Lucidni snovi
- Šnježana
- bez_ideje
#27 Re: Lucidni snovi
Uh.....kod mene su snovi bas "sadrzajni"....Obicno su to situacije,mjesta na kojima nikada nisam bila ,ali "znam " da sam tamo.......Desilo mi se da sanjam da stojim na ulici u noci ,u nekom mjestu gdje nikada nisam bila,potpuno sama ,i vidim natpis iznad necega od 5 slova! Posto obicno dobro pamtim snove,ukucam sutradan na guglu tu rijec i vidim da je to naziv nekog malog mjesta u Engleskoj
Cesto su mi snovi u bojama......znaci citav san je u nekoj zelenkastoj boji ili narandzastoj (kao kad sliku u foto shopu provlacite kroz spektar neke boje) !
Znaju biti i tako stvarni...da mi se desavalo da se par dana poslije raspitujem o toj osobi koju sam sanjala (neki prijatelj) da li je to istina !
Neke jako dobro upamtim.......postoji par snova kojih se sjecam godinama,a nisam ih nikada ponovo sanjala.
Jedno vrijeme sam i zapisivala snove ujutro.......ali sam odustala,bilo mi je nekako previse uvrnuto citati to poslije!
Desilo mi se i da sanjam- da sanjam -da sanjam,pa sam sebe u snu budila iz drugog sna ......imam vec neku kontrolu nad snovima,mogu uticati na ishod radnje,prekinuti san...nekad mi i uspjeva da "planiram san" !
Ne znam koliko ima veze sa snovima,ali ja se jako malo micem kad spavam....gotovo se probudim u istom polozaju kako sam zaspala......a ako se micem,cesto zavrsim na podu
MAh....snovi su kod mene........
btw.procitala sam ja Castanedin opus........mozda ima nesto i u tome

Cesto su mi snovi u bojama......znaci citav san je u nekoj zelenkastoj boji ili narandzastoj (kao kad sliku u foto shopu provlacite kroz spektar neke boje) !
Znaju biti i tako stvarni...da mi se desavalo da se par dana poslije raspitujem o toj osobi koju sam sanjala (neki prijatelj) da li je to istina !
Neke jako dobro upamtim.......postoji par snova kojih se sjecam godinama,a nisam ih nikada ponovo sanjala.
Jedno vrijeme sam i zapisivala snove ujutro.......ali sam odustala,bilo mi je nekako previse uvrnuto citati to poslije!
Desilo mi se i da sanjam- da sanjam -da sanjam,pa sam sebe u snu budila iz drugog sna ......imam vec neku kontrolu nad snovima,mogu uticati na ishod radnje,prekinuti san...nekad mi i uspjeva da "planiram san" !
Ne znam koliko ima veze sa snovima,ali ja se jako malo micem kad spavam....gotovo se probudim u istom polozaju kako sam zaspala......a ako se micem,cesto zavrsim na podu
MAh....snovi su kod mene........
btw.procitala sam ja Castanedin opus........mozda ima nesto i u tome
-
Haettenschweiler
#28 Re: Lucidni snovi
Veoma često imam te lucidne snove. Zbog njih izbjegavam posljepodnevno spavanje jer se uglavnom radi o nekim hororima. Zamisli neku horor situaciju a ti se ne možeš ni pomaknuti. Brrr ne volim ni misliti o takvim stvarima.
Preko noći nemam takvih snova.
Preko noći nemam takvih snova.
- Šnježana
- Šnježana
-
shtula
#31 Re: Lucidni snovi
u inception-u je predtavljeno oruzje koje se sve vise prepoznaje out thereŠnježana wrote:Ima Inception sa Leonardom Di Capriom na temu, mislim tipa togaultima_palabra wrote:Desilo mi se par puta kad mi se svidjelo ono što sanjamda sam uspio nastaviti san kad sam se probudio... ali to je možda 1-2% slučajeva, daleko od toga da mogu kontrolisati snove...
Nekoliko filmova je snimljeno na tu temu, nekako mi se uvijek to sve činilo na dugom štapu...pravo je dobar film, a također ima dosta drugih filmova koji idu bar približno na tu temu.
-
shtula
#32 Re: Lucidni snovi
"Interpretation of Dreams" je izazvala revoluciju u kulturi, mnogi umjetnicki pravci su influenced by it poslje toga, James Jojce, roman toka svjesti, spontenuity search for serendipity in it, surealism, Monty Pajton i Nadrealisti su posljedica tog muvementa takodje. San ugrubo je podvjest reconstruise prezivljeno kroz simbolisam, analiziranjem simbola u snovima se moze rekonstruisat sta je iza , ako se san ponavlja vjerovatno se radi o nekoj vrsti traumeŠnježana wrote:Kako ne bih znala tu pjesmu?!2407 wrote:Inace se ne sjecam onoga sto sam sanjao. U zadnje vrijeme pogotovo, prije mislim da sam se vise/cesce sjecao snova.
Dva puta mi se desilo da upravljam snovima. Prvi put sam umislio da mi skorpija hoda po krevetu, svjestan sam bio da spavam i natjerao sam se da se probudim. Poslije toga sam se pravo lose osjecao. Naravno skorpije nije bilo na krevetu![]()
Drugi put me je ganjao jedan jalijas, kojeg jako dobro znam, i poceo je pucati za mnom. U snu sam posmislio jao kako da izbjegnem metke, sta ce biti ako me pogodi i onda sam skontao da sve to sanjam i taj lik je nestao iza mene a ja sam nastavio nesto drugo sanjati.![]()
Znam da nije tema ali prije nekoliko godina me je proganjao jedan te isti san(odnosno situacija u snu). Ja sam za volanom i trebam naglo da zakocim, medjutim kocnice nikada ne rade ili jako slabo rade i ja bih se uvijek zaustavljao na cent od drugog auta, uz svu dramu koja ide uz to. Naravno, to kocenje ili zaustavljanje traje jako dugo u snu
Kad smo vec kod ove teme evo jedne extra pjesma od mog omiljenog banda koja se bavi ovom tematikom:
Infinite dreams I can't deny them
Infinity is hard to comprehend
I couldn't hear those screams
Even in my wildest dreams
Suffocation waking in a sweat
Scared to fall asleep again
Incase the dream begins again
Someone chasing and cannot move
Standing rigid a nightmare's statue
What a dream when will it end
And will I transcend?
Restless sleep the minds in turmoil
One nightmare ends another fertile
It's getting to me so scared to sleep
But scared to wake now, in too deep
Even though its reached new heights
I rather like the restless nights
It makes me wonder it makes me think
There's more to this I'm on the brink
It's not the fear of what's beyond
It's just that I might not respond
I have an interest almost craving
But would I like to get too far in?
It can't be all coincidence
Too many things are evident
You tell me you're an unbeliever
Spiritualist? Well me I'm neither
But wouldn't you like to know
The truth
Of what's out there to have the proof
And find out just which side
You're on
Where would you end in Heaven or
In Hell?
Help me. Help me to find my true
Self without seeing the future
Save me, save me from torturing
Myself even within my dreams
There's got to be just more to it
Than this
Or tell me why do we exist
I'd like to think that when I die
I'd get a chance another time
And to return and live again
Reincarnate, play the game
Again and again and again and again
Up the Irons \m/
Svaki san nešto znači, bar ja vjerujem u to. Tako, vjerujem da ti Podsvijest nešto poručuje tim snom, pogotovo ako si isti san više puta sanjao. Ista scena, isto auto, isto okruženje?? Ima tu nešto...
-
shtula
#33 Re: Lucidni snovi
analiziranjem umjetnosti nekog vremena, naroda se moze analizirati realnije istinskije forme tog vremena , jer umjetnost je resonancija colektivnog svesnog i nesvjesnog, umjetnost preservira i otkriva Zeitgeist
-
shtula
#34 Re: Lucidni snovi
Tomas Man's generation of writers and his influence, most likely Mesa Selimovic was under influence of that movement
- Šnježana
- Šnježana
-
shtula
#38 Re: Lucidni snovi
japanci su sa MRI izvukli slike, to je s regularnih vjesti, sad samo nakurblas to i eto,
-
shtula
#39 Re: Lucidni snovi
sa MRI je napravljen study na serial killers , to je isto objavljeno, nedostatak remorsa je mentalni poremecaj, postije emocionalni skeneri koji su u upotrebi vec neko vrijeme, murija ima skener koji kupi hemijski sastav materije koristi se za identifikaciju narkotika i exploziva
- aman
#40 Re: Lucidni snovi
Šnježana wrote:
Nisi imao nikakav neobičan "ZNAK" koji bi te, nakon što si se probudio, podsjetio da si to sanjao.
A te ostale snove, većinom si ih svjesan nakon buđenja i znaš da je bio san jer se tamo nešto dešavalo što znaš da se u stvarnosti ne bi desilo, ili je jednostavno nemoguće da se desi.
![]()
![]()
![]()
Kako ti neće biti zanimljivo eksperimentisati sa samim sobom?![]()
Prezanimljivo... Meni su ti snovi sa "lažnom svjesnošću" prilično česti... (ovo je obrnuta situacija od lucidnog sna gdje si svjestan da si u snu, pa to kontrolišeš, nadam se da nije suviše offtopic...) Nekad znaju biti "horor snovi" pa kad se probudiš nisi svjestan je li se zapravo situacija iz sna nastavlja, ili wtf, šta se dešava...
Ali najjača mi je bila situacija, kad sam jednom zaspala pred neki ispit, s nakanom da ustanem ranije i ponovim gradivo prije nego krenem na faks. I kao, ustajem ja, kuham kafu, ponavljam gradivo, spremam se, i kao već sam krenula, oblačim cipele pred vratima, i čujem zvuk kao da je neko pokucao na vrata... Budim se i skontam da zvuk dolazi iz daske na krevetu, to je idealno vrijeme za ustajanje, a šta je uzrok zvuka, ni sad ne znam... Poslije sam kontala da me neko nevidljiv i benevolentan probudio, al' suština je ziher da sam opalila glavom o dasku
- Ma.Le.Na
#41 Re: Lucidni snovi
par puta mi se desilo da sam svjesna da sanjam
obicno neki teski snovi i more...gdje sebi kazem da sanjam..
i onda se kao u Inception-u projekcije ljuto okrenu i pogledaju me...san se razbije na milion nekih djelica kao ogledalo i ja se probudim
obicno neki teski snovi i more...gdje sebi kazem da sanjam..
i onda se kao u Inception-u projekcije ljuto okrenu i pogledaju me...san se razbije na milion nekih djelica kao ogledalo i ja se probudim
- ultima_palabra
#42 Re: Lucidni snovi
A jel ko kad imao san u snu? Ja sanjao jednom da ležim u ležaljci i čitam Playboy... i zaspem dok čitam, kad ono sve one gole tete oko mene
Taman se zakuhalo kad ono probudim se sa Playboyem u rukama
Toliko sam se iznervirao da se onda razbudih i iz tog sna i nađem se u krevetu
Trebalo mi je neko vrijeme da se saberem i skontam šta se desilo...
- Šnježana
- Šnježana
- ultima_palabra
#45 Re: Lucidni snovi
Ma nisam ti ja takav, to mi je garant neko "usadio" u podsvijestŠnježana wrote:ultima_palabra wrote:A jel ko kad imao san u snu? Ja sanjao jednom da ležim u ležaljci i čitam Playboy... i zaspem dok čitam, kad ono sve one gole tete oko meneTaman se zakuhalo kad ono probudim se sa Playboyem u rukama
Toliko sam se iznervirao da se onda razbudih i iz tog sna i nađem se u krevetu
Trebalo mi je neko vrijeme da se saberem i skontam šta se desilo...
Uh ti baš DUBOKO u podsvijesti žudiš za tim stvarima.![]()
![]()
- Šnježana
- ultima_palabra
#47 Re: Lucidni snovi
Može biti... doduše imao sam jedno 13-14 godina, možeš zamisliti šta se takvom malcu vrti po glaviŠnježana wrote:
Hahahha, pa da, ti časopisi koje čitašTV i ostalo
![]()
![]()
onda sve to malo začiniš sa svojom maštom i dobiješ dobro ukorijenjenu osnovu u podsvijesti.
![]()
- vitamini
#48 Re: Lucidni snovi
Cesto sanjam neki stan ili kucu, nikad tamo nisam bila, kao ni grad u kojem se taj stan nalazi, ali uvijek imam neki cudan osjecaj kad sanjam taj san. Koliko god se razlikovali detalji u tim snovima, znam da je to jedna te ista kuca i taj neki grad. Cesto pomislim da cu jednog dana otici na to mjesto, i da cu ga znati prepoznati po osjecaju koji cu imati kad vidim to mjesto. Cudno... 
- Šnježana
- aman
#50 Re: Lucidni snovi
vitamini wrote:Cesto sanjam neki stan ili kucu, nikad tamo nisam bila, kao ni grad u kojem se taj stan nalazi, ali uvijek imam neki cudan osjecaj kad sanjam taj san. Koliko god se razlikovali detalji u tim snovima, znam da je to jedna te ista kuca i taj neki grad. Cesto pomislim da cu jednog dana otici na to mjesto, i da cu ga znati prepoznati po osjecaju koji cu imati kad vidim to mjesto. Cudno...