Lumbalni dio kičme

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
_Threshold_

#1 Lumbalni dio kičme

Post by _Threshold_ »

...
Last edited by _Threshold_ on 19/04/2021 10:02, edited 1 time in total.
Luminocity102

#2 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by Luminocity102 »

jaro očigledno je da ti je to zbog neaktivnosti, upiši neki sport, teretana, plivanje, sigurno bi za mjesec dana bio ko nov
Luminocity102

#3 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by Luminocity102 »

...
fukusima

#4 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by fukusima »

Ok u svakom slucaju moze da slika taj dio kicme , sto bi mozda i preporucio . Kako kontrolises mokrenje i stolicu , da li taj bol ili neugodni osjecaj se siri niz noge ili nogu , kako izvodis cucanj i ustajes iz istog , hodanje na prstima i petama ? KAd odgovoris onda idemo dalje :D
_Threshold_

#5 Re:

Post by _Threshold_ »

...
..
Last edited by _Threshold_ on 19/04/2021 10:02, edited 1 time in total.
Sydnor

#6 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by Sydnor »

Kako si sve opisao, imaš vjerovatno neki problem. Npr imao sam dosta sličnosti i snimio sam kičmu gdje mi je dijagnostikovan početak diskopatije. Lijeka nema osim čuvat se, pravilno sjedit i redovno radit vježbe da ojačaš donji dio leđa.

Najbolje je ne gubit vrijeme i snimit to pa otići doktoru koji će ti onda dat uputnicu za fizijatra koji će ti preporučit vježbe koje ćeš radit na osnovu svog stanja.

Bol će ti dolazit i odlazit ali nikad više neće proći zauvijek. Šta da ti kažem, ja sam 15 mjeseci radio ko konj težak fizički posao, svaki dan vježbe, smršo pa me nedavno zakova 3 sedmice za krevet, 15 injekcija dok sam se ispravio.

Ti si još na početku, zaista najbolji savjet ti je da snimiš sve to da ne bi nagađali.
_Threshold_

#7 Re:

Post by _Threshold_ »

...
Last edited by _Threshold_ on 19/04/2021 10:03, edited 1 time in total.
Sydnor

#8 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by Sydnor »

Gore bi bolilo da je hernija, vjeruj mi.

Nemoj odlagat snimanje, nije skupo a može ti mnooogo značiti. Čim prije saznaš tačan uzrok bola prije ćeš znat i kako pomoć sebi.

Ovako je to patnja, može se izdurat ali nije to to. Npr otkad ja radim vježbe zna proći bruka vremena dok ne zaboli opet...

Idi bolan snimaj, odmah.
use your illusion

#9 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by use your illusion »

Imam skoro isti problem zadnjih par mjeseci. Kao sto kazes u principu ne boli ali u nekom položaju tijela blaga nelagoda. Spavam na relativno tvrdom kauču, madrac iako je dobar i skup ne godi mi ledjima. Isao kod dr. i propisala mi kapsule da pijem a ja tražio RTG. Mislio sam ici kod fizioterapeuta a valjda bi prvo trebao uslikati ledja da vidim gdje je problem. Inace nisam neaktivan, nemam viska kg. Ljetos sam malo pretjerao cjepajuci drva i od tada sam pomalo osjetio pocetak problema.
merk030

#10 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by merk030 »

Isto imam probleme, više je neka nelagoda nego bol, kao kad se vježba pa sutradan misici blago upaljeni. Smatram da samo treba vjezbati leđa i stomak. Meni ovo zna pomoći:
Image
Van Halen

#11 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by Van Halen »

Ove vjezbe iznad su super. Radi se o istezanju kicme jer prilikom udarca je vjerovatno doslo do pritiska diska na zivac. Stanje ce se pogorsavati ukoliko budes dugo sjedio na stolici i ne bio aktivan. To se pogotovo desava visokim ljudima zbog konstitucije. Potrebno je da promijeniš stil zivota. Da sto manje sjedis ako ne moraš, ako moras onda pravi pauze. Vjezbaj misice ledja koji podupiru kicmu. Najjednostavnija a najbolja vjezba je ta da stanes između štokova vrata i da guras istovremeno rukama u stok vrata. Osjetices zatezanje misica u donjem lumbalnom dijelu ledja. To su super vjezbe koje mnogima mogu popraviti stanje s ledjima. I nemoj dizat težak teret,bolje ono na dva puta nego odjednom.
_Threshold_

#12 Re:

Post by _Threshold_ »

...
Last edited by _Threshold_ on 19/04/2021 10:03, edited 1 time in total.
fukusima

#13 Re: Nelagoda u lumbalnom dijelu kičme

Post by fukusima »

Nisam ti dzabe preddlozio snimanje , moze i RTG lumbalne kicme da ti snime u II pravca .To bi tvoj dr trebao da tako uradi, barem ja radim svojim pacijentima . Osim blaze diskopatije ,moze da bude i sindrm m.piriformisa . Zlatni snadrard za dijagnostikuti MR pregled . Kad se tusiras na to iritirajuce mjesto prelazi toplom pa hladnom vodom , vjezbe za lumbalni dio kicme se rade do granice bola ne preko . Mozes bilo koji gel povremno da utrljas tipa Deep Reelif , Voltaren ,Fastum . Te nelagode ne moraju da budu samo od kicme , mogu ponekad i od "pjeska " u bubrezima .
Post Reply