Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dingosp0
#1 Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
Imao sam na autu gewinde, koje sam skinuo, i opet ugradio stare fabricke amotizere. Sad kad vozim, nesto mi lupka, ne mogu da procjenim jeli dolazi od amotizera ili nesto drugo, ali izgleda da je u zadnjem dijelu auta, mada se i cuje naprijed. Desava se kad vozis po neravnom putu, rupama, i preko lezecih policajaca, itd ... isao sam opet kod majstora, amotizeri su postavljeni kako treba.. da nije to selena?
-
citroen xm
#2 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
Jesi li provjeravao odbojne gume koje stoje na vrhu amortizera, gdje se kači na šolje? Meni je to bilo otišlo na jednom od auta, a zvuk koji se čuo djelovao je kao da neko čekićem lupa po šoljama.
- dingosp0
#3 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
nisam, jel te gume dodju na amotizerima ili budu na autu?citroen xm wrote:Jesi li provjeravao odbojne gume koje stoje na vrhu amortizera, gdje se kači na šolje? Meni je to bilo otišlo na jednom od auta, a zvuk koji se čuo djelovao je kao da neko čekićem lupa po šoljama.
jer fabricki amotizeri su imali one svoje gume, koje su nove... jedino ako te gume ostaju na autu nakon skidanje amotizera pa da su ove gewinde koje sam imao mogle zgnjecit ih...
-
Melami
#4 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
i ja sam prvo pomislio na te gume sto dodju na vrhu.dingosp0 wrote:nisam, jel te gume dodju na amotizerima ili budu na autu?citroen xm wrote:Jesi li provjeravao odbojne gume koje stoje na vrhu amortizera, gdje se kači na šolje? Meni je to bilo otišlo na jednom od auta, a zvuk koji se čuo djelovao je kao da neko čekićem lupa po šoljama.
jer fabricki amotizeri su imali one svoje gume, koje su nove... jedino ako te gume ostaju na autu nakon skidanje amotizera pa da su ove gewinde koje sam imao mogle zgnjecit ih...
Nekad dodju sa amortizerima a nekad ne dodju, zavisi.
Ako je odmah nakon promjene amortizera nastalo lupkanje i majstor kaze da je sve OK onda ne idi njemu vise nikad.
- dingosp0
#5 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
gume su na amotizerima, ne znam dali seleni mogu ovo uzrokovati, jer su mi otisli...Melami wrote:i ja sam prvo pomislio na te gume sto dodju na vrhu.dingosp0 wrote:nisam, jel te gume dodju na amotizerima ili budu na autu?citroen xm wrote:Jesi li provjeravao odbojne gume koje stoje na vrhu amortizera, gdje se kači na šolje? Meni je to bilo otišlo na jednom od auta, a zvuk koji se čuo djelovao je kao da neko čekićem lupa po šoljama.
Nekad dodju sa amortizerima a nekad ne dodju, zavisi.
Ako je odmah nakon promjene amortizera nastalo lupkanje i majstor kaze da je sve OK onda ne idi njemu vise nikad.
to sam i ja skontao
-
Melami
#6 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
ma mozda ti amortizeri ne valjaju vise?
- O'zone
- Globalni moderator
#7 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
Mogao bi i provjeriti i aspuh da lonac ne lupka gdje od pod
- dingosp0
#8 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
i ja mislim da su seleni u pitanju, amotizeri sigurno nisu problem jer su skoro novi ... i dok su bili na autu nije bilo problema... a cak prosle godine mi je majstor rekao da bi trebao mijenjati selene... koliko su od prilike seleni za Jettu 2007 godLud i ponosan wrote:Ako su ti seleni otisli, onda ti zbog toga i lupka.Ima slicne "simptome" kao kad je amortizer pri kraju, ja sam imao osjecaj da mi se auto raspada...
Dakle, obavezno zamjeni selen blokove i auto ce biti neprepoznatljivo, odnosno nista vise nece lupkati.
Ovo ti je provjerena dijagnoza.
- dingosp0
-
citroen xm
#10 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
Ne znam kako je na tvom autu, ja sam ih kupovao posebno, bile su skupe i nisu bile na amortizerima. Bila je neka guma između dvije metalne ploče. E kada se ta guma pojede onda te dvije ploče udaraju jedna od drugu i takav glasan zvuk. Ne kažem da je na svakom autu isto, ali navedoh kao primjer.dingosp0 wrote: nisam, jel te gume dodju na amotizerima ili budu na autu?
-
Melami
#11 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
puno su skuplje ruke od tih dijelova na ovjesu.dingosp0 wrote:i ja mislim da su seleni u pitanju, amotizeri sigurno nisu problem jer su skoro novi ... i dok su bili na autu nije bilo problema... a cak prosle godine mi je majstor rekao da bi trebao mijenjati selene... koliko su od prilike seleni za Jettu 2007 godLud i ponosan wrote:Ako su ti seleni otisli, onda ti zbog toga i lupka.Ima slicne "simptome" kao kad je amortizer pri kraju, ja sam imao osjecaj da mi se auto raspada...
Dakle, obavezno zamjeni selen blokove i auto ce biti neprepoznatljivo, odnosno nista vise nece lupkati.
Ovo ti je provjerena dijagnoza.
-
goran16v
#12 Re: Lupkanje, nakon ugradnje amotizera
Original za Octaviu (a trebalo bi biti isto) su oko 80-ak KM/kom bez ugradnje.dingosp0 wrote:
i ja mislim da su seleni u pitanju, amotizeri sigurno nisu problem jer su skoro novi ... i dok su bili na autu nije bilo problema... a cak prosle godine mi je majstor rekao da bi trebao mijenjati selene... koliko su od prilike seleni za Jettu 2007 god