Lovačke-kukavičke priče

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

amrica

#51 Re: Lovačke-kukavičke priče

Post by amrica »

zambaklija wrote:Ja svakom lovcu najiskrenije želim ovo:

:shock: :-)

:dance:

dobar jelenko
SnezanaM

#52 Re: Lovačke-kukavičke priče

Post by SnezanaM »

mostarac wrote:Ko moze ubiti srnu mirne duse moze ubiti i dijete i niko me ne moze ubijediti u suprotno
A ko ima pravo medu ubiti... :zzzz:
minjonja

#53 Re: Lovačke-kukavičke priče

Post by minjonja »

Op3r4t0r wrote:
Zar se ne svodi na isto ili otici ubiti zivotinju ili otici raditi nesto drugo pa platiti nekom da za tebe ubije zivotinju jer svi mi koji idemo kupiti meso u mesnicu placamo nekom drugom da ubija za nas
nije problem u tome sto ce neko nesto ubiti. ja jedem meso jer sam covjek kojem je to neophodna hrana. problem je kad lovac sa puskom ode u sumu i ubije neku zivotinju i time poremeti red. ubio je jedinku koja bi se mnozila, ubio je zivotinju koju bi neka druga zivotinja pojela i ubio je zivotinju koja je jela neku drugu zivotinju ili biljku. to sve moze da dovede do nepovratnih promjena u ekosistemu. zasto da ubije srnu i donese kuci 20-30 kg mesa, kad sad mozes otici u merkur, mercator, interex gdje stoji meso kojem ce za dva dana isteci rok? bolje to kupiti i pojesti, nego tu srnu ubiti i da na kraju dzaba pile ili tele da zivot.

znas sam da nam je drzava jedna banana republika i prije nego sto istrijebimo posljednu zivotinju i pokosimo posljednje drvo, treba zabraniti lov i krcenje suma i tek kad budemo na nivou svicarske, opet legalizovati ali pod strogim nadzorom. ne mozes mi reci da si toliko naivan i da jedan jadnicak koji hoce da prehrani porodicu ode u sumu i ubije zivotinju. svako najmanje selo u BiH ima lovacko udruzenje i recimo da svako to uradi. znas da kod nas svako gleda kako da zajebe nekog i oni ubiju 4 tetrijeba a prijave samo jednog.

jucer pricam sa jednim lovcem i pitam ga je li ikad medvjeda vidio. kaze da nije, ali da jeste, ubio bi ga. pitam ga zasto, kaze on:"pa jer me je strah da mene ubije!!" kazem mu sta onda koji ku*ac hoda po sumama ako ga je strah medvjeda!! koja seljacina :x :x :x
amrica

#54 Re: Lovačke-kukavičke priče

Post by amrica »

Nije lovacka, ali tjerati zivotinju na borbu ilitivamga "bodljavinu" nije zdravo, ni za ljude ni za zivotinje

Visoko: Ibrahima Halilovića usmrtio bik Mercan kojeg je pripremao za koridu
Braća Abdulah i Ibrahim odgojili bika Mercana i dosada nisu imali problema s njim
Autor: N. O.
19.03.2010. 07:52

Ibrahim Halilović (33) iz Orašca, sela udaljenog desetak kilometara od Visokog, smrtno je stradao u srijedu oko 18 sati dok je pripremao za borbu bika Mercana na napuštenoj pisti Aerodroma Visoko na Paljikama. Nakon dojave o tragičnom događaju, službenici Policijske stanice obavili su uviđaj.

Ležao na zemlji

Kako smo saznali, Ibrahim je u poslijepodnevnim satima odveo bika na napuštenu pistu, nedaleko od kuće, kako bi ga pripremao za borbu. Komšija Željko Bajić iz susjednog sela Paljike uočio je bika bez nadzora i pozvao Abdulaha, brata nastradalog Ibrahima. Kako nije znao da je bik izveden iz štale, otišao je na pistu i pronašao Ibrahima kako leži na zemlji.

Povrijeđeni je odmah prevezen na Odjel hitne pomoći Doma zdravlja s poliklinikom u Visokom. Dežurni ljekar nam je potvrdio da je Ibrahim dovezen bez vitalnih funkcija. Pretpostavlja se da je bik pregazio vlasnika, što je izazvalo smrtne posljedice, s obzirom na to da Ibrahim nije imao vidljivih povreda na tijelu.

Htio ga prodati

Saznajemo da je brat Abdulah imao namjeru prodati bika, ali to nije želio Ibrahim, jer ga je prijavio za učešće na koridi na Bucima u drugom kraju visočke općine, početkom narednog mjeseca. Ovakvu tragediju niko nije mogao pretpostaviti s obzirom na to da su braća Abdulah i Ibrahim odgojili bika Mercana i dosada nisu imali problema s njim.

Tijelo nastradalog Ibrahima prebačeno je u JKP "Gradska groblja", gdje je jučer poslijepodne obavljen vanjski pregled tijela.
amrica

#55 Re: Lovačke-kukavičke priče

Post by amrica »

havaz

"Adnan Eminović Pupo (45) ubio se iz puške u porodičnoj kući u Omeragićima kod Dervente, gdje je živio s ocem Sadom. Adnan je ratni vojni invalid i veliki ljubitelj lova, kažu njegove komšije, koji još ne mogu vjerovati da je digao ruku na sebe.

Iza sebe je ostavio oproštajno pismo, u kojem je navodno naveo razloge zbog kojih se odlučio na ovaj korak. Kako su nam kazali mještani, Adnan navodno nije mogao da podnese optužbe da je u lovu ubio srndaća i da će morati snositi krivicu, odnosno da će ostati bez lovačke puške. :shock:

Prije samoubistva, pričaju mještani, svoj potez najavio je ocu koji je otišao u obližnju kuću da pozove pomoć. Samo nekoliko minuta kasnije u kući se čuo pucanj. Prema informaciji iz CJB Doboj, lovočuvar Lovačkog udruženja "Motajica" prijavio je Policijskoj stanici Derventa u ponedjeljak da je na njivi u mjestu Pjevalovac kod Dervente pronašao srnu odstrijeljenu iz vatrenog oružja, najvjerovatnije u jutarnjem satima prethodnog dana.

- Pripadnici PS Derventa preduzimaju mjere i radnje na pronalasku osobe koja je na ovaj način počinila krivično djelo nezakonit lov - stoji u informaciji CJB Doboj."
Post Reply