Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
slavkoimamodilera

#176 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by slavkoimamodilera »

Ima interesantna fora :-D nakon sto joj pincetom (ili necim slicnim) ispustis tabletu duboko u usta prema grlu, brzo "izmasirati" grlo da dobije poriv na gutanje ;-)
Tinkerbell_Ze

#177 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

SenSen wrote:Moja Tetka tako daje svojoj Cicki kontracepcijske pilule svake sedmice :D Stavi je u krilo, otvori joj usta, i strpa tabletu u usta, onda joj da mlijeka da se osigura da je progutala tabletu.. Naravno, sve to je vremenom postalo lakse jer maca pije tablete godinama, pa je vec prihvatila svoju sudbinu :D
zar i ovo postoji? mislim za mace :-)

i drugi mačić je nekako progutalo tabletu ali onaj mali MeeMee se nikako ne da prevariti :-? dvije četvrtine tablete sam bacila jer ju je po minutu držao u grlu i ispljunuo, pa su se rastopile. Moraću opet probati, nemirko mali :lol:
Nini_86

#178 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

kontracepcijske pilule??? jao ludosti :D sve u svemu...tablete+macke=borba :D ja dosad mojoj macanoj nisam jos sama davala tablete..ali nece me ni to zaobici :-)
Tinkerbell_Ze

#179 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Tinkerbell_Ze »

MeeMee KONAČNO progutao tabletu :lol: Koja je to patnja bila, pjena na usta jer mu je gorko, mjaukanje, grebanje :D Sinoć sam ga 15 minuta pokušavala natjerati da proguta, taman dođe u grlo on ispljune rastopljenu tabletu :?

I sad je it 26-og pokušaja uspjelo. Jest da je pjenio i iz protesta odbio da jede, ali šta fali... Sad će biti ljut na mene do sutra :lol:
SenSen

#180 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

@Tinkerbell_Ze & @Nini_86: Naravno da postoje! Pa sta mislite da je bio uzrok macije seksualne revolucije 60-ih godina? :lol:

Ali ozbiljno, mi joj ih nabavljamo vec dugo godina ovdje u Svedskoj, pa joj saljemo. Nije ni skupo, oko 40 km godisnje, dodju sve u jednoj kutiji sa kalendarom za zaokruzivanje :D Jedino je problem sto moramo lagati veterinarki da je Cicka u Svedskoj, da bi joj napisala recept :D

Pitala je moja Tetka svog lokalnog veterinara dali ih planira uvesti u sortiment, ali on se samo smijao :roll: Kaze da niko to nebi kupovao, cuj macje pilule!!? (cuj on veterinar) Ali zato prodaje kontracepcijske injekcije (pa ih krkne cuki k'o da je krava), iako postoje teorije da tolika doza hormona odjednom moze imati lose posljedice :(
Pikaboo

#181 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Pikaboo »

Najlaksi nacin da se maci da tableta je ovaj.Uhvatis je iza vrata ,kao sto ih mama nosi kad su mali.Podignes je,ali joj pridrzavas guzu da ne visi u vazduhu i da je ne boli pogotovo ako je veca macka.Ona u tom polozaju se uopse ne brani.Malo joj gurnes tableticu i ona automatski otvori usta.Gurnes tabletu do grla,izmasiras grlo i ona to proguta iste sekunde bez problema.Moja Lala ima 6 KG ,ogormna je i JAKO divlja.Nema nokte vec sablje!Ja je nesmijem uzeti kada ja zelim.Kada sama dodje onda je smijem maziti,a imam je vec skoro sedam godina. Ako kod nje pali ovaj nacin davanja tableta onda ce i kod svake macke.
melb26sa

#182 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by melb26sa »

Morala sam :D

How to Give a Pill to a Cat

1. Pick cat up and cradle it in the crook of your left arm as if holding a baby. Position right forefinger and thumb on either side of cat's mouth and gently apply pressure to cheeks while holding pill in right hand. As cat opens mouth pop pill into mouth. Allow cat to close mouth and swallow.

2. Retrieve pill from floor and cat from behind sofa. Cradle cat in left arm and repeat process.

3. Retrieve cat from bedroom, and throw soggy pill away.

4. Take new pill from foil wrap, cradle cat in left arm holding rear paws tightly with left hand. Force jaws open and push pill to back of mouth with right forefinger. Hold mouth shut for a count of ten.

5. Retrieve pill from goldfish bowl and cat from top of wardrobe. Call spouse from garden.

6. Kneel on floor with cat wedged firmly between knees, hold front and rear paws. Ignore low growls emitted by cat. Get spouse to hold head firmly with one hand while forcing wooden ruler into mouth. Drop pill down ruler and rub cat's throat vigorously.

7. Retrieve cat from curtain rail, get another pill from foil wrap. Make note to buy new ruler and repair curtains. Carefully sweep shattered Doulton figurines from hearth and set to one side for gluing later.

8. Wrap cat in large towel and get spouse to lie on cat with head just visible from below armpit. Put pill in end of drinking straw, force mouth open with pencil and blow down drinking straw.

9. Check label to make sure pill not harmful to humans, drink glass of water to take taste away. Apply Band-Aid to spouse's forearm and remove blood from carpet with cold water and soap.

10. Retrieve cat from neighbor's shed. Get another pill. Place cat in cupboard and close door onto neck to leave head showing. Force mouth open with dessert spoon. Flick pill down throat with elastic band.

11. Fetch screwdriver from garage and put door back on hinges. Apply cold compress to cheek and check records for date of last tetanus shot. Throw tee-shirt away and fetch new one from bedroom.

12. Call fire department to retrieve cat from tree across the road. Apologize to neighbor who crashed into fence while swerving to avoid cat. Take last pill from foil-wrap.

13. Tie cat's front paws to rear paws with garden twine and bind tightly to leg of dining table, find heavy duty pruning gloves from shed, force cat's mouth open with small wrench. Push pill into mouth followed by large piece of filet mignon. Hold head vertically and pour ½ pint of water down throat to wash pill down.

14. Get spouse to drive you to the emergency room, sit quietly while doctor stitches fingers and forearm and removes pill remnants from right eye. Call furniture store on way home to order new table.
Skyfox

#183 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Skyfox »

:lol: :lol:
ja vec nakon 5 faze zovem veta da joj ubaci pill :D nek mrzi njega
Mee

#184 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

EH, ovako>

@ Hana MOntana: Ja sam narucivala preko eBaya pill pockets, to su kao slatishi za mace sa rupom u sredini, ubaci se boba i yatvori se jastucich, pa ona to pojede, i ne skonta... mada, ove antiparazitne su malo povelike, ja to prepustim Amaru... Ili ako hoches da probash neki od ovih 14 koraka ... LOL

@ Terra : mozda joj stavi longeticu, a mozda i kaze da se pusti da prodje samo... ne bi trebalo biti preko 40 KM...

@melb26sa: Hvala, nasmija me do suza...

Laku noc dobri ljudi, i nadam se da ste pripremili rukavice, salove i kape za sutra, opako je hladno vani...
hana_montana

#185 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

Shoshana wrote:
neraida wrote:Kako maci dati tabletu protiv parazita.
Ja svojim macama,uzmes je lijepo u krilo dobro drzis,otvoris usta ubacis tabletu,sa strane uzmes na vatu vode,i cim tabletu ubacis,vode ukapaj u usta i maca odma proguta,nikakav problem,to mi je vet ovdje pokazao.Lako je samo moras biti brz. :D
Meni bi moj macor oba oka iskopao da ga nesto pokusam cvrsto na krilu drzati :oops: :lol:

Mi smo to naucili ovako: uzmes veliki peskir, kleknes i stavis macku ispred sebe. Tako da macka gleda od tebe. Onda joj peskir prebacis ispod glave pa ukrstis preko ledja (kao da umotavas macku), pa onda stavis svoja dva koljena na dva kraja peskira i sjednes na svoje pete. Maca ne moze ni da te ogrebe, ni da se izvuce u rikverc. POsto su ti sada obje ruke slobodne, jednom rukom blago stisnes sa strane usta, a drugom ubacis tabletu unutra. Zatvoris joj usta i sacekas malko da se uvjeris da je progutala.

Jest' da ce bjezati od tebe k'o djavo od krsta naredna dva dana :lol: ali boze moj... za vece je dobro :)

:lol: :lol: :lol: e ovo cu probati sigurno :D
Nini_86

#186 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Nini_86 »

@SenSen&@melb26sa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
moa

#187 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by moa »

Ne znam kakva je maca i kakav odnos imate ali je to uradim na vrlo jednostavan nacin.. doduse skoro svaki dan joj kazem daj da ti vidim zubice i onda joj lagano otvorim usta i kao pregledam zube i onda se ne buni prvih 10 sekundi i onda pocne da ih zatvara. Sad kad je vrijeme za tableticu to isto uradim stim sto prepolovim tableticu i onda joj "pregledam zube" gurnem joj tableticu i ona proguta i zavrsena prica.

Metoda 2:

Zamotas je svu u peskir osim da joj glava viri otvoris joj usta gurnes tabletu sacekas minutu da ona proguta i zavrsena prica :D
SenSen

#188 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by SenSen »

@melb26sa: :lol: :lol: :lol: Joj brutalno je :lol: :lol: :lol: :run:
melb26sa

#189 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by melb26sa »

Image Image

MIslim da sam jedno pet puta prepravila post - ne kuzim gdje je problem? Ima koji strucnjak da postavi sliku kako treba?

prepravljeno ;-) anjusha
hana_montana

#190 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

fixitagaint wrote:gdje ima kupit bolje tablete protiv parazita?

ne znam jesu li bolje al ja ih kupujem u Svijetu ljubimaca na Pofalicima
hana_montana

#191 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hana_montana »

moa wrote:Ne znam kakva je maca i kakav odnos imate ali je to uradim na vrlo jednostavan nacin.. doduse skoro svaki dan joj kazem daj da ti vidim zubice i onda joj lagano otvorim usta i kao pregledam zube i onda se ne buni prvih 10 sekundi i onda pocne da ih zatvara. Sad kad je vrijeme za tableticu to isto uradim stim sto prepolovim tableticu i onda joj "pregledam zube" gurnem joj tableticu i ona proguta i zavrsena prica.

Metoda 2:

Zamotas je svu u peskir osim da joj glava viri otvoris joj usta gurnes tabletu sacekas minutu da ona proguta i zavrsena prica :D
ma nije mi problem da joj ubacim tableticu problem je sto svaki put ona to uspije da izbaci,zadnji put je toliko zapjenila i pljuckala pjenu na sve strane da nisam bila sigurna da li je ista progutala :roll:
suncica24

#192 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Ja imam malo, novo, prvo mace, udomljeno s foruma :D i kao pocetnik imam par pitanja:
Imam veliki problem jer maca cim osjeti da neko nesto jede, kuha, otvara frizider...podivlja. Uvlaci se u frizider, skace u tanjir, grebe, mjauce... kako je oduciti od toga?
Drugo je da maca jede 100 puta dnevno. Na konzervi za "mini mace" pise da one do tri mjeseca trebaju pojesti oko pola konzerve... medjutim, ovdje je to nemoguce. Koliko malo mace, koje ima oko mjesec i pol, treba pojesti dnevno?
Trece je da mace nece da jede suhu hranu, tj. kit-kat macije krekere. Da li mu je tesko zvakati, ili mu se nesvidja... ne znam, pa rekoh znate li ima li kakvih drugih krekera za male mace?
I cetvrto se veze za sve prethodno... buduci da jede 100 puta dnevno, i to samo vlaznu hranu, mace navecer dobije proljev... ?

Hvaaalaaa puuunooo na pomoci za moju malu mazu :)
Mee

#193 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

@ SUncica

Prvo, vlaznu hranu joj/mu daj samo 3 / 4 puta dnevno i onda kad pojede koliko hoche skloni, a ostavi krekere koje moze zvackati kad god...
Probaj sa Iams krekerima, koji jesu skuplji ali ih mace tamane, imaju i Royal Canin, i oni su dobri (ove dvije vrste se kupuju u pet/shopovima)... Ima i WHiskas, pa Friskies, eto ima izbora... A probaj joj pomijeshati suhu u vlaznu hranu ,da je tako prevarish....

AKo je proliv samo naveche a ujutro je OK, nije drama, bitno je da ima puno vode da ne dehidrira... ako je stalno, onda je stavi na riza/piletina dijetu par dana.

VAZNO: NE SMIJESH JOJ STALNO MIJENJATI HRANU, OD TOGA DOBIJU PRO......

Sto se tiche vaspitanja, tu nisam struchna nazalost, da jesam ne bih hodala izgrebana kao da sam se 3 dana kroz kupine probijala... ako neko ima savjet, evo i ja apelujem da podijelite s nama vaspitno / obrazovne mjere...
Shoshana

#194 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Shoshana »

suncica24 wrote:Ja imam malo, novo, prvo mace, udomljeno s foruma :D i kao pocetnik imam par pitanja:
Imam veliki problem jer maca cim osjeti da neko nesto jede, kuha, otvara frizider...podivlja. Uvlaci se u frizider, skace u tanjir, grebe, mjauce... kako je oduciti od toga?
Drugo je da maca jede 100 puta dnevno. Na konzervi za "mini mace" pise da one do tri mjeseca trebaju pojesti oko pola konzerve... medjutim, ovdje je to nemoguce. Koliko malo mace, koje ima oko mjesec i pol, treba pojesti dnevno?
Trece je da mace nece da jede suhu hranu, tj. kit-kat macije krekere. Da li mu je tesko zvakati, ili mu se nesvidja... ne znam, pa rekoh znate li ima li kakvih drugih krekera za male mace?
I cetvrto se veze za sve prethodno... buduci da jede 100 puta dnevno, i to samo vlaznu hranu, mace navecer dobije proljev... ?

Hvaaalaaa puuunooo na pomoci za moju malu mazu :)
Joj, ovo je bas tesko odgovoriti.... Mislim pitanje koje se odnosi na ucestalost hranjenja....

Ja sam imala razlicitih macaka, mislim da smo haman uvijek imali bar jednu macku u kuci, i iskustva su razlicita. MAda, kada pogledam unazad, macke koje smo kupili sa ulice su uvijek bile tako 'izgladnjele' da su, bas kao sto ti kazes, non-stop jele. Evo i sada imam jedno mace (ulicna macka, ne moja vlastita) koje uredno hranim, znam sasvim sigurno da ne bi trebalo biti gladno, ali svaki puta kada otvorim balkonska vrata, ono ulijece ko obezglavljeno, i direkt u zdjelice mojih macaka :-)

Cak je i jedan od moja dva kucna macora, kad je bio mali, uskakao u tanjure, otimao se za sladoled sa mojim muzem :lol: (to je trebalo snimiti.... muz jednom rukom drzi zdjelicu, drugom kasiku, a mace uspuzalo uz ruku, pa bukvalno ubacilo glavicu u zdjelu. On mase rukom da otrese mace, al' sto on vise mase, to se mace cvrsce grabi kandzicama)... Danas je macorcina od kojih 7-8 kila, i nije ni malo debeo. Samo je ogroman (mislim visok i dugacak).

Savjete o tome koliko cesto macke treba da jedu sam dobivala veoma razlicite. Svaki veterinar ima drugu pricu. Takodje su im misljenja o hrani veoma podijeljena. MAda vecina tvrdi da je suha hrana nutriciono mnogo bolja nego konzerve, jednom sam imala dvije perzijanerke koje su patile od konstipacije, i tada mi je jedan veterinar objasnio da - kada bi se poredila sa ljudskima, macja crijeva su oko 6 puta duza, te macke cesto pate od konstipacije. Eh sad, te perzijske su dosle iz privatne kuce, gdje su bile naucene iskljucivo na suhu hranu, i nista drugo nisu htjele ni pogledati. NIkada u zivotu nisam vidjela macke koje ne bi jele cak ni fasirano meso. Samo bi onjusile i otisle. NJima sam morala kupovati riblje ulje u spreju, i sprejati suhu hranu da bih sprijecila konstipaciju.

Danas moje macke hranim (uglavnom onoliko cesto koliko cesto dodju i nacale se pored zdjelica) mjesavinom suhe hrane i konzervi. Zagrabim kasicicu mekane hrane i pomijesam sa suhom. Pored toga, stoji jedna zdjela u kojoj uvijek ima suhe hrane. Negdje sam jednom procitala da - mada im je njuh veoma osjetljiv, culo ukusa kod macaka je veoma lose. Cak slabije i od ljudskog. Dakle, maca ce jesti bilo sta sto ima dobar miris, bez obzira na ukus.

No, pored svega toga, mislim da je 'izgladnjelost' tog tvog maceta vise stvar 'mentalne gladi' nego stvarne. Da je u pitanju stene - ja bih insistirala na redovnom hranjenju 3 puta dnevno... a za mace bih ipak pokusala drzati hranu uvijek dostupnu, u nadi da ce - koji god bioloski mehanizam tjerao mace da non-stop jede - taj isti mehanizam prestati djelovati u izobilju hrane. Ja ne bih panicila sve dok ne primijetim da maca postaje debela.

Sto se tice proljeva.... svasta nesto moze biti uzrok. Ako sam dobro razumjela, mace ne kaki svaki cas, nego samo kaki tecno? Prvi korak je - uvjeri se da ne jede nikakvih mlijecnih proizvoda. Dalje, moguce je da ima gliste, a ako se rijetka stolica i dalje pojavljuje, odvedi veterinaru.

Sve ovo su, naravno, samo moja iskustva, neko drugi ce imati drugacija, a neko treci jos drugacija. MAce su individue, bas kao i ljudi, te sto je dobro za jednu macu ne mora biti dobro za neku drugu.

U svakom slucaju sa srecom :)
suncica24

#195 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Bili smo danas kod veterinara, mace je dobilo tabletu protiv parazita, koji su vjerovatno uzrok diareje (danas cijeli dan je malaksalo, pospano i pocelo je i da povraca), bocu i recept za dalje "boce".
Po veterinaru, hranu treba uvijek ostavljati otvorenu, pa da se ono navikne da pomalo jede, kad mu je dosta da ostavi, i buduci da je maca "ulicarka", skroz mala...da ga pustim da jede koliko hoce. Dok se ne navikne na sopstveni rezim.
Buduci da je mace skroz malo, nema ni mjesec dana, krekere ne moze ni sazvakati, ni progutati ni... i zato ih ne voli. Za sad, mijesam krekere sa vlaznom hranom, da ih osjeti, a kad bude moglo jeste, valjda ce samo jesti? Ili...
Uglavnom, ne ijenjam vrste, jede hranu za juniore, pa... vidjet cemo sta ce biti kasnije.
Kasnije cu pokusati i sa tim "skupljim" krekerima (za najboljeg druga nista nije skupo :) ), ali za sad... nek bude po macinom :D
Hranu sa stola zabranjujem, kako samoj sebi, tako i ukucanima. Mace je s ulice i...ocigledno je jelo svasta, te ga je strah da ce opet biti gladno, neki dan je glava bila u bratovoj jogobeli, uz mnjaukanje i grebanje, skakanje i umiljavanje, poslije u kestenju, ne da nam ni rucati bez "moljenja za zalogaj"...ali, nadam se dasce kad poodraste i vidi da mu ne pali, odustati. A trenutke sopstvene slabosti cu i ja valjda da prezivim :)

Odgojne mjere su jos uvijek dobrodosle, uz savjet... kako ocistiti macu (znam da se same ciste, ali...kad se ukaki "dozavrat"...tesko je situaciju prepustiti samociscenju :D )
Mee

#196 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mee »

Posto samo obavlja sve sto treba, onda ima oko mjesec... Ima kupiti Royal Canin Baby Cat briketiche (ima u pet shopu u Radicevoj, u svijetu ljubimaca i uglavnom u zoo centru bude takodjer), oni su jaaaako mali, i moja ih je maca jela sa nepune 4 sedmice, samo nemoj da ti uvale kitten brikete, trazi iskljucivo one od 1 do 4 mjeseca, yovu se baby cat, i svijetlo roza su boje.... ako nece suhe, onda ih malkice potopi u vruchu vodu, minut ili dva, i iscijedi, pa pusti da se ohlade, i to bi trebala/trebao jesti ber problema...

AKo smijem pitati, o kojoj je maci rijech?
suncica24

#197 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Mea, hvala na savjetu, tamo ionako (u Radicevoj, mislim), kupujem sve, pa cu da pitam i za te krekere.

PS: Naravno da smijes pitati, radi se o bijelom pahuljastom macicu sa crom tufnom i usima, slike su postavljene ovdje na forumu i... bila je to ljubav na prvi pogled :)
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#198 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by anjusha »

I suncice, draga, nadam se da joj nisi davala mlijeka... to hoce kod mace da izazove dijareju...
i kako je Mee rekla, dok malo ne poraste i ne ojacaju joj zubici, vlazi krekere vodom da malo omeksaju. vlaznu hranu joj trebas ogranicavati na 2 do 3 puta dnevno, tj 2-3 obroka, a krekera neka ima uvijek dostupnih. jer mace ne jedu po obrocima kao psi. one vole da "grickaju" tokom dana vise puta. zato ti je vjerovatno veterinar i rekao da ima dostupnu hranu uvijek. a blagi oblik dijareje se moze i pojaviti kod mladih maci koje jedu previse vlaznu hranu... (ovo iz iskustva ;-) )
paraziti to također znaju izazvati... je li joj stomak malo napuhan? ako jeste to je dobar znaok da ima parazite...
uglavnom, cuvamo ti palceve da ti pahulja bude sto prije dobro i zelimo ti da budete happy kao sto smo svi mi sa svojim cetveronoznim clanovima obitelji :D
duboka_misao

#199 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by duboka_misao »

Eh da vam ja kažem koju stručnu:
Ja macu kupam, ima za to kupiti šampon, naspeš 1 prst vode u lavor i onda utrljavaš po maci i onda je lagano sapereš. Vremenom se navikne i ne pada joj teško. A što se tiče disciplinskih mjera, imaš onu varijantu s prskanjem vodom (pištolj na vodu ili onaj raspršivač) ili, po meni bolja metoda, batine. Samo ga zvekni po guzici, neće više nikad :D
Edit: misljenje nicka Karabaja
PticaTrkachica

#200 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by PticaTrkachica »

Moram prijaviti da smo uspješno zaustavili dijareju kod bebe mačka, nekih pet dana kuhane riže i piletine preko kojih sam posipala linux kapsulu (za zaustavljanje istih problema kod novorođenčadi). Hvala svima na savjetima,mačorčić GimLee i njegovi ljudovi su vam beskrajno zahvalni :)
Post Reply