Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
-
cindrlimindrli
#526 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
-
jiji
#527 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Neznam tko je tu vi?Ako mislis na mene,ja znam jako malo o isplativosti luke,al ima par likova koji ocito znaju manje od mene i koji god im argument bacis neprihvacaju.Ako mislis na neki od konstituivnih naroda BiH,opet nisam taj.dalmatinka wrote:OK. U to se ne miješam, vi to znate najbolje.jiji
Pa tema nije dal zelite da se izgradi luka Neum vec isplativost iste.
p.s. Sad ce se javit ovaj Krushna mrva i reci,aha znaci znas jako malo o isplativosti luke...znao sam Neum se isplati,unistit ce sve Hr luke....
-
jiji
#528 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
To su vec bolji argumenti od ekonomske isplativosti.Za svaku drzavu je dobro imati luku kojom sama upravlja,sad ekonomska isplativost je drugi par rukava.cindrlimindrli wrote:Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
-
cindrlimindrli
#529 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Ne znam sto se ti zbog toga sekiras, recimo mene zaboli hasimaga hoce li se vama u hrvatskoj nesto isplatiti. Sutra da bankrotirate ja bih pustio suzu niz ledja, isto bih uradio i da profit pravite.jiji wrote:To su vec bolji argumenti od ekonomske isplativosti.Za svaku drzavu je dobro imati luku kojom sama upravlja,sad ekonomska isplativost je drugi par rukava.cindrlimindrli wrote:Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
-
Frankyee
#530 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
BiH nije u mogucnosti da osposobi vec postojecu saobracajnu infrastrukturu , zeljeznice na primjer propadaju , a sad neko ovde predlaze da se pravi nova luka.
Prvo rijesiti pitanje prezivljavanja , penzije, skole, zdravstvo
Prvo rijesiti pitanje prezivljavanja , penzije, skole, zdravstvo
-
daddy-kool
#531 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Tačno tako. Ali zadire u neke ozbiljne interese čim je ovolika buka i galama kako se ne isplati, a niko da neke konkretne brojeve potkrijepi sa dokazima ili analogijama.cindrlimindrli wrote:Ne znam sto se ti zbog toga sekiras, recimo mene zaboli hasimaga hoce li se vama u hrvatskoj nesto isplatiti. Sutra da bankrotirate ja bih pustio suzu niz ledja, isto bih uradio i da profit pravite.jiji wrote:To su vec bolji argumenti od ekonomske isplativosti.Za svaku drzavu je dobro imati luku kojom sama upravlja,sad ekonomska isplativost je drugi par rukava.cindrlimindrli wrote:Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
@dalmatinka :
Uz operativnu obalu, luka će imati i pristanište za kruzere dužine do 350 metara, ribarsku luku, pristanište za dužobalne brodove i trajekte za otoke te teretni i putnički terminal s garažom.
Znači ova luka se pravi nasipanjem, a imala bi i teretni i putnički terminal.
I opet da ponovim za ove argumente: putevi, zdravstvo, školstvo, ekologija, ima preče... itd, ovaj projekat, kao slični projekti infrastrukture, se može finansirati preko povoljnih dugoročnih kredita, i na taj način ne oduzima od drugih prokjekata ili društvenih servisa.
- dalmatinka
#532 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
@daddy-kool - Gaženica kao teretna luka već postoji, nije velika, ali je bila dovoljna za industriju smještenu u tom predgrađu. Sa istočnog ulaza u grad lijepo možeš vidjeti tankove nekadašnje tvornice Polikem. Sirovine su vjerojatno stizale morskim putem. Gaženica se samo treba proširiti, kao što se proširila i šibenska luka, ali kao što sam rekla, to je stopirano na neodređeno vrijeme jer nema novaca.
-
daddy-kool
#533 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
dalmatinka wrote:@daddy-kool - Gaženica kao teretna luka već postoji, nije velika, ali je bila dovoljna za industriju smještenu u tom predgrađu. Sa istočnog ulaza u grad lijepo možeš vidjeti tankove nekadašnje tvornice Polikem. Sirovine su vjerojatno stizale morskim putem. Gaženica se samo treba proširiti, kao što se proširila i šibenska luka, ali kao što sam rekla, to je stopirano na neodređeno vrijeme jer nema novaca.
Bilo je para čini mi se, problemi su politički ...
http://www.slobodnadalmacija.hr/Zadar/t ... fault.aspx
- S druge se strane ubrzava gradnja gatova za kruzere u nekim drugim gradovima. Vesele nas investicije u cijeloj Hrvatskoj, pa i ta u Rijeci koja je glavna hrvatska luka, ali smo protiv toga da se nas zaustavlja, zaključio je Kalmeta.
- Projekt je vođen tako da se na Gaženicu za 40 milijuna eura nastavi izgradnja teretne, kontejnerske i RO-RO luke i banke su za to bile spremne, ali se ovim potezom ta sredstva nepovratno vraćaju bankama. U tome nema nikakve logike, osim ako nisu u pitanju neke politikantske igre, kazao je Živko Kolega, predsjednik Gradskog vijeća i član UV Lučke uprave Zadar ispred HDZ-a čiji su članovi Upravnog vijeća, ustvrdio je Kalmeta, jednostavno preglasani.
- dalmatinka
#534 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Pusti ti Kalmetu. On je dobar vojnik HDZ-a, s dovoljno afera iza sebe i dovoljno glasan kad mu centrala naredi. Činjenica je da u ovoj državi novaca nema. Meni je to ipak logičnije objašnjenje.Bilo je para čini mi se, problemi su politički ...
http://www.voxportal.hr/vijest/ministar ... 28918.html
-
kokise
#535 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Luku je moguce napraviti takodjer na vrhu kleka. Mozete to i sami vidijeti ako u google earth unesete jedan pad i onda desnim misom kliknete na "hight profile".
Tako vam izbaci automatski grafiku koja opisuje visinu od tog puta kojeg ste povukli. Tako da sam ja zakljucio nakon malo igranja sa google earthom:
1)Moguce je napraviti luku na vrhu kleka uz manja iskopavanja (50.000 kubnih metara zemlje.
2) Napraviti vecu luku na granici sa RH uz izkopavanja od oko 300.000 kubnih metara zemlje).
Veza izmadju Neuma i hercegovine je problematicna samo na 4 kilometara od more; iza toga se nalazi ravan teren.
Tako vam izbaci automatski grafiku koja opisuje visinu od tog puta kojeg ste povukli. Tako da sam ja zakljucio nakon malo igranja sa google earthom:
1)Moguce je napraviti luku na vrhu kleka uz manja iskopavanja (50.000 kubnih metara zemlje.
2) Napraviti vecu luku na granici sa RH uz izkopavanja od oko 300.000 kubnih metara zemlje).
Veza izmadju Neuma i hercegovine je problematicna samo na 4 kilometara od more; iza toga se nalazi ravan teren.
-
sredoje
#536 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
kokise wrote:Luku je moguce napraviti takodjer na vrhu kleka. Mozete to i sami vidijeti ako u google earth unesete jedan pad i onda desnim misom kliknete na "hight profile".
A kako bi ishodili suglasnost Hrvatske za gradnju luke pošto se sve nalazi u neposrednoj blizini granice?
-
Krushna mrva
#537 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
prvo je bilo da je luka glupost i da nece biti prometa, onda da ima ali malo, onda da ima puno prometa ali treba da podijelimo sa Plocama....i sad.... Hrvatska hoce da sprijeci gradnju luke....sredoje wrote:kokise wrote:Luku je moguce napraviti takodjer na vrhu kleka. Mozete to i sami vidijeti ako u google earth unesete jedan pad i onda desnim misom kliknete na "hight profile".
A kako bi ishodili suglasnost Hrvatske za gradnju luke pošto se sve nalazi u neposrednoj blizini granice?
Zasto bi sprijecavali izgradnju luke na koju BiH ima pravo i koja je sustinski nteres BiH?
-
Jay Gatsby
#538 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Koliko to "u neposrednoj blizini" iznosi u praksi? Vrijedi li to i za Pelješki most?sredoje wrote:kokise wrote:Luku je moguce napraviti takodjer na vrhu kleka. Mozete to i sami vidijeti ako u google earth unesete jedan pad i onda desnim misom kliknete na "hight profile".
-
tnnt
#539 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
pa opet kontroliramo tj možemo ako želimo, jer ideš kroz Hrvatske vodecindrlimindrli wrote:Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
-
Krushna mrva
#540 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Vrtimo se u krug jeb'o ga ti.tnnt wrote:pa opet kontroliramo tj možemo ako želimo, jer ideš kroz Hrvatske vodecindrlimindrli wrote:Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
BiH ima pravo na pristup medjunarodnim vodama.
- Bosnolog
#541 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
tnnt wrote:pa opet kontroliramo tj možemo ako želimo, jer ideš kroz Hrvatske vodecindrlimindrli wrote:Luka nam treba da imamo izlaz u svijet koji ne kontrolisu srbija i hrvatska.
Jesi li ti cuo za medunarodne zakone i pravo o slobodnoj plovidbi i poristupima obalama i svojim lukama za zemlje koje imaju izlaz na more,....?????
Vidis Hrvatsk kao potpisnica tog istog medudrzavnog ugovora o slobodnom pristupu zemljama koje imaju izlaz na more koje MORA postivati, stoga je duzna da se prodrzava istoga a BiH je zemlja sa izlazom na more, pa tako i medunarodne vode, odatle se crpi pravo o sprijecavanju blokada pristupa i izlaza pomorskih zemlja medunarodnim vodama a jedna od pomorskih zemlja je i BiH,
Usput ne bi skodilo malo edukacije da se ne lupa po forumu
http://www.unizd.hr/portals/1/nastmat/P ... varije.pdf
Imas medunarondo pomorsko pravo kojeg se i Hrvatska MORA prdrzavati,...
http://www.fms-tivat.me/predavanja3god/ ... pravo1.pdf
-
tnnt
#542 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
ne trabunjaj, naravno da ima pravo svakoga zaustaviti u svojim vodamaBosnolog wrote: Jesi li ti cuo za medunarodne zakone i pravo o slobodnoj plovidbi i poristupima obalama i svojim lukama za zemlje koje imaju izlaz na more,....?????![]()
Vidis Hrvatsk kao potpisnica tog istog medudrzavnog ugovora o slobodnom pristupu zemljama koje imaju izlaz na more koje MORA postivati, stoga je duzna da se prodrzava istoga a BiH je zemlja sa izlazom na more, pa tako i medunarodne vode, odatle se crpi pravo o sprijecavanju blokada pristupa i izlaza pomorskih zemlja medunarodnim vodama a jedna od pomorskih zemlja je i BiH,![]()
ako smatra da dolazi bilo kakva ugroza od tog broda
znači po tebi poupotopljeni tanker ide u luku Neum
a Hrvatska ga nesmije spriječiti
how yes no
- burekodsira
#543 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
a lave medjunarodne vode/koridor ovo ono 
- Bosnolog
#544 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
tnnt wrote:ne trabunjaj, naravno da ima pravo svakoga zaustaviti u svojim vodamaBosnolog wrote: Jesi li ti cuo za medunarodne zakone i pravo o slobodnoj plovidbi i poristupima obalama i svojim lukama za zemlje koje imaju izlaz na more,....?????![]()
Vidis Hrvatsk kao potpisnica tog istog medudrzavnog ugovora o slobodnom pristupu zemljama koje imaju izlaz na more koje MORA postivati, stoga je duzna da se prodrzava istoga a BiH je zemlja sa izlazom na more, pa tako i medunarodne vode, odatle se crpi pravo o sprijecavanju blokada pristupa i izlaza pomorskih zemlja medunarodnim vodama a jedna od pomorskih zemlja je i BiH,![]()
ako smatra da dolazi bilo kakva ugroza od tog broda
znači po tebi poupotopljeni tanker ide u luku Neum
a Hrvatska ga nesmije spriječiti![]()
how yes no
Pa moze ga potopiti kao sto mogu i hrvtske brodove druge drzave presretati i otimati poput somalijskih pirata sto presrecu i ucjenjuju strane brodove u medunarodnim vodama. Sta ti imas u svojoj GLOVI kada si tako pametan,..????? Procitaj nesto iz meduanrodnih zakona i pravila o pomorskom saobracaju da se ne blamiras i ne lupas gluposti po forumu,.
-
cindrlimindrli
#545 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Ja bolan, tako ste mislili da mozete maltretirati Slovence u Piranskom zaljevu, al' jedno je svrsavati na domoljubnetnnt wrote:ne trabunjaj, naravno da ima pravo svakoga zaustaviti u svojim vodama
stihove tupsona a drugo su medjunarodni zakoni. Da mi tu luku ako Bog da i inshalah napravimo, naselimo 20.000
Mujica u nju i onda polako raditi na tome da vratimo Zadar, Sibenik i Herceg Novi njihovoj drzavi.
-
jiji
#546 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Brkas neskodljivi prolaz na koji ima pravo BiH sa juristikcijom.Juristikciju nad teritorijalnim vodama Hr ima olicija Hr i HRM i naravno da mogu zaustavit i pretresti bilo koji sumljiv brod u svojim teritorijalnim vodama,po tvojoj logici ako imas pravo prolaza kroz neciji teritorij mozes radit vozit i drogu i oruzje.....pih koje su to ideje.
-
cindrlimindrli
#547 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Sta je HRM?jiji wrote:Brkas neskodljivi prolaz na koji ima pravo BiH sa juristikcijom.Juristikciju nad teritorijalnim vodama Hr ima olicija Hr i HRM i naravno da mogu zaustavit i pretresti bilo koji sumljiv brod u svojim teritorijalnim vodama,po tvojoj logici ako imas pravo prolaza kroz neciji teritorij mozes radit vozit i drogu i oruzje.....pih koje su to ideje.
-
jiji
#548 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
A onda je svizac zamotao cokoladu,ha ha ha....smanji dozu bit ce ti boljecindrlimindrli wrote:Ja bolan, tako ste mislili da mozete maltretirati Slovence u Piranskom zaljevu, al' jedno je svrsavati na domoljubnetnnt wrote:ne trabunjaj, naravno da ima pravo svakoga zaustaviti u svojim vodama
stihove tupsona a drugo su medjunarodni zakoni. Da mi tu luku ako Bog da i inshalah napravimo, naselimo 20.000
Mujica u nju i onda polako raditi na tome da vratimo Zadar, Sibenik i Herceg Novi njihovoj drzavi.
-
Krushna mrva
#549 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Nevjerovatno da neko ko pise SUMLJIV daje lekcije iz prava...nevjerovatnojiji wrote:Brkas neskodljivi prolaz na koji ima pravo BiH sa juristikcijom.Juristikciju nad teritorijalnim vodama Hr ima olicija Hr i HRM i naravno da mogu zaustavit i pretresti bilo koji sumljiv brod u svojim teritorijalnim vodama,po tvojoj logici ako imas pravo prolaza kroz neciji teritorij mozes radit vozit i drogu i oruzje.....pih koje su to ideje.
-
cindrlimindrli
#550 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Nije nego je Tupson sprijecio slovenacke ribare da fataju ribu.jiji wrote:A onda je svizac zamotao cokoladu,ha ha ha....smanji dozu bit ce ti boljecindrlimindrli wrote:Ja bolan, tako ste mislili da mozete maltretirati Slovence u Piranskom zaljevu, al' jedno je svrsavati na domoljubnetnnt wrote:ne trabunjaj, naravno da ima pravo svakoga zaustaviti u svojim vodama
Vecih fukara a qrcevitijih drzava od srbije i hrvatske danas nema. Cim mu se pruzi i mala sansa ono bi nesta kontrolisalo,
maltretiralo, ugnjetavalo...u biti teski bezveznjakovici.