Los ninos de los ojos rojos!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Tisina

#1 Los ninos de los ojos rojos!

Post by Tisina »

Karizmatični momci koji će vas zabaviti I natjerati da se zamislite!

“Djeca crvenih očiju” su bend koji nam stiže sa zapada egzotične Španije, iz specifičnog i jedinstvenog mjesta Caceres, donoseći sa sobom jednu potpuno nesvakidašnju, novu i neuobičajenu fuziju muzike!

Grupa koja postoji već 8 godina, iza sebe ima preko 600 koncerata i tri albuma.

Muzika koju prezentiraju na potpuno drugačiji, specifičan i neponovljiv način je fuzija balkanske, keltske muzike , folka, latinskih ritmova, rap-a, fanky i ska…
Jedinstveni su između ostalog i po tome što su uspjeli kreirati usaglašenost i koherentnost navedenih muzičkih pravaca., te ih prezentirati kroz vlastite nastupe, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim!

Grupu čine 12 muzičara koji na veoma karakterističan način prezentiraju raznovrsnost i bogatstvo zastupljenih instrumenata: violine flaute, španske gitare, električnog basa, bubnja, saksofona, trombona, kontrabasa, truba…

Pored španskih muzičara iznimno bitan član benda je gitarista bosanac Jasmin Mešić, glavni krivac zastupljenosti sevdalnike unutar zvuka muzike “Djece crvenih očiju”!

Španci su kroz svoje pjesme pokazali posebno poštovanje prema balkanskoj muzici, koja se interpretira na našem jeziku!

Više o samom bendu možete pronaći na njihovoj myspace stranici: http://www.myspace.com/losniosdelosojosrojos
irfan2

#2 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by irfan2 »

joj kad sam vidio da si ti otvorila temu, ponadao sam se da to dolaze kod nas :D :D
haj ih dovedite nekako :)
Last edited by irfan2 on 04/12/2008 12:55, edited 1 time in total.
Asmara

#3 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by Asmara »

Sad sam ih upravo slušala na youtube, imaju predobrih stvari...
Ako neko ima šat od njih, mooooooooooolim da postavi :sax:
Tisina

#4 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by Tisina »

http://www.blic.rs/zabava.php?id=68789

Interesantna španska grupa „Los Ninos de los Ojos Rojos” („Deca sa crvenim očima”) poznata je po tome što na svojim nastupima uvek napravi veselu, razigranu atmosferu, a pored pesama na španskom njihovi najpoznatiji hitovi su „Moja mala nema mane” i „Evo banke” koje su kod nas poznate u izvođenju Zvonka Bogdana.

- U grupi je trenutno jedanaest muzičara, uskoro ćemo proslaviti deset godina postojanja, a svirali smo više od 850 koncerata i to ne samo u Španiji - počinje priču za „Blic” Jasmin Mešić, član grupe „Los Ninos de los Ojos Rojos” poreklom iz bivše Jugoslavije, tačnije iz Bosne i Hercegovine.
- Svi osim mene u grupi su Španci. Ja sviram od devete godine, a inače u Španiju sam došao sa gitarom. Upoznao sam Lopeza, profesora gitare i napravili smo prvo bend „Go play”, a kasnije, 2002. godine, članovi grupe „Los Ninos de los Ojos Rojos” zvali su nas da im se pridružimo u grupi. Uzeli smo zatim još nekoliko sjajnih muzičara jer je ranije njihova muzika bila bazirana na violini, pa smo okupili i sjajnu duvačku sekciju (saksofonista je, na primer, vrhunski školovani muzičar, a ima samo 19 godina) i to sad ima balkanski i recimo, irski prizvuk - kaže ovaj muzičar koji je sa „Decom sa crvenim očima” uspeo da na specifičan način napravi fuziju balkanske, keltske muzike, latinskih ritmova, flamenka, hip-hopa, fanka, pank i ska muzike. Pored toga, posebno egzotično zvuči da su članovi benda sa zapada Španije, iz mesta Kaseres izrazili želju da pevaju naše starogradske pesme kao što su „Moja mala nema mane” i „Evo banke”.
- Pošto smo uglavnom bili instrumentalisti, ostali u bendu su došli na ideju da pevaju nekoliko pesama na našem jeziku. Tako da čak nisam ja bio taj koji je to ambiciozno predložio. E, to je bio šou! To su bili pravi časovi jer sam ih učio i značenje tekstova pesama. Od tada, na koncertima violinista Hektor uvek najavi ove numere uz reči da prevod mogu da pogledaju na omotu diska, a publika uvek odlično odreaguje - priča Jasmin i dodaje da je njihova najveća propaganda to što prodaju mnogo diskova posle svakog nastupa.
Kao muzičke uzore grupa ističe Džimija Hendriksa, Džejmsa Brauna, Manu Čaa, ali i Gorana Bregovića i Zvonka Bogdana.
- Za Bregovića su svi čuli ovde. Nastupao je na jednom festivalu blizu mesta gde smo i mi svirali, pa smo se tu i upoznali. Svidelo mu se kako zvučimo - kaže ovaj muzičar koji zajedno sa svojom grupom nastupa odeven u kiltove kao još jedan neobičan detalj ovog španskog sastava.
U poslednjih pola godine popularnost ovog benda konstantno raste, a trenutno završavaju novi album na kojem će takođe biti nekoliko iznenađenja. Grupa je dva puta gostovala i na španskoj televiziji, a poznata je i po tome što je često na turnejama, pa na proleće sledeće godine članovi benda planiraju da obiđu i Bosnu, Srbiju, Hrvatsku…

Nadal im poklonio reket
Grupa je dobila priznanje španskog Ministarstva obrazovanja, društvene politike i sporta zbog prilaganja muzičkih tema u društveno-edukativnim projektima u korist mladih.
- Ovu nagradu ćemo svečano primiti u Madridu 19. decembra. Između ostalog dobićemo i reket Rafaela Nadala sa autogramom, a njegovi sponzori će nam uručiti i 250 loptica sa našim logom koje ćemo podeliti publici. Inače, zbog humanitarnog rada smo i u oktobru dobili jedan Nadalov reket i pehar sa našim imenom, a pre nekoliko dana smo taj reket poklonili Unicefu. Pošto Nadal ima naš album, voleo bih da i on dođe na ovu svečanost - zaključuje Mešić.
Tisina

#5 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by Tisina »

http://www.glas.ba/?p=2&clid=3015&kadid=39

Španjolski sastav Los Niños de los Ojos Rojos (u prijevodu: Djeca crvenih očiju) dom ima u Caceresu, gradu od stotinjak hiljada stanovnika, smještenom između Madrida i Seville prema portugalskoj granici.

Najvjerovatnije mi za njih nikada ne bismo čuli, niti bi članovi benda nešto znali o ovim balkanskim krajevima da nesretni rat u daleku Španjolsku nije odveo Bosanca Jasmina Mešića. Na ponuđenu sigurnost, on je mogao uzvratiti samo onim što je ponio sa sobom – pjesmom iz rodnog kraja, sevdahom i starogradskim melodijama.

Mešić je, elem, postao član Los Niños de los Ojos Rojos, sastava koji izvodi spoj folka, latinskih ritmova, funka i repa, pa su 'Djeca crvenih očiju' u svoj repertoar vremenom počeli uvrštavati i balkanski etno.

Grupa postoji osam godina, ima 12 članova koji sviraju raznovrsne instrumente (violina, flauta, akustične gitare, bas, bubanj, saksofon, trombon, kontrabas, truba), a iza sebe ima preko 600 koncerata i tri snimljena albuma.

Jednu od dvije starogradske pjesme, ''Evo banke'' i ''Moja mala'', koje su Los Niños snimili, možete čuti na bendovskoj internet stranici i uvjeriti se koliko one atraktivno i vedro zvuče u njihovoj interpretaciji.

A ono što je nama još zanimljivo jeste najava: počev od 15. 3. 2009. godine, španjolska grupa namjerava svirati cijelu seriju koncerata u BiH, Hrvatskoj i Srbiji. Tek tada ćemo ih bolje upoznati. Kao i oni nas.
♥ Julianna ♥

#6 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by ♥ Julianna ♥ »

tenisac

#7 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by tenisac »

Evo jedan CD, pa prijatno slusanje:

Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Hijos del Humo

Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Cacho
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Evo Banke
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Evo Truba
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Haciendo lo posible
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Hashky
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Intro Evo
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - La Charca del Tesoro
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - La Gallina Picoleta
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Loco por sonar
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Moja Mala
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Passa
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Skull Island
Los Ninos de los Ojos Rojos - 2005 - Smo-kin Blu
http://rapidshare.com/files/173075663/L ... l_Humo.rar

Pozdrav.
♥ Julianna ♥

#8 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by ♥ Julianna ♥ »

Hvala tenisač :thumbup:
Tisina

#9 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by Tisina »

Karizmatična španska grupa „Los Ninos de los Ojos Rojos” („Djeca crvenih očiju”) poznata je po tome što na svojim nastupima uvijek napravi veselu, razigranu atmosferu, a pored pjesama na španskom jeziku njihovi najpoznatiji hitovi su „Moja mala nema mane” i „Evo banke”!

Pored španskih muzičara iznimno bitan član benda je gitarista bosanac Jasmin Mešić, koji je ovih dana doputovao u BiH kako bi praznike proveo sa svojom porodicom!

O samom bendu i Španiji Jasmin kaže:

“ Svi osim mene u grupi su Španci. Ja sviram od devete godine, a inače u Španiju sam došao sa gitarom. Upoznao sam Lopeza, profesora gitare i napravili smo prvo bend „Go play”, a kasnije, 2002. godine, članovi grupe „Los Ninos de los Ojos Rojos” zvali su nas da im se pridružimo u grupi. Uzeli smo zatim još nekoliko sjajnih muzičara jer je ranije njihova muzika bila bazirana na violini, pa smo okupili i sjajnu duvačku sekciju (saksofonista je, na primjer, vrhunski školovani muzičar, a ima samo 19 godina) i to sad ima balkanski i recimo, irski prizvuk .
- Pošto smo uglavnom bili instrumentalisti, ostali u bendu su došli na ideju da pjevaju nekoliko pjesama na našem jeziku. Tako da čak nisam ja bio taj koji je to ambiciozno predložio. To su bili pravi časovi jer sam ih učio i značenje tekstova pjesama. Od tada, na koncertima violinista Hektor uvijek najavi ove numere uz riječi da prevod mogu da pogledaju na omotu diska, a publika uvijek odlično odreaguje!”

Više o samom bendu možete pronaći na njihovoj myspace stranici: http://www.myspace.com/losniosdelosojosrojos
Tisina

#10 Re: Los ninos de los ojos rojos!

Post by Tisina »

Jasmin Mešić član je španskog benda "Los Ninos de los Ojos Rojos" (Djeca crvenih očiju), čija je muzika mješavina nekoliko naizgled nespojivih muzičkih pravaca. Njegova grupa bi početkom marta trebala posjetiti Sarajevo i održati koncert i za ovdašnju publiku.

Jasmin zadnjih nekoliko godina boravi u španskom gradu Caceresu, a ovih dana u je posjeti svojoj porodici koja živi u Sarajevu. U razgovoru za Sarajevo-x.com ističe kako se muzika koju izvodi njegov bend može opisati kao "fuzija iranskog, španskog, balkanskog folka, ska, regeea, hip hopa, rocka i raznih latino stilova".

"Grupa ima 11 članova koji sviraju različite muzičke pravce, što je na kraju rezultiralo neobičnim i raznolikim fuzijama. Publika nas voli zbog neobičnog nastupa i vesele atmosfere koju pravimo", kaže Jasmin.

Njegovim dolaskom u grupu, španski izvođači su se počeli zanimati i za balkansku starogradsku pjesmu, a njihovu obradu pjesme "Moja mala nema mane", publika je odlično prihvatila.

"Oni su insistirali da ih naučim da pjevaju na bosankom jeziku, što, vjerujte, nije bilo nimalo jednostavno. Bosna ima bogatu tradiciju i arhivsku građu kada je u pitanju sevdalinka i starogradska pjesma, a ja sam htio da prenesem dio tog bogatog nasljeđa i u Španiju. Svi bosanski izvođači sevdalinke jako su inspirativni i teško je nekog od njih izdvojiti kao uzora", kazao je za naš portal.

Grupa postoji već osam godina, a do sada su nastupili na preko 600 koncerata u cijelom svijetu. Jasmin izdvaja neke od najboljih nastupa.

"U sjećanju su mi ostali koncerti u Tuzli jer je atmosfera bila nezaboravna, a i bend se osjećao kao kod kuće. Zatim nastup na San Sebastian Film Festivalu, jer je jedan od najpoznatijih na svijetu, u Kraljevskom teatru u Lisabonu, Ibizi, kao i posljednji koncert koji je upriličen u povodu prijema nagrade Ministarstva obrazovanja, socijalne politike i Visokog komiteta za sport Kraljevine Španije za doprinos muzike našeg benda inkluziji mladih. Najdraži čin tom prilikom mi je bio uručenje nagrade za ovaj doprinos, te reket Rafaela Nadala sa posljednjeg Masters turnira", prisjetio se Mešić i završio riječima kako se nada de će sljedeća turneja u kojoj je uključen i koncert u Sarajevu, biti jednako uspješna kao i dosadašnje.

http://www.sarajevo-x.com/clanak/081230069#komentari
Post Reply