Luka u Neumu

kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Kakva luka :lol:
Pa dole imamo mora toliko koliko ima u mojoj kadi u kupatilu :D
Den

Post by Den »

Longplay wrote:
Batonus wrote:Luka u Neumu je usko povezana sa trenutnim pricama o podjeli Bosne i Hercegovine. Bošnjaci koji vide rješenje u podjeli žele ...da Neum i Klek pripadnu Bošnjacima.
Vecu glupost od ove jos nisam cuo kada je prica o 'luci Neum'.

Kao sto je Jastreb napisao, luka ima ogromni strateski znacaj za cijelu BiH, zato se sto prije mora napraviti studij izvodljivosti luke jer mnogo puta smo dobili noz u ledja od nasih susjeda pa ne vidim zasto bismo svoju sudbinu davali njima u ruke.
A ja vecu gluposti od ove opet nisam cuo. :D ...U slucaju rata,mislim da na to ciljas kada kazes noz u leda, mi Bosnjaci bi trebali da prihvatamo znaci neko oruzije u toj luci? Ali cinjenica sto taj brod pun mocnog oruzija treba da prodje teritorijalne vode RH,nije problem jer osnovace se mocna BH mornarica koja ce ga pratiti? :D Nidje veze...A da nepricamo o samom Neumu u kojem zive najveci Hrvati na svijetu...Sta cemo snjima?

Imamo Luku ploce i to nam je dovoljno za onu nasu bijednu industriju. Ima toliko vaznijih stvari a neki pricaju o "luci Neum".Pa nemamo autoputa kako treba nimalo,zar nije to prioritet? Kolko je se novca za vrijeme Juge ulozilo u Neum. Napravio je se Neum,samo da bi BiH imala Turizma,doveo se vodovod,kanalizacija sve,napravili se ogromni hoteli,apartmani na ono malo obale. Sve to je kostalo najmanje 300 miliona dolara.Nije da je Neum nesto specijalno ali eto moze posluziti kao Turisticka destinacija nekome. Sada to sa "lukom Neumom" trebamo da razvalimo i ono malo jada sto imamo? Nidje veze narode.Pa nekazu dzaba "glupi Bosanac".Stvarno jesmo glupi... :oops:

A koda je problem napraviti 30 km autoputa do Neuma kasnije ako bas bude potrebno te napraviti luku... :roll:
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

:lol: Den
Predlazem da se prokopa kanal koji ce povezivati Modrac i Jadransko more kako bi bilo lakse nasoj moranrici da pobjegne tj.da povuce svoje trupe sa Jadrana :D
Den

Post by Den »

kriticarka_nikova wrote::lol: Den
Predlazem da se prokopa kanal koji ce povezivati Modrac i Jadransko more kako bi bilo lakse nasoj moranrici da pobjegne tj.da povuce svoje trupe sa Jadrana :D
Ma kakvo bijezanje,

To ce biti sila nebeska...

Image

:lol: :lol: :lol:
Longplay

Post by Longplay »

Den wrote:
Longplay wrote:
Batonus wrote:Luka u Neumu je usko povezana sa trenutnim pricama o podjeli Bosne i Hercegovine. Bošnjaci koji vide rješenje u podjeli žele ...da Neum i Klek pripadnu Bošnjacima.

Kao sto je Jastreb napisao, luka ima ogromni strateski znacaj za cijelu BiH, zato se sto prije mora napraviti studij izvodljivosti luke jer mnogo puta smo dobili noz u ledja od nasih susjeda pa ne vidim zasto bismo svoju sudbinu davali njima u ruke.
A ja vecu gluposti od ove opet nisam cuo. :D ...U slucaju rata,mislim da na to ciljas kada kazes noz u leda, mi Bosnjaci bi trebali da prihvatamo znaci neko oruzije u toj luci? Ali cinjenica sto taj brod pun mocnog oruzija treba da prodje teritorijalne vode RH,nije problem jer osnovace se mocna BH mornarica koja ce ga pratiti? :D Nidje veze...A da nepricamo o samom Neumu u kojem zive najveci Hrvati na svijetu...Sta cemo snjima?

Den, procitaj opet moj posting ili neka ti neko procita jer ti citanje nije jaca strana. Gore pise da je morska luka strateski vazna. To nema veze sa ratom. Svaka zemlja na svijetu koja ima pristup moru ima i svoju luku. A sta mislis zasto? Jesu li svi oni glupi? Mozda si ti glup, ali nemoj to prenositi na nas Bosance.

PS: luka ne bi skodila turistickoj ponudi Neuma, jer ima dovoljno obale(vidi mapu).
Batonus

Post by Batonus »

1.) Za ratne sukobe strateski vazna je aerodrom u Visokom.

2.) Za turizam ce biti stetna luka,misli glavom, pa nije problem u prostoru vec sto ce biti zagađen cijeli Neumski kanal zbog brodova.
Shoba

Post by Shoba »

ma samo kockarnice treba napraviti i to je sve......yebesh ostalo......ko montekarlo...i poresko utociste za bogate .......
Panasonic

Post by Panasonic »

Najnovija istrazivanja: U neumsku luku bi mogli uploviti brodovi do 125.000 tona (zbog dubine mora, zbog strukture prilaza, zbog Peljesca koji ne da valovima sa otvorenog mora da dolaze do neumskog zaljeva), dok u luku Ploce mogu uploviti samo brodovi od 15.000 do 20.000 tona.

I jos jednom, luka se moze graditi na Kleku (Izmedju Kleka i Peljesca), a turizam u zaljevu izmedju Kleka i Neuma. Tako ne bi doslo do zagadjivanja turistickih plaza u Neumu.
parafin

#59 udure

Post by parafin »

clanak je skroz u redu. nazalost.
Panasonic

Post by Panasonic »

Den wrote:
Longplay wrote:

Imamo Luku ploce i to nam je dovoljno za onu nasu bijednu industriju. Ima toliko vaznijih stvari a neki pricaju o "luci Neum".Pa nemamo autoputa kako treba nimalo,zar nije to prioritet? Kolko je se novca za vrijeme Juge ulozilo u Neum. Napravio je se Neum,samo da bi BiH imala Turizma,doveo se vodovod,kanalizacija sve,napravili se ogromni hoteli,apartmani na ono malo obale. Sve to je kostalo najmanje 300 miliona dolara.Nije da je Neum nesto specijalno ali eto moze posluziti kao Turisticka destinacija nekome. Sada to sa "lukom Neumom" trebamo da razvalimo i ono malo jada sto imamo? Nidje veze narode.Pa nekazu dzaba "glupi Bosanac".Stvarno jesmo glupi... :oops:
Ako u Bosance brojis i bh. Hrvate i bh. Srbe onda Bosanci u prosjeku jesu glupi, pogotovo ako se i ti u Bosance ubrajas.

Ti nemas pojma o cemu pricas, otkud ti samo ti podaci koje se iznio. Luka Ploce ne moze podmiriti u potpunosti potrebe cak niti jedne bh. kompanije, recimo Mittal Steela. Mittal Steel-u treba toliko zeljeza koliko Ploce ne mogu za sedmicu uvesti da rade samo za Mittal Steel, a da ne govorim o drugim fabrikama koje zavise od Ploca... Koristiti usluge neke male luke koja se jos i ne nalazi u BiH nije put kojim BiH zeli ici. Luka u Neuma bi preuzala uloge i luke Ploce i luka u Crnoj Gori, upravo zbog mogucnosti uplovlavanja puno vecih brodova nego sto je to slucaj sa brodovima u luci Ploce. Luka Neum bi se desetostruko isplatila vec u prvih par godina rada.
Den

Post by Den »

Panasonic wrote:
Den wrote:
Longplay wrote: Vecu glupost od ove jos nisam cuo kada je prica o 'luci Neum'.

Ako u Bosance brojis i bh. Hrvate i bh. Srbe onda Bosanci u prosjeku jesu glupi, pogotovo ako se i ti u Bosance ubrajas.

Ti nemas pojma o cemu pricas, otkud ti samo ti podaci koje se iznio. Luka Ploce ne moze podmiriti u potpunosti potrebe cak niti jedne bh. kompanije, recimo Mittal Steela. Mittal Steel-u treba toliko zeljeza koliko Ploce ne mogu za sedmicu uvesti da rade samo za Mittal Steel, a da ne govorim o drugim fabrikama koje zavise od Ploca... Koristiti usluge neke male luke koja se jos i ne nalazi u BiH nije put kojim BiH zeli ici. Luka u Neuma bi preuzala uloge i luke Ploce i luka u Crnoj Gori, upravo zbog mogucnosti uplovlavanja puno vecih brodova nego sto je to slucaj sa brodovima u luci Ploce. Luka Neum bi se desetostruko isplatila vec u prvih par godina rada.
Koji si ti levat...ccc... :D ...Luka Ploce podmiruje vec toliko desetina godina BH izvoz iz Bosne ali i Hercegovine,radila je to kada smo cak i nesto proizvodili u Zenici pa i u Energoinvestu,famosu i na mnogo drugim mijestima.Ali sada kada sve to vise ne proizvodimo trebamo napraviti luku koja bi mogla da izvozi ono sto nikada nismo izvozili ni u najboljim vremenima? :P

To za mittal steel je glupost,sada se stvarno pravis mangup.Luka Ploce moze izvesti sve ono sto je BH trziste proizvodilo za vrijeme Juge a to je mnogo i mnogo vece nego ono sada.

To sto se luka ploce nenalazi u BiH NEMA nikakve veze.Tek kada nam susjedna zemlja bude rekla da nesmijemo koristi vise tu luku onda imamo mogucnost da pravimo luku neum i tek onda je to moralno opravdano.Sada svim onim ljudima sto nemaju sta da jedu moramo reci :"slusajte, moramo graditi luku neum,strpite se jos malo" Odakle para? A dali si razmislio o tome da RH moze jednostavno zabraniti pristup buducih BH brodova luci Neumu KOJI BI TREBALI PROLAZITI 150 KM KROZ UNUTRASNJE I VANJSKE TERITORIJLNE VODE RH? Naravno da hoce to zabraniti kad im to samo skodi Turizmu i zakadjuje...

Slabo ti kontas jer da malo bolje razmisljas zakljucio bi da je ovo samo jedna predizborna kampanja,nista drugo... :)
Hendrix

Post by Hendrix »

I had a dream :zzzz:
Ne možemo ni zapadni prilaz napraviti a luku ćemo isto tako al u ....
BHCluster

#63 Re:

Post by BHCluster »

kriticarka_nikova wrote:Kakva luka :lol:
Pa dole imamo mora toliko koliko ima u mojoj kadi u kupatilu :D
Koliko ga Slovenija ima?
arzuhal

#64 Re: Luka u Neumu

Post by arzuhal »

U Neumu je izgrađena Banja Luka, dosta od njih...
Post Reply