Luka Neum; isplativost iste - Opsta diskusija

Locked

Nakon citanja uvodnog posta smatram

Pretpostavke su tacne menje vise ali ne vjerujem da ce doci ikada do izgradnje luke.
11
20%
Pretpostavke su tacne i smatram izgradnju luke vjerovatnim u buducnosti.
20
36%
Pretpostavke su vrlo vjerovatno tacne.
3
5%
Pretpostavke su netacne.
12
21%
Predpostavke su vrlo vjerovatno netacne.
7
13%
Nemam stav.
3
5%

Total votes: 56

insomnia78

#226 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by insomnia78 »

detroit-mercy wrote:
cindrlimindrli wrote:
detroit-mercy wrote: Zasto si neovisan ako izgradis luku u Neumu, imas rijecne luke u Brckom i B. Samcu, medjunarodni plovni put kao i more kod Neuma. Tim putem si povezan sa cijelim svijetom. Pa ni Madjarskoj, Ceskoj, Slovackoj nisu preci ostavili luke pa nesto i ne vidim da ih to pretjerano uzbudjuje.
Tako je, me treba nam nista, sve imamo :D . Haj zdravo.
Ti znaci mislis da nam treba luka a nemamo ni 40km autoputa kako treba a zeljcnica nam je u kurcu. Aerodrom u Sarajevu, jos malo pa ce avioni medju kuce slijetati. Jos nemamo ni granicne prelaze koji ispunjavaju potrebne norme EUa, a ti bi odmah da se gradi luka. Jesi poslozio prioritete alal ti pura. Btw, trebali bi mozda potomcima ostaviti i ratnu mornanricu :D .
Ma joj, evo sad nekim cudom se izgradi i ta luka
Brod pristane u luku i sta onda?
Nema puta, nema pruge

s' moje sokoćalo
Hajvan

#227 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Hajvan »

detroit-mercy wrote:
Hajvan wrote:
detroit-mercy wrote: E pa vidis ne fercerat ti to bas tako ko sto ti mislis. A sta mislis npr, Hrvatska ne izgrdi niti jedan most na Savi jer narusava okolis, pa tako moze svoju cestu ka Neumu na belegiju. Sta ako Hrvatska na dijelu puta koji ide prema BiH postavi takve putarine da ti se zamanta. A u isto vrijeme dobro snizi prema Rijeci. Koliko vidim, ti bi se igrao ekonomskog rata a mi ti bas i nismo u poziciji za to. Ali de nastavi i dalje, slusam te.
e čuj to!?! :mrgreen:
jako, jako je zanimljivo da mi ama baš nikad nismo "u poziciji" ( :mrgreen: ) za bilo što, a da naše komšije a bogami i susjedi ama baš uvijek jesu "u poziciji"... JBT.

Care moj, ja sam u poziciji u kakvoj želim biti...vazda naka merhamet prica- te nemoj bona ovo, te nemojbona ono... boj se ovna (komšije), boj se govna (susjeda)...a kad cu zivjeti...
....još ovi što su im na srcu malo više jal' ovnovi, jal' govnovi.
Pa ako skines povez sa ociju i manes se patriotskih floskula onda ces i uvidjeti da mi nismo bas u neko poziciji za neke stvari. A ti ako hoces da vjerujes da jesmo to je tvoj problem. Tebi vecinu trzista vode i piva drze strane ili firme iz susjedstva, sto je obziorm na BH kapacitet nonsens. To je samo jedan mali primjer koji je jako jednostavan za rijesti pa opet ne moze ali jok ono bi se bolo na visoj razini gdje nemamo ni snage ni znanja ni umijeca. U pravilu, po potencijalima mi bi trebali biti elektro-energetski gigant za sve zemlje u okruzenju, sto se tice metalnopreradjivacke industrije i tu bi trebali biti gigant za zemlje u okruzenju, sto se tice drvnopreradjivacke industrije i tu bi trebali siti konkurenciju u sesnaest all u kurcu. Eno ti neki dan izasli istrazivanja banchmarkinga BH firmi u odnosu na firme iz Hrvatske ili Srbije. U sve i jednoj kategoriji zaostajemo a trebali bi da nam gledaju u ledja. A jok, umjesto da se pomogne ono sto imamo u cemu smo dobri ono bi ulupalo lovu u neku luku samo da se pika da imamo luku. Pa onda u samo 100 km imao bi tri luke Bar, Neum, Ploce :D. Je li mislis da bi konkuretnost BH firmi bila povecana izgradnjom luke u Neumu ili bi samo bila jos jedno opterecenje ionakno krhkoj ekonomiji.
hehe, ti na moj očigledan trollerski post jako ozbiljno odgovaraš...
kako ide ona poslovica:
"da se 'komšije' ne dosjete" :lol: :lol: :lol:

a što da ti kažem, ONO je hajvan, i rado bi se bolo ;) :lol:

došao lik i otvorio temu koja je totalno nesuvisla, a subjekt teme je bajka (basna :D) svoje vrste. Nakon toga se pojave likovi koji s pravom ošinu po temi na jedini primjeren način.
No, mnogi se usput i razotkriju :D
detroit-mercy

#228 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by detroit-mercy »

cindrlimindrli wrote:Sta ce im ratna mornarica? Nabavi im vece krampe i lopate neka rove islod Tuzle, drugim drzavama isfinansiraj naftne terminale koje ti na kraju otmu, a kad ih otmu onda im napravi i auto put do njih, jbg, da ne dizu nos na nas. :D
A to mi praviom Hrvatskoj auto put, a sto ce tek Ploce da procvjetaju nakon izgradnje auto-puta, ima cijela Rvacka nista da ne radi, svi ce zivjeti samo od Ploca. A ti sto krampaju, oni su medju rijetkim koji u ovoj zemlji ostvaruju suficit. I za to sto su nam druge drzave otele nafte terminale su najmanje oni krivi a puno vise oni sto sjede u Sarajevu (podji od Izetbegovica, Lagumdzija, Brankovica da cijele plejade akademika koja u principu samo svira kurcu). I tu luku da izgradimo, bila bi toliko rentabilna i profitabilna da bi morao da molis ove sa krampama da jace krampaju da se i to otplati.
Alfons Kauders

#229 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:Sta ce im ratna mornarica? Nabavi im vece krampe i lopate neka rove islod Tuzle, drugim drzavama isfinansiraj naftne terminale koje ti na kraju otmu, a kad ih otmu onda im napravi i auto put do njih, jbg, da ne dizu nos na nas. :D
a jesi nam se ti nesto uhvatio tuzle i rudara...

al to i nije cudno... mislim da ublehasima smetaju ljudi koji nesto konkretno rade... :D
muzicar_iz_parka

#230 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by muzicar_iz_parka »

insomnia78 wrote: Ma joj, evo sad nekim cudom se izgradi i ta luka
Nema puta, nema pruge

s' moje sokoćalo
Napravićemo kanal koji spaja luku Neum sa rijekom Bosnom, a sa time i Savom, a pošto se Sava uliva u Dunav, eto nam veze sa čitavom Evropom.
Alternativno možemo preusmjeriti Neretvu na Neum, pa istu uz par kanalčića povezati sa nekom od rijeka koje se ulijevaju u Savu.
Ionako neravedno voda iz Neretve ide tamo Hrvatima. :mrgreen:
Alfons Kauders

#231 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

muzicar_iz_parka wrote:
insomnia78 wrote: Ma joj, evo sad nekim cudom se izgradi i ta luka
Nema puta, nema pruge

s' moje sokoćalo
Napravićemo kanal koji spaja luku Neum sa rijekom Bosnom, a sa time i Savom, a pošto se Sava uliva u Dunav, eto nam veze sa čitavom Evropom.
Alternativno možemo preusmjeriti Neretvu na Neum, pa istu uz par kanalčića povezati sa nekom od rijeka koje se ulijevaju u Savu.
Ionako neravedno voda iz Neretve ide tamo Hrvatima. :mrgreen:
nista bez kanala do jale... kakvo bi to otvorenje bilo jebote... defence, hot, edo, banda, graha... (frenkija necemo, ipak je slavlje, da ne kuka bezze)
cindrlimindrli

#232 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by cindrlimindrli »

detroit-mercy wrote:
A to mi praviom Hrvatskoj auto put, a sto ce tek Ploce da procvjetaju nakon izgradnje auto-puta, ima cijela Rvacka nista da ne radi, svi ce zivjeti samo od Ploca. A ti sto krampaju, oni su medju rijetkim koji u ovoj zemlji ostvaruju suficit. I za to sto su nam druge drzave otele nafte terminale su najmanje oni krivi a puno vise oni sto sjede u Sarajevu (podji od Izetbegovica, Lagumdzija, Brankovica da cijele plejade akademika koja u principu samo svira kurcu). I tu luku da izgradimo, bila bi toliko rentabilna i profitabilna da bi morao da molis ove sa krampama da jace krampaju da se i to otplati.
A ti si redovni kolumnista na CNBC Money Line pa si kvalifikovan da prognoziras sta je profitabilno a sta nije. Ne bih ja njima pojacao krampanje, prebacio bih njih u luku neka se igraju joysticima na onim velikim kranovima a doveo Burmance, Alzirce, Kineze, Srbijance... da krampaju, i narvano da bih pojacao krampanje. :D
Alfons Kauders

#233 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote:Jebo ti svoj fakultet

s' moje sokoćalo
najbolji odgovor na temi :D
Hajvan

#234 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Hajvan »

Alfons Kauders wrote:
insomnia78 wrote:Jebo ti svoj fakultet

s' moje sokoćalo
najbolji odgovor na temi :D

jedini i u potpunosti realan :D
cindrlimindrli

#235 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by cindrlimindrli »

Alfons Kauders wrote:

al to i nije cudno... mislim da ublehasima smetaju ljudi koji nesto konkretno rade... :D
A ti ih podrzavas u krampanju sa budzetske sise iz Sarajeva.
Alfons Kauders

#236 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
detroit-mercy wrote:
A ti si redovni kolumnista na CNBC Money Line pa si kvalifikovan da prognoziras sta je profitabilno a sta nije. Ne bih ja njima pojacao krampanje, prebacio bih njih u luku neka se igraju joysticima na onim velikim kranovima a doveo Burmance, Alzirce, Kineze, Srbijance... da krampaju, i narvano da bih pojacao krampanje. :D
sta, da covjek pise kolumne na TV uzivo... :D hebote, hajd sto si ekonomski analiticar par excellance, vec imas super ideje i za elektronske medije... :D bosanski ted turner... :D
Last edited by Alfons Kauders on 14/05/2013 19:02, edited 1 time in total.
lullooo

#237 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by lullooo »

muzicar_iz_parka wrote:
lullooo wrote:
Pa je li ti mislis da bi konkurentnost bila povecana sa izgradnjom koridora Vc? Evo reci mi onda koja svrha u gradnji Vc?
Mozete za 7 miljardi eura napraviti od Energoinvesta giganta. Ali vi ste to ulozili u put koji zavrsava na Ploce. a U Plocama se nalazi luka koju dtr vi izgradili a oni vam obecali da je vasa na 100 godina. A sada im joj i put dovlacite a oni najavili izgradnje nove luke Ploce sa 500 miliona koja ce biti cija?

7 miljardi eura! Dakle cijela FBIH za 7 godina ima toliki budzet. I to ide na luku Ploce. A tu istu luku Ploce koja je BiH izgradila i koja je trebala biti na koristenje BiH na 100 godina; tamo sada RH upumpava 500 miliona jer joj dolazi koridor Vc.

Dakle eto koliko ste pametni.

I naravno da nemate ekspertize. Energoinvest gradi luke i hidro elektrane po Turskoj i Kurdistanu; izgradio je komplet luku Ploce ali nikako se nemoze izgraditi luka u Neumu. Nezna se kako....

Pa ko je izgradio sve te silne luke na Jadranu ako nisu Energoinvest i UNIS? :lol:
Ti ozbiljno porediš mogućnosti i sposobnost Energoinvesta iz vremena od prije 1991 i u današnje vrijeme????
Kad već imamo tolike gigante među domaćim firmama, zašto onda koridor 5c nije već gotov, nego se neće završiti ni za 10 narednih godina????

Naravno nekad su naše firme bile jake i sposobne, danas je ostala samo blijeda sjenka prošlosti, dosta sposobnog kadra je prestalo da radi, pogledaj ko su direktori, a i kad vidim mladi inžinjerski kadar koji bi trebao biti osnova tim istim firmama onda sam sebe udarim rukom po glavi.
Nije vec gotov.... :lol: :lol: :lol:

Pa vi ste stvarno Bosanci. Pa znas li ti da u najnaprednijim zapadnim zemljama se drzava na sudu ganja sa vlasnicima zemlje godinama dok ne pocnu graditi put? Sta ti mislis da se put gradi tek tako za par godina? To sto je BiH uradila je malo presporo ali nista strasno. To je uobicajeno.

Energoinvest ima ekspertizu da izgradi luke. Na kraju krajeva mozes kupiti ekspertizu koju nemas. Kako Turska firma busi najkomplikovanije tunele kroz BiH tako mozes i za poslove za koje BiH nema ekspertizu da platis neku drugu firmu.
Hajvan

#238 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Hajvan »

cindrlimindrli wrote:
Alfons Kauders wrote:

Tuzla "radi", Сарајево се "гради" :D
Alfons Kauders

#239 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
Alfons Kauders wrote:

hajmo onda ovako... :D

za svaki dan koji sam ja proveo na budzetskoj sisi spreman sam te oralno zadovoljavati jedan dan...

a za svaki dan koji sam proveo u privredi, kod privatnika, vratis mi uslugu - dan

odokativno, oslobodi dnevni red do 2030 i pripremi kontejner maramica... violeta, kupujmo domace
lullooo

#240 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by lullooo »

detroit-mercy wrote:
Opet pises lazi. Luka ploce ovisi dijelom od BiH (za 95%). Dakle dovoljno je da biH pocne uvoziti naftu preko Neuma i vec bi to bilo dobro za pocetak. Jer Ploce danas zive iskljucivo od BiH. Dakle vi Bosanci sada imate adut u svojim rukama. Mozete nesto da korisno uradite ali jednostavno ne zelite. Zato sto ne razmisljate bas previse.
muzicar_iz_parka

#241 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by muzicar_iz_parka »

lullooo wrote:
Nije vec gotov.... :lol: :lol: :lol:

Pa vi ste stvarno Bosanci. Pa znas li ti da u najnaprednijim zapadnim zemljama se drzava na sudu ganja sa vlasnicima zemlje godinama dok ne pocnu graditi put? Sta ti mislis da se put gradi tek tako za par godina? To sto je BiH uradila je malo presporo ali nista strasno. To je uobicajeno.

Energoinvest ima ekspertizu da izgradi luke. Na kraju krajeva mozes kupiti ekspertizu koju nemas. Kako Turska firma busi najkomplikovanije tunele kroz BiH tako mozes i za poslove za koje BiH nema ekspertizu da platis neku drugu firmu.
Ja o jednom ti o drugom.
Činjenica je da se srozao kvalitet domaćih firmi, nekadašnjih giganata, a ti meni pričaš o tome kako je moguće koristiti tuđe usluge ako ne znaš sam, pa to i djete zna.
Što se tiče ganjanja sa vlasnicima, to se fino da rješiti jednostavnim zakonima i proglašenju državnog interesa, a sa obzirom da preko 90% sagrađenih objekata nema uredne građevinske papire, onda im ne moraš ni plaćati neku veliku odštetu.
Možeš uzeti u obzir dionicu Zagreb-Split za poređenje, nije ista ali je slična koridoriu 5c, za koliko su oni sagradili pomenutu a koliko će nama trebati dok bude gotov autoput.
cindrlimindrli

#242 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by cindrlimindrli »

Dobro Alfonso, pa nisu tebe djaba prozvali jagodar nakon sto si pisao o svojim poslovnim poduhvatima. :D Slazem se da prodaja kospica ide bolje u Sarajevu nego u Tuzli.
Alfons Kauders

#243 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:Dobro Alfonso, pa nisu tebe djaba prozvali jagodar nakon sto si pisao o svojim poslovnim poduhvatima. :D Slazem se da prodaja kospica ide bolje u Sarajevu nego u Tuzli.
jagodar? :-)

to je Celic, nisam imao priliku posjetiti taj kraj, ali cujem da je lijepo... tako da (po obicaju) nemam pojma o cemu pricas - niti sam na forumu ikad pisao o nekim "svojim" poslovnim poduhvatima - jer sam vazda radio za nekog, tako da su to njihovi poduhvati... :D a jagoda ni na mapi... :D sto se tice prodaje kospica, zao mi je, ni to nisam radio, a moj posao nema veze sa sarajevom... :D

imas li jos sta dodat ziv bio, cisto onako ako smatras da se nisi dovoljno izblamiro? :D
cindrlimindrli

#244 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by cindrlimindrli »

Alfons Kauders wrote:
cindrlimindrli wrote:Dobro Alfonso, pa nisu tebe djaba prozvali jagodar nakon sto si pisao o svojim poslovnim poduhvatima. :D Slazem se da prodaja kospica ide bolje u Sarajevu nego u Tuzli.

to je Celic, nisam imao priliku posjetiti taj kraj, ali cujem da je lijepo... tako da (po obicaju) nemam pojma o cemu pricas - niti sam na forumu ikad pisao o nekim "svojim" poslovnim poduhvatima - jer sam vazda radio za nekog, tako da su to njihovi poduhvati... :D a jagoda ni na mapi... :D sto se tice prodaje kospica, zao mi je, ni to nisam radio, a moj posao nema veze sa sarajevom... :D

imas li jos sta dodat ziv bio, cisto onako ako smatras da se nisi dovoljno izblamiro? :D
Pored strucnih ekspertiza koje si ti pisao tesko je ne izblamirati se. Nisam sad sa vremenom, al' prvom prilikom zavirim u arhivu i nadjem pricu o jagodama. Nemoj kasnije da bude kako ti se ne kupuje domace. :mrgreen:
detroit-mercy

#245 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by detroit-mercy »

cindrlimindrli wrote:
detroit-mercy wrote:
Ne nisam redovan kolumnista na CNBC, samo radim za multinacionalnu koprporaciju i gle cuda, posao mi je da ocjenjujem sta je rentabilno sta ne , koja je dobra iskoristenost koja ne, sta ima smisla sta ne.
E sad ti meni reci koja je tvoja referenca pa da mozes reci da je nama luka u Neumu prijeko potrebna :D , mani se samo patriotske suplje.
Alfons Kauders

#246 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

cindrlimindrli wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pored strucnih ekspertiza koje si ti pisao tesko je ne izblamirati se. Nisam sad sa vremenom, al' prvom prilikom zavirim u arhivu i nadjem pricu o jagodama. Nemoj kasnije da bude kako ti se ne kupuje domace. :mrgreen:
auuuu, bas si me zadevero... :D haj nadji, jedva cekam :D

a violete ces svakako ti kupovati... :D

jebiga jarane, sta cu ti ja kad lazes i vrijedjas, os pivu da ti zovem il nesh? :lol:
lullooo

#247 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by lullooo »

muzicar_iz_parka wrote: Što se tiče ganjanja sa vlasnicima, to se fino da rješiti jednostavnim zakonima i proglašenju državnog interesa, a sa obzirom da preko 90% sagrađenih objekata nema uredne građevinske papire, onda im ne moraš ni plaćati neku veliku odštetu.
Možeš uzeti u obzir dionicu Zagreb-Split za poređenje, nije ista ali je slična koridoriu 5c, za koliko su oni sagradili pomenutu a koliko će nama trebati dok bude gotov autoput.

Pa sa vasim mentalitetom je dobro i to sto ste uspijeli izgraditi. Imat cete ipak neki put koji lici na nesto. Dakle pocet cete liciti na drzavu ozbiljnu. Jos ako vam EU sredi malo zakon pa nastave se hapsiti najveci kriminalci i predsjednici federacije onda cete mozda vremenom i dobiti mentalitet evropski.

Nadam se zaista da cete jednog dana malo biti vise zainteresovani za svijet oko vas te da vam se takvi propusti poput dovodjenje puta od 7 miljardi na tudju luku nece vise desavati.

Da ne pricam o tome kako su vam tu luku Ploce oteli; koja je crno na bijelo bila data BiH na 100 godina. U svakom slucaju sada vas levate jos kako ko hoce ali ako vam se mentalitet malo promjeni nadam se da cete u buducnosti malo vise samo svijesti i usuditi se braniti svoje interese jer o tome sada nema govora ni u ludilu.
Alfons Kauders

#248 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Ne nisam redovan kolumnista na CNBC, samo radim za multinacionalnu koprporaciju i gle cuda, posao mi je da ocjenjujem sta je rentabilno sta ne , koja je dobra iskoristenost koja ne, sta ima smisla sta ne.
E sad ti meni reci koja je tvoja referenca pa da mozes reci da je nama luka u Neumu prijeko potrebna :D , mani se samo patriotske suplje.
pa sto mu bolan rece, ja sve cekam kad ce tebe prozvat budzeskim sisavcem ili nekakvim jagodarem... :lol:

e omladine nase... ccccc... treba im fakat oduzimati poslovnu sposobnost, nista vise...
insomnia78

#249 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by insomnia78 »

De ba Alfons (nije sto je iz tz:-)) i Detroit imaju bas pametne postove

s' moje sokoćalo
detroit-mercy

#250 Re: Luka Neum; isplatljivost iste- Opsta diskusija.

Post by detroit-mercy »

lullooo wrote:
detroit-mercy wrote:
Opet pises lazi. Luka ploce ovisi dijelom od BiH (za 95%). Dakle dovoljno je da biH pocne uvoziti naftu preko Neuma i vec bi to bilo dobro za pocetak. Jer Ploce danas zive iskljucivo od BiH. Dakle vi Bosanci sada imate adut u svojim rukama. Mozete nesto da korisno uradite ali jednostavno ne zelite. Zato sto ne razmisljate bas previse.
Terminali u Plocama su u vlasnistvu Federacije. Nafta/benzin koje je na trzistu BiH velikim dijelom dolazi do Broda putem JANAFa. Znaci, ti bi gradio nove terminale, novu luku, nove pristupne komunikacije da bi uvozio naftu preko Neuma. Zar ne mislis da bi te izasla skuplja pita od tepsije :D . I ovi gayevi is Holandije haman samo guzicom razmisljaju, izgleda da im je mozak totalno zakrzljao pa ne mogu da saberu dva i dva.
Locked