Luka u Neumu

neko iz rulje

#1 Luka u Neumu

Post by neko iz rulje »

Izgleda da su nam se i zapadne komšije ( susjedi ) uključili u raspravu o Luci Neum ali na vrlo "kulturan" način.
Evo šta kaže Slobodna Dalmacija.

http://www.slobodnadalmacija.hr/20060608/bih01.asp

kome je mrsko tamo otvarati evo tekst koji su objavili.

RAZGLEDNICA S JADRANA - Radoslava DODIGA - GRAD BEZ OBALE
Ratna luka Neum
Je li tko iz Sarajeva napisao studiju o BiH kao pomorskoj državi, znaju li naši dragi Bosanci kako se veže brod, što su balastne vode, što je epikontinentalni pojas, koliko BiH ima trgovačkih brodova, školovanih mornara, itd., itd.? Najlakše je paradirati po brodu, mudrovati o luci, morskim granicama, čak s Italijom na moru...
U Neumu početkom lipnja zanimljiva slika. U vodama zaljeva Neum-Klek usidrio se turski ratni brod Turgutreis. S druge strane u luci Neum, baš u pravcu turske fregate, s obale gleda cijev staroga turskog topa, ali iz doba kada je u Carigradu sjedio sultan.
A između novih i starih turskih topova na brod se popeo predsjedatelj i član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, u pratnji radoznaloga Ive Mire Jovića. Treći član Predsjedništva BiH Borislav Paravac uplašio se turske sile i odmetnuo se u hajdučku Krajinu.

Pomorska država
Agencijska vijest kaže da je Tihić održao prigodan govor, u kojemu je naglasio da su prije turskoga u Neumu bili francuski, njemački i američki ratni brodovi. Zbog toga je, ali i iz drugih, ponajprije gospodarskih razloga, potrebno da vlasti BiH ispitaju opravdanost izgradnje luke u Neumu, u koju će moći pristajati i ratni i trgovački brodovi.
Što je Neum Sarajevu, što je Jadranskome moru, a što je samom sebi, upitao sam se šećući obalom Neuma, podignutom u doba Branka, Hamdije i Milanka, oblačnoga lipnja, sučelice turskim mornarima. Prva državna glava u BiH želi od Neuma izgraditi luku. Gdje su, Sulejmane Tihiću, projekti, investitori i novci?
Nema ih, ima samo politikantskih igara, ima samo kabinetskih nadmudrivanja iz kontinentalnoga Sarajeva. Je li tko iz Sarajeva napisao studiju o Bosni i Hercegovini kao pomorskoj državi, znaju li naši dragi Bosanci kako se veže brod, što su balastne vode, što je epikontinentalni pojas, koliko BiH ima trgovačkih brodova, školovanih mornara, itd., itd.? Najlakše je paradirati po brodu, mudrovati o luci, morskim granicama, čak s Italijom na moru.
Što se tiče papira i planova, znano je još iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća da međunarodni eksperti nisu u Neumu predvidjeli ni lučicu za izletnička plovila (Regionalni prostorni plan Južni Jadran, Zagreb-Sarajevo-Titograd, 1968.).
Još k tomu, u papirima Urbanističkoga zavoda BiH Sarajevo piše: "Planirano je da u Neumu osnovna privredna orijentacija bude turizam tranzitno-stacionarnog tipa, uz odgovarajuće servise i djelatnosti koje ne utječu na povećanje stupnja zagađenosti kopna i mora" (Prostorni plan općine Neum, Sarajevo, 1986.).
Mlada socijalistička vlast u Neumu osamdesetih godina krenula je silovito u razvoj općine. Uz hotelske kapacitete, prometnice, školstvo i zdravstvo, izgrađen je regionalni vodovod Gabela-Hutovo-Neum i kanalizacijski sustav Neum-Mljetski kanal. Bili su to svojedobno najsloženiji i najskuplji projekti u BiH, u kojima je sudjelovala i Republika Hrvatska. Namjeravalo se na poluotoku Kleku (Tanko sedlo — Opuće) podići turistički kompleks, tada vrijedan 35 milijuna dolara.

Duša bez tijela
Ratni bubnjevi velikosrpske vrhuške devedesetih godina prekinuli su taj razvoj. Nova vlast, ma kako se kitila demokratskim epitetima, okružena klimoglavcima i poslušnicima, nije bila dorasla novom vremenu i novim izazovima. Razvoj je stao, projekti su usahnuli, skupa infrastruktura, koja se koristi tek dijelom kapaciteta, postala je teško breme za malu općinu. Gotovo operetno izgleda svježe postavljena ploča Federacije bez mornarice na jednoj zgradici, s natpisom "Kapetanija morske plovidbe, Neum".
Što je Neum danas? Grad bez obale, luka bez brodova, more bez granica, grad nervoznih političara, okružen carinama, bagerima, a možda i sutra pokretnim mostovima. Unatoč tome, čini mi se da Neum ima pomorsku dušu. Još da duša nađe tijelo?
bleka

Post by bleka »

Svaki dan nesto seru u SD, i ostalim novinama. Samo treba na luci insistirat dobra je to karta u pregovorima.
davis.ba

Post by davis.ba »

Ma usrali se. :-D
baklava2

Post by baklava2 »

svako se češe tamo gdje ga svrbi 8-)
privremeni

Post by privremeni »

Cim zavrsimo sa piramidama, Sema i sve volontere prebacujemo u Neum. Pa da ih vidim. 8-)
Den

Post by Den »

:D Pliva patka pliva guska ova zemlja bit ce Turska... :-) :)
Den

Post by Den »

privremeni wrote:Cim zavrsimo sa piramidama, Sema i sve volontere prebacujemo u Neum. Pa da ih vidim. 8-)
Podplatiti Semira,reci mu da nagovori narod da se tu nalazi piramida i iskopat ce oni to poluostrvo dok si rekao "keks". :D :lol:
forUMASH

Post by forUMASH »

....ma kakva luka :roll: .....od Neuma treba napraviti novi Las Vegas... :D
privremeni

Post by privremeni »

Den wrote:
privremeni wrote:Cim zavrsimo sa piramidama, Sema i sve volontere prebacujemo u Neum. Pa da ih vidim. 8-)
Podplatiti Semira,reci mu da nagovori narod da se tu nalazi piramida i iskopat ce oni to poluostrvo dok si rekao "keks". :D :lol:
Ako ne izgradi luku, on ce je pronaci, a potplacivanja nema, gdje ce ti dusa, samo cemo neki fondic osnovati da se nadje. :oops:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Luka Ploče - rasuti tereti. (Zauzvrat slobodan prolaz kroz Neum).
Luka Neum - ostalo.
Most ništa-Odamh platiti strance, stručnjake za pomorsko pravo, da se onemogući gradnja!
I baš, Turcima dati da osnuju našu trg. mornaricu!
Fair Life

Post by Fair Life »

Image
libertyBiH

Post by libertyBiH »

Hrvatska je suverena zemlja, ima pravo graditi mostove na svom teritoriju kolike i kakve zeli. Jeftinije bi bilo izgraditi tranzitnu (auto)cestu preko bh-teritorija, ali to je vec pitanje suvereniteta BiH.
Most koji ce napraviti ce biti skup, ali razumijem njihovu zelju da budu sto manje ovisni o drugim. Ako su vec preko 30 milijardi duzni prema vani (mislim da je jos toliko unutrasnjeg duga) onda jos jedna milijarda gore dole nije problem. :)
Najbolje da susjedi tok debate oko Neuma ubuduce usmjere nekom zaobilaznicom (nadam se "mostinom").
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

libertyBiH wrote:Hrvatska je suverena zemlja, ima pravo graditi mostove na svom teritoriju kolike i kakve zeli. Jeftinije bi bilo izgraditi tranzitnu (auto)cestu preko bh-teritorija, ali to je vec pitanje suvereniteta BiH.
Most koji ce napraviti ce biti skup, ali razumijem njihovu zelju da budu sto manje ovisni o drugim. Ako su vec preko 30 milijardi duzni prema vani (mislim da je jos toliko unutrasnjeg duga) onda jos jedna milijarda gore dole nije problem. :)
Najbolje da susjedi tok debate oko Neuma ubuduce usmjere nekom zaobilaznicom (nadam se "mostinom").
Ovako to ide, unutrašnje more(zaljev), teritorijalne vode, otvoreno more-granica sa Italijom...BiH ima pravo na morski izlaz - stubovi eventualnog mosta bi bili u BiH....Ako zakopaju i jedan stub mosta susjedi nam neće nikada biti komšije! Golema razliika izmedju komšije i susjeda! Hvala dragom Terzi, izgleda da je angažovao neke strance u vezi sa eventualnom gradnjom mosta.
zico

Post by zico »

Ovako to ide, unutrašnje more(zaljev), teritorijalne vode, otvoreno more-granica sa Italijom...BiH ima pravo na morski izlaz - stubovi eventualnog mosta bi bili u BiH....Ako zakopaju i jedan stub mosta susjedi nam neće nikada biti komšije! Golema razliika izmedju komšije i susjeda! Hvala dragom Terzi, izgleda da je angažovao neke strance u vezi sa eventualnom gradnjom mosta.
Ova tema je kao stvoren za političare populiste...Jako puno dezinformacija,jako puno naboja,vrlo malo trezvenog razmišljanja...

Ko ti je provalio tu priču o granici sa Italijom molim te objasni mi...
Granice na moru se određuju shodno granicam na kopnu,a prema tom kriteriju BiH vode su vrlo male...Pa sa BiH teritorija se može pljunuti na Pelješac...
Hrvatska mora BiH osigurati jedino neškodljivi prolaz kroz svoje vode...pojednostavljeno rečeno,BiH neće moći prevoziti opasan teret npr. naftu..odnosno hoće moći samo uz odobrenje Hrvatske i uz odgovarajuću naknadu...

Druga stvar koja se kod vas nikako ne spominje...a što je sa lokalnom zajednicom... Zajapurili ste se i isukali sablje,no u specifičnoj državi kao što je BiH,gdje postoje kantoni i gdje je lokalna vlast vrlo jaka(a u Europi su trendvooi također u jedra jačanju lokalne vlasti) bi se trebalo uvažiti i mišljenje lokalne zajednice...
Mr_M

Post by Mr_M »

Ljudi budimo realni.
Sto se tice luke neum, mislim da je to samo ideja koja se nikad nece ostvariti. Dio mora, koji pripada BiH, je stvarno malen, da bi se tu pravila neka luka. A pricati o nekoj trgovackoj mornarici je jos smjesnije.
dzanum

Post by dzanum »

Mr_M wrote:Ljudi budimo realni.
Sto se tice luke neum, mislim da je to samo ideja koja se nikad nece ostvariti. Dio mora, koji pripada BiH, je stvarno malen, da bi se tu pravila neka luka. A pricati o nekoj trgovackoj mornarici je jos smjesnije.
jeste, zato treba napraviti las vegas, bez zezanja
(i fino raspodijeliti sredstva - kantonu ovoliko, fbih ovoliko, a drzavi ovoliko)
Mr_M

Post by Mr_M »

dzanum wrote:jeste, zato treba napraviti las vegas, bez zezanja
(i fino raspodijeliti sredstva - kantonu ovoliko, fbih ovoliko, a drzavi ovoliko)
Svaka kopija je losija od orginala. Znaci napraviti Las Vegas nije dobra ideja. Treba nesto napraviti, cega nema negde drugo.
dzanum

Post by dzanum »

ne mislim bas las vegas, nego zaista neki dobar prostor (ukljucujuci i kockarnice - ali iz kojih se novac slijeva u drzavnu kasu)
za to nema puno vremena - sv.stefan i crnogorci ce nas preteci dok se ovi nasi natezu
a ja ne mislim da bi oni dole hercegovci imali ista protiv
pazi, neum se nalazi na ulazu za peljesac (koji ce tek procvjetati, blizu je dubrovnik, a o gospi da ne govorim)
zico

Post by zico »

jeste, zato treba napraviti las vegas, bez zezanja
Ma sigurno se nešto može napraviti...Hrvatska(bolje rečeno određeni lobi oko Jure radića) gradi most isključivo radi zarade koje će njihove firme
ostvariti a poreski obveznici platiti..
Den

Post by Den »

Mislim da je bolje luka ipak.To bi znacilo da nezavisimo od nikoga,da imamo svoju flotu i da smo sa jos jednom kanapom povezani sa svijetom.Sta je tu toliko lose? Koridor Vc tu fino dovesti a na onom poluotrvu napraviti luku.Experti su vec izjasnili kako je vrlo povoljno tu napraviti luku sto se polozaja tice i svega....

Eh kada to napravimo onda nabaviti ako bogdja jedan ovakav:

Image

:D
dzanum

Post by dzanum »

joj Den, pravi si megaloman

ccc, nista ljudi od vas/nas s takvim razmisljanjem
jbt, cijela hercegovina se moze turisticki prikljuciti na jadran, a vi samo o oruzju
muko moja, ja zivim u kanadi i ovdje turisti iz francuske dolaze i grdne pare placaju da provedu noc dvije u satoru na otvorenom i slusaju urlikanje vukova

zemljo, otvori se, a kod nas i medjeda i vukova i bukvi na bacanje :x
nineac

Post by nineac »

E dznum varas se jaro! Sve su to posljekli i pobili "lovci". Ja jednom sa skijanja na vlasicu kad lisica na cesti. Moj jaran odma za pistolj da je ubije. Reko stavrno se nikad necemo promjeniti!
Eto toliko o nasim lisicama, vukovim. Mislimd a su i oni u dijasporu otisli iz nasih suma :lol:
bleka

Post by bleka »

Ako napravimo kockarnicu bar da znamo gdje nam je Selektor :-) .
Ma nista samo luku drzat i nesto kao cackat dok ne dobijemo Ploce. Mislim ti Hrvati mi nisu jasni sto nas zajebaju imaju najvise izvoza u Bih, ne daj Boze da se zapuca ode im turizam i sezona u P.M. , a hvala Bogu uvijek ima alternativa npr. CG.
dzanum

Post by dzanum »

nineac wrote:E dznum varas se jaro! Sve su to posljekli i pobili "lovci". Ja jednom sa skijanja na vlasicu kad lisica na cesti. Moj jaran odma za pistolj da je ubije. Reko stavrno se nikad necemo promjeniti!
Eto toliko o nasim lisicama, vukovim. Mislimd a su i oni u dijasporu otisli iz nasih suma :lol:
ama, nisam mislila samo na vukove i druge zvjerke
samo kazem za sta su ljudi spremni dati novac

a ozbiljna sam ovo oko hercegovine - malo ih bacis u stolac, malo u hutovo, moze i po vinogradima, malo u pocitelj, blagaj, pa u mostar

ali zato je potrebna turisticka industrija, a ne 2 privatnika entuzijasta se sastanu i naprave nesto dobro
isto vazi i za neum

al, vidim kod nas jos uvijek price o nosacima aviona u neumu, majko mila megalomanije i g****
Panasonic

Post by Panasonic »

Image

A sta fali imati i luku i turizam? Na obali Kleka koja gleda prema Peljescu sagraditi luku, a u onom zaljevu kod Neuma napraviti turisticku atrakciju, evropski Dubai? :D
Post Reply