Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija
- cyprus
#301 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Čitam i ne vjerujem
Raspravljate se sa likom koji je izjavio da je Neum relativno ravan 
-
lullooo
#302 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Toliko koliko vam izgine na tom putu za godinu vam izgine svakog mjeseca u rokanju u diskotekama i klubovima. Svaki dan procitam kako je neko nekoga ubio u klubu, bazenu, diskoteci. Tako da mozda stvarno sarajevo ima 1,5 miliona stanovnika posto ni u tolikim gradovima ovdje na zapadu nema toliko rokanja.detroit-mercy wrote: Koliko nam je ljudi ginulo svake godine ili ostajalo trajni invalidi na ovom putu,
-
muzicar_iz_parka
#303 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Malo zdravog razuma i logike je dovoljno.lullooo wrote:Sada ako se ispostavi da anti-lukasi nemaju studij koji pokazuje isplativost koridora tad ce tek postati zanimljivo.
Pogledaj koliko ljudi gine na dionici gdje će se pravi koridor 5c, koliko vremena ti treba da stigneš od Svilaja/Županje do Sarajeva, Mostara ili same granice na jugu, a zamisli onda koliko treba nekome kamionu za tu istu dionicu.
Danas je i među državama u razvoju/tranziciji konkurencija za otvaranje radnih mjesta, investitori će otići tamo gdje imaju bolje uslove, a povezivanjem "kičme" države na evropske saobraćajnice ispunjavamo jedan od bitnih uslova za to.
- Alfons Kauders
#304 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
ovo nije rasprava... ovo je sprdnjacyprus wrote:Čitam i ne vjerujemRaspravljate se sa likom koji je izjavio da je Neum relativno ravan
-
lullooo
#305 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Alfons Kauders wrote:
socioloskih fakat... ubrzava se tempo, ko s mobitelima i internetom... logistika postaje laksa, ubrzava se protok svega... firma iz zenice moze poslati robu u mostar za 2 sata umjesto 4 itd itd. jos kad raja krene kupovati preko neta, kada to zazivi kako treba... (i kad vec pominjemo jablanicu - moze se naruciti janje za dernek, eto ga za sat - treba pricati o tim, bitnim stvarima. i zaporcima)
UPISAH SE OD SMIJEHA. Hahahaha
oVO JE VRHUNAC bOSANSKOG MENTALITETA. Evo ovo je vas mentalitet. Neka se janje okrene.... I onda se umazes sav sa janjetom i to je bitno. Preko interneta kupovati od koga i sta? St avi imate ponuditi svijetu? Evo ja kupio dionice 3D printera a vi pricate o janjadima. Ovdje ljudi prinatju fasade za kuce iz 3D printera a vi gradite svoj prvi autoput i to jos mrtvi put na tudju luku koju su vam oteli...
EEEEEEEEEEEEEE Mujo
- Alfons Kauders
#306 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sarcasmlullooo wrote:Alfons Kauders wrote:
socioloskih fakat... ubrzava se tempo, ko s mobitelima i internetom... logistika postaje laksa, ubrzava se protok svega... firma iz zenice moze poslati robu u mostar za 2 sata umjesto 4 itd itd. jos kad raja krene kupovati preko neta, kada to zazivi kako treba... (i kad vec pominjemo jablanicu - moze se naruciti janje za dernek, eto ga za sat - treba pricati o tim, bitnim stvarima. i zaporcima)
oVO JE VRHUNAC bOSANSKOG MENTALITETA. Evo ovo je vas mentalitet. Neka se janje okrene.... I onda se umazes sav sa janjetom i to je bitno. Preko interneta kupovati od koga i sta? St avi imate ponuditi svijetu? Evo ja kupio dionice 3D printera a vi pricate o janjadima. Ovdje ljudi prinatju fasade za kuce iz 3D printera a vi gradite svoj prvi autoput i to jos mrtvi put na tudju luku koju su vam oteli...![]()
EEEEEEEEEEEEEE Mujo
sta kazes? kupio dionice 3d printera... valjda firme koja pravi 3d printere? dokopalo se dijete fakulteta pa izmislilo svijet... care moj ljudi su uzimali pare na 3d modeliranju kad si ti jos plivo po ocevim mudima, i ja sam to radio, kad nisi imao nista... a ti se hvalis sto si "kupio dionice 3d printera"... pa daj da malo vidimo neke od tvojih radova druze... i daj malo objasni raji po forumu gdje se komercijalno stampaju 3d fasade i po kojoj cijeni... ima raje zavrsava kuce, pa da imaju izolaciju za ljeto...
-
lullooo
#307 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
3D fasade se ne stampaju u sarajevu ali se stampaju u SAD-u. 3d modeliranje nije isto kao i 3d printer. Inacer mislim da je super uloziti u to tako da ako imas love ulozi u to. Bolje nego na janje pare davati.Alfons Kauders wrote:http://en.wikipedia.org/wiki/Sarcasmlullooo wrote:Alfons Kauders wrote:
oVO JE VRHUNAC bOSANSKOG MENTALITETA. Evo ovo je vas mentalitet. Neka se janje okrene.... I onda se umazes sav sa janjetom i to je bitno. Preko interneta kupovati od koga i sta? St avi imate ponuditi svijetu? Evo ja kupio dionice 3D printera a vi pricate o janjadima. Ovdje ljudi prinatju fasade za kuce iz 3D printera a vi gradite svoj prvi autoput i to jos mrtvi put na tudju luku koju su vam oteli...![]()
EEEEEEEEEEEEEE Mujo
sta kazes? kupio dionice 3d printera... valjda firme koja pravi 3d printere? dokopalo se dijete fakulteta pa izmislilo svijet... care moj ljudi su uzimali pare na 3d modeliranju kad si ti jos plivo po ocevim mudima, i ja sam to radio, kad nisi imao nista... a ti se hvalis sto si "kupio dionice 3d printera"... pa daj da malo vidimo neke od tvojih radova druze... i daj malo objasni raji po forumu gdje se komercijalno stampaju 3d fasade i po kojoj cijeni... ima raje zavrsava kuce, pa da imaju izolaciju za ljeto...
Last edited by lullooo on 14/05/2013 21:04, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#308 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Molim vas cijenjeni moderatori, nemojte brisati ili ključati topik, nego ga prebacite na Bez cenzure, prava bi šteta bilo izgubiti neke postove... 
- Kyuss
#309 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Što to prije ne reče jarane, ja taman svoju zamalt'o slamom i balegom, sad valja sve to skida i stavljat tu tvoju drie D fasadu....lullooo wrote:Alfons Kauders wrote:
EEEEEEEEEEEEEE Mujo
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#310 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
NE-um je naš! 
-
muzicar_iz_parka
#311 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Pogledaj zvanične statistike pa onda lupaj.lullooo wrote:
Toliko koliko vam izgine na tom putu za godinu vam izgine svakog mjeseca u rokanju u diskotekama i klubovima. Svaki dan procitam kako je neko nekoga ubio u klubu, bazenu, diskoteci. Tako da mozda stvarno sarajevo ima 1,5 miliona stanovnika posto ni u tolikim gradovima ovdje na zapadu nema toliko rokanja.
Ne znam za 2012, ali 2011 je bilo 356 poginulih u saobraćaju, ako to za tebe nije ništa onda stvarno ne znam.
Još ako uzmeš u obzir broj prijavljenih automobila, iznos prijeđenih kilometara i broj stanovnika u odnosu na neku zapadnu državu i njihovu cifru nastradalih, onda ćeš skontati kako se BiH kotira u evropskom poređenju po tom pitanju.
Za 2011 statistika: http://bihamk.ba/dokumenti/statistike/i ... 202011.pdf
(strana 7)
-
lullooo
#312 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
A koliko je bilo poginulih u sarajevskim diskotekama?muzicar_iz_parka wrote:Pogledaj zvanične statistike pa onda lupaj.lullooo wrote:
Toliko koliko vam izgine na tom putu za godinu vam izgine svakog mjeseca u rokanju u diskotekama i klubovima. Svaki dan procitam kako je neko nekoga ubio u klubu, bazenu, diskoteci. Tako da mozda stvarno sarajevo ima 1,5 miliona stanovnika posto ni u tolikim gradovima ovdje na zapadu nema toliko rokanja.
Ne znam za 2012, ali 2011 je bilo 356 poginulih u saobraćaju, ako to za tebe nije ništa onda stvarno ne znam.
Još ako uzmeš u obzir broj prijavljenih automobila, iznos prijeđenih kilometara i broj stanovnika u odnosu na neku zapadnu državu i njihovu cifru nastradalih, onda ćeš skontati kako se BiH kotira u evropskom poređenju po tom pitanju.
(strana 7)
-
stari grad Visegrad
#313 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Nisam imao namjeru pisati o janjetu, ali kad vec vidjeh tvoj komentar- ti uopste nisi skonato sta je Alfons napisao!!! Napisao je da kada su dobre komunikacije i logistika onda mozes naruciti janjetinu iz Jablanice koje ce ti brzo stici. FYI Jablanica je poznata po dobroj janjetini. 1. Niko covjece ne okrece janje kao sto si ti pogresno shvatio vec narucis preko Intenreta 1-2 kg gotovog janjeta iz Jablanickih restorana. 2. Janjetina se ne jede prstima vec viljuskom i nozem, da te ne vrijedim ali zaista smjesan, predpostavljam da si maloljetan kakav ti je komentar. Niko nije mastan- ti kao da si s Marsa pao, ocito nisi nikad jeo janjetinu. Jedes li ti piletinu s prstimalullooo wrote:Alfons Kauders wrote:
EEEEEEEEEEEEEE Mujo
- Hajvan
#314 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
JoseMujica wrote:NE-um je naš!
-
NeenaSa
-
muzicar_iz_parka
#316 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Kad bio toliki onda bi imali vandredno stanje.lullooo wrote: A koliko je bilo poginulih u sarajevskim diskotekama?
http://mup.ks.gov.ba/sites/mup.ks.gov.b ... 012.g..pdfEvidentirana su slijedeća krivična djela:-ubistvo
iz člana 166. KZFBiHa–pet djela(jedno više)
Ukupan broj, a ti pričaš kao da se radi o Bagdadu a ne Sarajevu.
Last edited by muzicar_iz_parka on 14/05/2013 21:39, edited 1 time in total.
-
daddy-kool
#317 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Pitao sam koliko je isplatno, koliko će vremena trebati da se isplati?detroit-mercy wrote:Koliko nam je ljudi ginulo svake godine ili ostajalo trajni invalidi na ovom putu, samo na dijelu kod Kaknja imao si stalno mrtve glave. Od kako je autoputa ne sjecam se da je i jedna glava pala.daddy-kool wrote:Evo ozbiljno pitanje: kako ocjenjuješ rentabilnost auto put kroz BiH? (ako možeš malo i obrazložiti, kakav god da je odgovor)detroit-mercy wrote: Ne nisam redovan kolumnista na CNBC, samo radim za multinacionalnu koprporaciju i gle cuda, posao mi je da ocjenjujem sta je rentabilno sta ne , koja je dobra iskoristenost koja ne, sta ima smisla sta ne.
E sad ti meni reci koja je tvoja referenca pa da mozes reci da je nama luka u Neumu prijeko potrebna, mani se samo patriotske suplje.
Nasi najvazniji ekonomski partneri su Srbija, Hrvatska, Njemacka, Italija, za BH privredu puno je znacajniji auto put sjeveer-jug i zeljeznicki pravac sjever-jug. Mi smo infrastrukturno zaostala zemlja, jako mali, ali da bi presli sa jednog kraja na drugi treba nam ko sa jednog kraja Njemacke na drugi. Sve ovo otezava protok roba i usluga kroz zemlju. Drugo, nasi turisticki potencijali nikada nece doci do izrazaja u kada gostu iz jedne Madjarske npr. treba 10 sati do Bjelasnice a ne 5. Ovo je ljeti, zimi je cio horor na cestama. Na kraju kada se vozis autocestama, vecina industrijskih objekata, zona je u pored ili u blizini auto-cesta. Danas, kada vecina firmi zeli da ima sto manje rezervi na lageru (just in time inventory), vrijeme je jako bitan faktor u pomjeranju roba i usluga od tacke A do tacke B. Kada se izgradi auto put onda ces tek osjetiti sve efekte istog, od poslovnih do socioloskih.
- JoseMujica
#318 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
i onda... odeeeee Mujica u mornareeee i neće školu nećeee pareeeeHajvan wrote:JoseMujica wrote:NE-um je naš!![]()
![]()
, a uskoro i luka
pu hebemu klix nemamo ni jednog mornaričkog smajlija
-
stari grad Visegrad
#319 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Putevi ce se izgraditi, luka ce se izraditi. To su dva prioriteta. Kad izgradmo puteve onda nece ljudi guniti, a prevoz ce postati jeftiniji i brzi. Kad izgradim luku onda imamo komunikaciju preko mora sa cijelim svijetom. Npr. kad narucis neku robu avionom dodje nekoliko puta skuplje u usporedbi sa prevozom kamionom a kad pevozis robu brodom to je najjeftinije, ali traje duze. To je samo jedan mali primjer. Od luke bi svi imali koristi bez obzira na etnicku pripadnost, bez obzira je su li mle firme, velike firme ili pojedinci. T otvorilo i mnogo radnih mjesta.
-
lullooo
#320 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
JoseMujica wrote:i onda... odeeeee Mujica u mornareeee i neće školu nećeee pareeeeHajvan wrote:JoseMujica wrote:NE-um je naš!![]()
![]()
, a uskoro i luka
![]()
pu hebemu klix nemamo ni jednog mornaričkog smajlijato je udar na naš pomorski status

- Alfons Kauders
#321 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Aaaa to je 3d printer... reko da se i ja javim, pobjeze mi ova sto sam je mlatno toljagom i uvuko u pecinu... dobro si nam objasnio - siguran sam da niko u bosni nije jos cuo za 3d printerelullooo wrote: 3D fasade se ne stampaju u sarajevu ali se stampaju u SAD-u. 3d modeliranje nije isto kao i 3d printer. Inacer mislim da je super uloziti u to tako da ako imas love ulozi u to. Bolje nego na janje pare davati.
nego posto su te americke 3d fasade, daj neki link da vidimo, koje firme rade itd...
btw, jel to jarane tvrdis da je veca pamet odstampati nesto na 3d printeru nego izmodelirati taj isti objekat... zanimljivo glediste nema sta
- JoseMujica
#322 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
sad je meni jasno ća si ti konta našeg koridora lipe ti gospe....straj te da ćemo brže doli stizat da vam te mlade oplodimo, a vam će onda ostat da samo jedan drugog za ruke vodatelullooo wrote:
-
lullooo
#323 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Pa eto ako nije tesko zato vi bosanci ne napravite takvu marku 3d prinetera? Ako nemate infra strukturu imate najbolje tehnicke fakultete kao sto mozemo vidijeti iz postova; svi ste najpametniji tako da neznam cemu problem? Tesko je modeliranje znaci. Ali izmisliti tehnologiju 3d printera i napraviti je rentabilnim za svakodnevnu upotrebu... to nije nimalo tesko.Alfons Kauders wrote: Aaaa to je 3d printer... reko da se i ja javim, pobjeze mi ova sto sam je mlatno toljagom i uvuko u pecinu... dobro si nam objasnio - siguran sam da niko u bosni nije jos cuo za 3d printere
nego posto su te americke 3d fasade, daj neki link da vidimo, koje firme rade itd...
btw, jel to jarane tvrdis da je veca pamet odstampati nesto na 3d printeru nego izmodelirati taj isti objekat... zanimljivo glediste nema sta
-
lullooo
#324 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Evo kuce koja ce biti isprintana iz 3d printera....
U amsterdamu.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-22152212
U amsterdamu.
http://www.bbc.co.uk/news/technology-22152212
-
detroit-mercy
#325 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.
Manje sigurno nego u getu u Roterdamulullooo wrote:A koliko je bilo poginulih u sarajevskim diskotekama?muzicar_iz_parka wrote:Pogledaj zvanične statistike pa onda lupaj.lullooo wrote:
(strana 7)