potrebno resetovati. Serviser mi je govorio o "kvaliteti" plina koja ima uticaj i na ovaj moj problem. Kako svoj posao obavlja po cijeloj BiH (ili barem onom dijelu koji je nakačen na plinski sistem) naveo je primjer razlike u kvaliteti plina u Zvorniku i Sarajevu koji se može utvrditi i po njegovoj boji prilikom izgaranja. Nemam razloga da sumnjam u ono što mi je govorio.
Kolika će biti cjena plina sad u aprillu ???
- daddy_cool
#9 Re: lopovluk sarajevogasa
cartman wrote:Hhahahah , pogledajte im anketu na websiteureko bi coek da se niko ne buni i da je sve "izvrsno"
dobra! još im fali i zanemariv broj "nevažećih anketnih listića"...
- daddy_cool
#10 Re: lopovluk sarajevogasa
ja zvao servis više puta...bojler nov i pod garancijom...čovjek mijenjao sve čega se sjetio (uključujući kompletnu elektroniku)...inače, ovaj model bojlera važi za jedan od najpouzdanijih, a sama instalacija je dobro izvedenacrnaguja wrote:I meni se isto dešava, i već kontala zvati servis da pregledaju bojler. A što se tiče kalorijske moći .....definitivno je lošiji plin nego prijedaddy_cool wrote:Imam probleme sa plinskim bojlerom koji se često gasi nakon čega ga je potrebno resetovati. Serviser mi je govorio o "kvaliteti" plina koja ima uticaj i na ovaj moj problem. Kako svoj posao obavlja po cijeloj BiH (ili barem onom dijelu koji je nakačen na plinski sistem) naveo je primjer razlike u kvaliteti plina u Zvorniku i Sarajevu koji se može utvrditi i po njegovoj boji prilikom izgaranja. Nemam razloga da sumnjam u ono što mi je govorio.![]()
Kolika će biti cjena plina sad u aprillu ???
-
Area_51
#11 Re: lopovluk sarajevogasa
Definitivno je stvar takva da neko namjerno uvlaci zrak u sistem kako bi plin bio kaloricno slabiji a naplata mnogo veca. To jeste stvar za zatvora odmah, ali mene cudi da nigdje ni jednog novinara da ode i to malo ispita.
Mislim za bojler definitivno znam, da njegova elektronika radi samo ako je plin u granicama kvalitete koja pise u uputstvu, jer njegovi mjerni elementi traze plin takve i takve kaloricne vrijednosti.
Pa logican zakljucak je da mora postojati sprava kojom se plin izmjeri u Kladnju ili vec negdje i ovdje uporedi i eto saznanja da nas ovi varaju. Plin sad u aprilu ce biti 12.5 % jefitiniji, jer je Brankovic nakon mnogo pritisaka zbog promjene cijene ruskog plina na mnogo nize vrijednosti, napokon dozvolio to pojeftinjenje. Papak jedan. Ali dajte ljudi da ne dozvolimo da nas ovi seljoberi iz Sarajevogasa kradu na nase oci, zamazu nam oci kao fol pojeftinjenjem, pa zar nema ama bas niko ko moze dokazati to uvlacenje zraka.
Plin je ascare zuto zelene boje sto znaci da je jako »obogacen« sa kisikom. Kakva smo drzava ni za ovu bijeda prevaru nece niko odgovarati.
Mislim za bojler definitivno znam, da njegova elektronika radi samo ako je plin u granicama kvalitete koja pise u uputstvu, jer njegovi mjerni elementi traze plin takve i takve kaloricne vrijednosti.
Pa logican zakljucak je da mora postojati sprava kojom se plin izmjeri u Kladnju ili vec negdje i ovdje uporedi i eto saznanja da nas ovi varaju. Plin sad u aprilu ce biti 12.5 % jefitiniji, jer je Brankovic nakon mnogo pritisaka zbog promjene cijene ruskog plina na mnogo nize vrijednosti, napokon dozvolio to pojeftinjenje. Papak jedan. Ali dajte ljudi da ne dozvolimo da nas ovi seljoberi iz Sarajevogasa kradu na nase oci, zamazu nam oci kao fol pojeftinjenjem, pa zar nema ama bas niko ko moze dokazati to uvlacenje zraka.
Plin je ascare zuto zelene boje sto znaci da je jako »obogacen« sa kisikom. Kakva smo drzava ni za ovu bijeda prevaru nece niko odgovarati.
- starii
#12 Re: lopovluk sarajevogasa
pa ako se zut ili crvenkast plamen pojavljuje kad gori plin onda ima u njemu kisika...citavu zimu je tako bilo....koliko sam cuo da u rajlovcu imaju tu masinu pa upumpavaju zrak u cijevi...
- nineinchnails
#13 Re: lopovluk sarajevogasa
Znaci "placamo vazduh" ???
-
Area_51
#14 Re: lopovluk sarajevogasa
Nije visak zraka, nego namjerno pristavlje zrak uz plin.chejf3 wrote:#"!"##$$%%&&((('/ itd 100% ima viska zraka i onda je brzi okretaj na set-u....
Kad ce ovo biti normalna drzava pa da za to neko napokon odgovara.
- bellisperennis
#15 Re: lopovluk sarajevogasa
Jel nekom došo veći račun za plin za decembar? meni fakat nije jasno kako se okreće onaj mjerač ko mamen, ima li neko zašto mi je potrošnja ogromna iako je peć smanjena na najmanje većinu vremena?
- The Nightwatchman
#16 Re: lopovluk sarajevogasa
sad sam bas provjerio i nevjerovatno je koliki je odnos zutog u odnosu na plavi plamen na plameniku. po mojoj slobodnoj procjeni odnos je 30:70......
ne mogu da vjerujem
ne mogu da vjerujem
-
VjecitiStudent
#17 Re: lopovluk sarajevogasa
Ima li ko da studira fiziku ovdje, pa da izmjeri kaloricnost plina? I onda, valjda ima i za to neka inspekcija?
-
Hendrix
#18 Re: lopovluk sarajevogasa
Meni je baš prošle godine majstor nešto radio oko centralnog u kući, i pitam ga za plin da li se isplati. Inače čovjek radi u toplanama,održava dosta kotlovnica po gradu a privatno po kućama razvodi, i kaže baš za tu neku kompresorsku stanicu gdje upumpavaju zrak da dobiju na pritisku, i da je gas puno manje kaloričan nego što bi trebao biti.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#19 Re: lopovluk sarajevogasa
Koeficijent toplotne moći zemnog gasa za decembar 2009.g. je 1,005455!
Nisam zagledao u plamenik da li je plamen azurno modar ili blijedo-žut, pa malo na crveno.
Puno cifri iza zareza, pa je uzaludno bez znanja potrebnog za proračun ovog koeficijenta i potrebnih aparata zagledati u plamen. Potrošače plina može spasiti samo Udruženje potrošača, pa da po principu slučajnog uzorka, nekoliko dana u mjesecu prekontroliše ovaj koeficijent (Čitaj, i plati).
Udruženje živi i radi od članarine, pomoći Federalnog ministarstva i slično.
Nisam zagledao u plamenik da li je plamen azurno modar ili blijedo-žut, pa malo na crveno.
Puno cifri iza zareza, pa je uzaludno bez znanja potrebnog za proračun ovog koeficijenta i potrebnih aparata zagledati u plamen. Potrošače plina može spasiti samo Udruženje potrošača, pa da po principu slučajnog uzorka, nekoliko dana u mjesecu prekontroliše ovaj koeficijent (Čitaj, i plati).
Udruženje živi i radi od članarine, pomoći Federalnog ministarstva i slično.
Udruženje potrošača PUTOKAZ Sarajevo Ul. Kemala Kapetanovića br. 17 Grbavica 033-664-844 Meho Mujatić
- nineinchnails
#20 Re: lopovluk sarajevogasa
Nesta su radili oko plinskih instalacija, nekakve plombe postavljali.
Mene nije bilo u kuci i oni majzlom razvalili kutiju da dodju do sata i postave plombu.
Nasao sve razvaljeno. Sta cemo sad?
Mene nije bilo u kuci i oni majzlom razvalili kutiju da dodju do sata i postave plombu.
- Haris.ba
#21 Re: lopovluk sarajevogasa
Plinski set je njihovo vlasništvo i oni ga samo smiju barkati. U načelu ti bi samo trebao imati ključić da otvoriš vratanca ako padne pritisak ili je velik, pa da izvlačiš one pipe. Mada sada ugrađuju nove setove koji imaju te pipe automatske, tako da nemaš šta da diraš. A vratanca plombiraju samo kada te isključe sa sistema, ili kada se ti sam odjaviš da ne bi mogao uključivati.nineinchnails wrote:Nesta su radili oko plinskih instalacija, nekakve plombe postavljali.
-
zonbirile
#22 Re: lopovluk sarajevogasa
-------------------------------------------------------------------Haris.ba wrote:Plinski set je njihovo vlasništvo i oni ga samo smiju barkati. U načelu ti bi samo trebao imati ključić da otvoriš vratanca ako padne pritisak ili je velik, pa da izvlačiš one pipe. Mada sada ugrađuju nove setove koji imaju te pipe automatske, tako da nemaš šta da diraš. A vratanca plombiraju samo kada te isključe sa sistema, ili kada se ti sam odjaviš da ne bi mogao uključivati.nineinchnails wrote:Nesta su radili oko plinskih instalacija, nekakve plombe postavljali.
neka te Harise,vidim da voliš graditeljstvo i slično,ali ovde nisi u pravu.Više godina traje akcija plombiranja holendera na setu,radi sprečavanja krađe koja je evidentirana u više slučajeva.Svaki extra osigurani ormarić je extra i sumnjiv,otvara se ,konstatuje stanje i plombiraju holenderi
- Haris.ba
#23 Re: lopovluk sarajevogasa
Nisam primjetio te slučajeve. Ali najvažnije je da neko ne pomisli da sarajevogas nema pravo na to. To mi je cilj poruke glavni bio.zonbirile wrote:neka te Harise,vidim da voliš graditeljstvo i slično,ali ovde nisi u pravu.Više godina traje akcija plombiranja holendera na setu,radi sprečavanja krađe koja je evidentirana u više slučajeva.Svaki extra osigurani ormarić je extra i sumnjiv,otvara se ,konstatuje stanje i plombiraju holenderi
P.S.
Ako znaš, ima l gdje stranica sa objašnjenjem kakve su ono aparature u novim setovima. Ima nekakva kutijica sa žicama spojena na ventile?
-
AdnanSA
#24 Re: lopovluk sarajevogasa
Čini mi se da se prebrzo okreću one brojkice na setu.
Bojler Vailant najnoviji od 32 kw mi se gasio par puta.
U januaru potrošio do sada 330 m3 plina. Nešto nije uredu. Grijem oko 150m2.
Bojler Vailant najnoviji od 32 kw mi se gasio par puta.
U januaru potrošio do sada 330 m3 plina. Nešto nije uredu. Grijem oko 150m2.
- nineinchnails
#25 Re: lopovluk sarajevogasa
U nacelu, ja imam kljuc od svog seta. Ali, oni su razvalili kutiju. Vrata odvaljena i deformisana landaraju. Shvatas?Haris.ba wrote:Plinski set je njihovo vlasništvo i oni ga samo smiju barkati. U načelu ti bi samo trebao imati ključić da otvoriš vratanca ako padne pritisak ili je velik, pa da izvlačiš one pipe. Mada sada ugrađuju nove setove koji imaju te pipe automatske, tako da nemaš šta da diraš. A vratanca plombiraju samo kada te isključe sa sistema, ili kada se ti sam odjaviš da ne bi mogao uključivati.nineinchnails wrote:Nesta su radili oko plinskih instalacija, nekakve plombe postavljali.