Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

bach

#1 Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

Vidim jutros ponovo poskupilo gorivo. Litar dizela košta 2.40 KM. Naftna mafija će naravno reći da su cijene goriva najniže u regionu i mnogo niže nego u EU. Bilo bi samo lijepo kada bi evropske cijene pratio i evropski kvalitet goriva.

Steglo na sve strane, a komšija me nagovara da u svoju Toyotu slobodno sipam lož ulje, on sipa u svog Golfa dizela (dvicu naravno) i kaže nema nikakvih problema. I on i još nekoliko poznanika mi tvrdi da ne bih imao problema jer je auto stariji (88. godište). Doduše malo bi smrdilo, ali čovjek navikne na sve

Sjetimo se rata i na šta su išli dizelaši, na mazut iz kotlovnica, na ulje ukradeno iz trafoa.

Dakle da li bi se lož ulje u nekoj kombinaciji moglo koristiti za putnička vozila starije generacije?
Bakir1

#2 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by Bakir1 »

lož ulje je nafta koja je obojena radi prodaje kao nesto drugo,sitne cestice boje u loz ulju znaju pocesto napraviti stetu na pumpi visokog pritiska i dizni,mozes ga koristiti normalno ali moras cesce mijenjati filter goriva a samim time trosak koristenja se povecava.
e sad ako imas neki stari auto,tipa te toyote,mozes normalno koristiti loz ulje.
ja sam imao nissana starog sa obicnim dizelom 2,0 i u njega u odnosu 60:40 u korist jestivog ulja (koristenog) sipao u auto sa naftom.
kupim fino litar koristenog ulja iz fabrike za duboko przenje kikirikija za pola marke litar,filtriram 3 puta,naspem sa naftom i gas.
funkcionise super ali ne u zimskim mjesecima jer je ulje gusto pa auto teze pali.
smrdis kao friteza ali si u granicama zakona.sa loz uljem nisi ;-)
bach

#3 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

Bakir1 wrote:lož ulje je nafta koja je obojena radi prodaje kao nesto drugo,sitne cestice boje u loz ulju znaju pocesto napraviti stetu na pumpi visokog pritiska i dizni,mozes ga koristiti normalno ali moras cesce mijenjati filter goriva a samim time trosak koristenja se povecava.
e sad ako imas neki stari auto,tipa te toyote,mozes normalno koristiti loz ulje.
ja sam imao nissana starog sa obicnim dizelom 2,0 i u njega u odnosu 60:40 u korist jestivog ulja (koristenog) sipao u auto sa naftom.
kupim fino litar koristenog ulja iz fabrike za duboko przenje kikirikija za pola marke litar,filtriram 3 puta,naspem sa naftom i gas.
funkcionise super ali ne u zimskim mjesecima jer je ulje gusto pa auto teze pali.
smrdis kao friteza ali si u granicama zakona.sa loz uljem nisi ;-)

I kod mene je 2.0 dizel, ako si si imao Nissan Sunny radi se o istom motoru kao kod moje Toyote camry.

A gdje ima fabrika za prženje kikirija, da nije VISPAK?

Zanima me i ovo što si rekao za zakon. Znam da je u Hrvatskoj stroga kontrola goriva u rezervoarima automobila, a nisam čuo da je kod nas neko kažnjen zbog goriva na koje vozi.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#4 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by JoseMujica »

kolko ja znam koriste mnogui lož ulje bez ikakvih primjesa, a evo vidim iz prethodnog posta da ima i gorih zagađivača od ovih ložioničara....čuj korišteno jestivo tri puta filtrirano :cry: :-) užas

šta reći na ovo.....debljina novčanika vam je preča od zdravlja :shock: :-) :cry: zakopajte se odmah sami u zemlju

prije bih prešao na biciklo nego trovao okolinu s tim sranjima...haj kontam da vas boli neka stvar za okolinu ali kako ne mislite na svoje zdravlje ili zdravlje svoje djece...užas jedan
Bakir1

#5 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by Bakir1 »

@mujica jestivo ulje kao gorivo je bio gorivo za tvoju informaciju i manje zagadjuje okolinu od same nafte i dizela euro 6 koji nije jos izmisljen,da je zagadjivac ne bi se sigurno ulja repica svuda u svijetu sa beneficijama uzgajala i koristila kao bio dizel.
gugl je velik nema dovoljno glupog pitanja na koje neces dobiti adekvatan i pametan odgovor.
http://www.google.ba/search?hl=hr&sourc ... =&aql=&oq=
@bach da iz vispaka sam kupovao ulje dok se je moglo kupiti a poslije sam iz jednog velikog hotela kupovao koristeno ullje koje se koristilo za przenje,oni svakako placaju odlaganje istog tako da su ga meni rado poklanjali uz malu naknadu dok se nije pojavila ista osoba koja i iz vispaka kupuje to ulje i prodaje negdje na zapadu za proizvodnju biodizela.
imao sam nissana bluebird oznaka motora ld20 snage 58 ks koji je mogao ici na bilo sta pa tako da mu ulje nije bilo neki problem,samo auto mora imati veliki hladnjak motora zbog vece temperature na celu klipa ;-)
zakonski loz ulje nije namjenjeno za pogon vozila pa zbog toga je strogo kaznjiva upotreba istog,ceste su kontrole taxi vozila i pogonskog goriva.
u njemackoj je veoma stroga procedura oko koristenja pogonskog goriva
Last edited by Bakir1 on 14/04/2011 11:02, edited 1 time in total.
bach

#6 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

JoseMujica wrote:kolko ja znam koriste mnogui lož ulje bez ikakvih primjesa, a evo vidim iz prethodnog posta da ima i gorih zagađivača od ovih ložioničara....čuj korišteno jestivo tri puta filtrirano :cry: :-) užas

šta reći na ovo.....debljina novčanika vam je preča od zdravlja :shock: :-) :cry: zakopajte se odmah sami u zemlju

prije bih prešao na biciklo nego trovao okolinu s tim sranjima...haj kontam da vas boli neka stvar za okolinu ali kako ne mislite na svoje zdravlje ili zdravlje svoje djece...užas jedan

Nemam djecu.

Google ne nudi mnogo odgovora na ovo pitanje, jedno sam našao jedan tekst iz 2006.

Nijedna od institucija u BiH nije nadležna za kontrole koje bi dovele do smanjenja veoma raširene pojave među vozačima da lož-ulje koriste kao pogonsko gorivo. Naime, učestala je praksa da se lož-ulje, koje je znatno ...

... jeftinije od dizela, upotrebljava kao pogonsko gorivo u vozilima sa dizel agregatima. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO), resornim entitetskim ministarstvima i inspekcijskim organima priznaju da je javna tajna da je ova zloupotreba veoma raširena među vozačima, ali da zbog zakonskih rupa ne mogu učiniti ništa kako bi tome stali ukraj.

Ratko Kovačević, šef Odjeljenja za komunikacije UIO, podsjeća da su zajedno sa EUFOR-om i tržišnom inspekcijom obavili nekoliko kontrola.

"U dvije kontrole oduzeto je oko osam hiljada litara lož-ulja, kao i velike količine nafte koja je prijavljena kao lož-ulje", kaže Kovačević.

Problem je, ističe, što UIO nije ni nadležna, niti ima potrebne kadrove za kotrolu vozila na saobraćajnicama.

"Suočeni smo sa pravnom šupljinom, jer u zakonima i propisima nije striktno definisano ko je nadležan za takvu vrstu kontrola", ističe Kovačević.

Đula Đukić, pomoćnik ministra trgovine Federacije BiH, kaže da bi kontrolu o zloupotrebi lož-ulja kao pogonskog goriva trebalo da obavljaju tržišne inspekcije. U tržišnim inspekcijama oba entiteta, međutim, kažu da nigdje nije napisano da je kontrolisanje da li se lož-ulje koristi za pokretanje dizel motora u njihovoj nadležnosti.

"Ne znam čija je to nadležnost. Mi kontrolišemo isključivo promet, odnosno da li goriva koja cisterne prevoze odgovaraju onom što je deklarisano", kaže Zoran Vučkovac, tržišni inspektor RS.

Isto tvrdi i Jasna Bradvica, načelnik Federalne tržišne inspekcije.

"Takva vrsta kontrole ne spada u našu nadležnost. Kontrolu vozila je sprovodio EUFOR u saradnji sa UIO, a mi smo bili samo u ulozi koordinatora", pojašnjava ona.

Ratković kaže da se UIO zalaže za usvajanje novog zakona o akcizama, koji bi, kako kaže, preciznije definisao stavljanje u promet lož-ulja u BiH, omogućio efikasnije kontrole i jasnije odredio nadležnosti.

U BiH je tokom tri ljetna mjeseca registrovan uvoz 27.054.362 kilograma lož-ulja, što je za 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Kovačević kaže da je smanjenje uvoza rezultat pojačane kontrole uvoza nafte i naftnih derivata koje su dovele do smanjenja zloupotreba.

Nezavisne novine
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#7 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by JoseMujica »

ma samo kad sam vidio ono što ti napisa "smrdiš ko friteza" diže mi se kosa na glavi. Al haj ako kažeš da manje zagađuje vjerujem ti na riječ, a kada govoriš o biogorivu i ti malo proguglaj pa vidi sve nuspojave vezane za proizvodnju istog, posebno u Brazili koji je najveći svjetski proizvođać. Od kčenja šuma, pretjerane upotrebe pesticida čime se zagađuje zemlja i voda, pa do smanjenja proizvodne hrane za ishranu ljudi. Biogorivo u koje se sada kunu je mač s dvije oštrice.

A za sve koji misle da će ložom uštediti, varaju se. Ušteda postoji, ona kratkoročna, ali dugoročno će sve te pare a i više ostaviti doktorima
Bakir1

#8 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by Bakir1 »

etanol je nesto drugo sto se u brazilu pravi.
repica je nesto sto se proizvodi u zemlji i ne vidim kakvog stetnog uticaja ima po okolis?
jestivo ulje koristeno se odlaze u zemlju i sta mislis kako zemlja i koliko joj treba da razgradi isto?
smrdi auto ko friteza pa šta?ali koristeno ulje je reciklaza istog jer za njegovu proizvodnju se ne trosi toliko energije kao za proizvodnju obicnog dizela.
glupo je osudjivati odmah na prvu,ja sam eksperimentisao sa jestivim uljem 2004 godine a da imam auto koje moze ici bez problema na tu kombinaciju vozio bih i dan danas
zonbirile

#9 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by zonbirile »

JoseMujica wrote:ma samo kad sam vidio ono što ti napisa "smrdiš ko friteza" diže mi se kosa na glavi. Al haj ako kažeš da manje zagađuje vjerujem ti na riječ, a kada govoriš o biogorivu i ti malo proguglaj pa vidi sve nuspojave vezane za proizvodnju istog, posebno u Brazili koji je najveći svjetski proizvođać. Od kčenja šuma, pretjerane upotrebe pesticida čime se zagađuje zemlja i voda, pa do smanjenja proizvodne hrane za ishranu ljudi. Biogorivo u koje se sada kunu je mač s dvije oštrice.

A za sve koji misle da će ložom uštediti, varaju se. Ušteda postoji, ona kratkoročna, ali dugoročno će sve te pare a i više ostaviti doktorima
--------------------------------------------------------------------
e drug moj ti kao moroni što lijepe natpise po troli,kao misli na čist zrak i sl.Pa ovako,prvo bi qurac od države trebao zabraniti uvoz smeća iz svijeta,a oni ga još podebljali.Korigovati cijene,40% cijene su trošarine/porezi,izgraditi puteve,obućiti građanstvo i policiju-to u saobraćaju,o ostalom,pa šta pričati-strava.
bach

#10 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

JoseMujica wrote:ma samo kad sam vidio ono što ti napisa "smrdiš ko friteza" diže mi se kosa na glavi. Al haj ako kažeš da manje zagađuje vjerujem ti na riječ, a kada govoriš o biogorivu i ti malo proguglaj pa vidi sve nuspojave vezane za proizvodnju istog, posebno u Brazili koji je najveći svjetski proizvođać. Od kčenja šuma, pretjerane upotrebe pesticida čime se zagađuje zemlja i voda, pa do smanjenja proizvodne hrane za ishranu ljudi. Biogorivo u koje se sada kunu je mač s dvije oštrice.

I naša država ima ekološku misiju: Čisti nam džepove i novčanike i to tako tako pedantno...

Evo šta kaže ta ista lopovska država i njen zakonodavac:
Članak 54.
(Obračunavanje i plaćanje trošarine i cestarine u slučaju kada ulje za loženje nije
obilježeno i kada se koristi suprotno njegovoj osnovnoj namjeni)
(1) Ako nadležni organi utvrde da je ulje za loženje stavljeno u promet, koje prethodno
nije obojeno sukladno članku 53. ovoga Pravilnika, na utvrđenu količinu tako
prometovanog ulja za loženje naplatit će se od poreznog obveznika trošarina u iznosu
od 0,30 KM po litru i cestarina u iznosu od 0,15 KM po litru za puteve i 0,10 KM za
izgradnju autocesta, a fizičke i pravne osobe koje izvrše nabavu istog ne mogu
ostvariti pravo na povrat trošarine, sukladno članku 31. Zakona.
(2) Ukoliko se u postupku kontrole utvrdi da se ulje za loženje koristi suprotno njegovoj
osnovnoj namjeni, odnosno, da se isto koristi kao pogonsko gorivo za vozila na
motorni pogon, plovnih objekata na motorni pogon ili drugih transportnih sredstava
na motorni pogon, odnosno za pogon drugih motora, u tom slučaju izvršit će se
obračunavanje trošarine u iznosu od 0,30 KM po litru, na količinu koja se dobije kada
se utvrđena zapremina rezervoara uveća za deset puta, a naplata tako obračunate
trošarine izvršit će se od vlasnika predmetnog prijevoznog sredstva. Pored trošarine
na tako utvrđene količine ulja za loženje obračunat će se i naplatiti cestarina u iznosu
od 0,15 KM po litru za puteve i 0,10 KM za izgradnju autocesta.
Šta sad ovo znači ako negdje naletite na pravnu državu i njene organe željne vaših para? Kako će pravna države i njeni, nespodobni, nepismeni, debeli policajci utvrditi da u nečijem automobilu je ovo ili ono gorivo?
chuchumbamayumbe

#11 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by chuchumbamayumbe »

BTW, prodajem 400 litara korišenog ulja iz friteza. Cijena?!
Sitnica! Samo da ga se oslobodim(o).

Ovo je bez zajebancije, upiti na pp.
japo

#12 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by japo »

tito dragi 2.40 :x ima da nagura na 2.56 ccccc :x
zonbirile

#13 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by zonbirile »

za aktualno poskupljenje sekretarica udruženja ponovo provaljuje glupost tipa Libija značajan svjetski proizvođač nafte.Pa sekretarica koja podsjeća na ocvalu madam kakvog bordela trebala je naučiti do sada da je libijsko učešće tek 2% svjetske proizvodnje.Ono kradite dok možete,bar ne serite.
Bakir1

#14 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by Bakir1 »

chuchumbamayumbe wrote:BTW, prodajem 400 litara korišenog ulja iz friteza. Cijena?!
Sitnica! Samo da ga se oslobodim(o).

Ovo je bez zajebancije, upiti na pp.
evo saljem ti pp,kupiti cu auto koje moze gutati to ulje ako ti cijena bude ok :-D
vukojebina

#16 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by vukojebina »

bach wrote:Vidim jutros ponovo poskupilo gorivo. Litar dizela košta 2.40 KM. Naftna mafija će naravno reći da su cijene goriva najniže u regionu i mnogo niže nego u EU. Bilo bi samo lijepo kada bi evropske cijene pratio i evropski kvalitet goriva.

jutros nasuo...cijena dizela, 1,419 eura..zemlja austrija...sto se tice kvaliteta, vjerovali ili ne, ali ja kad u bosni naspem na omv-u, uvjek predjem vise kilometara nego kad ovdje sipam ( omv takodje)...da ne pricam kako slovenci muljaju, u rezervoar od 55 litara uvjek stane i preko 60, po njihovom brojcaniku naravno...
bach

#17 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

Jedna funny stvar koju često viđam na CRO forumima

Image
bach

#18 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

Živeći u Austriji neko vrijeme doživio sam čudnu stvar, a to je da se naši ljudi vežu za brandove iz ex-Yu. Nađem stan kod jednog bauštelca iz Bužima, kad tamo veš-mašina gorenje. KOd jednog drugog sam naletio na Iskrin radio :roll: :roll: . I tamo naši kupuju argete i alpsko mlijeko...

Vuče izbjegavaj OMV i u Austriji, tamo ima status lopovske firme kao i Hypo banka. Shell je zakon.

vukojebina wrote:
bach wrote:Vidim jutros ponovo poskupilo gorivo. Litar dizela košta 2.40 KM. Naftna mafija će naravno reći da su cijene goriva najniže u regionu i mnogo niže nego u EU. Bilo bi samo lijepo kada bi evropske cijene pratio i evropski kvalitet goriva.

jutros nasuo...cijena dizela, 1,419 eura..zemlja austrija...sto se tice kvaliteta, vjerovali ili ne, ali ja kad u bosni naspem na omv-u, uvjek predjem vise kilometara nego kad ovdje sipam ( omv takodje)...da ne pricam kako slovenci muljaju, u rezervoar od 55 litara uvjek stane i preko 60, po njihovom brojcaniku naravno...
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#19 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by corolla02 »

bach wrote:Živeći u Austriji neko vrijeme doživio sam čudnu stvar, a to je da se naši ljudi vežu za brandove iz ex-Yu. Nađem stan kod jednog bauštelca iz Bužima, kad tamo veš-mašina gorenje. KOd jednog drugog sam naletio na Iskrin radio :roll: :roll: . I tamo naši kupuju argete i alpsko mlijeko...

Vuče izbjegavaj OMV i u Austriji, tamo ima status lopovske firme kao i Hypo banka. Shell je zakon.

vukojebina wrote:

zivim u SAD i uvjek gledam da je Shell :thumbup: mislim da i ovdje imaju najkvalitetnije gorivo
nesto takodjer interesantno a isto je gotovo svugdje: uvjek gledaj da tocis sa prometne pumpe, znaci tamo negdje gdje nema vremena da se formira talog u rezervoarima u zemlji i svakako novije pumpe po mogucnosti.
a to za Gorenje, vjerujem vise da je stav racionalizacije pojedinca vec neke nostalgije kod istog :D
vukojebina

#20 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by vukojebina »

ne vidim kakve veze ima baustelac iz buzima, iskra i gorenje sa time sto sam na tvoj komentar da bi bilo fino kad bi pratio cijene iz evrope i kvalitet, iznio licni utisak da jedna te ista firma nudi kvalitetnije gorivo u bosni nego u zemlji porijekla, a pritom je jos i skuplje...

ps. i ako moze sad samo bez one otrcnane, znas li ti kolko je prosjecna plata u bih, a kolko u austriji...
ladyada

#21 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by ladyada »

Image
njemacka ovih dana .........bez komentara ..........
bach

#22 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by bach »

vukojebina wrote:ne vidim kakve veze ima baustelac iz buzima, iskra i gorenje sa time sto sam na tvoj komentar da bi bilo fino kad bi pratio cijene iz evrope i kvalitet, iznio licni utisak da jedna te ista firma nudi kvalitetnije gorivo u bosni nego u zemlji porijekla, a pritom je jos i skuplje...

ps. i ako moze sad samo bez one otrcnane, znas li ti kolko je prosjecna plata u bih, a kolko u austriji...

Poštujem svačije mišljenje ali:

Multinacionalne tvrtke varaju potrošače u Istočnoj Europi
13. 04.
2011.

Kvaliteta većine hrane i pića multinacionalnih tvrtki varira u različitim europskim zemljama, iako se ti proizvodi prodaju pod istim imenom i etiketom, donosi istraživanje slovačkog EurActiva pod naslovom: Multinacionalne tvrtke varaju potrošače u Istočnoj Europi.
velika razlika u kvaliteti Coca-Cole
velika razlika u kvaliteti Coca-Cole

Slovački EurActiv tako je izveo istraživanje prehrambenih proizvoda u osam zemalja članica Europske unije i to u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Slabija kvaliteta za nove članice EU

"Proizvodi slabije kvalitete namijenjeni su tzv. novim članicama EU", zaključio je predsjednik EurActiva u Slovačkoj Miloš Lauko dodajući kako nije vidio slučaj da je proizvod lošije kvalitete završio na njemačkom ili austrijskom tržištu, ali zato jesu u istočnim zemljama. Proizvodi koji su bili testirani su: Coca Cole, Milka čokolade, Kotanyi, Nescafe, Jacobs kave i Tchibo espresso kave, a svi proizvodi su bili testirani u slovačkom Nacionalnom institutu za veterinarstvo i hranu.

Od testiranih proizvoda samo je Milka čokolada pokazala identičnu kvalitetu u svim uzorcima, dok su se najgorim pokazali proizvodi Kotanyija koji imaju najšira odstupanja u kvaliteti od zemlje do zemlje i to bez obzira što svi proizvodi dolaze iz jedne te iste tvornice.

Razlika u Coca Coli

Također velika je razlika i u kvaliteti Coca Cole koja je lošije kvalitete u Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Naime, u napicima za "istočno tržište" se koristi izoglukoza od kukuruza što je puno jeftinije od običnog šećera (saharoze). U Coca Coli, kao odgovor na to istraživanje, kažu da u nekim zemljama koriste različite vrste zaslađivača, ali da to nema utjecaja na kvalitetu proizvoda.

Slovačka udruga potrošača tvrdi kako bi tvrtke trebale ponuditi jamstva kvalitete koja bi trebala biti jednako poštivana u svakoj zemlji distribucije.

Gorivo ili coca coola, svejedno. Princip je isti, sve su ostalo nijanse.
Mlad i Nevin

#23 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by Mlad i Nevin »

Ako nemaš za benzin/dizel/plin onda stvarno prodaj auto ili ga parkiraj u garažu dok ne dođu bolja vremena.....zar je toliko neophodno da se naše guzice vozikaju autom? Ima brate i bicikl, noga, javni prevoz....Auto je jedan veliki luxuz, priznali mi to ili ne....potreba je jedino onim koji ga koriste u službene svrhe koji dobivaju naknadu za putne troškove...
vnm

#24 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by vnm »

loz ulje je puno sumpora i generalno nema propisanu cetansku vrijednost.
starim sistemima za dobavu goriva ne bi trebalo naskoditi, jer je tih godina i dizel imao haman pa jednake kolicine sumpora, a i cetanski broj nije bio toliko bitan kao kod novijih motora.

naravno se tu postavlja pitanje ekologije. da je sumpor u gorivu katastrofa to svi znamo, medjutim i prenizak cetanski broj goriva uzrokuje povecanje stetnih materija u izduvnim gasovima. znam da je to sporedna stvar onome ko izvlaci svaki fening da prezivi, pa cisto kao neka informacija onima koje zanima. :)

po meni je za one koji puno vozare a gledaju da ustede na gorivu plin najbolje rjesenje.
Samid

#25 Re: Lož ulje kao alternativa kokuzluku

Post by Samid »

Citajuci neke forume iz Hrvatske na ovu temu ,pojedinci tvrde da voze godinama na crvenu naftu, bez problema sa autom.Najveci problem im je policija jer su velike kazne.Bas prije par dana gledah neku emisiju na Njemackom RTL-u gdje tip testira kako auto ide sa normalnom naftom pa onda sa crvenom i rezultat isti.Kazu razlika je sto je crvena ofarbana i sto se u nju nestavljaju neki aditivi koji idu u bijelu.
Post Reply