Madonna kopirala BH bend?
Moderator: _BataZiv_0809
- elektropotrosac
#1 Madonna kopirala BH bend?
Proslogodisnji Madonnin hit "Hang Up" koji je osvojio svjetske top liste neodoljivo podsjeca na song "Numbers" bosanskog sastava Motoboiler. "Numbers" je nedavno objavljen kod sarajevskog net labela Oscilator (http://www.oscilator.net).
Medjutim "Numbers" je dostupan na Internetu u obliku mp3 fajla jos od septembra 2004., dakle godinu dana prije nego sto je Madonna objavila svoj hit "Hang Up", pa je moguce zamisliti da je neko iz Madonnine ekipe, koja producira njene songove, ili ona sama, bio "inspirisan" ovim bosanskim uratkom. Iako ovo zvuci gotovo nevjerovatno neke od indicija upucuju na to: Madonnin hit je komponovan u istom kljucu kao i kompozicija pomenutog bosanskog benda, u oba songa se pojavljuje oktavni bas, a i aranzman je veoma slican.
Medjutim "Numbers" je dostupan na Internetu u obliku mp3 fajla jos od septembra 2004., dakle godinu dana prije nego sto je Madonna objavila svoj hit "Hang Up", pa je moguce zamisliti da je neko iz Madonnine ekipe, koja producira njene songove, ili ona sama, bio "inspirisan" ovim bosanskim uratkom. Iako ovo zvuci gotovo nevjerovatno neke od indicija upucuju na to: Madonnin hit je komponovan u istom kljucu kao i kompozicija pomenutog bosanskog benda, u oba songa se pojavljuje oktavni bas, a i aranzman je veoma slican.
- elektropotrosac
-
Drumer
Btw, Al'dino je kopirao Koprivu ili kako se vec zove, i nije njegova pjesma, od jednog Turskog benda sa fantasticnim muzicarima......edu wrote:ja sam siguran da je ovo istina..cak sam cuo da je robbie williams kopir'o al'dinovu koprivu..i tako napravio.."Make Me Pure"..![]()
![]()
..ali o tom po tom..
![]()
![]()
- elektropotrosac
dobro ne mozes zvati to plagijatom ako je kompozicija kupljena/prodata/licencirana ili kako oni to vec ugovaraju. plagijat je kad song ukrades a nisi kaz'o.
-
Drumer
Neznam da iko na Balkanu kupuje pjesme druze, nemaju nasi muzicari toliko para...Kod nas je 90% pjesama ukradeno sa strane... Nazalost.elektropotrosac wrote:dobro ne mozes zvati to plagijatom ako je kompozicija kupljena/prodata/licencirana ili kako oni to vec ugovaraju. plagijat je kad song ukrades a nisi kaz'o.
- elektropotrosac
hm sudeci po kolicini produkcije nekih beogradskih turbo-muzickih kuca para ocigledno ima a uostalom neke im pjesme zvuce arapsko/pakistansko/grcko/bugarski pa se moze pretpostaviti da i trgovine ima.
-
Drumer
Sumnjam da imaju milione da daju za svku pjesmu, a pjesama ima na hiljade tako da mislim da vrlo brzo bankrotirali...elektropotrosac wrote:hm sudeci po kolicini produkcije nekih beogradskih turbo-muzickih kuca para ocigledno ima a uostalom neke im pjesme zvuce arapsko/pakistansko/grcko/bugarski pa se moze pretpostaviti da i trgovine ima.
-
Drumer
Pa niko i ne kaze da je tu pjesmu ukrala, btw tu pjesmu je platila neznam ni ja koliko miliona.....Stitch__ wrote:Madonnina pjesma Hung Up je nastala od hita grube Abba - Gimme, gimme, gimme, starog vise od 30 godina. Lako cete tu pjesmu pronaci na bilo kojem p2p. Bas je eto ukrala nekom bosnji
- elektropotrosac
gimme gimme je samo semplovan od strane Madonne. to je obicna sekvenca unutar songa Hung Up. ali malo dubljom analizom primjetna je neodoljiva slicnost sa songom Numbers.Stitch__ wrote:Madonnina pjesma Hung Up je nastala od hita grube Abba - Gimme, gimme, gimme, starog vise od 30 godina. Lako cete tu pjesmu pronaci na bilo kojem p2p. Bas je eto ukrala nekom bosnji
-
Drumer
Ne bih rekao da je sekvenca, provlaci se tema kroz skoro citavu pjesmu....elektropotrosac wrote:gimme gimme je samo semplovan od strane Madonne. to je obicna sekvenca unutar songa Hung Up. ali malo dubljom analizom primjetna je neodoljiva slicnost sa songom Numbers.Stitch__ wrote:Madonnina pjesma Hung Up je nastala od hita grube Abba - Gimme, gimme, gimme, starog vise od 30 godina. Lako cete tu pjesmu pronaci na bilo kojem p2p. Bas je eto ukrala nekom bosnji
- elektropotrosac
mozda bi bilo lakse cuti svojim usima. evo gdje se moze skinuti song:
http://www.oscilator.net/label.htm
http://www.oscilator.net/label.htm