Da li je neko upoznat sa cinjenicom je li usvojen zakon o primanju pune plate dok je trudnica na bolovanju tokom trudnoce?
Znam da se nesto pricalo o tome tokom prosle godine, ali ne znam jesu li se sta konkretno dogovorili?
Hvala na odgovoru!
http://www.fbihvlada.gov.ba/indexx.html + klik na Zakoni!Sl. novine FBiH 36/99 wrote:Clan 93.
Naknada umjesto place zeni - majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje sa posla radi trudnoce, porodaja i njege djeteta, utvrduje se u procentu od ostvarene place u periodu od sest mjeseci prije porodaja, valorizirane po osnovu rasta placa na podrucju kantona u tom periodu.
Procenat iz stava 1. ovog clana utvrduje se propisom kantona.
Kod nas su se djeca uvijek radjala. Dobro, sad ne toliko, a nije ni cudo.Mahalac wrote:Ukoliko si nezaposlena a "redovan" stanovnik biroa naknada dodje negdje oko 230-ak KM
Mnogi "savjesni" gradjani prijavljuju fiktivno nezaposlene nekoliko mjeseci prije trudnoce da bi ostvarili naknadu koja za zaposlene iznosi neki proceneat od zadnjih 6 plata (vidi gore) u svakom slyucaju ne vise od 350ak KM.
Cak i ovaj iznos kasni odprilike 2 mjeseca a koliko je to dovoljno ili ne prosudite sami, u drugim kantonima je situacija mnogo gora.
Kako bilo da bilo dok ostvaris gore navedeno pravo osijedis i pogubis i ono malo zivaca sto imas od SIIIIIIIIILNE papirologije i "uvjerenja".
O smicalicama i "podrsci" poslodavca ako se vratis na posao da ne govorim.
Inace politika ako se to ovdje moze nazvati uopste politika podrske natalitetu ne postoji, naprotiv skoro svi su kao zdruzeni tu da ti otezaju taj toliko plemeniti cin rodjenja i donosenja novog zivota. Zbog ovih razloga i mora drugih problema sve je manje onih koji se odlucuju na potomstvo a ja iz iskustva opet iskreno preporucujem da kako znate i umijete odlucite i ucinite najljepsu stvar u svom zivotu, pravite djecu!