Maca pod anestezijom - HITNO!

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
No_oNe__

#1 Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by No_oNe__ »

Pozz

danas nam je macakod veterinara imala maaaanji zahvat u usnoj supljini (nesto joj je ogrebalo grlo pa se malo zagnojilo sad ce sve biti ok) i dobila je logicno anesteziju tj uspavali su je
to jebilo izmedju 16.30 i 17.00

interesuje me sad kad mozemo ocekivati da se ona probudi?
treba li neko biti sa njom u toku noci kad se probudi?
sta treba da joj damo tj ostavimo ako mi odemo da spavamo

ako to moze ovako da se zna jer ne znamo koju dozu joj je vet dao ...

HVALA!
delightful

#2 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by delightful »

ne znam nista o tome, ali sam malo proguglala - ako ne znas engleski, javi, pa cu ti ukratko prevesti.

Your pet is likely to be drowsy for 24 to 36 hours. Keep it in a comfortable bed/basket away from draughts and noise.
Vomiting may occur in the immediate postoperative period. Light palatable meals, given little and often, can help reduce the likelihood of this. If vomiting occurs, consult your vet.
Exercise should be restricted until any sutures are removed. Cats must be kept indoors for at least 24 hours postoperatively and dogs must be exercised on a lead only.
Check the wound daily. There is no need for you to bathe the wound, but it is very important that you prevent your pet licking it. Licking of a surgical wound can cause inflammation and introduce infection which may necessitate further medication. The pet may try to remove sutures while licking which could mean another general anaesthetic to replace them. Elizabethan collars, Bite-Not-Collars or bandages are ways of preventing self-mutilation (inquire at the surgery for any of these).
Bandages should be kept clean and dry. They must be checked daily for signs of swelling above or below the bandage, or seepages/ discharges and so on. If at all concerned, contact your vet.
Ensure medication is given at the stated dosage and that the course is completed.
If you become at all concerned about your pet's health during the postoperative period do not hesitate to contact your vet.

General points
Your pet may appear unsteady as a result of the sedative or general anaesthetic agent given and he/she should be kept warm, quiet and away from other pets for the rest of the day. The after effects of anaesthesia may persist for a couple of days and it is important that you provide transportation to take your pet home after his/her operation.
If you are worried about your pet’s condition once you get home and this instruction sheet does not answer your questions, please do not hesitate to contact the surgery for advice.
Food and water
Water should be freely available once your pet gets home, but intake of excessive volumes of water may cause vomiting and therefore drinking should be supervised. If vomiting has not occurred one or two hours after the water intake, then a small amount of light low fat food (such as scrambled egg, steamed chicken/white fish and overcooked boiled white rice or plain mashed potato) can be given under supervision. If your pet is sick once or twice, which is not unusual when recovering from general anaesthesia, then continue with the small volumes of water intake for a couple more hours and if necessary postpone feeding until the following day.
Give your pet his/her normal food the following day. You will be told if your pet requires a special diet following surgery. If your pet has had any mouth or dental surgery, then the mouth may be sore and he/she will require soft or liquidised food for the following two to three days.
Toileting
Once home, your pet may need help to go outside to pass urine for the first few hours. If your dog does not have a wound in the abdomen, it may help to provide support for him/her by using an old towel or blanket as a sling under and around the abdomen just in front of the hind legs. Remove the sling whenever possible to allow your pet to pass urine or faeces without interference. Cats will require an indoor litter tray; if he/she is used to toileting outside, then soil should be used in the litter tray initially to try and encourage indoor use.
Monitor your pet’s activities with regard to passing urine and faeces (motions) closely over the first few days after surgery. Laxatives are sometimes required to help with defaecation.
No_oNe__

#3 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by No_oNe__ »

nije imala operaciju
tako da ovo vec znam
da je trebamo utopliti

hvala delightful :)

ona je samo uspavana da joj izvadi koscicu ili sta vec iz grla
tako da nemamo taj problem oko rane, hranjenja i to
samo ne znamo sta da radimo
hoce li ona piskiti gdje stigne
znamo rekao je dr da ce malo biti osamucena ali ...
kad ce se probuditi i to

HVALA JOS JEDNOM!
Cholina_Lokica

#4 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by Cholina_Lokica »

ma nist samo je smjestite udobno, glava da joj bude na stranu i pazite da joj jezik bude malo vani da ne bi otisao unutra da se ne ugusi. trebala bi sad nekad polako dolaziti sebi, ali i to sve zavisi od zivotinje do zivotinje... i pazite kad pocne dolaziti sebi da ne podje da sidje sa kauca da ne ade, jer bi se moglo desiti da par sati malo joj nogice izgube funkciju kako treba, pa ce teturati i biti totalno nestabilna :)
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#5 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by Big Boy »

Budjenje mace iz anestezije je totalno ludo i relativno dugo. Ako neko ima volje najbolje je da bude uz nju jer tako izgleda totalno bespomocno. Jedva podigne glavu pa klone, pokusava ustati pa padne i sl.

Vrlo vjerovatno da ce se upiskiti ili ukakiti pa je najbolje da joj se obezbjedi neki miran i mekan prostor, gdje ne moze sama sebe povrijediti. Koliko se sjecam za jedno malo mace je bilo potrebno 3-4 sata da dodje sebi a nakon jedno 6 sati je bila sasvim OK.
teAMICA

#6 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by teAMICA »

Mislim 2-3 sata... upiskit će se vjerovatno "u gaće" :-) i neka je u nekoj korpi ili na podu, ušuškaj je i pazi kad počne polako dolaziti sebi da ne spuca glavom u nešto, bit će ko' pijana. Koliko se sjećam, koji sat iza buđenja ne bi trebala jesti ni piti.
Sretno, budi uz nju, jest da je grozno gledati je onako bespomoćnu,ali...
Mee

#7 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by Mee »

Traje i do 36 sati da maca potpuno dodje sebi.... moja maca je spavala prvih 6 - 7 sati... onda se nekako sama premjestila na drugo mjesto i nastavila spavati... nakon otprilike12 sati je pocela hodati, ali to nije bilo hodanje nego teturanje i tako ti je sigurno do 24 sata poslije operacije, ako ne i duze, zavisi od doze anestezije...

Stavi je u korpu ako ima, ili joj stavi dekicu na neko toplo mjesto i pokrij je da joj samo glava viri...

Prvi znaci budjenja su kad joj dotakneš vrh uha (to je najosjetljiviji dio) da ga pomjeri sama... ali da budjenje traje - traje...

Moze joj trebati samo voda, jesti vjerovatno neće do sutra popodne (pogotovo ne znam ako je boli rana pošto je u ustima, trebalo bi joj dati neku mekanu hranu da ne zapinje)...

Ne mora niko sjediti s njom konstantno i gledati u nju, ali ne bi bilo loše da neko bude u prostoriji... Najbolje je staviti na mjesto koje joj je dobro poznato, gdje i inače spava, tako da ako se sama probudi da joj je okolina poznata...

Maca može biti pomalo agresivna poslije anestezije, nemoj da te to iznenadi....

Pozdrav....
No_oNe__

#8 Re: Maca pod anestezijom - HITNO!

Post by No_oNe__ »

Hvala svima na savjetima

sinoc se oko 21.00 probudila, tj ranije se pocela buditi >(fazon sa uhom, malo "mjaukanja" kad je diramo kako inace ne voli i sl) i oko 21.30 je naglo ustala i skocila sa fotelje na kojoj je lezala ali smo je brzo uhvatili (uvijek tu lezi to je njeno mjesto) i od onda je do 00.00 bila na podu i mi sa njom, pa malo ustane napravi korak dva pa se slozi i spava i tako do ponoci. a onda smo je ponijeli sa sobom u sobu i kad je vidjela krevet odusevila se i mi je stavili na pod ... a ona skocila na krevet ko veli "ja cu ovdje spavati" i malo je hodala po krevetu namijestala se i zaspala
i jutros je dobro dobra samo jos malo teska na nogama
mamura :)

jela je malo - neke pastete, malo margarina liznula ...
nije isla nikako u wc

HVALA SVIMA JOS JEDNOM!
Post Reply