MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
Moderator: anex
-
A71
#1 MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
Izvinjavam se što otvaram novu temu, ali stvarno nemam kad da tražim po postovima ono što mi treba, a treba mi hitno! Dvomjesečno mače poslijepodne operisao Amar i sada je kod mene dan- dva dok se ne oporavi, ako se oporavi. Ja imam psa i ništa ne znam o macama, pogotovo malim i teško bolesnim. Imao je tešku crijevnu infekciju i zbog proljeva mu je ispalo crijevo nekih 6-7 cm i on mu je to odstranio. Propisao je sirup Xiklav koji sam mu dala u 8 ali ne znam trebam li još šta da uradim da mu olakšam. Rekao je da ima šansu da preživi, a ja bih htjela da tu šansu što više povećam ako je do mene. U kutiji ima dekicu da mu je toplo, ali trebam li mu večeras dati vode i koliko i kako često, da li da dam hranu junior, koliko i kako često? Mačkoljupci, mačji experti pomagajte!!!! Dajte da ovo mačence preživi. Inače je bio od početka bolešljiv i skoro je duplo manji od sestre. Svaki savjet je više nego dobrodošao, pogotovo ako ste imali posla sa operisanim mačetom i HVALA VAM PUNO OD MENE I MALENOG.
-
neraida
#2 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Ja ti nazalost neki savjet nemogu dati.
Ali mislim da bi mace trebalo da imam vodu,a sto se tice hrane neznam bas.
Imas li Mee broj ona zna dosta o macama ili Blackberry.
Ali mislim da bi mace trebalo da imam vodu,a sto se tice hrane neznam bas.
Imas li Mee broj ona zna dosta o macama ili Blackberry.
-
jaca78
#3 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
najbolji savjet bi mogao dati veterinar. ali nesto mislim ako su operisana crijeva da mozda ne bi treba jesti. nisam sigurna
-
Mee
#4 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
hranu mu veceras nemoj davati, samo vodu, to mora imati da ne dehidrira.... sutra nazovi Amara, jer zbog toga sto se radi o crijevima ja se ne smijem usuditi da bilo sta kazem po pitanju prehrane...
pogledaj malo po internetu kako se hrane mace kojima je otvaran stomak...
Sorry, nisam bash od neke pomoci...
pogledaj malo po internetu kako se hrane mace kojima je otvaran stomak...
Sorry, nisam bash od neke pomoci...
-
A71
#5 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Žao mi što nisam stigla prije da odgovorim- ili sam se ja spetljala ili se sistem nešto zakočio. Elem, Amar mi je rekao samo za sirup Xiklav 3x1ml,ali ništa ne reče za bilo šta protiv bolova.Kaže, daj lijek i vjerovatno će biti u redu da mu javim sutra kako je. Možda i jest tako, ali njemu je to sigurno ko zna koji mačić a meni prvi pa sam ko bez glave. Kada se probudio malo sam sačekala i dala sam mu prvu dozu sirupa ali sada mjauče tako žalosno da mi se srce kida, a ne znam šta ću mu. Samo mi je da ga ne boli, a ako boli ne znam šta da mu dam. Nikada nisam imala posla sa nečim tako malenim. Ima 300gr. u vrh glave. Možda plače što je na nepoznatom i odvojen od sestre i još jednog mačeta sa kojim je u kavezu? Jednostavno ne znam! Morala sam ga donijet kući, jer večeras ne bi preživio na otvorenom iako ima fin kavešćić. Stavila sam mu hrane ko jednu supenu kašiku junior-piletina i pojeo je 2-3 kockice i polizao onaj sos. U posudici sam stavila i mrvicu vode da nije žedan. I sad samo gledam u njega jer mi ne pada na um ništa drugo šta bih mogla da mu pomognem.
-
Mee
#6 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Onda se ne brini ni ako povrati - poslije anestezyije ne bi trebao jesti nista.... Mjauce, normalno je da ga boli, morash biti strplkjiva - NISTA mu ne smijesh dati protiv bolova, samo taj sirup i dosta vode mu stavi da ima, da ne dehidrira... nemoj ga maziti ni uzimati, samo ga ostavi i budi mu blizu da osjeti tvoje prisustvo,,,, mozda ce htjeti piskiti, pa ako imash neki lavor ili neshto, stavi u to malko iscjepkanih novina i stavi mu pored njega ili ga malo stavi u to, ali ne predugo... njemu je najvaznije da mu je sad toplo... smiriche se, ne brini... i mislim da nece biti bash dovoljno samo dan-dva, vishe 6 - 7 dana....
SRETNO!!!
SRETNO!!!
- Friesian
#7 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
sto se hrane tice nemoj jos nista! mozda bi najbolje bilo da je ostao par sati na infuziji ali eto... uglavnom, daj obavezno vode i mozes mu jos davati mlijeko, jogurt, eventualno razmucenu pavlaku u mlijeko, itd. to su stvari koje ce koliko toliko unijeti hranjivih materija u organizam, nece nastetiti crijevima i cak ce ih obogatiti sa mikrofaunom koja je potrebna...
- Friesian
#8 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
i da, Xiclav je antibiotik i to mu je neophodno davati dok je u takvom stanju da ne bi doslo do sekundarnih infekcija...
-
A71
#9 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Malo mi lakše. Dakle sa hranom ništa prije sutra tj. danas ali oko npr. 06, a tu vodu ako ne htjedne piti hoću li mu je na špricu ako treba i da tako kažem silom? Pošto je najvažnije da ne dehidrira, trebam li čekati hoće li sam uzeti ili ponavljam moram ja to obavit i koliko često? E, koliko brige oko tolišne životinjke ljudi moji. Hvala ti Friesian,Mee ,jaco78, neraida ,samo da mi je izgurat ovu noć.
P.S. To mlijeko, od koliko% masti, treba li razrijediti vodom i ako treba koji omjer. Čula sam da kučiči i mačići imaju proljev ako se da samo onako mlijeko bez vode.
P.S. To mlijeko, od koliko% masti, treba li razrijediti vodom i ako treba koji omjer. Čula sam da kučiči i mačići imaju proljev ako se da samo onako mlijeko bez vode.
- Friesian
#10 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
da... razrijedi... otprilike pola-pola... i uzmi mlijeko sa najmanjim postotkom m. masti...
nema na cemu... bice sve ok...
btw. ako nece sam da pije slobodno ga natjeraj...
nema na cemu... bice sve ok...
btw. ako nece sam da pije slobodno ga natjeraj...
-
neraida
#11 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
I kako mace?
Nadam se da je ok.
Pa voda se moze dati na spricu,na vatu.
Nadam se da je ok.
Pa voda se moze dati na spricu,na vatu.
-
A71
#12 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Javljam se tek sada, bila u kupovini-junior piletine. Obišla 3 posluge i nemaju, tek u Merkuru našla. Mačence preživjelo noć, ja davala redovno sirup, a onda je iz dva puta u razmaku od par sati pojeo 100gr kesicu. Stavila sam mu i da pije i ispraznio je posudicu, i našla sam podlogu mokru. Samo se nadam da je piškio a ne prolio vodu. Kakio još nije. Opet sam mu dala da jede ali od sinoć nije ni dohvatio.Zvala i Amara -reče da čekamo. Fino se kreće po kutiji i ne izgleda kao da je na kraju snaga ili sl., samo puno mjauče. Nadam se da će ići na bolje od sada i da će početi jesti. Sve mislim, ako jede ne može biti toliko loše. Što se tiče komentara o uspavljivanju, jednostavno nisam mogla a da mu ne omogućim još jednu šansu. Nisam htjela da tek tako odustanem od njega samo zato jer je napušteno mače i nema nikoga da se brine o njemu. Ne kažem da ga ne bih uspavala kada bih vidjela da se pati, ali za sada nije ništa tako strašno, a može se desiti da ozdravi. Samo se treba malo pomučiti oko njega dok se ne oporavi. Nikada se ne zna šta nosi novi dan i on još može biti nekome divno mače i drugar. Hvala svima na podršci i pomoći,naročito u sitnim satima. Pisat ću šta se dešava i nadam se da će biti O.K.
-
Mee
#13 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Chitala sam na HR forumima o takvim sluchajevima, i maca se moze sasvim fino oporaviti.... ne slushaj bilo koga, nego ti vidi kako oporavak ide, ipak se ti brinesh za njega.... ja bih mu dala malo light jogurta ako hoche, to mu je bolje od mlijeka, mislim.... mjaukati mora, hem je sam, hem ga sigurno boli, i to sto je pojeo je dobar znak, samo nemoj previshe, ako ima savove na guzi to treba malo zarasti par dana...
SLobodno pitaj ako josh shta treba, i redovno daj antibiotik, to je najvaznije... za sve ostalo, MOLIM TE, zovi Amara, mi smo ovdje svi laici...
Pozz.
SLobodno pitaj ako josh shta treba, i redovno daj antibiotik, to je najvaznije... za sve ostalo, MOLIM TE, zovi Amara, mi smo ovdje svi laici...
Pozz.
- suncica24
#14 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Da je do prirodne selekcije, bolnice bi nam bile vise nego polu prazne, a prezivjeli bi samo drvosjece i masala hanume sa kajmaka i pure (koja generalizacija)
Nadam se da ce maci biti dobro, samo ga pazi i radi sve sto mislis da bi i covjeku u takvom stanju trebalo pruziti
Nadam se da ce maci biti dobro, samo ga pazi i radi sve sto mislis da bi i covjeku u takvom stanju trebalo pruziti
- SenSen
#15 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
Ne znam gdje @Peni dobiva svoju "1 u 10000" statistiku, ali mislim da nije u pravu. Danas je veterinarska medicina toliko uznapredovala, da mislim da mora biti puno veca sansa da se mace oporavi. Iako ce mozda morati imati posebnu dietu, ali bar ima puno informacije o tome, i moze se pitati za savjet na forumima itd..
Pratim temu od kada je postala, ali se nisam javljala jer nemam savjet, osim da mozda treba jesti samo stvari koje ce osigurati mekanu stolicu.. Samo sam htjela da kazem @A71 svaka cast na trudu i volji! Nadam se da se Cupko ponasa kao pravi domacin prema maci
Pratim temu od kada je postala, ali se nisam javljala jer nemam savjet, osim da mozda treba jesti samo stvari koje ce osigurati mekanu stolicu.. Samo sam htjela da kazem @A71 svaka cast na trudu i volji! Nadam se da se Cupko ponasa kao pravi domacin prema maci
- Friesian
#16 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
@Mee - nismo bas svi laiciA71 wrote:Javljam se tek sada, bila u kupovini-junior piletine. Obišla 3 posluge i nemaju, tek u Merkuru našla. Mačence preživjelo noć, ja davala redovno sirup, a onda je iz dva puta u razmaku od par sati pojeo 100gr kesicu. Stavila sam mu i da pije i ispraznio je posudicu, i našla sam podlogu mokru. Samo se nadam da je piškio a ne prolio vodu. Kakio još nije. Opet sam mu dala da jede ali od sinoć nije ni dohvatio.Zvala i Amara -reče da čekamo. Fino se kreće po kutiji i ne izgleda kao da je na kraju snaga ili sl., samo puno mjauče. Nadam se da će ići na bolje od sada i da će početi jesti. Sve mislim, ako jede ne može biti toliko loše. Što se tiče komentara o uspavljivanju, jednostavno nisam mogla a da mu ne omogućim još jednu šansu. Nisam htjela da tek tako odustanem od njega samo zato jer je napušteno mače i nema nikoga da se brine o njemu. Ne kažem da ga ne bih uspavala kada bih vidjela da se pati, ali za sada nije ništa tako strašno, a može se desiti da ozdravi. Samo se treba malo pomučiti oko njega dok se ne oporavi. Nikada se ne zna šta nosi novi dan i on još može biti nekome divno mače i drugar. Hvala svima na podršci i pomoći,naročito u sitnim satima. Pisat ću šta se dešava i nadam se da će biti O.K.
nego vidim da me @A71 nije poslusala... ne bitno je da li je to junior,baby ili bilo koja hrana i bez obzira koje kvalitete... bitno je da je njemu hrana sada MEKANA... a ranije sam ti napisao sta bi najbolje bilo da jede par dana...
-
Mee
#17 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
ma ja to generalno.... znam da nismo SVI, ali 99% jeste ... 
- Friesian
#18 Re: MAČE TEK OPERISANO-HITNO SAVJET!
ma sala mala....
nismo ni svi uvrijedljive prirode

-
ajsela
#19 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
A71 svaka cast na brizi oko male mace!! Iako je bolesna i mozda ce njen oporavak trajati duze, tvoja odluka da joj pruzis mogucnost za oporavak i bolji zivot je
Cuvamo palceve da se maca oporavi sto prije!!
Cuvamo palceve da se maca oporavi sto prije!!
-
A71
#20 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
Evo da se javim iako je već naredni dan. Ali stvarno nisam stigla jer pored malenog i Čupe imam još nekoliko cuka o kojim se brinem, a koji su smješteni u jednom dvorištu tako da jedva stižem. Maleni je aktivan, čim otvorim vrata njegove kutijice hoće da izađe i da nekuda ide. Uopšteno gledajući on fino izgleda, ali najveća briga mi je što nije jeo ama baš ništa od Petka u 22. Bojim se umrijeće mi od gladi ako se ovako produži. Što se tiče ishrane dala sam mu junior- piletinu, ne samovoljno već mi je to rekao Amar veterinar, a poslušala sam i Friesian-a pa sam dala vodu-mlijeko pola pola, ali sem onih prvih 100gr. koje je pojeo do sada ma ni zalogaja.Sad možda ga nisam dobro shvatila: mislila sam uz junior koji sam viljuškom pasirala da dajem još i mlijeko ili jogurt umjesto vode jer je dobro za crijeva. Ili si mislio da dajem isključivo samo to mlijeko bez juniora??? Izvini, više ne znam šta radim, jednostavno nisam te shvatila. Nije ni kakio. Pokušat ću sutra, tj. danas da ga odnesem kod ostalih maca sa kojima je do sada bio da vidim hoće li jesti kada su skupa. Ako njegova usamljenost i odvojenost nisu uzroci gladovanja idem pravo Amaru ili već ko bude dostupan, jer po nekoj logici operisano mače koje ne jede ništa dan i po samo će se iscrpiti i ...
A za SenSen-to što smo i ti i ja očekivale je čini mi se ipak malčice previše za mog Čupu.
A za SenSen-to što smo i ti i ja očekivale je čini mi se ipak malčice previše za mog Čupu.
-
Mee
#21 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
@A71 - mozda da ga odvedesh sutra na infuziju kod Amara? Daj mu jogurta, nije problem sto ne ide u WC, to je OK, i 3 -4 dana nakon operacije.... Daj mu jogurta pa vidi hoche li...
@ Peni - otkachi se majke ti, na ovom forumu se ne skupljaju ljudi koji imaju zelju za ubijanjem zivotinja, nego za spasavanjem... ochito si na pogreshnom mjestu...
@ Peni - otkachi se majke ti, na ovom forumu se ne skupljaju ljudi koji imaju zelju za ubijanjem zivotinja, nego za spasavanjem... ochito si na pogreshnom mjestu...
- Friesian
#22 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
ne slazem se s tobom jer ipak u nekim stvarima je potrebno se malo i angazovati oko zivotinje da joj se pruzi nova prilika... najlakse je uspavati
ali ipak nemoj misliti da te osudjujem...
ali ipak nemoj misliti da te osudjujem...
-
ajsela
#23 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
Dobro Peni napisao si svoje misljenje i pusti sada A71 koji zeli da se bori za macu neka se bori. Ako ne jede 2 dana znaci treba zivotinju odma uspavati?! Pa onda nam ne trebaju veterinari sa savjetima, ljecenjem. Pusti neka A71 pokusa sve sto se moze uraditi. Ne treba tek tako uspavati zivotinju bilo koju ako joj se moze pomoci. Pa valjda bi Amar rekao da nema spasa i predlozio da se uspava ako joj se ne moze pomoci, ne bi operisao da nema pomoci.
A71, svaka cast! Za svaku zivotinju se treba boriti!
A71, svaka cast! Za svaku zivotinju se treba boriti!
- PticaTrkachica
#24 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
Čitam po netu, savjeti koji daju na temu oporavka mace nakon operacije uglavnom su primjenjeni. Kaže da su mace poslije operacije podložne infekcijama, pa im treba provjeravati temperaturu. Ipak ,evo link
http://www.ehow.com/how_4908042_care-ca ... gery.html
i puno sreće!
http://www.ehow.com/how_4908042_care-ca ... gery.html
i puno sreće!
-
A71
#25 Re: MAČE TEK OPERISANO-SAVJET!
Evo najnovijih vijesti. Upravo sam se vratila od Amara jer nije imalo smisla nagađati pa sam ga fino strpala u korpicu i pravac kod njega. Dobra vijest je što je jutros pojeo mrvicu kuhane piletine. Znam da je malo , ali ipak je nešto. Prvo što sam ga pitala je za njegov veliki stomačić, da li je to normalo i od čega je. Dobro mu je opipao stomačić i kaže da ne osjeti ništa neobično, može biti da još ima parazita ili se malo naduo. Za svaki slučaj odmah mu je dao 1/4 tabletice protiv parazita, kortikosteroid, i neki lijek za apetit. Što se tiče infuzije koju sam tražila rekao je da ne treba, jer kada mu je odigao kožu između plećki odmah se vratila. Dakle, elastična je što je znak da mu ne treba infuzija. Ovo vam opisujem opširno, jer možda će se neko naći u sličnoj situaciji pa ovo možda malo pomogne. Ona tabletica protiv parazita djeluje za 6-8 sati pa bih trebala vidjeti hoće li šta izbaciti. Oko 13-14 trebam mu dati da malo jede,preporučio je žumance umutiti u kozije mlijeko jer je najsličnije mačijem i dodati kašičicu meda. Probat ću i vidjeću hoće li to popiti.
Što se tiče dileme nekih da li ga treba uspavati samo ću reći da to Amar nije ni pomenuo kada ga je jutros vidio, čak je rekao da mu fino izgleda(za mačića poslije tako teške operacije), jer je hodao po stolu, koža mu je elastična i pratiće šta će s njim biti. Kaže da se čak hvalio kako je operisao jedan težak slučaj i da je mačić po završetku operacije bio bolje nego što se i sam nadao. Samim tim što je 3 dana poslije živ govori samo za sebe. Večeras mu trebam javiti šta se dešavalo pa ću dalje vidjeti. Mislim da ne treba prebrzo odustai i dići ruke, to sam iskusila sa mojim Čupom koji je u Aprilu jedva ostao živ i dva dana nije ništa ni jeo ni pio. Za par dana je izgubio 2.5 kg i vidjela sam da mi pred očima nestaje. Mama i ja dežurale smo na smjenu 24 sata i hranile ga i pojile špricom svaka 3 sata. U bolnici je bio svaki dan i nakon dužeg oporavka sada je kao da se ništa nije desilo. Svu težinu je vratio i čak nabacio još malo salca. Zato neću da odustanem jer sve se nadam da će i sa ovom mrvicom biti slično. Jednostavno vjerujem u to!
Što se tiče dileme nekih da li ga treba uspavati samo ću reći da to Amar nije ni pomenuo kada ga je jutros vidio, čak je rekao da mu fino izgleda(za mačića poslije tako teške operacije), jer je hodao po stolu, koža mu je elastična i pratiće šta će s njim biti. Kaže da se čak hvalio kako je operisao jedan težak slučaj i da je mačić po završetku operacije bio bolje nego što se i sam nadao. Samim tim što je 3 dana poslije živ govori samo za sebe. Večeras mu trebam javiti šta se dešavalo pa ću dalje vidjeti. Mislim da ne treba prebrzo odustai i dići ruke, to sam iskusila sa mojim Čupom koji je u Aprilu jedva ostao živ i dva dana nije ništa ni jeo ni pio. Za par dana je izgubio 2.5 kg i vidjela sam da mi pred očima nestaje. Mama i ja dežurale smo na smjenu 24 sata i hranile ga i pojile špricom svaka 3 sata. U bolnici je bio svaki dan i nakon dužeg oporavka sada je kao da se ništa nije desilo. Svu težinu je vratio i čak nabacio još malo salca. Zato neću da odustanem jer sve se nadam da će i sa ovom mrvicom biti slično. Jednostavno vjerujem u to!