LP ploce
Moderator: _BataZiv_0809
-
goshpar
#1 LP ploce
kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
- chuchumbamayumbe
#2 Re: LP ploce
Ako nemas na gramofonu neki izlaz, nikako. Ne mozes nikao drugacije "citati" zvuk sa LP-ja nego preko gramofona...goshpar wrote:kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
A ako imas izlaz, prikopcaj na ulaz zvucne karte, snimi to nekim dobrim programom, rippuj, prebaci na CD, to je to...
Najbolje ti je da popravis gramofon ba!
-
rashomon
#3 Re: LP ploce
Ne postoji drugi način...Posudi od nekoga gramofon, spoji ga sa kompom i snimi sa WaveLabom ili nekim drugim audio editorom...goshpar wrote:kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
-
goshpar
#4 Re: LP ploce
chuchumbamayumbe wrote:Ako nemas na gramofonu neki izlaz, nikako. Ne mozes nikao drugacije "citati" zvuk sa LP-ja nego preko gramofona...goshpar wrote:kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
A ako imas izlaz, prikopcaj na ulaz zvucne karte, snimi to nekim dobrim programom, rippuj, prebaci na CD, to je to...
Najbolje ti je da popravis gramofon ba!
drug, hvala na prijedlogu, ali to mi bas izgleda komplikovano, ne znam ni da li bih to znao uraditi... ako je gramofon crk'o ne znam na kakav izlaz/ulaz mislis. zvucna karta - gdje se to nalazi, kakvim programom da snimim...
izvini, nisi ti kriv sto ja nisam u toku, ali zar ne postoji neki laksi nacin
-
goshpar
evo sta je fora...Dont Let wrote:Ako želiš muziku baš sa tih svojih ploča, moraš imati gramofon. U bilo kojem obliku:P Ostalo su "sitnice"![]()
A, uvijek na netu možeš potražiti tu muziku.
imam sve albume grupe leb i sol, od kojih su vecina lp-ploce. eh sad, kako su se ponovo okupili i poceli svirati, probudila se zelja da to sve ponovo slusam, a gramofon je crko prije desetak godina. ja sam pokusavao kupiti na pijaci cd-ove leb i sol-a, medjutim toga ili nema ili su ove novije stvari. a ko je slusao leb i sol zna da su stare stvari zakon.
eto, to je problem. pa ako neko moze preporuciti gdje da dodjem do starih albuma na cd-ovima - bujrum...
-
rashomon
probaj na onom buvljaku kod Merkatora...ima svega...Mada bi se vrijedilo potruditi da to što imaš fino digitaliziraš...goshpar wrote:evo sta je fora...Dont Let wrote:Ako želiš muziku baš sa tih svojih ploča, moraš imati gramofon. U bilo kojem obliku:P Ostalo su "sitnice"![]()
A, uvijek na netu možeš potražiti tu muziku.
imam sve albume grupe leb i sol, od kojih su vecina lp-ploce. eh sad, kako su se ponovo okupili i poceli svirati, probudila se zelja da to sve ponovo slusam, a gramofon je crko prije desetak godina. ja sam pokusavao kupiti na pijaci cd-ove leb i sol-a, medjutim toga ili nema ili su ove novije stvari. a ko je slusao leb i sol zna da su stare stvari zakon.
eto, to je problem. pa ako neko moze preporuciti gdje da dodjem do starih albuma na cd-ovima - bujrum...
Zvučna karta ti je ono gdje spajaš zvučnike sa kompom...
Obično je jedan od onih rupica ulaz za snimanje...
Treba ti, dakle, gramofon sa izlazom za slušalice i jedan kabal koji bi spojio to sve (recimo da kabal od nekog 2.1 sistema koji spaja Woofer i zvučnu može poslužiti)...
Program, npr. Audacity, lagan i besplatan može to sve fino odraditi...