Losing my Religion!!!
-
mjesec
#1 Losing my Religion!!!
-
ragib
Ma polako brate dragi,
Moras otici ponekad i u dzamiji, malo porazgovaraj tamo sa tim muslimanima. Ako si u stanju da se vratis u BiH sigurno bi ti pomoglo, jer ovdje se opet vodi bolji vjerski zivot nego na zapadu. Pokusaj uspostaviti namaz 5 puta dnevno,(ako nista klanjaj samo farz)
ja bi ti preporucio da slusas malo Kur'an na arapskom jako smiri dusu
http://english.islamway.com/bindex.php? ... itor_id=10
Fino je slusati i pojedina predavanja
http://www.kewser.net/modules/audio/lis ... tegorija=6
Čime se kvari srce mp3 mr. hfz. Muhamed Porča 10.07.2004 - 23:48:25
Gdje je sreća mp3 Samir Avdić 10.07.2004 - 23:49:15
Islamsko poslovanje mp3 Semir Imamović 10.07.2004 - 23:50:12
Istinska sreća mp3 Abdulwaris Ribo 18.07.2004 - 13:16:50
Kako popraviti svoj iman mp3 Hajrudin Ahmetović 18.07.2004 - 13:22:10
Moji roditelji moji najbolji prijatelji mp3 Hajrudin Ahmetović 18.07.2004 - 13:25:01
------------------------------------------------------------------------------
Moras otici ponekad i u dzamiji, malo porazgovaraj tamo sa tim muslimanima. Ako si u stanju da se vratis u BiH sigurno bi ti pomoglo, jer ovdje se opet vodi bolji vjerski zivot nego na zapadu. Pokusaj uspostaviti namaz 5 puta dnevno,(ako nista klanjaj samo farz)
http://english.islamway.com/bindex.php? ... itor_id=10
Fino je slusati i pojedina predavanja
http://www.kewser.net/modules/audio/lis ... tegorija=6
Čime se kvari srce mp3 mr. hfz. Muhamed Porča 10.07.2004 - 23:48:25
Gdje je sreća mp3 Samir Avdić 10.07.2004 - 23:49:15
Islamsko poslovanje mp3 Semir Imamović 10.07.2004 - 23:50:12
Istinska sreća mp3 Abdulwaris Ribo 18.07.2004 - 13:16:50
Kako popraviti svoj iman mp3 Hajrudin Ahmetović 18.07.2004 - 13:22:10
Moji roditelji moji najbolji prijatelji mp3 Hajrudin Ahmetović 18.07.2004 - 13:25:01
------------------------------------------------------------------------------
Last edited by ragib on 28/12/2004 16:26, edited 1 time in total.
-
BosniakFromSanjak
Kod mene je suprotno bilo.
Bio sam ateista kad sam dosao na zapadu, i tamo sam nasao vjeru Islam.
Bio sam ateista kad sam dosao na zapadu, i tamo sam nasao vjeru Islam.
- Fair Life
#6 Re: Losing my Religion!!!
Sirok je izbor onoga sto ti moze "srce ispunjavati" i sto bi ti u buduce moglo biti "temelj tvog zivota".mjesec wrote:....Mozda nemam prave prijatelje?! Neznam! Mozda sam u velikom OCAJU jer mi hvali nesto sto mi je nekad srce ispunjavalo. Ja nezelim da izgubim nesto sto je prije bio temelj mog zivota.Eto prijatelji odgovorite ako zelite. Sta Vi mislite?
Nije tesko izabrati: Budi covjek !

-
BosniakFromSanjak
#7 Re: Losing my Religion!!!
Nije tesko:Fair Life wrote:Izberi nesto sto ce ti "sad srce ispunjavati" i sto ce ti u buduce biti "temelj tvog zivota".mjesec wrote:....Mozda nemam prave prijatelje?! Neznam! Mozda sam u velikom OCAJU jer mi hvali nesto sto mi je nekad srce ispunjavalo. Ja nezelim da izgubim nesto sto je prije bio temelj mog zivota.Eto prijatelji odgovorite ako zelite. Sta Vi mislite?
Nije tesko:
Biraj sve osim Islam?
Gdje je Islam?
- Fair Life
#8 Re: Losing my Religion!!!
Koliko se sjecam napisao je "da je poceo sumnjati u Islam".BosniakFromSanjak wrote:Nije tesko:
Biraj sve osim Islam?
Gdje je Islam?
Zato, samo naprijed... u nove izazove.

-
hananah
Mjesec, covjek ima mozak da misli, i sta je u tome lose? Cega se bojati, budi dobra osoba i dobar covjek, misli dobro svakome, ne misli i ne cini zlo, ako mozes pomozi ako ne mozes ne otezavaj. Ako ti neko napakosti ne vracaj i ako vratis neka to bude zaista kad vise nemas izbora. Citaj, obrazuj se, prosiruj vidike, radi sve ono sto zelis ali da nije na stetu drugih. Postuj pravila da si human i dobar covjek a to da se pitas je li Muhamed bio malo napredniji i pametniji tu nisi jedini. Isto kao sto su vjerovatno Mojsje i Isus bili malo karizmaticniji i napredniji od drugih tako je i Muhamed.
Dakle, uzivaj u svakom trenu, i razmisljaj puno, ali pozitivno
-
Sarajevska Princeza
Intelektualac bez duhovnosti je siromasan i prazan covjek. 
-
mjesec
#11 Re: Losing my Religion!!!
zasto mi nudis druge religije? mislis da bi mi bilo bolje? ja mislim ne! ti nisi sustinu pitanja razumio.Fair Life wrote:Koliko se sjecam napisao je "da je poceo sumnjati u Islam".BosniakFromSanjak wrote:Nije tesko:
Biraj sve osim Islam?
Gdje je Islam?
Zato, samo naprijed... u nove izazove.
-
mjesec
hananah, ja sam citao i tvoje odgovore i u puno pitanja si radikalna. nisam siguran da li zelim tvoj savjet. izvini na otvorenosti ali sam bar iskren.hananah wrote:Mjesec, covjek ima mozak da misli, i sta je u tome lose? Cega se bojati, budi dobra osoba i dobar covjek, misli dobro svakome, ne misli i ne cini zlo, ako mozes pomozi ako ne mozes ne otezavaj. Ako ti neko napakosti ne vracaj i ako vratis neka to bude zaista kad vise nemas izbora. Citaj, obrazuj se, prosiruj vidike, radi sve ono sto zelis ali da nije na stetu drugih. Postuj pravila da si human i dobar covjek a to da se pitas je li Muhamed bio malo napredniji i pametniji tu nisi jedini. Isto kao sto su vjerovatno Mojsje i Isus bili malo karizmaticniji i napredniji od drugih tako je i Muhamed.
-
meho_puzic
NeHma Him spasa. Jamio Hih je sHejtan onaj zaHpadni, i njiova promidzbena masina.
-
hananah
Oki mjeces, fala na iskrenosti 
Ja tvoje bas postove nisam nesto citala puno te fakat nisam potkovana tu sta da ti kazem kako ti meni djelujes
U svakom slucaju sretno sa citanjem onih postova koji ti odgovaraju
A ove slike ti nisu radikalne Islam - sve dobro, Neislam - sve lose
nema sredine za neke, nema i nema,
haj uzdravlje vam
Ja tvoje bas postove nisam nesto citala puno te fakat nisam potkovana tu sta da ti kazem kako ti meni djelujes
U svakom slucaju sretno sa citanjem onih postova koji ti odgovaraju
A ove slike ti nisu radikalne Islam - sve dobro, Neislam - sve lose
haj uzdravlje vam
-
BosniakFromSanjak
Radikalni Islam je stvorenje ovoga:hananah wrote: A ove slike ti nisu radikalne Islam ...
Palestina 1948-
200 000 ubijenih muslimana, 5 miliona protjeranih
Afganistan 1979-89
2 miliona ubijenih muslimana

Bosna 1992-1995
200 000 ubijenih muslimana

Cecenija 1994-
300 000 mrtvija muslimana ili 30% cecenskog naroda

- Fair Life
#19 Re: Losing my Religion!!!
Pretpostavljao sam da ti je potrebna religija. U jednu si poceo da sumnjas.mjesec wrote: zasto mi nudis druge religije? mislis da bi mi bilo bolje? ja mislim ne! ti nisi sustinu pitanja razumio.
Mislio sam da zelis ostati u kontaktu s bogom. Ponudjen ti je i $ (dolar).
Ja mislim da ti dovoljno BITI COVJEK, na nacin koji je Hananah opisala.
Poceo si sumnjati u sebe...
Vjerovati u sebe je "religija na svoj nacin". Sam svoj si gospodar i bog.
-
Abdurrahman
Bismillah
Kako primjeti, insan koji se nalazi iza nicka "mjesec" je ipak moj brat.
To sto brate osjecas, ipak moram ti reci nije prirodno zato sto te je sejtanluk, materijalizam a i okruzenje odvelo do stanja takvog, kako si vec i opisao.
Nije ti kasno, vrati se iskreno vjeri i proucavaj Islam kroz Kur´an i ostalu islamsku literaturu. Citaj o savrsenstvu Kur´ana, a imas i knjigu na tu temu "Savrsenstvo Kur´ana", da bi ti bilo jasnije, da to ne moze bii govor jednog covjeka, ama bio on intelektualac, pametan ili bio nepismen ili pak glup. To je Govor iznad svih govora, i uzmi kao primjer druge knjige, prvenstveno bibliju, brzo ces se uvjeriti da to nije govor Boziji i za to mnogim ljudima i ne treba objasnjavati oko biblije jer sam i shvate, dok sa Kur´anom nije isti slucaj. Nije moguce da je jedan nepismen Poslanik, kao sto je to Muhammed, sallallahu ´alejhi we sellem ili alejhis-selatu ve selam, mogao da napise ili izmisli onakav govor, Kur´an, koji je pun mu´dziza ( nadnaravnih pojava, cuda itd ). To nije moguce da bude niti jednog covjeka na danasnjem svijetu, jer Kur´an je Govor koji prelazi sve govore i razumjevanja. Samo onaj koji se istinski zalozio da proucava Kur´an, najbolje ti takav i objasniti moze nesto vise o Kur´anu Casnom, nestvorenim Allahovim Govorom.
Ja sam imao nekoliko ovdje temi, medju kojima je bila "Savrsenstvo Kur´ana" koja je nakon napada hakera na ovaj forum potpuno izbrisata. Ne znam ko je izbrisao je, jer sam primjetio da su sve teme koje sam ja otvorio ( jer su haman bile nekome trn u oku a i zanimljive narodu ) izbrisate. Moguce da je to ispala prilika nekom od moderatora ovog foruma, no, necu nikoga licno optuziti za ono za sto nemam dokaza.
Ja cu inshAllah otvoriti ponovo temu "Savrsenstvo Kur´ana" i poceti iz-pocetka, s obzirom da mi je uzela ta stvar mnogo vakta, jer sam gotovo knjigu cijelu prepisao na tu temu na kompijuter svoj. Pa dobro, eto mjesec, prati tu temu.
Zelim ti sve najbolje.
Kako primjeti, insan koji se nalazi iza nicka "mjesec" je ipak moj brat.
To sto brate osjecas, ipak moram ti reci nije prirodno zato sto te je sejtanluk, materijalizam a i okruzenje odvelo do stanja takvog, kako si vec i opisao.
Nije ti kasno, vrati se iskreno vjeri i proucavaj Islam kroz Kur´an i ostalu islamsku literaturu. Citaj o savrsenstvu Kur´ana, a imas i knjigu na tu temu "Savrsenstvo Kur´ana", da bi ti bilo jasnije, da to ne moze bii govor jednog covjeka, ama bio on intelektualac, pametan ili bio nepismen ili pak glup. To je Govor iznad svih govora, i uzmi kao primjer druge knjige, prvenstveno bibliju, brzo ces se uvjeriti da to nije govor Boziji i za to mnogim ljudima i ne treba objasnjavati oko biblije jer sam i shvate, dok sa Kur´anom nije isti slucaj. Nije moguce da je jedan nepismen Poslanik, kao sto je to Muhammed, sallallahu ´alejhi we sellem ili alejhis-selatu ve selam, mogao da napise ili izmisli onakav govor, Kur´an, koji je pun mu´dziza ( nadnaravnih pojava, cuda itd ). To nije moguce da bude niti jednog covjeka na danasnjem svijetu, jer Kur´an je Govor koji prelazi sve govore i razumjevanja. Samo onaj koji se istinski zalozio da proucava Kur´an, najbolje ti takav i objasniti moze nesto vise o Kur´anu Casnom, nestvorenim Allahovim Govorom.
Ja sam imao nekoliko ovdje temi, medju kojima je bila "Savrsenstvo Kur´ana" koja je nakon napada hakera na ovaj forum potpuno izbrisata. Ne znam ko je izbrisao je, jer sam primjetio da su sve teme koje sam ja otvorio ( jer su haman bile nekome trn u oku a i zanimljive narodu ) izbrisate. Moguce da je to ispala prilika nekom od moderatora ovog foruma, no, necu nikoga licno optuziti za ono za sto nemam dokaza.
Ja cu inshAllah otvoriti ponovo temu "Savrsenstvo Kur´ana" i poceti iz-pocetka, s obzirom da mi je uzela ta stvar mnogo vakta, jer sam gotovo knjigu cijelu prepisao na tu temu na kompijuter svoj. Pa dobro, eto mjesec, prati tu temu.
-
tataratira
[quote="ragib"]
[quote]
ovo je interesantno,
jel zbog melodičnosti ili misliš da je to viša sila
i zar ti nije bolje na maternjem što razumiješ
ps
zivio sam među Jevrejim i Arapima 6 godina u jednoj mrskoj vam zemlji
i razumiijem dosta arapskog koji je sličan hebrejskom kao naš i slovenački npr. i sviđa mi se melodija jezika, pa me zato zanima jel to ti spiritualno ili ti se sviđa jezik ?
[quote]
ovo je interesantno,
ps
i razumiijem dosta arapskog koji je sličan hebrejskom kao naš i slovenački npr. i sviđa mi se melodija jezika, pa me zato zanima jel to ti spiritualno ili ti se sviđa jezik ?
-
BosniakFromSanjak
Riječ "Allah"tataratira wrote:ragib wrote: ja bi ti preporucio da slusas malo Kur'an na arapskom jako smiri dusu
ovo je interesantno,
Prevedeno iz katarske novine Arraya Daily, nedjelja, 24. mart 2002. godine; priredila Maida Beglerović
Datum: 26.09.2002.
Vander Hoven, nizozemski psiholog, objavio je svoje novo otkriće o utjecaju učenja Kur’ana i ponavljanja riječi “Allah” kako na pacijente, tako i na zdrave osobe.
Danski profesor potvrđuje njegovo otkriće uz pomoć studija i istraživanja koji su vršeni na velikome broju pacijenata u periodu od tri godine. Neki njegovi pacijenti bili su nemuslimani, dočim drugi nisu govorili arapski jezik te su obje ove grupe instruirane kako da pravilno izgovore riječ “Allah”. Rezultat bio je odličan, naročito kod onih koji pate od od potištenosti i napetosti.
“El-Watan”, saudijska dnevna novina, objavila je da su citirane riječi psihologa koji rekoše da su muslimani koji mogu čitati arapski jezik i (učiti) Kur’an redovno, u stanju sebe zaštiti od duševnih bolesti.
Psiholozi su objasnili kako svako slovo u riječi “Allah” sudjeluje u liječenju duševnih bolesti. U svojoj studiji, spomenuti naučnik istakao je da izgovaranje prvoga slova riječi “Allah”, slova “A”, oslobađa respiratorni sustav i kontrolira disanje.
Dodao je da izgovaranje velarnoga konsonanta “L”, u skladu sa arapskim jezikom - jezik treba lagahno dodirivati gornji dio nepca čineći kratku pauzu a potom konstantno ponavljajući istu pauzu, olakšava udisanje.
Također, izgovaranje posljednjega slova, a to je slovo “H”, omogućuje vezu između pluća i srca, a ta veza kontrolira otkucaje srca.
Ono što je zanimljivo u ovoj studiji jeste što su psiholozi nemuslimani ali zainteresirani za islamske znanosti i istraživanja tajni Kur’ana časnoga.
Allah, Uzvišeni i Slavni, kaže:
“Pokazivat ćemo im Mi Znake Naše
u prostranstvima svemirskim,
i u njima samim,
sve dok im jasno ne bude da je Kur’an Istina.
A zar dosta nije to što je Gospodar tvoj svjedok stvari svake?!”
(Kur’an, sura Objašnjenje, ajet 53.)
-
Engram::X
dobri mojtataratira wrote:ps
da ti nisi finzzee?

-
vodolija_33
#25 Re: Losing my Religion!!!
mjesec wrote:Hallo Formasi! Imam jedno neobicno pitanje a mozda i ima nekih ovdje koji su to sami dozivjeli. Odrastoh u Bosni, poslije rata odoh u Njemacku i sve se okrenu na glavu. Kao dijete vjerovah vec u Allaha tako su me odgojili roditelji. Ja i dan dans vjerujem ali drugacije. Boli me da taj osjecaj Obozavati Njega i samo Njega nije vise isti. Stid me je reci da su me neki artikli u novinama odveli na pogresan put da se ja uopste usudim da o tome rarmisljam da Kuran nije savrsen. Poceh razmisljati o tome sta ako je Muhammed a.s. stvarno u ona vremena bio samo jednostavno inteligentniji od ostalih i poceo pisati knjigu sa zakonima? Ja znam da ce me mnogi sada osudjivati ali ni meni nije lakse jer ja sam pod tom kozom. Mrzim sebe sto uopste dodjoh na te misli. Pitam da li bi mi bolje bilo da ostadoh u Bosni? Mozda sam pod uticajem OVDJE od suvise Ateista koji me pokusavaju uvjeriti da to sto ja pricam samo zabluda je. Mozda nemam prave prijatelje?! Neznam! Mozda sam u velikom OCAJU jer mi hvali nesto sto mi je nekad srce ispunjavalo. Ja nezelim da izgubim nesto sto je prije bio temelj mog zivota.Eto prijatelji odgovorite ako zelite. Sta Vi mislite?
Ukoliko si se zaista našao u situaciji koju si u naslovnom postu opisao, moram primijetiti da je to rezultat tvoga slabog vjerovanja a nikako rezultat iskušenja u kojima si se našao u "šejtanskom Zapadu". Nije ni Sarajevo, a Boga mi ni Bosna daleko od tog "poročnog Zapada" bez obzira šta neki pričaju. Ima i kod nas svega. Na kraju krajeva bila sam i ja "tamo" pa mi se čini da su ljudi mnogo pristojniji i konzervativniji nego kod nas. Ovdje je tek "otčepilo" pa su ljudi skloni pretjerivanju (i sam vidiš, čitajuči forum
Elem, da se vratimo temi- kako i sam kažeš, vjerovao si onako kako su te učili otac i majka, ali bojim se da si se zadržao na nekom nižem stepenu vjerskog obrazovanja jer koliko vidim nemaš baš neko jako znanje glede Islama, uopće. To se vidi po tvom tumačenju kako je nastao Qur'an i tvoje tumačenje Muhameda a.s.
Ako zaista želiš sa zadržiš svoju vjeru, mislim da ju prvo moraš dobro upoznati. Kada je upoznaš, mislim da je nećeš htjeti napustiti, nikada.
Lijep pozdrav:)