Luksuzni religijski objekti, fabrike u staro željezo

Post Reply
nosara

#126 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by nosara »

agnostic_front wrote:@nosara,

Dobro, zašto SFF ne riješi pitanje siromaštva, čini mi se da i oni imaju nešto od države (vidim da su im partneri razna ministarstva)?

Naravno, jesam protiv davanja para poreskih obveznika za vjerske institucije. Ali tek kad se prestane davati za kulturu i sport. Ovako, ko će da odredi kome je važnije vjera, kultura ili sport?

Međutim, te državne pare su mizerne, gledao sam budžete i kantona i opština, najviše se izdvaja za renoviranje porušenih džamija (a to se više smatra nekim historijskim naslijeđem, koje opet nekom smeta). Skoro sva imovina IZ-a je od vakufa. A još mnooooogo toga ima da se vrati, ono što su komunjare otele.

A to konkretno IZ nikako ne pomaže siromašne?
Ti u istu ravan stavljas kulturu, umjetnost, sport i religiju...?

Pa dobro, ne cudi me...

A to sto su komunisti oteli, gdje je...? Ko je strpao u svoj dzep...? Daj jedno ime prijeratnog funkcionera koji je obezbijedio potomke...

Znas li ko zivi u drzavnoj vili Rate Dugonjica...?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#127 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by japin_mutapi »

piplica666 wrote: Ima svoje mjesto i na RTRS-u, cijene tu ljudinu i Srbi, naravno sa razlogom:

vidi ga što je digao tri prsta
ako laže koza ne laže rog
zateznistub

#128 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by zateznistub »

Great Cornholio wrote:
zateznistub wrote:Tuzna je cinjenicaa a imamo kamaru vjerskih objekata koji su puni samo na najznacajnije datume, a fabrike prazne...i ranicki džepovi prazni...
Da, dođu "vjernici" da se slikaju kad dođe televizor.

Nije za one ispod 18 godina.

Samo u dijelu Sarajeva gdje ja radim, radilo je nevjerovatnih 15.000 radnika..danas, jedva 1.000
JThomas

#129 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by JThomas »

Opetja033 wrote:
JThomas wrote:i eto, hajmo rasprave radi, reći da si u pravu i da sam ja izvalio. šta onda? skakati u zrak što ima pet gorih? od čega se u dvije po svim definicijama odvija žestoki građanski rat...

u meksiku bar znaš da se s kartelima ne smiješ zajebavati, a u nas nema ni toliko izvjesnosti...
Da je ovo bio neko drugi vjerovatno bih ga ismijao i podjebavao. A mozda samo i ignorisao. Ali ovakva glupost nije svojstvena tebi, zbog toga me i zacudilo. Obzirom da sada i sam kazes da si izvalio, drago mi je jer ne moram mijenjati misljenje o tebi kao ozbiljnom forumasu. Ovakvi izleti se svakome mogu desiti i desavaju, meni prvom.

Mogu ja navesti jos barem 50-tak DRZAVA na planeti gdje TRENUTNO vlada veca anarhija nego kod nas. Ne radi se o tome, radi se o suprostavljanju suludoj tvrdnji kako je "ovo je nešto najbliže totalnoj anarhiji što je čovječanstvo ikad vidjelo".

Medjutim da ne idemo u off topic previse, shvatio si i ti poentu ovoga sto sam htio napisati.
što se mene tiče i promijeni i podjebavaj. možemo se složiti i da se ne slažemo. ja mislim da smo mi što se tiče čistog bezvlašća i haosa otišli jako, jako daleko. a to apsolutno ne znači da bi više volio živjeti negdje gdje cijenim da je manji haos. to su neke različite stvari i ne govorim uopšte o kvaliteti života, ekonomiji, kriminalu, sigurnosti gole egzistencije, u sjevernoj koreji su stvari mnogo predvidivije i manje haotične nego u norveškoj...
Great Cornholio

#130 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Great Cornholio »

agnostic_front wrote:Tačno zbog ovih crvenih čovjeku dođe da prestane slušati Grahu i Rupu.
To je "rukja", i izgleda da na tebe "djeluje" :evil: :D
Great Cornholio

#131 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

zateznistub wrote: Samo u dijelu Sarajeva gdje ja radim, radilo je nevjerovatnih 15.000 radnika..danas, jedva 1.000
Vidiš ti koliko se narod ulijenio :D
Great Cornholio

#132 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

japin_mutapi wrote:
piplica666 wrote: Ima svoje mjesto i na RTRS-u, cijene tu ljudinu i Srbi, naravno sa razlogom:

vidi ga što je digao tri prsta
ako laže koza ne laže rog
Besim malo prebrzo govori, al' ako ga čovjek želi "čuti", onda može uvidjeti da je u pravu u 99,9% slučajeva.
nosara

#133 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by nosara »

Great Cornholio wrote:
zateznistub wrote: Samo u dijelu Sarajeva gdje ja radim, radilo je nevjerovatnih 15.000 radnika..danas, jedva 1.000
:lol:
zateznistub

#134 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by zateznistub »

Great Cornholio wrote:
Jaštaradi, ne stignu da rade od drugih obaveza!
agnostic_front

#135 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by agnostic_front »

nosara wrote:

Dobro, zašto SFF ne riješi pitanje siromaštva, čini mi se da i oni imaju nešto od države (vidim da su im partneri razna ministarstva)?

Naravno, jesam protiv davanja para poreskih obveznika za vjerske institucije. Ali tek kad se prestane davati za kulturu i sport. Ovako, ko će da odredi kome je važnije vjera, kultura ili sport?

Međutim, te državne pare su mizerne, gledao sam budžete i kantona i opština, najviše se izdvaja za renoviranje porušenih džamija (a to se više smatra nekim historijskim naslijeđem, koje opet nekom smeta). Skoro sva imovina IZ-a je od vakufa. A još mnooooogo toga ima da se vrati, ono što su komunjare otele.

Pa dobro, ne cudi me...

A to sto su komunisti oteli, gdje je...? Ko je strpao u svoj dzep...? Daj jedno ime prijeratnog funkcionera koji je obezbijedio potomke...

Kakve koristi imaju siromašni od kulture, umjetnosti, sporta? IZ i Merhamet makar organizuju nešto za Kurban, šta ima sirotinja od SFF-a? Mene recimo zanima sport, ali kultura i ne baš toliko. Tako da kad bi se mene pitalo, država može finansirati sport, ali kulturu i ne baš. I svako ima svoje mišljenje po tom pitanju, tako da je najbolje da se nikako ne finansira od države.

Oteli uvakufljenu zemlju Islamske Zajednice i proglasili je državnom. vakuf.ba ako te zanima i sve ti se kaže.
Great Cornholio

#136 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

zateznistub wrote:
Great Cornholio wrote:
Jaštaradi, ne stignu da rade od drugih obaveza!
Neće ništa "s neba past'", osim "božjim" miljenicima.
zateznistub

#137 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by zateznistub »

Great Cornholio wrote: Neće ništa "s neba past'", osim "božjim" miljenicima.
Subhanallah, oni su zasluzili...
Great Cornholio

#138 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

agnostic_front wrote:
Oteli uvakufljenu zemlju Islamske Zajednice i proglasili je državnom. vakuf.ba ako te zanima i sve ti se kaže.
Oteto je prokleto, đavo donio, đavo odnio.
Great Cornholio

#139 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

zateznistub wrote:
Trebaju često u molitvama spominjati " Bože daj mi po svojoj milosti, a ne onako kako sam zaslužio".
zateznistub

#140 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by zateznistub »

Great Cornholio wrote:
zateznistub wrote:
Trebaju često u molitvama spominjati " Bože daj mi po svojoj milosti, a ne onako kako sam zaslužio".
Onda nejma ni za kifle!
res publica

#141 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by res publica »

Fabrike su nepotrebne jer nema potrebe da se bilo šta proizvodi. U svijetu se proizvodi roba više nego što pojedinac može da ih iskonzumira za života. A te robe stižu i u BiH: hrane ovake onake, Ipodova, telefona, auta, ma ima svega...
Jedini je problemčić što su te robe i dobra nedostupne svakome, pa bi trebalo da se izvrši preraspodjela. E, da bi došlo do preraspodjele, ljudi treba da postanu bolji i solidarniji, da oni što imaju daju onima koji nemaju. E, da bi ljudi postali takvi, zato su potrebni objekti u kojima će se ljudi učiti da budu takvi. To su vjerski objekti. Sad, ako su malo luksuzniji, to je zato da bi privukli što više ljudi. :thumbup:
Great Cornholio

#142 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

zateznistub wrote: Onda nejma ni za kifle!
Da mi malo relaksiramo atmosferu,vidi Mitra, utrpo Bajernov dres u farmerke :lol:

zateznistub

#143 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by zateznistub »

res publica wrote:Fabrike su nepotrebne jer nema potrebe da se bilo šta proizvodi. U svijetu se proizvodi roba više nego što pojedinac može da ih iskonzumira za života. A te robe stižu i u BiH: hrane ovake onake, Ipodova, telefona, auta, ma ima svega...
Jedini je problemčić što su te robe i dobra nedostupne svakome, pa bi trebalo da se izvrši preraspodjela. E, da bi došlo do preraspodjele, ljudi treba da postanu bolji i solidarniji, da oni što imaju daju onima koji nemaju. E, da bi ljudi postali takvi, zato su potrebni objekti u kojima će se ljudi učiti da budu takvi. To su vjerski objekti. Sad, ako su malo luksuzniji, to je zato da bi privukli što više ljudi. :thumbup:
:shock:
Great Cornholio

#144 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

zateznistub wrote:
res publica wrote:Fabrike su nepotrebne jer nema potrebe da se bilo šta proizvodi. U svijetu se proizvodi roba više nego što pojedinac može da ih iskonzumira za života. A te robe stižu i u BiH: hrane ovake onake, Ipodova, telefona, auta, ma ima svega...
Pa u pravu je čovjek, tako su partizani činili na početku, tako je bilo po "partizanskoj vjeri", al ne bi pravo ovim "pravovjernim" što uče u svojim objektima o solidarnosti i svojim ličnim primjerom pokazuju kako bi trebalo sprovesti u praksi :evil: :D
Danguba

#145 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by Danguba »

Sta bi ste tek pisali da se vjerski objekti finansiraju iz budzeta( mnozina). :-)

Umjesto da paznju usmjerite na sta se trose budzeti, koliko je izmisljenih radnih mjesta, zasto niko ne bude kaznjen po revizorskim izvjestajima, zasto su izmisljene mnoge privilegije...kada bi to sve doveli u red, para bi bilo i za srednja i mala preduzeca, za pokretanje vlastitih obrta ali ne, bolje je u svemu drugom traziti krivca pa i u vjerskim zajednicama.

One same finansiraju objekte uz pomoc scojih clanova ali et, mogli su koju i fabriku napraviti. :D
nosara

#146 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by nosara »

agnostic_front wrote:
nosara wrote:

Pa dobro, ne cudi me...

Kakve koristi imaju siromašni od kulture, umjetnosti, sporta? IZ i Merhamet makar organizuju nešto za Kurban, šta ima sirotinja od SFF-a? Mene recimo zanima sport, ali kultura i ne baš toliko. Tako da kad bi se mene pitalo, država može finansirati sport, ali kulturu i ne baš. I svako ima svoje mišljenje po tom pitanju, tako da je najbolje da se nikako ne finansira od države.

Svaka cast na iskrenosti... Bolje biskupska konferencija nego sarajevska filharmonija... Sjajno...

Dakle, ivz je iznad drzave, njen interes je iznad drzavnog...? Svaka cast, jos jednom...

Kad se sve uzme u obzir mnoge stvari su jasnije...
agnostic_front

#147 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by agnostic_front »

Pa meni je filharmonija nebitna u životu, šta sad.
Važniji mi je Željo od filharmonije. Filharmonija da zanima ljude, ne bi bilo problema.

Nije, nego je nečije vlasništvo važnije od države. Da li je to IVZ, ti, ja, nebitno.
zateznistub

#148 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Post by zateznistub »

Great Cornholio wrote:
zateznistub wrote:
Pa u pravu je čovjek, tako su partizani činili na početku, tako je bilo po "partizanskoj vjeri", al ne bi pravo ovim "pravovjernim" što uče u svojim objektima o solidarnosti i svojim ličnim primjerom pokazuju kako bi trebalo sprovesti u praksi :evil: :D
Jao, jesi okrutan!
Great Cornholio

#149 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

Sve bi to trebalo nekako "izbalansirati", al' eto neće niko da se prilagođava, svi bi da se drugi njima prilagođavaju.

Pretjerano bogatstvo je zlo, puno veće nego siromaštvo, jer nije džaba Bog rekao " Teže će bogatašu biti ući u Raj, nego kamili provući se kroz iglene uši".
Great Cornholio

#150 Re: LUKSUZNI RELIGIJSKI OBJEKTI A FABRIKE U STARO ŽELJEZO

zateznistub wrote: Jao, jesi okrutan!
Partizani otimali od bogataša pa dijelili sirotinji, došla demokratija i "pravda se zadovoljila".
Bog je jasan, On kaže " Ne ukradi", al' eto sirotinja raja ne mogaše više globu da trpi pa poče otimati, a da to nije bilo dobro svjedoci smo svi, dođe opet "begovski vakat".
Post Reply