Zdravo svima,
Neki dan sam pitao ovo za Sengen, EU i Madjarsku, ohrabren postovima ovdje krenem ja za Budimpestu (Bec-Budimpesta-Sarajevo, vozom, ko pravi student) kad li...
Na granici mi trazi Madjarsku vizu! Lik niti govori engleski niti njemacki, sve sto mi rekao (pokazao prstom na istu) je "bagaz", sto bi trebalo znaciti nesto kao baggage - da uzmem stvari i istupim iz voza. I da, zaplijenio mi pasos do daljnjeg! (Viza koju imam je boravisna austrijska dozvola). Fuj, ko zadnji ilegalni imigrant. Kasnije sam dok sam cekao voz nazad za Bec uspio naci nekog granicara koji govori engleski, i kaze da ne treba viza osim za Ukrajinu, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
Sranje, vratio sam se autobusom, boli me svaka kost (pogotovo od nosanja bagaza po nekom malom madjarskom mjestu za zeljeznickom stanicom).
Ljudi, ili valja mijenjat drzavljanstvo/drzavu ili popravljat ovu, vako ne ide.
madjarska..
-
mrak
-
metastasio
mrak, steta sto nisi pratio vijesti prilikom ulaska novih clanica u EU. kako vidim, zivis u becu, a u austrijskim medijima je cesto bilo govora o tome ("wien heute" na ORF 2 je, recimo, citav april odgovrao na pitanja vezana za prosirenje). nove clanice EU-a jos uvijek ne ispunjavaju sigurnosne uvjete da pristupe schengenu, njihovo pristupanje se ocekuje tek 2007. ili 2008. do kada EU ocekuje da ce se kontrola granica u ovim zemljama popraviti! dakle, ili vaditi vizu (bez vecih problema ako imas dozvolu boravka u schengen-zoni) ili mijenjati drzavljanstvo, kako sam kazes!