Pokretac teme je objasnio da se radi o politickom projektu i glavni argument za izgradnju luke mu je, da bi u slucaju rata s Hrvatskom, BiH mogla koristiti luku u Neumu umjesto Ploca.KENJAC wrote:Petnaest strana o ovoj temi a niko da se zapita, a odkud ova tema na forumu politika ?? Kakve veze ima politika sa izgradnjom luke u Neumu? Luku treba gradit ako je ekonomski isplatljiva, a, ako ne ....??? O ovom Neumu se skoro uvijek prica sa politicke strane. To mu je sudjeno jos iz proslog vremena. Sa ekonomske, tj turisticke strane , sveden je na nivo vasara u Puracicu !
Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
- Alfons Kauders
#351 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
-
cindrlimindrli
#352 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
A tvoj jedini protivargument je bio da nismo ni za sta drugo do za krampe i lopate.Alfons Kauders wrote:Pokretac teme je objasnio da se radi o politickom projektu i glavni argument za izgradnju luke mu je, da bi u slucaju rata s Hrvatskom, BiH mogla koristiti luku u Neumu umjesto Ploca. Pa ti vidi
-
sanaman
#353 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Bas me zanima na koji iznos strucnjaci procjenjuju gradnju pruge sa dva kolosjeka izmjedju Capljine i Neuma kroz nacionalni park (nije valjda su zaboravili da bi morali preko Hutovog blati ici) ili bi se izmjestilo neko drugom trasom, ali molicu lijepo svaki metar pruge treba btit na nasem teritoriju
naravno sa pratecom signalizacijom...ja mislim da vecina nikad autom nije isla iz Capljine do Nema preko Svitave.
Znate li koliko Federacija BiH ima pruge sa dva kolosjeka koja je elektrificirana? A kada se zavrsi procjena do capljina onda treba i do Samca da bude moderan, sa dva kolosjeka, elektrificirana i sa pratecom signalizacijom, koliko para, vremena treba? Sta nam je referenca u drzavi da vidimo koliko bi moglo trajati i kostati?
Koje mi probleme u drzavi imamo, a ljudi predlazu luku ako ne sada pa u nekoj buducnosti, umjesto da predloze da se unaprijedi obrazovnje, istrazivanje, a ne da zavisis od nekog hoce li doci u tvoju luku ili ne pa ti on diktira cijenu, jer ipak ima izbor nekoliko luka na jadranu, a Bosanci su poznati po svom iskustvu u ovoj bransi.
Trgovinska razmjena BiH se odvija u Evropi, sa komsijama...a mi bi luku pravli, sta da Njemackoj (najveci partner BiH u EU, ca. 2,8 milijardi KM) izvozimo robu brodom ili uvozimo?
Pa mi u Bosni stalno pricamo kako imamo sume, kako nam je to bogatstvo a drugi drmaju i proizvode masine svjetskog kalibra koje se koriste u sumarstvu...znamo li mi kakav uredjaj napraviti? Motorna pila, bilo sta sto ima veze za drvnom indutrijom? Al bi Bosanac pravio luku sa pratecom infrastrukturom
Znate li koliko Federacija BiH ima pruge sa dva kolosjeka koja je elektrificirana? A kada se zavrsi procjena do capljina onda treba i do Samca da bude moderan, sa dva kolosjeka, elektrificirana i sa pratecom signalizacijom, koliko para, vremena treba? Sta nam je referenca u drzavi da vidimo koliko bi moglo trajati i kostati?
Koje mi probleme u drzavi imamo, a ljudi predlazu luku ako ne sada pa u nekoj buducnosti, umjesto da predloze da se unaprijedi obrazovnje, istrazivanje, a ne da zavisis od nekog hoce li doci u tvoju luku ili ne pa ti on diktira cijenu, jer ipak ima izbor nekoliko luka na jadranu, a Bosanci su poznati po svom iskustvu u ovoj bransi.
Trgovinska razmjena BiH se odvija u Evropi, sa komsijama...a mi bi luku pravli, sta da Njemackoj (najveci partner BiH u EU, ca. 2,8 milijardi KM) izvozimo robu brodom ili uvozimo?
Pa mi u Bosni stalno pricamo kako imamo sume, kako nam je to bogatstvo a drugi drmaju i proizvode masine svjetskog kalibra koje se koriste u sumarstvu...znamo li mi kakav uredjaj napraviti? Motorna pila, bilo sta sto ima veze za drvnom indutrijom? Al bi Bosanac pravio luku sa pratecom infrastrukturom
- Alfons Kauders
#354 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
opet na sabahu kreno lagat i izmisljat?cindrlimindrli wrote:A tvoj jedini protivargument je bio da nismo ni za sta drugo do za krampe i lopate.Alfons Kauders wrote:Pokretac teme je objasnio da se radi o politickom projektu i glavni argument za izgradnju luke mu je, da bi u slucaju rata s Hrvatskom, BiH mogla koristiti luku u Neumu umjesto Ploca. Pa ti vidi
pa de makar doruckuj, evo ja sad kontam, al tek se sef pojavio...
-
cindrlimindrli
#355 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Sto ce nam? Sadicemo jagode i kopati cumur u Tuzli, sta ce nam sta drugo?sanaman wrote: Al bi Bosanac pravio luku sa pratecom infrastrukturom
Boga ti, pa zar je moguce da takav ekonomski strucnjak ima sefa?Alfons Kauders wrote:pa de makar doruckuj, evo ja sad kontam, al tek se sef pojavio...
-
daddy-kool
#356 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Zašto najveće i najskuplje, a zašto ne osnovno i dovoljno?sanaman wrote: Znate li koliko Federacija BiH ima pruge sa dva kolosjeka koja je elektrificirana? A kada se zavrsi procjena do capljina onda treba i do Samca da bude moderan, sa dva kolosjeka, elektrificirana i sa pratecom signalizacijom, koliko para, vremena treba? Sta nam je referenca u drzavi da vidimo koliko bi moglo trajati i kostati?
Ukoliko BiH firme uvoze prekomorskim putem, one će birati jednostavnije i jeftinije, a država uvijek može napraviti da Neum bude bar jednostvniji, bez dodatnih carina, za iste pare.sanaman wrote: Koje mi probleme u drzavi imamo, a ljudi predlazu luku ako ne sada pa u nekoj buducnosti, umjesto da predloze da se unaprijedi obrazovnje, istrazivanje, a ne da zavisis od nekog hoce li doci u tvoju luku ili ne pa ti on diktira cijenu, jer ipak ima izbor nekoliko luka na jadranu, a Bosanci su poznati po svom iskustvu u ovoj bransi.
-
sanaman
#357 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ne nego te milijarde koje ti trebaju mozes godisnje iskoriti i uloziti u obrazovanje, tako sto ce proizvoditi kvalitetan inzinjerski kadar, koji ce kasnije otvarati radna mjesta u prozivodnji. Unaprijediti informaticku pismenost u drzavi. Postojecu putnu infrastrukturu unaprijediti i ljudi i roba ce lakse i brze putovati.cindrlimindrli wrote:Sto ce nam? Sadicemo jagode i kopati cumur u Tuzli, sta ce nam sta drugo?sanaman wrote: Al bi Bosanac pravio luku sa pratecom infrastrukturom
Boga ti, pa zar je moguce da takav ekonomski strucnjak ima sefa?Alfons Kauders wrote:pa de makar doruckuj, evo ja sad kontam, al tek se sef pojavio...
Poticati pokretanje malih i srednjih preduzeca koja nesto proizvode i izvoze u susjedne drzave ili EU a za sto im luka ne treba, vec autoput i bolja zeljeznica.
Znaci, nije Bosanac za lopate i krampe, vec planirani novac treba bolje investirati kako bi se dugorocno vratio. Ali bacati novac u luku fakat nema smisla.
-
sanaman
#358 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Kao pocetnu literaturu predlazem: http://www.mvteo.gov.ba/linkovi/ANALIZA ... 12_BOS.pdf pa da vidis sa kojim drzavama imamo robnu razmjenu i da li nam treba luka. Sto se tice poreza, dok bi praticno luka bila gotovadaddy-kool wrote:Zašto najveće i najskuplje, a zašto ne osnovno i dovoljno?sanaman wrote: Znate li koliko Federacija BiH ima pruge sa dva kolosjeka koja je elektrificirana? A kada se zavrsi procjena do capljina onda treba i do Samca da bude moderan, sa dva kolosjeka, elektrificirana i sa pratecom signalizacijom, koliko para, vremena treba? Sta nam je referenca u drzavi da vidimo koliko bi moglo trajati i kostati?
Ukoliko BiH firme uvoze prekomorskim putem, one će birati jednostavnije i jeftinije, a država uvijek može napraviti da Neum bude bar jednostvniji, bez dodatnih carina, za iste pare.sanaman wrote: Koje mi probleme u drzavi imamo, a ljudi predlazu luku ako ne sada pa u nekoj buducnosti, umjesto da predloze da se unaprijedi obrazovnje, istrazivanje, a ne da zavisis od nekog hoce li doci u tvoju luku ili ne pa ti on diktira cijenu, jer ipak ima izbor nekoliko luka na jadranu, a Bosanci su poznati po svom iskustvu u ovoj bransi.
-
daddy-kool
#359 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Procjene izgradnje osnovne luke sa osnovnim pristupom je 200miliona eura. Brže će se vratiti pare uložene u luku nego što će se vratiti pare uložene u autoput. BiH neće još dugo ući u EU niti pristupiti Šengenu. Hr ulazi u Šengen 2015., a to znači pojačane carinske kontrole i veću birokratiju pri prelazu granice.
-
cindrlimindrli
#360 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Sa istim onima sa kojima trgujemo preko Ploca.sanaman wrote:Ja ne znam sa kim bi vi trgovali i sta uvozili preko luke u Neumu.
Kakve bolan milijarde?sanaman wrote:Ne nego te milijarde koje ti trebaju mozes godisnje iskoriti i uloziti u obrazovanje, tako sto ce proizvoditi kvalitetan inzinjerski kadar, koji ce kasnije otvarati radna mjesta u prozivodnji. Unaprijediti informaticku pismenost u drzavi. Postojecu putnu infrastrukturu unaprijediti i ljudi i roba ce lakse i brze putovati.
-
sredoje
#361 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Luka Ploce se pocela graditi za vrijeme kraljevine Jugoslavije.Bodkin wrote:pa sta ti to govori. sta mislis koliko kosta to prilagodjavanje pa onda i gradnja same luke?Lucius Vorenus wrote:Vjerujem da bi se mnogi ovdje iznenadili da znaju da je izgradnja luke u Neumu započela '84-te godine, ali je iznenada i "bez razloga" i objašnjenja stopirana. Postoji i studija izvodljivosti i isplativosti, ali je gradnja stopirana odjednom i to je to..Mislim da bi gradnja luke mogla biti isplativa ako bi joj prethodilo infrastrukturno prilagođavanje cesta i posebmo željeznica.
pocela se graditi(ako je pocela) za vrijeme totalno druge drzave, vece i jace. tad je radjena i studija
- Hajvan
#362 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
sanaman wrote:
Ne nego te milijarde koje ti trebaju mozes godisnje iskoriti i uloziti u obrazovanje, tako sto ce proizvoditi kvalitetan inzinjerski kadar, koji ce kasnije otvarati radna mjesta u prozivodnji. Unaprijediti informaticku pismenost u drzavi. Postojecu putnu infrastrukturu unaprijediti i ljudi i roba ce lakse i brze putovati.
Poticati pokretanje malih i srednjih preduzeca koja nesto proizvode i izvoze u susjedne drzave ili EU a za sto im luka ne treba, vec autoput i bolja zeljeznica.
Znaci, nije Bosanac za lopate i krampe, vec planirani novac treba bolje investirati kako bi se dugorocno vratio. Ali bacati novac u luku fakat nema smisla.
da, ali ukoliko taj inžinjer odluči napustiti Bosnu, treba fino izračunat koliko je društvena zajednica uložila u istog za to školovanje- pa nek' plati i ide. Da nebi opet bacali novac
Šalu na stranu, u obrazovanju je spas. Slažem se u potpunosti sa tvojim postom, zapravo.
No, iz primjera u branši u kojoj ja radim vidljivo je da taj uslov (obrazovanje kadrova) je potreban, ali ne i dovoljan. Kad odlaze inžžinjeri iz branše u kojoj te vuku za rukav da radiš, nude ti uslove gotovo koje ti želiš i plaćaju te znatno više iznad bosanskog prosjeka, što očekivati onda?!
Last edited by Hajvan on 15/05/2013 10:09, edited 1 time in total.
-
Lucius Vorenus
#363 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Riječ je o istom lobiju koji je poremetio Agrokomerc i radio sve da uništi ekonomski zamah BiH u osamdesetim. Znači BiH je bila jedina savezna država u to vrijeme u Jugoslaviji koja je ekonomski bila samoodrživa. Fakat nije nacionalizam, nije ni šuplja, nego se zna da Beogradu(čitaj srbijanskom, a ne saveznom komunističkom) nije odgovaralo takvo stanje i onda su instalirali aferu Agrokomerc i prije toga prekinuli već započetu gradnju luke ploče, pod krinkom "pravilne raspodjele" nacionalnog dohotka. Iako je BiH daleko najviše proizvodila i zarađivala, a savezni vrh iz BiH u to doba je dobro shvatao potrebu da novac ostaje u BiH. Dakle bez ikakve zadnje misli - iz Beograda je prekinuta već započeta gradnja luke Neum od strane srbijanskog lobija.daddy-kool wrote:http://www.vecernji.hr/biznis/koncesija ... nak-346462http://www.vecernji.hr/vijesti/dalmatin ... nak-363679Koncesija na autoceste isplativa ako je cestarina dvostruko skuplja
...
Ideja o davanju autocesta u koncesije kako bi se pokrpale proračunske rupe datira još iz mandata Ive Sanadera. Njegova se vlada kod potencijalnih investitora raspitivala o zainteresiranosti, no oni su bili spremni uzeti pod koncesiju samo smjer Zagreb – Lipovac, koji je jedini isplativ u mreži HAC-a.
...http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/autoce ... 72895.htmlDalmatina će biti isplativa tek za 43 godine, a Slavonika za čak 119!
...
No nije to najneneisplativija autocesta. Prema trenutnom stanju ulaganja i prihoda, rekorder u nesplativosti je A5, od Belog Manastira do granice BiH.Nisam džaba pitao o isplativosti građenja autoputa kroz BiH, jer znam da su efekti dobrim dijelom indirektni. Ali onda je korektno procijeniti da bi efekti izgradnje luke kao infrastrukturnog objekta jedine te vrste u BiH dobrim dijelom bili indirektni. Niti bi luka bila neisplativa, niti bi bila nevažna. Autoput je od strateške važnosti za BiH, a i luka bi bila od strateške važnosti za BiH.Autocesta do Ploča kroz BiH gotova najranije 2020. godine
U susjednoj BiH zahuktava se izgradnja raznih dionica autoceste na koridoru V c koji bi u konačnici trebao spajati Budimpeštu s Pločama.
....
@ Bodkin Kako možemo kupiti luku Ploče (ili pola) kada je to imovina druge države? Zar nismo dobili neke koncesije od Hr za Ploče, pa smo u stalnom šahu preko raznoraznih ucjena? I na kraju krajeva, nemamo razloga da vjerujemo Hrvatskoj jer imamo loša iskustva u dobronamjernosti, i u takve aranžmane treba ulaziti samo ukoliko postoji mehanizam za odgovarajuće kontramjere u slučaju nepoštovanja dogovora.
@Lucius Vorenus: O kojem lobiju je riječ i u koje interese dira ova ideja? (osim Ploča što je svima očito)
Last edited by Lucius Vorenus on 15/05/2013 10:09, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#364 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Vjerovatno misliš na Neum. Hvala na odgovoru, ali i tada kao i sada najviše smo sami sebi krivi što dopuštamo.Lucius Vorenus wrote: ... prije toga prekinuli već započetu gradnju luke ploče, pod krinkom "pravilne raspodjele" nacionalnog dohotka. Iako je BiH daleko najviše proizvodila i zarađivala, a savezni vrh iz BiH u to doba je dobro shvatao potrebu da novac ostaje u BiH. Dakle bez ikakve zadnje misli - iz Beograda je prekinuta već započeta gradnja luke ploče od strane srbijanskog lobija.
Last edited by daddy-kool on 15/05/2013 10:09, edited 1 time in total.
- fantom slobode
#365 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Ulaganja u luku, kao i sve sto je treba da prati bi donijelo dosta novih radnih mjesta i nahranilo porodice. Ne vidim nijednog razloga da se ne pravi, na nasoj je teritoriji. Kad se nadju investitori bice i luke. Sve je stvar izbora. Koliko velika je potrebna to se lijepo zakljuci u studiji izvodljivosti. Nama je takodje potrebna, Ploce, sa svim nerjesenim stvarima nije uopste sigurna luka za Bosnu i Hercegovinu, previse se tu kocilo, a i kralo, naravno. Kapitalizam je takav, uvijek dalje gradi, u inostranstvu se ruse citava naselja pa grade nova na istom mjestu. Luka bi, kao sto rekoh dala poticaj okolini, posao za gradjane Stoca i Hercegovinu. E sad, kome se to ne svidja, to je vec druga prica. Neki su samo zauzeti licnim bogacenjem, pa zato i nema pomaka, jer drze vlast.
-
Lucius Vorenus
#366 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
daddy-kool wrote:Vjerovatno misliš na Neum. Hvala na odgovoru, ali i tada kao i sada najviše smo sami sebi krivi što dopuštamo.Lucius Vorenus wrote: ... prije toga prekinuli već započetu gradnju luke ploče, pod krinkom "pravilne raspodjele" nacionalnog dohotka. Iako je BiH daleko najviše proizvodila i zarađivala, a savezni vrh iz BiH u to doba je dobro shvatao potrebu da novac ostaje u BiH. Dakle bez ikakve zadnje misli - iz Beograda je prekinuta već započeta gradnja luke ploče od strane srbijanskog lobija.
Hvala na ispravci. Tako je, mislio sam na Neum, ali ne bih želio da ulazimo u tu diskusiju o politici i ideologijama, samo sam htio razjasniti to pitanje oko prekidanja već započete gradnje. Doduše, tadašnje željeznice i ostala izgrađena infrastruktura su bile relativno moderne za tadašnje doba, pa je vjerovatno i gradnja te luke bila ekonomski opravdanija. I sad lično smatram da bi luka bila isplativa i da postoje uslovi da se u Neumu napravi luka, ali ipak bez potrebne modernizacije saobraćaja u unutrašnjosti, teško da bi se isplatilo.
-
sanaman
#367 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Znas li ti uopste sa kojim drzavama BiH ima najvecu robnu razmjenu? Ti bi sada nase firme, a bogami izgleda i njemacke natjerao da trguju preko luke...oni odozgo od hamburga a mi iz neuma i obratno. A Njemacka nas najveci partner u EU. Vjerovatno bi komsije tjerao u Ploce pa brodom u Neum, a druge komsije u Bar pa robu nama u Neum...e svasta cu procitati.cindrlimindrli wrote:Sa istim onima sa kojima trgujemo preko Ploca.sanaman wrote:Ja ne znam sa kim bi vi trgovali i sta uvozili preko luke u Neumu.
Kakve bolan milijarde?sanaman wrote:Ne nego te milijarde koje ti trebaju mozes godisnje iskoriti i uloziti u obrazovanje, tako sto ce proizvoditi kvalitetan inzinjerski kadar, koji ce kasnije otvarati radna mjesta u prozivodnji. Unaprijediti informaticku pismenost u drzavi. Postojecu putnu infrastrukturu unaprijediti i ljudi i roba ce lakse i brze putovati.
Vi bi pravili luku bez pratece infrastrukture, projekata, studija...i naravno jedni se troskovi projektuju a drugi na budu, naravno veci. Sta je zastitom okolisa i svim drugiom stvarima koji prate taj projekt? jesi pitao gradjane Neuma sta misle o tome?
Stadion FC Bayerna kostao nesto manje od 300 miliona eura, a vi bi za manje od milijardnu elekrtificirali prugu Samac-Neum, sa dva kolosjeka naravno, prateca signalizacija, luka sa kolikim gazom/dubionom, za koje brodove?
Oj zemljo
-
cindrlimindrli
#368 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Ne znam, de nas ti uputi s kim i kako poslujemo i kojom vrstom transporta se koristimo.sanaman wrote:Znas li ti uopste sa kojim drzavama BiH ima najvecu robnu razmjenu?
Jeste, mi smo glupi Bosanci koji bi je odokativno poceli salovati i kasnije mistrijama maltu na nju nabacivati. Imas li tisanaman wrote:Vi bi pravili luku bez pratece infrastrukture, projekata, studija...
matere ti ista za reci sem da smo nesposobni?
Jesam, zaboli me qrac sta oni misle o tome, ako im se ne svidja luka neka prave pansione za iznajmljivanje u Orebicu.sanaman wrote:jesi pitao gradjane Neuma sta misle o tome?
...haj voz.sanaman wrote:Stadion FC Bayerna kostao nesto manje od 300 miliona eura, a vi bi za manje od milijardnu elekrtificirali prugu Samac-Neum, sa dva kolosjeka naravno, prateca signalizacija, luka sa kolikim gazom/dubionom, za koje brodove?
-
daddy-kool
#369 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Pa ti si spominjao milijarde potrebne za izgradnju luke. Zašto se ne bi koristila postojeća željeznička infrastruktura koja funkcioniše do Ploča? Slažem se da je treba modernizovati, ali je treba modernizovati i ako koristimo Ploče. Ako je stadion FC Bayerna koštao 300 miliona eura zvuči mi realno cifra od 200 miliona eura za luku i krak pruge do sadašnje isto nivoa kvaliteta.sanaman wrote:Znas li ti uopste sa kojim drzavama BiH ima najvecu robnu razmjenu? Ti bi sada nase firme, a bogami izgleda i njemacke natjerao da trguju preko luke...oni odozgo od hamburga a mi iz neuma i obratno. A Njemacka nas najveci partner u EU. Vjerovatno bi komsije tjerao u Ploce pa brodom u Neum, a druge komsije u Bar pa robu nama u Neum...e svasta cu procitati.cindrlimindrli wrote:Sa istim onima sa kojima trgujemo preko Ploca.sanaman wrote:Ja ne znam sa kim bi vi trgovali i sta uvozili preko luke u Neumu.
Vi bi pravili luku bez pratece infrastrukture, projekata, studija...i naravno jedni se troskovi projektuju a drugi na budu, naravno veci. Sta je zastitom okolisa i svim drugiom stvarima koji prate taj projekt? jesi pitao gradjane Neuma sta misle o tome?
Stadion FC Bayerna kostao nesto manje od 300 miliona eura, a vi bi za manje od milijardnu elekrtificirali prugu Samac-Neum, sa dva kolosjeka naravno, prateca signalizacija, luka sa kolikim gazom/dubionom, za koje brodove?
Oj zemljo
Ne znam kakve vizije luke neko ima, ovdje govorima o osnovnoj luci za potrebe BiH koja bi se po potrebi proširivala.
-
Lucius Vorenus
#370 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Za neupućene; stadion FC Bayern, tj. Allianz Arena je ujedno i solarna elektrana koja napaja jedan dio grada energijom i donosi vrlo mnogo prihoda klubu i dioničarima.
-
sanaman
#371 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
1. Gore sam postavio link, procitaj, ali da ne bude evo opet: http://www.mvteo.gov.ba/linkovi/ANALIZA ... 12_BOS.pdfcindrlimindrli wrote:Ne znam, de nas ti uputi s kim i kako poslujemo i kojom vrstom transporta se koristimo.sanaman wrote:Znas li ti uopste sa kojim drzavama BiH ima najvecu robnu razmjenu?
Jeste, mi smo glupi Bosanci koji bi je odokativno poceli salovati i kasnije mistrijama maltu na nju nabacivati. Imas li tisanaman wrote:Vi bi pravili luku bez pratece infrastrukture, projekata, studija...
matere ti ista za reci sem da smo nesposobni?
Jesam, zaboli me qrac sta oni misle o tome, ako im se ne svidja luka neka prave pansione za iznajmljivanje u Orebicu.sanaman wrote:jesi pitao gradjane Neuma sta misle o tome?
...haj voz.sanaman wrote:Stadion FC Bayerna kostao nesto manje od 300 miliona eura, a vi bi za manje od milijardnu elekrtificirali prugu Samac-Neum, sa dva kolosjeka naravno, prateca signalizacija, luka sa kolikim gazom/dubionom, za koje brodove?
2. Nije Bosanc za krampa i polate, vec sam gore pomenuo. Dugorocna investicija je u obrazovanju, nauci, mi smo mali da bi se tako razbacivali parama. Skola, skola, inovacije, ambijet za srednja i mala preduzeca da rade i proizvode, prave nesto...ili dijelom usluge u informacionom sektoru, a tu opet treba skola, skola. Vidis, samo skola i dugorocno, nista nece preko noci.
3. Tako ti o drzavljanima BiH, pa kada tebi neko nesto bude htio napraviti u komsiluku, a tebi se ne bude svidjalo argumentuj istom linijom.
4. Nego koliko kosta to sve, kazes?
5. Najlakse je tako, haj voz...a ne kriticki sagledati i eventualno u drugom pravu usmjeriti novac i kapacitetete kojih ionako imamo malo.
-
daddy-kool
#372 Re: Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
Slažem se, možda čak pauzirati sa izradom autoputa od Mostara do Ploča dok ne napravimo luku u Neumu?sanaman wrote: ..a ne kriticki sagledati i eventualno u drugom pravu usmjeriti novac i kapacitetete kojih ionako imamo malo.
-
sanaman
#373 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Glavni argument rasprave jeste da je luka Ploce u drugoj drzavi i da nama treba luka u nasoj drzavi i teritoriju. Ako ides tom linijom, onda moras i postojecu zeljeznicu, znaci od Capljine, kroz nacionalni park, preko svitave dovesti do Neuma.daddy-kool wrote:
Pa ti si spominjao milijarde potrebne za izgradnju luke. Zašto se ne bi koristila postojeća željeznička infrastruktura koja funkcioniše do Ploča? Slažem se da je treba modernizovati, ali je treba modernizovati i ako koristimo Ploče. Ako je stadion FC Bayerna koštao 300 miliona eura zvuči mi realno cifra od 200 miliona eura za luku i krak pruge do sadašnje isto nivoa kvaliteta.
Ne znam kakve vizije luke neko ima, ovdje govorima o osnovnoj luci za potrebe BiH koja bi se po potrebi proširivala.
Jer kako korisiti postojeci kapacitet kada nema pruge do Neuma? Pruga bi trebala biti sa dva kolosjeka kako bi se nesmetano odvijao putnicki i teretni saobracaj, jer lukom povecavas promet i treba ti veca frekventnost. U slucaju nesrece, a desavaju se i na prugama, moras imati alternativu, mozda taj drugi kolosjek, kako bi kako-tako pokrenuo saobracaj. U najgorem slucaju trasa blokirana a nemas alterantivu.
Prevelik zalogaj za nesto manje od 4 miliona stanovnika.
-
daddy-kool
#374 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Procjena 200 miliona uključuje krak pruge za teretni saobraćaj, putnički nam za sada ne treba - znaš li ikoga da ide vozom na more? Drugi krak se vremenom može dodati.sanaman wrote:Glavni argument rasprave jeste da je luka Ploce u drugoj drzavi i da nama treba luka u nasoj drzavi i teritoriju. Ako ides tom linijom, onda moras i postojecu zeljeznicu, znaci od Capljine, kroz nacionalni park, preko svitave dovesti do Neuma.daddy-kool wrote:
Pa ti si spominjao milijarde potrebne za izgradnju luke. Zašto se ne bi koristila postojeća željeznička infrastruktura koja funkcioniše do Ploča? Slažem se da je treba modernizovati, ali je treba modernizovati i ako koristimo Ploče. Ako je stadion FC Bayerna koštao 300 miliona eura zvuči mi realno cifra od 200 miliona eura za luku i krak pruge do sadašnje isto nivoa kvaliteta.
Jer kako korisiti postojeci kapacitet kada nema pruge do Neuma? Pruga bi trebala biti sa dva kolosjeka kako bi se nesmetano odvijao putnicki i teretni saobracaj, jer lukom povecavas promet i treba ti veca frekventnost. U slucaju nesrece, a desavaju se i na prugama, moras imati alternativu, mozda taj drugi kolosjek, kako bi kako-tako pokrenuo saobracaj. U najgorem slucaju trasa blokirana a nemas alterantivu.
Prevelik zalogaj za nesto manje od 4 miliona stanovnika.
-
sanaman
#375 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Bez obzira da li samo putnicki ili teretni, ti bi samo jedan kolosjek pravio? Cega dovoljno 200 miliona eura/maraka za luku i prugu od neuma do capljine? Pa ja ti reko da za 200 mil/eur ne mozes ni moderan stadion napraviti a ti prugu pravio preko svitavedaddy-kool wrote:
Procjena 200 miliona uključuje krak pruge za teretni saobraćaj, putnički nam za sada ne treba - znaš li ikoga da ide vozom na more? Drugi krak se vremenom može dodati.