Lutalice all about

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

cyprus

#26 Re: Lutalice all about

Post by cyprus »

Meni ne smetaju... imam važnijih problema...
Lakat Jebić

#27 Re: Lutalice all about

Post by Lakat Jebić »

Cober wrote:
Lakat Jebić wrote:a sta ako su neki rodjeni na ulici? oni onda ne bi spadali u ovu temu, jer nisu napusteni zato sto nisu imali od koga biti napusteni. zato je ovaj naziv prikladniji
No comment.. obrazuj se.
dobro, mozda se ne kaze rodjeni, nego okoceni na ulici, al poenta je ista :D
Cober

#28 Re: Lutalice all about

Post by Cober »

Lakat Jebić wrote:
Cober wrote:
Lakat Jebić wrote:a sta ako su neki rodjeni na ulici? oni onda ne bi spadali u ovu temu, jer nisu napusteni zato sto nisu imali od koga biti napusteni. zato je ovaj naziv prikladniji
No comment.. obrazuj se.
dobro, mozda se ne kaze rodjeni, nego okoceni na ulici, al poenta je ista :D
Ni blizu nije zaista. I stvari se moraju nazivati pravim imenom, da bi se identifikovao problem, krivci, i tek onda način rješavanja. Oni su na žalost posljediva ljudskog izbacivanja, puštanja šupaka da pare svoje pse sa uličnim kujicama, do izigravanja Zakona od načelnika opština i neprovođenja sterilizacije. Sve ove godine do sada su šintori JKP RAD bili uzrok i generator postojanja pasa na ulici, jer su za svoje djelovanje, tj, ubijanje dobijali iz budžeta 900.000 KM godišnje. A svi znamo, to više nije čak ni javna tajna, da su takva i slična javna preduzeća poput ViK, EP, Telecom itd samo sredstvo za pranje para za aktuelnu vlast. To svakako znaš, zar ne? E sada je povećan broj pasa zabog neprovođenja Zakona, i medijska kampanja na djelu da se preko toga opet redovno uzimaju pare. Kao što šintori nikada nisu riješili pse sa ulice jer su im trebali kao pokriće za budžet, tako ne namjeravaju ni sada preko Prače.
Postoji termin sterilizacije, koji za par godina rješava problem napuštenih pasa. Životni vijek psa na ulici je u prosjeku 3, 3,5 godine, Sterilizacijom, koju je lako provesti za samo par godina trajno nestaje pasa na ulici, ali više nema ni izvora iz budžeta. Većina vlasnika koji nabavljaju psa zbog djece, zabave, hira, kurčenja, lova, jer im ide uz torbicu itd.. nakon nekog vremena ne žele više tu obavezu i ostavljaju ih na ulici. U ruralnim sredinama je običaj da se kučići, ako ih ne ubiju, udave i sl, samo odnesu na smetljište ili dalje od naselja i ostave. Itd, itd.
Pravi termin je - napušteni psi.
chuchumbamayumbe

#29 Re: Lutalice all about

Post by chuchumbamayumbe »

Cober wrote:@chuchumbamayumbe, nema ubijanja. Potraži i pogledaj dokumentarni film o sarajevskim psima "Kinofil". Onda ćemo diskutovati. Prikazan prošle godine na SFF. Prije mjesec dana dobio nagradu za ljudska prava. Prikazuje se po svijetu. Kod nas spriječeno prikazivanje političkim lobijima, tu su svi, građani, političari, veterinari, aktuelna vlast.
Apsolutno sam protiv da psi doživotno budu zbrinuti u azilu po cijeni od 150km, tj, po bilo kojoj cijeni.
Mjesec dana i kraj, nažalost.
Trenutno sterilizacija nije rješenje, jednostavno ih je previše.
Kada se na ovaj ili onaj način populacija lutalica smanji (u što kraćem vremenskom roku), onda nastaviti sa sterilizacijom.
Cober

#30 Re: Lutalice all about

Post by Cober »

chuchumbamayumbe wrote:
Cober wrote:@chuchumbamayumbe, nema ubijanja. Potraži i pogledaj dokumentarni film o sarajevskim psima "Kinofil". Onda ćemo diskutovati. Prikazan prošle godine na SFF. Prije mjesec dana dobio nagradu za ljudska prava. Prikazuje se po svijetu. Kod nas spriječeno prikazivanje političkim lobijima, tu su svi, građani, političari, veterinari, aktuelna vlast.
Apsolutno sam protiv da psi doživotno budu zbrinuti u azilu po cijeni od 150km, tj, po bilo kojoj cijeni.
Kada se na ovaj ili onaj način populacija lutalica smanji (u što kraćem vremenskom roku), onda nastaviti sa sterilizacijom.
I ja sam apsolutno protiv da neko ima pravo na ubijanje. Moj prijedlog za svakoga sa takvim idejma, prvo primijeniti na sebi, jedino na to imaš pravo, eventualno na bližnjima kada nam zasmetaju zbog starosti, prenaseljenosti, ili druge teške situacije, naravno do trenutka kada se populacija sa takvim idejama ne smanji (po mogućnosti u što kraćem roku). Mjesečno po cijeni od 350 KM penzije plus bolnički trošak na račun države, apsolutno sam protiv. Može i tri mjeseca, a onda se fino rokneš, i kraj. Eto i žalićemo. To ti je pravo jedino dato, i po božijim i po ljudskim zakonima. A imati hrabrosti pa pred Bogom pozivati na ubijanje drugih, a zbog našeg komfora, lijenosti, sebičnosti ili lažnog morala.. ccc, vratimo se na prvi prijedlog.
muz66

#31 Re: Lutalice all about

Post by muz66 »

chuchumbamayumbe wrote:Riješiće se i problem lutalica, kad-tad, samo jedno znam - u ovolikom broju im na ulici nikako nije mjesto.
niko sretniji od mene nece biti kad sertnem cuku na ulici, ali onog dana kad budem znao da je to jedan od tri koje cu taj dan sresti, a ne svakih 100m copor cuka. Danas su me razapeli jer sam rekao da im nije mjesto na ulicama oovog niti bilo kojeg drugog grada.
alibegoa

#32 Re: Lutalice all about

Post by alibegoa »

Cober wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
I ja sam apsolutno protiv da neko ima pravo na ubijanje. Moj prijedlog za svakoga sa takvim idejma, prvo primijeniti na sebi, jedino na to imaš pravo, eventualno na bližnjima kada nam zasmetaju zbog starosti, prenaseljenosti, ili druge teške situacije, naravno do trenutka kada se populacija sa takvim idejama ne smanji (po mogućnosti u što kraćem roku). Mjesečno po cijeni od 350 KM penzije plus bolnički trošak na račun države, apsolutno sam protiv. Može i tri mjeseca, a onda se fino rokneš, i kraj. Eto i žalićemo. To ti je pravo jedino dato, i po božijim i po ljudskim zakonima. A imati hrabrosti pa pred Bogom pozivati na ubijanje drugih, a zbog našeg komfora, lijenosti, sebičnosti ili lažnog morala.. ccc, vratimo se na prvi prijedlog.
Pa dajte ljudi ovo nije normalno, je li vi čitate šta pišete, da vam se sjetim nekoga neprikladno.
Ko je dao pravo mesarima da ubijaju krave, jadnu telad, jaganjce? Ovim što dolaze po firmama i bacaju otrove protiv štakora. Koliko se samo koka ubije, ko je njima dao pravo na to, najbolje da se i ti mesari pobiju? Evo da kažem ko je god sa ovakvim gore stavom, najprije je hipokrata pa onda nije normalno ljudsko biće nego je za liječenje.

E sad kao što neko gore reće, lutalice mi ne smetaju, ima važnijih problema. Ali ako će se problem rješavati, fino, kao i u razvijenoj Evropi i Americi na koju se ljubitelji životinja pozivaju, evo neka samo malo gledaju Animal Planet. Neka ti kojima je stalo da se problem riješi bilo ljubitelji bilo oni kojima psi smetaju (a kao što rekoh meni ne smetaju) finansiraju azile. Gledati Animal Planet kad se god spomene azil, slijedeća konstatacija koji se finansira donacijama. Šta će se dalje dešavati u azilu je u potpunosti do onih koji ga finansiraju, ako hoće mogu pse čuvati cijeli njihov vijek po tih 150km mjesečno (mada ja izdvajam 50KM za ovog lutalicu što je se odomaćio kod mene a izgleda kao dalmatinac). Mada nešto ne vjerujem da će to ići, gledati Animal Planet, tamo lijepo odluće koji se psi mogu udomiti, samo te čuvaju, ostali inekcija a vjerovatno i ovi prvi ako nema udomljavanja neki vremenski period. Dakle zapad ne može čuvati pse cijeli njihov život a eto sad kao trebamo mi. Samo neka se primjene zapadni standardi i eto problem riješen.

I samo da napomenem, prisjetim se "#$"#$%%&&& svakome ko bi izdvajao u ovakvoj državi novac za pse a ne bi liječio djecu, povećao penzije i rješavao druge probleme sa kojima se ljudi susreću.
alibegoa

#33 Re: Lutalice all about

Post by alibegoa »

I da napomenem, mislim da je postojeći problem prenapuhan, napad nije neko lajanje na osobe, ako one osjete strah i one mogu komotno ići na terapiju, po meni je problem estetske prirode.
zijancer

#34 Re: Lutalice all about

Post by zijancer »

Ne vidim nikakvu potrebu za azilima, ali bi taj novac odlicno posluzio za vakcinisanje i sterilizaciju.
A ako se potrudimo da zivotinjice ne mucimo, ne tucemo, ne ubijamo, i nahranimo ih..
hoce li hajka i idiotski planovi ministara prestati?
kokuz_sa

#35 Re: Lutalice all about

Post by kokuz_sa »

Cober wrote:
dodje covjeku da zaplace kad vidi s kakvim ljudima dijeli planetu zemlju..

na ovakav tvoj post se covjek ne moze ni naljutiti niti ti sta reci..jednostavno ako ti ovako mislis ja tebe zalim..

a ako se ne varam ti spomenu film kinofil..u njemu se spominje o okrutnosti prema psima najvjerovatnije jel de? nisam gledao pa ne znam zato to kazem

ali eto ako se govori samo o patnjama pasa zar nije jedan ogroman apsurd da takav film dobije nagradu za ljudska prava dok su ljudima ugrozena njihova ljudska prava od strane tih istih pasa
ako sada pocnes pisat koje pravo su ugrozili psi onda je to pravo slobode i u jednom pravu je napisano kretanje
a to je onemoguceno u nasem gradu ..neometano i slobodno kretanje pojedinim dijelom grada radi napada lutalica

a neko gore napisa da se preimenuje tema u napustene pse..
upravo zbog izbacivanja tog naziva lutalica iz zakona o dobrobiti zivotinja i mijenjanja ga i stavljanja naziva napustena zivotinja tj pas..
nisi u mogucnosti ikoga a tuzis ako te lutalica ugrize jer nema osnova za to..
svaki advokat ce osporiti tuzbu time da te nije ujeo napusten pas nego lutalica koja je rodjena na ulici a zakonski nije regulisan taj naziv i takva vrsta pasa..
paul kemp

#36 Re: Lutalice all about

Post by paul kemp »

ej zivote, lutalico :(
chuchumbamayumbe

#37 Re: Lutalice all about

Cober wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Cober wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Cober,
Uz dužno poštovanje prema tebi, izjednačavati psa i čovjeka je besmisleno!
Penzija koji penzioneri dobijaju je zarađena, moji su radili 40 godina da bi dobijali tu crkavicu, i ti ih sada stavljaš u isti koš sa psima?! SRAM TE BILO!
Kao što ti rekoše, ubijaju se štakori, žohari (3D), jedu se krave, jagnjad, telad, kokoške, svinje...po čemu su to psi toliko zaštićeni da imaju pravo na doživotno zbrinjavanje u azilu, po cijeni od 150km?! A narodne kuhinje pune ljudi, zovemo humanitarne telefone, djeca umiru, raspad sistema...i sada treba još sprovoditi suludu ideju penzionisanja lutalica (DA, 99% su lutalice, a ne napušteni psi, to da su napušteni vezati mačku o rep, možete lagati sebe, ali ne i druge)?!
Ja volim pse, imao sam do sada 2 psa, jedna je uginula, drugu smo dali na usvajanje, ne može mi niko reći da mrzim životinje, strastveni sam akvarista, ljeti smo svaki vikend u Pionirskoj (znam, rešetke, zatvor za životinje - ali tu djeca jedino mogu da vide medu, dikobraza, antilopu...pa koristim tu priliku), ali ovo što se trenutno radi prelazi u fanatizam i skroz je kontraproduktivno.
Meni su moja djeca, ili bilo čije tuđe dijete, draži i vrijedniji od svih pasa na svijetu zajedno.
alcho

#38 Re: Lutalice all about

Post by alcho »

Cober wrote: I ja sam apsolutno protiv da neko ima pravo na ubijanje. Moj prijedlog za svakoga sa takvim idejma, prvo primijeniti na sebi, jedino na to imaš pravo, eventualno na bližnjima kada nam zasmetaju zbog starosti, prenaseljenosti, ili druge teške situacije, naravno do trenutka kada se populacija sa takvim idejama ne smanji (po mogućnosti u što kraćem roku). Mjesečno po cijeni od 350 KM penzije plus bolnički trošak na račun države, apsolutno sam protiv. Može i tri mjeseca, a onda se fino rokneš, i kraj. Eto i žalićemo. To ti je pravo jedino dato, i po božijim i po ljudskim zakonima. A imati hrabrosti pa pred Bogom pozivati na ubijanje drugih, a zbog našeg komfora, lijenosti, sebičnosti ili lažnog morala.. ccc, vratimo se na prvi prijedlog.
Ti mora da si na nekim drogama?! Normalna, zdrava i inteligentna osoba ovo ne moze napisati
lavic

#39 Re: Lutalice all about

Post by lavic »

Cober wrote:
chuchumbamayumbe wrote:
Cober tvoj prijedlog nije nikakav problem samo ce se iz budzeta finasirati mjesec, a sve preko mjesec dana finasiraj ti i svi ostali kojima su lutalice prioritet.
delightful

#40 Re: Lutalice all about

Post by delightful »

alcho wrote: Ti mora da si na nekim drogama?! Normalna, zdrava i inteligentna osoba ovo ne moze napisati

opomena zbog vrijedjanja
vozač

#41 Re: Lutalice all about

Post by vozač »

ja bi sve sarajevske kerove fino u par herkulesa i pravac vijetnam, riješen problem i još zaradiš
pa kad ih je moglo na onom brodu biti 700, može ih u avion stati par hiljada, 3 -4 aviona i gotovo 8)

šalu na stranu,
koji ba crni azil, čuj za kera davati 1800 maraka godišnje, daj mi tog vlasnika najrasnijeg psa iz sarajeva koji na svog ljubimca troši godišnje 1800 KM, možda neko i troši, ali vjerujem da su realne cifre daleko manje

nek ih je 5000 u sarajevu, (nebitno kakvi su mapaciteti azila) po toj logici treba ti 9 miliona KM samo za godinu dana njihovog života u tom azilu,

onda je isplatnije svakome ko je voljan da ga udomi davati tih 150 KM mjesečno pa nek ga udomi, ali uz zakonsku obavezu, kompletnu proceduru, kontrole i drakonske kazne ukoliko taj pas učini bilo šta loše, onaj koga nema ko udomiti ... žao mi je, ciao, pa, pa

ovako se samo otvara mogućnost još jednog lopovluka i budite uvjereni da će se ovo sa azilom i realizovati upravo iz tog razloga, ali samo do nivoa na kojem je krađa isplativa, prvog dana kad dođe do "ideološkog", a odmah potom i ekonomskog razdruženja talđija u ovom poslu, azil će propasti i imaćemo isto sranje kao i danas

zamislite samo da na 10 pasa dobijate 18000 KM na godišnjem nivou, koji je to lopovluk i šta će tek ti jadni psi proživljavati u tom azilu, pa humanije je odmah na licu mjesta ih koknuti, daj meni uhvatite 10 kerova, napravite mi kaveze u bašći i ja ću ih čuvati godinu dana za 18000 KM, nikakvih problema sa njima nećete imati, imaće maksimalan komfor i pažnju, plus što će mi bez problema ostati u džepu najmanje pola od tih para ... e sad vi zamislite kako razmišlja onaj iz prače kad mu spomenete sarajevske cuke, ja mislim da se prvo prihvati digitrona :x

a vi ...
wewa

#42 Re: Lutalice all about

Post by wewa »

sve koji bi da zastite sve i jednog psa lutalicu po svaku cijenu preselila bih na dobrinju i dala im dvoje sitne djece na staranje - pa da vidim dokle bi bili za apsolutnu zastitu prava psa na zivot.

da se razumijemo, cijeli sam zivot okruzena psima - da imam uslove i sama bih imala ljubimca ili ljubimce. apsolutno smatram da bi bilo nehumano pobiti sve pse, jer nisu trazili da ih vlasnici napuste niti su trazili da budu rodjeni. ali, kad dijete bliske prijateljice bude napadnuto i izgrizeno, kad to dijete vristi kad i samo ugleda psa na ulici, promijeni vam se perspektiva. perspektiva vam se promijeni i kad vam roditelj ode u penziju i dobija 300 KM penzije, iako je posteno odradio svojih 30 i kusur godina, iako je 4 godine proveo u rovu, iako ima srcanu bolest koja mu ne da da radi, a drzava mu nije dala invalidsku penziju.

dakle, nekakvo rjesenje je neohodno, i to juce. probalo se sa sterilizacijom, pa se broj pasa samo uvecava. azil, ovako kako su ga zamislili daleko je od idealnog naprosto jer je broj pasa prevelik. da me se pita, pse koje vec imaju markicu bih smjestila u azil, ove bez markice humano uspavala, a uvela drakonske kazne za vlasnike pasa koji ne ispunjavaju svoje zakonske obaveze. i to bi bio nekakav pocetak...
poznanik

#43 Re: Lutalice all about

Post by poznanik »

Neko je nedavno pominjao broj od 20.000 napuštenih pasa i pasa lutalica u Sarajevu, svejedno da li u Kantonu ili Gradu Sarajevu. Zanima me ko je dao ovu procjenu, da li je ona proizvod nečijih manipulacija ili relevantna procjena.

Sarajevo je otvorena lokacija, kojoj gravitiraju mnoga nenaseljena područja, ali i manja prigradska naselja i posebno nekontrolirano područje Republike Srpske. Psima koji lutaju, nije nikakav problem preći preko Vraca, doći niz Faletiće i Mošćanicu, iz Hadžića, Vogošće i sl. naselja uputiti se u gradska područja koja su bogatija hranom, do kojih lakše dolaze, ali i u područja u kojim ima više ljudi. Pas je biološki razvijen za društvo s ljudima, njegov rođak vuk je razvijen za život u divljini.

Problem sa psima "lutalicama" nije samo lokalni, sarajevski problem, on mora biti rješavan na entitetskoj, odnosno međuopštinskoj saradnji: Kanton Sarajevo - Istočno Sarajevo, jer je nemoguće postaviti fizičku prepreku psima u njihovim lutanjima i ulasku u Sarajevo, ili obrnuto.

Neko bi zaista trebao izvršiti pouzdaniju i tačniju procjenu broja pasa lutalica i u KS i u susjedstvu, u IS, i tek na osnovi tih podataka planirati kapacitete jednog ili više azila za pse.

Da li negdje postoje relevantni linkovi da pročitam zvaničnu informaciju za namjeru gradnje azila u Prači?
poznanik

#44 Re: Lutalice all about

Post by poznanik »

wewa wrote:... apsolutno smatram da bi bilo nehumano pobiti sve pse, jer nisu trazili da ih vlasnici napuste niti su trazili da budu rodjeni. ali, kad dijete bliske prijateljice bude napadnuto i izgrizeno, kad to dijete vristi kad i samo ugleda psa na ulici, promijeni vam se perspektiva. ..
Na osnovi nekoliko, ipak izolovanih, slučajeva agresivnih pasa, ne možemo generalizirati i sve pse tretirati kao opasne po ljude, jer zaista takvi svi nisu. Sve agresivne odmah treba pronaći i eutanazirati, tu nema dvojbe, ali pod krinkom straha od agresivnih pasa "potamaniti" ih sve - je krajnje nehumano.

Kako bi bilo da zbog jednog agresivnog "Delalića" proganjamo sve ostale 18-godišnjake po Sarajevu :-) :(
kokuz_sa

#45 Re: Lutalice all about

Post by kokuz_sa »

@Poznanik
tu brojku od 20 000 pasa je spomenuo onaj Pasic iz MAU-VAu udruzenja..
ima negdje na netu taj intervju s njim kad to kaze

evo
"Dolazi vrijeme parenja, pa očekujemo da do kraja aprila, umjesto dosadašnjih 10.000, na ulicama bude 20.000 pasa - kazao nam je Aldin Pašić, član Udruženja. "

garant im je drzao svijecu dok su zaskakivali jedan drugog pa ima tacne brojke
Last edited by kokuz_sa on 13/01/2012 12:41, edited 1 time in total.
chuchumbamayumbe

#46 Re: Lutalice all about

Ma nema šanse da ih je 20k.
Prije će biti možda pola od toga, a najvjerovatnije i manje.
Što nimalo ne umanjuje problem.
wewa

#47 Re: Lutalice all about

Post by wewa »

poznanik wrote:
wewa wrote:... apsolutno smatram da bi bilo nehumano pobiti sve pse, jer nisu trazili da ih vlasnici napuste niti su trazili da budu rodjeni. ali, kad dijete bliske prijateljice bude napadnuto i izgrizeno, kad to dijete vristi kad i samo ugleda psa na ulici, promijeni vam se perspektiva. ..
Na osnovi nekoliko, ipak izolovanih, slučajeva agresivnih pasa, ne možemo generalizirati i sve pse tretirati kao opasne po ljude, jer zaista takvi svi nisu. Sve agresivne odmah treba pronaći i eutanazirati, tu nema dvojbe, ali pod krinkom straha od agresivnih pasa "potamaniti" ih sve - je krajnje nehumano.

Kako bi bilo da zbog jednog agresivnog "Delalića" proganjamo sve ostale 18-godišnjake po Sarajevu :-) :(
a ko ce ih pronaci? kako ce ih identificirati? konkretno, u ovom slucaju je desetogodisnjaka napao copor od 6 pasa. da ne velim da se niko nije nasekirao zbog toga - cak je doktorica na hitnoj prokomentarisala: jadni psi. i da se radi "samo o ujedima". valjda je sve ok dok neko ne plati glavom.

stvar je u tome da je ovakvih slucajeva sve vise - a i jedan je previse. u uredjenim drzavama, ako pas napadne covjeka, zna se kazna i za vlasnika i za psa. u nasem slucaju, kaznjeni su samo gradjani, jer moraju zivjeti u strahu. ako ne za sebe, onda za svoju djecu.
poznanik

#48 Re: Lutalice all about

Post by poznanik »

kokuz_sa wrote:@Poznanik
tu brojku od 20 000 pasa je spomenuo onaj Pasic iz MAU-VAu udruzenja..
ima negdje na netu taj intervju s njim kad to kaze
Naravno da je irelevantan taj broj od 20.000, to je čak provokacija za normalno shvatanje, toliko pasa nema u širem području BiH, a ne u sarajevskom. Psi se kreću u potrazi za hranom, od naselja do naselja, od kontejnera do kontejnera, ljudi ih proganjaju i tjeraju, jači psi nastanjuju njihova privremena staništa. Kreću se u čoporima, uglavnom, rijetki i slabašni su samci, i ako pretpostavimo broj naselja u Sarajevu i broj od max. 4-5 pasa u svakom, ne možemo doći čak ni do 1.000 pasa... No, nebitan je broj, i 100 ih je puno na ulicama, bez kontrole i nadzora. Bitnija je odgovornost za njihov nastanak i stanje, a odgovornost je na nosiocima lokalne vlasti u Sarajevu.

Mjesecima se perfidno provlači odgovornost nekakvih NVO, poput "Mau-Mau" i sl. organizacija, koje su i pravno i ekonomski i na svaki drugi način apsolutno nemoćne organizacije da učine bilo šta po pitanju opće sigurnosti građana od agresivnih pasa, i nikako ne mogu da shvatim pojedince koji prozivaju ovakve organizacije, dok se opštinski načelnici i posebno - veterinarske stanice, neposredno odgovorni, kriju iza svojih pozicija, a imaju moć i sredstva da riješe problem.
vozač

#49 Re: Lutalice all about

Post by vozač »

problem je što niko neće bilo šta da uradi ni u okviru redovnih poslova za koje je plaćen, a kad se počne priča o azilu suština je da se samo priča o parama i smišljaju prave seljačke finte kako bi se milioni skrenuli na pravu adresu

dobro je neko prokomentarisao da su maltene svi u ovoj priči o azilu porijeklom iz prače ili tu negdje

biće do kraja priče po njihovom, više pasa nego ljudi u sarajevu, danas 5000 x 150 KM mjesečno,
sutra 10000 x 150 KM mjesečno, za koji dan će biti 30000 x 150 KM mjesečno, onda će se naći neki zemljak iz prače da uradi studiju procjene opravdanosti azila, pa projektna dokumentacija, pa građevinska dozvola, pa urbanistička saglasnost, pa ovo, pa ono, poješće oni pola para dok bilo šta krene

problem se može barem POČETI riješavati i u sarajevu, samo neko to treba pokrenuti, vjerujem da bi se u sarajevu moglo naći najmanje par stotina domaćinstava koja bi pod istim uslovima kao i u azilu udomila pse i preuzela obavezu na sebe, samo kad bi ih se upitalo, ko će to pokrenuti, pa neću ja, imaju gradski oci plaćeni za to i ovo bi bilo nešto za početak, pa nek plaćaju ljudima u sarajevu umjesto onima u prači, kad se može svašta nešto subvencionirati što ne bi riješili pitanje sarajevskih cuka na ovaj način, kojih ba 20000, pa jel vi možete zamisliti 10 000 ljudi na utakmici, a kamoli 20 000 pasa na gradskim ulicama, koje su to ublehe, a sve samo sa jednim ciljem, da na sonu bude što više para u startu, nije isto krenuti u "projekat" sa pričom o 1000 pasa i sa pričom o 20000 pasa

sad se svi prihvatili priče o azilu i to je kao riješena stvar, prije azila može se pokušati mali milion načina da se problem barem umanji, samo što niko od odgovornih to ne želi, čeka se lova i azil ... I TAČKA
što bi rekle neke mudre glave

kako me sve ovo nervira, vidi i budala da je u pitanu najobičnija ubleha kombinovana sa seljačkim lopovlukom, a ne možeš im ništa :x
vozač

#50 Re: Lutalice all about

Post by vozač »

dovoljno je reći da za dijete u vrtiću, u sarajevu, dajem 140 KM, a za cuku u prači im treba 150 KM ... koja ubleha

da mi je samo vidjeti tu kalkulaciju za 5 KM dnevno, što nije 4,70 ili 3,90 ili 5,10, gdje nađoše okruglo 5 KM, na osnovu čega :x
Locked