A to je nekad ovdje bilo drugačije?

Moderator: anex

Replicirat ću dok skontam bi' l' plakala il' se smijala...Black swan wrote:kakvo ba istraživanje
pa 98% ljudi ne čita ništa duže od 5 redaka
kome da istrežuje
JOOOOJ NE DIRAJ MI U TITU!!!! To je ko u oko da me diras!!!Jay Gatsby wrote:@zengi
A to je nekad ovdje bilo drugačije?
Prvo, nemaju pojma sta je to istrazivanje, niti su ikad culi za taj pojam.madnessa wrote:Replicirat ću dok skontam bi' l' plakala il' se smijala...Black swan wrote:kakvo ba istraživanje
pa 98% ljudi ne čita ništa duže od 5 redaka
kome da istrežuje
Znas kako bi se to dalo rijesiti?Jack Be Nimble wrote:Kome padne ideja kada vidi vuka da ga ganja, baci se na njega, ulovi i dovede kuci? Ima li iko iz vlade, bilo koje vlade, da mu zakuca na vrata i kaze 'ej budalo vrati vuka nazad u prirodu gdje mu je i mjesto'?! To je isto kada bi ja hvatao losose i stavljao u akvarijum. Ne treba peticija ni zasta; istog dana kada je izasla vjest da ima vuka, tog istog dana vlast mu je trebala zakucati na vrata!
Šta sve čovjek neće ovdje pročitatizengi wrote:
JOOOOJ NE DIRAJ MI U TITU!!!! To je ko u oko da me diras!!!
On je znao ubiti po kojeg medvjeda i obzirom koliko je on ucinio za ovu zamlju ima je puno pravo da ubija i ljude u lovu ako mu medvjedi dosade..... čudim se i ja što nije. Sume su tada bile prepune da nisi mogao proci od razne divljacu ali, zato ako te njegova milicija uhvati u krivolovu ili te ne daj Boze uhvate da loviš na reflektor ili na tako neku gnusnu foru.... JAO STO SI NAJEBAOOOOO, tri sata nakon toga postajes Vegan i jedes samo suho davno uvelo lisce.... (i privijas ga na bubrege) a puska ti vise nikad ne padne na pamet. Sad svaki hajvan hoda okolo i ubija sta stigne. Imas dosta ljudi koji hodaju okolo sa puskom i pucaju na sve zivo od vrabca, preko sove, vrane, laneta ili vuka. Al ne zezam se uzme pusku i gdja sve sto je zivo.
A u njegovo vrijeme je postojala izreka "zasticen ko međed". Kad neko ubije medvjeda onda krene istraga i svaka baba u tom regionu najebe jer i nju milicija malo prodrma da prizna.
Razlika je bila drasticna moj jarane.
Jay Gatsby wrote:Šta sve čovjek neće ovdje pročitatizengi wrote:
JOOOOJ NE DIRAJ MI U TITU!!!! To je ko u oko da me diras!!!
On je znao ubiti po kojeg medvjeda i obzirom koliko je on ucinio za ovu zamlju ima je puno pravo da ubija i ljude u lovu ako mu medvjedi dosade..... čudim se i ja što nije. Sume su tada bile prepune da nisi mogao proci od razne divljacu ali, zato ako te njegova milicija uhvati u krivolovu ili te ne daj Boze uhvate da loviš na reflektor ili na tako neku gnusnu foru.... JAO STO SI NAJEBAOOOOO, tri sata nakon toga postajes Vegan i jedes samo suho davno uvelo lisce.... (i privijas ga na bubrege) a puska ti vise nikad ne padne na pamet. Sad svaki hajvan hoda okolo i ubija sta stigne. Imas dosta ljudi koji hodaju okolo sa puskom i pucaju na sve zivo od vrabca, preko sove, vrane, laneta ili vuka. Al ne zezam se uzme pusku i gdja sve sto je zivo.
A u njegovo vrijeme je postojala izreka "zasticen ko međed". Kad neko ubije medvjeda onda krene istraga i svaka baba u tom regionu najebe jer i nju milicija malo prodrma da prizna.
Razlika je bila drasticna moj jarane.![]()
Kad kažeš to "zaštićen k'o međed", sjetim se Roma koji su "zabavljali" narod tjeranjem nesretnih medvjeda na lancu da igraju i šta sve ne. Išlo je to bez problema.
Nema potrebe da mi se objašnjava priroda vukova, upućen sam. Da ekspliciram šta sam zapravo htio reći. Čudi me čuđenje jer ovim licemjernim moraliziranjem ste tako nastupili kao da je čovjek u najmanju ruku zadavio vučića. Nazivati nekoga nečovjekom i monstrumom jer je htio imati vuka je vrhunac lažnog morala. Da, zaista se radi o sebičnim ciljevima, a šta je s onim koji drže životinje u kući, koji drže bilo kakve ljubimce. I oni imaju ljubimce iz sebičnih ciljeva. Šta je s papigama, kanarincima, kornjačama, zmijama, gušterima, itd., i to su također divlje životinje? Zašto se njih ne naziva monstrumima; je li samo zato što su ih kupili u nekom pet šopu, a nisu ih sami uhvatili? Zašto se ne pokrene anketa oslobađanja tih životinja u ekosistemima gdje žive? Da se razumijemo, imam mačku kućno-poljsku, a osim toga sam u stalnom kontaktu s raznim životinjama i nikako ne odobravam ovaj čin hvatanja vuka, želim samo skrenuti pažnju na licemjerstvo kojekakvih "ljubitelja" životinja koji čovjeku dijele pretjerane etikete, a i sami vjerovatno drže neku divlju životinju u zarobljeništvu.madnessa wrote:Postoji adekvatan način da se zbrine, a ne ovako.
Prvo čovjek nije ustanovio da li je vučić bio sam ili je prelazio cestu između npr. potoka i svog staništa, gdje mu je ostatak čopora nego ga je vidio i odmah ga pokupio sa sobom. Čisto sumnjam da je bio daleko od svog čopora, jer su to životinje koje se i kilometrima udaljene od svog staništa znaju vratiti gdje trebaju. Prema slikama ovo nije beba već tinejdžer vuk.
Drugo, čak i da je vučić ostao sam postoje metode kojim se njegovo zbrinjavanje vrši tako da on što manje osjeti zatočeništvo, tj. naprave mu se uslovi u kojima će se njegovi prirodni instinkti održavati i samim tim će se steći uslovi za njegov povratak u divljinu. U najboljem slučaju bi se pokušao pronaći njegov čopor i odmah ga se trebalo vratiti u divljinu.
Ovo što je (ne)čovjek uradio je čin sebičnosti da se kaže "vidi ja imam vuka, vi nemate" i nema veze sa dobrobiti jadne životinje. Sam način držanja i hranjenja ovog jadnička dovoljno govore koliko su stavili svoje potrebe ispred potreba jedne životinje. Nadam se da sad shvataš zbog čega smatramo ovo nehumanim i zbog čega se iščuđavamo tom skoku iz auta da se uhvati jadničak. Dodatno budi emocije i medijska promocija ovog kao nečeg dobrog, gdje se time popularizuje hvatanje divljih životinja.
Moli se drug Zengi da se toliko ne uzivljava (zengi wrote:... "haj da vidimo hocel šćet kupusa" ...
vom Kalidorf wrote:Moli se drug Zengi da se toliko ne uzivljava (zengi wrote:... "haj da vidimo hocel šćet kupusa" ...) jer ima nas koje lako zaboli stomak od smijeha i koji tu i tamo oplacemo, a bome na ovom vaktu maramice skupe