LP ploce

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
goshpar

#1 LP ploce

Post by goshpar »

kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
chuchumbamayumbe

#2 Re: LP ploce

Post by chuchumbamayumbe »

goshpar wrote:kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
Ako nemas na gramofonu neki izlaz, nikako. Ne mozes nikao drugacije "citati" zvuk sa LP-ja nego preko gramofona...
A ako imas izlaz, prikopcaj na ulaz zvucne karte, snimi to nekim dobrim programom, rippuj, prebaci na CD, to je to...
Najbolje ti je da popravis gramofon ba! :)
rashomon

#3 Re: LP ploce

Post by rashomon »

goshpar wrote:kako da sa LP ploca prevacim muziku na MP3 ili CD. imam neke stare ploce i bas mi se sad slusa ta muzika, ali gramofon je daaaaaavno crk'o, a nesto mi se ne kupuje novi, ako to jos uvijek i postoji...
Ne postoji drugi način...Posudi od nekoga gramofon, spoji ga sa kompom i snimi sa WaveLabom ili nekim drugim audio editorom...
goshpar

#4 Re: LP ploce

Post by goshpar »

chuchumbamayumbe wrote:
Ako nemas na gramofonu neki izlaz, nikako. Ne mozes nikao drugacije "citati" zvuk sa LP-ja nego preko gramofona...
A ako imas izlaz, prikopcaj na ulaz zvucne karte, snimi to nekim dobrim programom, rippuj, prebaci na CD, to je to...
Najbolje ti je da popravis gramofon ba! :)

drug, hvala na prijedlogu, ali to mi bas izgleda komplikovano, ne znam ni da li bih to znao uraditi... ako je gramofon crk'o ne znam na kakav izlaz/ulaz mislis. zvucna karta - gdje se to nalazi, kakvim programom da snimim...

izvini, nisi ti kriv sto ja nisam u toku, ali zar ne postoji neki laksi nacin
Dont Let

Post by Dont Let »

Ako želiš muziku baš sa tih svojih ploča, moraš imati gramofon. U bilo kojem obliku:P Ostalo su "sitnice" :roll:

A, uvijek na netu možeš potražiti tu muziku.
goshpar

Post by goshpar »

Dont Let wrote:Ako želiš muziku baš sa tih svojih ploča, moraš imati gramofon. U bilo kojem obliku:P Ostalo su "sitnice" :roll:

evo sta je fora...

imam sve albume grupe leb i sol, od kojih su vecina lp-ploce. eh sad, kako su se ponovo okupili i poceli svirati, probudila se zelja da to sve ponovo slusam, a gramofon je crko prije desetak godina. ja sam pokusavao kupiti na pijaci cd-ove leb i sol-a, medjutim toga ili nema ili su ove novije stvari. a ko je slusao leb i sol zna da su stare stvari zakon.

eto, to je problem. pa ako neko moze preporuciti gdje da dodjem do starih albuma na cd-ovima - bujrum...
debela

Post by debela »

eeee da si trazio samo prije par dana. bilo je linkova ali neko je vec sve ukino :x
goshpar

Post by goshpar »

debela wrote:eeee da si trazio samo prije par dana. bilo je linkova ali neko je vec sve ukino :x
to mu nije bila fora
rashomon

Post by rashomon »

goshpar wrote:
Dont Let wrote:Ako želiš muziku baš sa tih svojih ploča, moraš imati gramofon. U bilo kojem obliku:P Ostalo su "sitnice" :roll:

evo sta je fora...

imam sve albume grupe leb i sol, od kojih su vecina lp-ploce. eh sad, kako su se ponovo okupili i poceli svirati, probudila se zelja da to sve ponovo slusam, a gramofon je crko prije desetak godina. ja sam pokusavao kupiti na pijaci cd-ove leb i sol-a, medjutim toga ili nema ili su ove novije stvari. a ko je slusao leb i sol zna da su stare stvari zakon.

eto, to je problem. pa ako neko moze preporuciti gdje da dodjem do starih albuma na cd-ovima - bujrum...
probaj na onom buvljaku kod Merkatora...ima svega...Mada bi se vrijedilo potruditi da to što imaš fino digitaliziraš...

Zvučna karta ti je ono gdje spajaš zvučnike sa kompom...

Obično je jedan od onih rupica ulaz za snimanje...

Treba ti, dakle, gramofon sa izlazom za slušalice i jedan kabal koji bi spojio to sve (recimo da kabal od nekog 2.1 sistema koji spaja Woofer i zvučnu može poslužiti)...

Program, npr. Audacity, lagan i besplatan može to sve fino odraditi...
Post Reply