zar slonica nema surluljubav_aha wrote:A imas li surlu?fatamorgana wrote:ja jedem k'o slon,ali zdravu hranu,a nemam ni grama sala na sebiinace,otkud ti ideja da ne vjezbam
Ma i ja imam surlu, zato i jedem samo secer u kocki.
Moderator: anex
zar slonica nema surluljubav_aha wrote:A imas li surlu?fatamorgana wrote:ja jedem k'o slon,ali zdravu hranu,a nemam ni grama sala na sebiinace,otkud ti ideja da ne vjezbam
ja sma slonica i sisam samo medfatamorgana wrote:Ma i ja imam surlu, zato i jedem samo secer u kocki.ljubav_aha wrote:zar slonica nema surlufatamorgana wrote:
A imas li surlu?
ugh! wrote:mozda ne znate: prvu tvornicu rafiniranog secera (u Njemackoj, 1900 i neke, i danas jedna od najvecih svjetskih kompanija), osnovali su sedmorica zubara. Slucajnost, zar ne?
kaze se stomatologugh! wrote:mozda ne znate: prvu tvornicu rafiniranog secera (u Njemackoj, 1900 i neke, i danas jedna od najvecih svjetskih kompanija), osnovali su sedmorica zubara. Slucajnost, zar ne?
nije,vec Dentistkamen spoticanja wrote:kaze se stomatologugh! wrote:mozda ne znate: prvu tvornicu rafiniranog secera (u Njemackoj, 1900 i neke, i danas jedna od najvecih svjetskih kompanija), osnovali su sedmorica zubara. Slucajnost, zar ne?
Ako znas njemacki, proguglaj!jOFLA wrote:Hajd' nasmijavaj nekog drugog i idi čitaj one web stranice o teorijama zavjere...ugh! wrote:Ako ne znate: ovdje je zakonom zabranjeno tvrditi da secer kvari zube!!!!
Op3r4t0r wrote:Ne pijem, ne pusim, ne drogiram se, u secer i slatko mi ne diraj
Nisi u pravu. Fruktoza i saharoza itd. su prirodni seceri, bijeli secer (99,9% saharoza) je denaturiran, njegova stetnost proizilazi u prvom redu iz toga, sto ga tijelo ne moze svrstati, pa ni adekvatno se postaviti prema istome. Da ne govorimo o nedostatku minerala i vitamina B, koji su u seceru prirodno sadrzani, dok ih se ne odstarani procesom rafinade. Namjerno. U cilju stvaranja legalne droge koja unistava zdravlje.jOFLA wrote:ugh! wrote:"zakljuceno" je da za deformaciju djecjih vilica i unistene zubice nije odgovoran bijeli secer dodan djecjoj hrani, nego ugljikohidrati kao takvi, jer "NEMA DOKAZA (STUDIJA) KOJI DOKAZUJU STETNOST BIJELOG SECERA"
Potpuno tačno. Svi ugljikohidrati odnosno šećeri odgovorni su za kvarenje zuba, bila to laktoza, maltoza, saharoza (bijeli šećer), ili fruktoza iz voća, kukuruza, meda, sasvim svejedno.
Saharoza svakako doprinosi kvarenju zuba; pa šećer je uostalom. Tvrditi da je saharoza odgovorna za kvarenje dječjih zuba a ne spomenuti fruktozu iz voća ili drugih namirnica je najmanje šarlatanski posao gdje se nastoji okriviti samo bijeli šećer i zanemariti uticaj drugih šećera.