Macije Bolesti-savjet hitno !!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
liberal

#1 Macije Bolesti-savjet hitno !!

Post by liberal »

Pozdrav
imam jedan problem pa me interesuje dali je iko imao slicnih iskustava sa vasim mackama.
imam "zvijer" koju sam usvojio 2000 sa ulice kao odraslu macku . sve ove godine nisam imao nikakvih problema sa njenim zdravljem do jucer.
ujutro je sve bilo ok, nahranio je , pocistio za njom (sve kao i sto treba da bude) medjutim kad sam dosao kuci primjetio sa da nije ok.
macke kad hodaju one podignu rep pogotovo ako su pored vlasnika ili kad se maze od njega. moja macka sad drzi rep savijen i nemice ga.ja ako ga podignem i micem lijevo desno nepravi nikakve probleme za nju, nebuni se niti mjauce ali cim ga pustim on je dole. polako hoda i kad je pipam oko zadnjih noga i po stomaku pomalo se buni.dosad jede kao i obicno , nema posebnih zahtjeva za vodom i ide vani manje vise kao sto i treba . isao sam da nadjem veterinara ali naci veterinara koji bi je primio na sistem walk inn je malo tesko . obicno mi nude da zakazem iduce sedmice pregled sto ce nakraju i biti slucaj .
imam osjecaj da joj stomak neradi ili da ju je nesto ujelo (zadnjih dana pojavile su se ose po balkonu)
dali je iko imao slicnih problema sa vasim ljubimcima?
slican problem mi se desio sa kerusom i tad je bio zatvor...dobio sam neke tablete sto sam joj morao dati da je prociste nadam se da je i sa mackom slicno
svaka sugestija je dobrodosla
hvala
danas

Post by danas »

da je macu nesto ujelo, najvjerovatnije bi se lizala na tom mjestu... ovo meni lici na zatvor, ili neki drugi probavni problem... jel' povracala?
liberal

Post by liberal »

danas wrote:da je macu nesto ujelo, najvjerovatnije bi se lizala na tom mjestu... ovo meni lici na zatvor, ili neki drugi probavni problem... jel' povracala?
nije povracala
sad kad je milujem preko stomaka "mumlja"...znas nasta mislim
i meni se cini zatvor...nadam se da je to
jel ima nesto da joj dam da bi se to "otcepilo" ?
Tesssa

Post by Tesssa »

Ja svojim macama dajem malu kolicinu linexa za probavu kad imaju problema.U sustini mozes joj dati bilo koju ljudsku tabletu te namjene, ali u malim malim kolicinama.

Sretno :)
danas

Post by danas »

uh, pa moze biti da je progutala nesto -- dugme, ili spagu neku ili tako... ako je ovo, onda si najebo... ali macke obicno nisu tako glupe...

moguce da je hairball ili zatvor... ako je to, imas par stvari... daj joj samo meku hranu iz konzerve, pomijesanu sa pumpkin fillingom (ako ovo nadjes, pumpkin bez secera) ili djecijom hranom -- propasirani grasak. ovo je puno vlakna i pomaze... neki daju i laxatone ili laxapet -- blagi laksativi za zivotinje -- ali ja ih ne volim jer su puni petroleuma i mineralnog ulja, koje se nikad ne iscisti iz organizma... radije bih probala malo jace mjesavine vlakna -- gentle lax-a-pet od nickers international je odlican preparat koji mozes staviti u hranu. a ako nista ne pomaze uzmi joj tecni laxative enulose/lactulose koji je neka secerna mjesavina i maca ne moze da overdose -- za ovo ti treba recept od veterinara...

ako nema pomaka za 2-3 dana ili ako pocne da povraca, vodi odmah veterinaru.
dalmatinka

Post by dalmatinka »

Mogu biti upaljeni i mokraćni kanali. To ćeš primjetiti ako je pratiš dok je na pijesku, pa tamo ostane i do 5 minuta, odnosno, muči se, mokrila bi a ne može.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

danas wrote:uh, pa moze biti da je progutala nesto -- dugme, ili spagu neku ili tako... ako je ovo, onda si najebo... ali macke obicno nisu tako glupe...

moguce da je hairball ili zatvor... ako je to, imas par stvari... daj joj samo meku hranu iz konzerve, pomijesanu sa pumpkin fillingom (ako ovo nadjes, pumpkin bez secera) ili djecijom hranom -- propasirani grasak. ovo je puno vlakna i pomaze... neki daju i laxatone ili laxapet -- blagi laksativi za zivotinje -- ali ja ih ne volim jer su puni petroleuma i mineralnog ulja, koje se nikad ne iscisti iz organizma... radije bih probala malo jace mjesavine vlakna -- gentle lax-a-pet od nickers international je odlican preparat koji mozes staviti u hranu. a ako nista ne pomaze uzmi joj tecni laxative enulose/lactulose koji je neka secerna mjesavina i maca ne moze da overdose -- za ovo ti treba recept od veterinara...

ja sam svojim mackama davala mlijeko umjesto vode u slicnim situacijama, pate se sat dva, burgija pupa a onda se useru pravo...

liberal, vodi to odmah doktoru, Mirza se tako jadnicak patio, i doktori ga sve odlagali...

PS GDje si ti?
liberal

Post by liberal »

mIRCerka wrote:
danas wrote:uh, pa moze biti da je progutala nesto -- dugme, ili spagu neku ili tako... ako je ovo, onda si najebo... ali macke obicno nisu tako glupe...

ja sam svojim mackama davala mlijeko umjesto vode u slicnim situacijama, pate se sat dva, burgija pupa a onda se useru pravo...

liberal, vodi to odmah doktoru, Mirza se tako jadnicak patio, i doktori ga sve odlagali...

PS GDje si ti?
zakazao sam za sutra popodne
sve ambulante su prezauzete jedino mi je ova ponudila cetvrtak u 5
maca jede,piski,kaki, samo jedva hoda i rep je objesen....sinoc se mazila samnom dobrih 20 minuta...sva se raspilavila :-D
kad sam danas objasnjavao simptome asistent je rekao ok nema problema
inace ovo je prvi put da je bolesna, jede sve zivo (pogotovo sirovo meso) tako da sam bas iznenadjen.
ps. toronto
danas

Post by danas »

ako jedva hoda ali jede i ide u kutiju normalno -- vodi odmah veterinaru....
liberal

Post by liberal »

danas wrote:ako jedva hoda ali jede i ide u kutiju normalno -- vodi odmah veterinaru....

bio jucer kod veterinara, zvijerka je pregledana i prvo iznenadjenje je da je musko....ja joj 7 godina tepam cura moja ....a ono peder :-D :-D :-D nema vise spavanja u mome krevetu :D :D
malo sale

uradjen rengen, i svi pregledi i sve je ok. razlog zasto drzi rep dole i zasto se slabo krece je sto se dlaka uplela na zadnjim nogama i ledjima pa je iritira sto se desava sa mackama sa dugom dlakom.(iako je cetkam redovno uvijek imam problema da skinem te gute sa zadnjih noga).
fino je izbrijali i eno spava sad u sesnnaest. jos uvijek drzi rep dole ali mi je veterinar rekao da ce to da se povrati kad se dlaka obnovi

hvala na savjetima u svakom slucaju
Post Reply