Lopovluci u BH odbojci

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Pravi sportista

#1 Lopovluci u BH odbojci

Post by Pravi sportista »

ODBOJKAŠKI SAVEZ FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (Fax 035/315-421)
Disciplinski sudija – Nihad Valjevac

Co:
- Odbojkaški savez Bosne i Hercegovine (Fax: 033/552-890)
- Nadzorni odbor OS FBIH – Predsjednik Marijan Šimić (Fax: 035/ 852-300)
- Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona - kantonalni tužilac Mirzeta Begić (Fax: 035/306-114)
- Ministarstvo kulture i sporta FBiH (fax: 033/664-381)
- oni koje bi moglo zanimati (ukljucujuci citaoce ovog foruma)

U skladu sa članom 17. Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti OS FBIH, Emir (Kemal) Mulić iz Sarajeva, državni odbojkaški sudija i kandidat za međunarodnog odbojkaškog sudiju podnosi

DISCIPLINSKU PRIJAVU

Protiv Alije Fatića iz Tuzle, predsjednika OS FBIH i predsjednika Predsjedništva OS FBIH
.

Prijavljenog subjekta prijavljujem zbog disciplinskih prekršaja iz člana 14. stav 27., stav 29., stav 34. i stav 38. Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti OS FBIH (u daljem tekstu: Disciplinski pravilnik OS FBIH). Uskladu sa članom 15. stav 2. Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti OS FBIH pikrećem i postupak za utvrđivanje materijalne odgovornosti Alije Fatića zbog materijalne štete nanasene OS-u FBIH.

OPIS DISCIPLINSKOG PREKRŠAJA

Skupštini OS FBIH održanoj dana 31.05.2008.g. u Tuzli predsjednik OS FBIH je podnio lažni Finansijski izvještaj za 2007. godinu (prilaže se kao Prilog 1) koji je ova Skupština i usvojila. Izvještaj podnesen Skupštini je lažan i netačan obzirom da je Skupština obmanuta u vezi ostvarenih prihoda i troškova OS FBIH za 2007.g. gdje je prikazani iznos ostvarenih prihoda neopravdano i lažno umanjen za 34.383 KM, a iznos ostvarenih troškova za 29.774 KM u odnosu na finansijski izvještaj (Bilans uspjeha za period 01.01.-31.12.2007.godine iz godišnjeg obračuna OS FBIH za 2007. godinu, dostavlja se kao Prilog 2) koji je podnesen AFIP-u (Agencija za finansijske, informatičke i posredničke usluge, d.d. Sarajevo; to je agencija kojoj pravna lica sa područja FBIH predaju polugodišnje i godišnje obračune shodno važećim propisima) dana 25.02.2008.g. Do Priloga 2 došao sam u mjesecu junu na legalan način (zahvaljujući svom advokatu i Zakonu o slobodi pristupa informacijama). Ja sam čekao priloge 3 i 4 pa zato ova Prijava dosta kasni, ali sam ipak pripazio sam da ne nastupi zastara koja bi nastupila 30.11.2008.g. Obzirom da bi ova Disciplinska prijava (koju danas šaljem preporučenom poštom za Tuzlu) trebala biti primljena (zajedno sa dokazima) u kancelariju OS FBIH do ponedjeljka (u ponedjeljak je šaljem i putem faksa – za svaki slučaj) ima sasvim dovoljno vremena da ona stigne do (obližnjeg) Lukavca kako bi Disciplinski sudija OS FBIH (koji inače živi u Lukavcu) na vrijeme počeo voditi disciplinski postupak protiv osobe koja će možda probati da ovu Prijavu ne prosljedi onom kome je namjenjena.

Bilans uspjeha za 2007.godinu podnesen AFIP-u potpisan je od strane Alije Fatića i certificiranog računovođe Nevenke Ajanović (upoznali smo se putem telefona, svašta mi je žena napričala o Aliji Fatiću) i morao se (po Zakonu) nalaziti u arhivi OS FBIH te je isti (barem sa istim ukupnim ciframa) morao biti podnesen Skupštini OS FBIH na razmatranje i usvajanje. Međutim, to nije učinjeno, već je Skupštini OS FBIH održanoj 31.05.2008.g. podnešen lažni i netačni finansijski izvještaj (koji je članovima OS FBIH poslan tokom aprila i maja, prije održavanja Skupštine) sa ciljem da se Skupština obmane i da na vidjelo ne iziđu ogromne nezakonitosti, neracionalnosti i lopovluci u (prekoplanskom) trošenju sredstava OS FBIH i lihvarskoj naplati novca od klubova. Nesumnjivo je da je Alija Fatić u momentu slanja prijedloga Finansijskog izvještaja prema članovima OS FBIH i na sam datum održavanja Skupštine imao (ako on nije, pitam ko jeste?) u posjedu bilans uspjeha koji je bio podnio AFIP-u za 2007.godinu. Međutim, on (niti iko drugi) na samoj Skupštini OS FBIH nije upozorio prisutne delegate da je prethodno dostavljeni (u materijalima za Skupštinu) finansijski izvještaj netačan i nepotpun, tj. lažan. Ovim nečinjenjem Alija Fatić je zapravo dana 31.05.2008.g. (što je datum počinjenja prijavljenih disciplinskih prekršaja) počinio disciplinske prekršaje koje sam naveo na početku ove Prijave i gdje zahtjevam da se hitno protiv njega provede disciplinski postupak koji pokrećem ovom disciplinskom prijavom.

Iznos stvarnog umanjenja prihoda zapravo iznosi 45.096 KM obzirom da je u prihod po skupštinskom izvještaju uključen i „Prenos sredstava iz 2006.godine“ u iznosu od 10.713 KM što se nije moglo i smjelo uraditi po važećim MRS-ima (Međunarodni računovodstveni standardi) i MSFI-ima (Međunarodni standardi finansijskog izvještavanja) koji su obavezni za primjenu u BiH odnosno FBIH.

Na traženje (iznenada probuđenog) Nadzornog odbora OS FBIH nedavno je provedena revizija finansijskog poslovanja OS FBIH za 2007.godinu gdje (sad-zasad) imam ono što je dana 07.11.2008.g. objavljeno u dnevnom listu «San» (na 20. stranici), a što prilažem kao Prilog 3. Iz objavljenog u novinama (gdje finansijske iskaze opet potpisuje Alija Fatić) vidi se da je onaj bilans uspjeha podnesen AFIP-u (tj. Prilog 2) bio tačan (barem kada su u pitanju ukupni prihodi i troškovi, iskazana struktura prihoda je očito neadekvatna što je konstatovao i revizor u Bilješci 10), a da je finansijski izvještaj podnesen Skupštini OS FBIH bio lažan i neistinit iako je podnešen nakon podnošenja AFIP-u što je totalno neobjašnjivo, neopravdano i kriminalno.

Potrudio sam se i „operativnim radnjama“ saznao šta se zapravo krije iza „Prihoda iz budžeta“ koji su u Prilogu 2 i Prilogu 3 iskazani u bilansu uspjeha OS FBIH u iznosu 35.145 KM za 2007.godinu. U okviru Prijave (kao Prilog 4) dostavljam akt Ministarstva finansija Zeničko-Dobojskog kantona iz kojeg se vidi da je ovo Ministarstvo (vjerovatno po nalogu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport „ZE-DO“ kantona) tokom 2007.g. izvršilo 3 uplate u korist OS FBIH i to upravo u iznosu od 35.145 KM. Iz saznanja koje imam te iznosa i datuma uplata, jasno je da se ovdje radi o tome da su iz budžeta „ZE-DO“ kantona prema OS FBIH direktno vršene uplate na ime kotizacija, licenci (možda i registracija) za klubove sa prostora „ZE-DO“ kantona. Naravno ovi iznosi su morali biti pridruženi prihodima od kotizacija odnosno prihodima od licenci i registracija u finansijskom izvještaju podnesenom Skupštini OS FBIH. No tamo ih nema, pa preporučujem gdinu Valjevcu i gđi Begić da o tome «popričaju» sa Alijom Fatićem i Sejom Nazibegovićem.

Pomenut ću i da su (stvarno) ostvareni troškovi OS FBIH za 2007.godinu (vjerovatno) bili 125.344 KM dok je Skupština OS FBIH (kroz Finansijski plan OS FBIH za 2007.godinu) ovlastila Predjsedništvo da se smije potrošiti svega 72.676 KM. Pored toga, (očito lihvarski raspoloženo) Predsjedništvo OS FBIH je tokom 2007.godine od klubova (po osnovu članarina, kotizacija, licenci i registracija) naplatilo oko 126,5 hiljada KM (to se dobije kada se onom što je prikazano doda ono što nije prikazano – prihodi iz budžeta „ZE-DO“ kantona) iako su klubovi kroz Finansijski plan OS FBIH za 2007.godinu (usvojen na Skupštini OS FBIH održanoj 12.05.2007.g.) dozvolili da im se po navedenim osnovama naplati svega 65 hiljada KM. Predsjedništvo OS FBIH stvarno «pazi» klubove, a Nadzorni odbor stvarno «pazi» na zakonitost rada Predsjedništva.

Gore navedeno suštinski važi i za 2006. godinu gdje mi stvarno nije jasno zašto nije urađena revizija poslovanja za tu godinu kada je očito da je za tu godinu (a možda i za 2005.godinu) Skupštini OS FBIH podnesen lažni finansijski izvještaj. Kada se saberu uplate iz budžeta ZE-DO kantona prema OS FBIH za 2006. godinu dobije se iznos od 31.400 KM koji je (gle čuda!) isti kao iznos koji ćete pod stavkom Prihodi iz budžeta i koloni Prethodna godina naći u Prilogu 2. Baš se pitam da li bi bez mojih istraživačkih aktivnosti klubovi članovi OS FBIH ikad saznali da je iz budžeta ZE-DO kantona tokom 2008.godine u korist OS FBIH uplaćeno 39.175 KM i da li bi klubovi ikada saznali kako su te pare potrošene tj. u čiji su džep otišle. Iz navedenih razloga preporučujem Nadzornom odboru OS FBIH da zatraži reviziju finansijskog poslovanja OS FBIH i za 2005. i 2006. godinu, tim prije što je aktuelni Nadzorni odbor OS FBIH u mandatu od proljeća 2006. godine.

Zbog svega pobrojanog smatram da je Alija Fatić kao direktno odgovorno lice počinio više disciplinskih prekršaja nabrojanih iz člana 14. Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti OS FBIH koje sam naveo na početku Prijave gdje posebno ističem sticanje protupravne imovinski koristi na račun (bolje reći na štetu) OS FBIH. Sam Alija Fatić očito zna da su hiljade KM pronevjerene po osnovu njegovih i Efendićevih marifetluka (turneje po BiH i šire kao i druge „IMT“ fore i fazoni) pa zato nije ni htio da približno isti iznos prihoda bude uvršten u finansijski izvještaj predočen Skupštini. Što se tiče stava 38. iz člana 14. smatram da je u postupanju Alije Fatića bilo elemenata sljedećih krivičnih djela iz Krivičnog zakona FBIH:
- Nesavjesno privredno poslovanje iz člana 242. KZ FBIH
- Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. KZ FBIH
- Izrada lažne bilanse iz člana 249. KZ FBIH
- Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava iz člana 261. KZ FBIH
- Prijevara iz člana 294. KZ FBIH
- Zloupotreba položaja ili ovlašćenja iz člana 383. KZ FBIH
- Krivotvorenje službene isprave iz člana 389. KZ FBIH
Kada bih imao uvid u finansijsku dokumentaciju OS FBIH moglo bi se naći još koje djelo, a ja sam ga za navedena djela prijavio početkom mjeseca jula i nijedna od ovih optužbi nije za sada odbačena.

Pored disciplinske odgovornosti Alije Fatića, tražim da se utvrdi i njegova materijalna odgovornost u ovom slučaju. Sve i da su neprikazane utrošene pare OS FBIH potrošene legalno (za što postoji vjerovatnoća jednaka onoj da mi Alija Fatić omogući uvid u cjelokupnu finansijsku dokumentaciju OS FBIH), podnošenje lažnog finansijskog izvještaja Skupštini dovelo je do potrebe za revizijom koja je sigurno koštala minimalno 1.500 KM. Iako su Fatić i njegovi ortaci iz Predsjedništva sigurno zamislili da i ceh/račun za reviziju plate klubovi bilo bi sasvim normalno, logično i zakonito da račun za revizuju snose ili Fatić lično ili da se on «utali» sa onima koji su također odgovorni za podnošenje lažnog finansijskog izvještaja. Iz tih razloga tražim od Disciplinskog sudije OS FBIH da utvrdi iznos materijalne štete (nemojte zaboraviti troškove objavljivanja oglasa u novinama) koja je počinjenim prekršajima direktno uzrokovana po OS FBIH i da po provedenom postupku odluči o odgovornima za tu štetu koje je definitivno nastala zbog falsifikovanja finansijskog izvještaja prema Skupština. Da toga nije bilo ne bi bilo ni vršenja revizije koja inače nije obavezna po Zakonu za udruženja tipa OS FBIH.

ZAVRŠNE PREDSTAVKE

Nadam se da će Disciplinski sudija OS FBIH ozbiljno i savjesno razmotriti ovu prijavu (ako ista uopšte stigne do njega preko kancelarije OS FBIH) i provesti pravičan disciplinski postupak propisan Disciplinskim pravilnikom OS FBIH. Svjestan sam da mu neće biti lako, jer o njegovoj sudbini odlučuje opet niko drugi nego Alija Fatić. Ja sam priložio čvrste i kvalitetne dokaze i učinio nešto što je zapravo još davno morao učiniti (po službenoj dužnosti) Nadzorni odbor OS FBIH, odnosno njegov Predsjednik Marijan Šimić. Ne želeći (bar ovaj put) da ga napadam, moram vas obavjestiti da sam o lažiranju finansijskih izvještaja Šimića obavjestio (faksom i e-mailom, priloživši Priloge 1 i 2) još sredinom mjeseca augusta. Po službenoj dužnosti Šimić je već davno morao
- podnijeti disciplinsku prijavu sličnu ovoj
- podnijeti krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, a možda i tužbu protiv Alije Fatića zbog protupravnog sticanja na štetu OS FBIH
Ne vjerujem da je Šimić to učinio niti da je to učinio ijedan od (manus manum lavat) članova Predsjedništva OS FBIH. Poslat ću mu ovu Prijavu i u elektronskoj formi na e-mail pa neka sastavi i svoju. Inače, ja sam krivičnu prijavu zbog podnošenja lažnih izvještaja podnio u roku od 15 dana od dana kada sam dobio dokaze o lažnom izvještavanju Skupštine OS FBIH. Nedavno sam je proširio na sve članove Predsjedništva OS FBIH koji su svakako odgovorni u ovom slučaju, a niko se, izuzimajući Fahira Muftića, nije dosjetio da podnese ostavku i prijavi Aliju Fatića zbog evidentnog kriminala.

Meni su u Prilogu 4 posebno svidjelo što je i sama revizorska kuća utvrdila da bi OS FBIH trebao biti PDV obveznik (pogledati sažetak Bilješke 10). Time je potvrđeno da sam apsolutno bio u pravu što sam krajem oktobra mjeseca dvjema nadležnim institucijama dostavio krivičnu prijavu protiv «odgovornih» lica OS FBIH gdje sam prijavio utaju nekih cca 35 hiljada KM PDV-a od 2006.godine naovamo.

Obzirom da još uvijek ne znam šta se desilo sa mojom Disciplinskom prijavom protiv Alije Fatić podnešenom 07.11.2007.g. (nije greška u godini, stvarno sam je podnio prije 380 dana i još nemam odgovora), očekujem da i ova Prijava ne stigne tako lako i brzo do onog kome je namjenjena. Zato je šaljem (uz dokaze o dostavi preporučenom poštom na adresu i na faks kancelarije OS FBIH) na pažnju nekim institucijama.

Sportski pozdrav

Sarajevo, 21.11.2008.godine
Podnosiilac prijave:

Emir Mulić, kandidat za međunarodnog odbojkaškog sudiju

Prilozi – dokazi: (koga zanimaju neka mi se javi na [email protected])
1. Finansijski izvještaj OS FBIH za 2007. godinu podnesen Skupštini OS FBIH
2. Bilans uspjeha za 2007.godinu podnesen AFIP-u 25.02.2008.godine
3. Skraćeni godišnji izvještaj o poslovanju OS FBIH za 2007. godinu sa Nezavisnim mišljenjem revizije (iz dnevne novine „San“ od 07.11.2008.g.)
4. akt Ministarstva finansija Zeničko-Dobojskog kantona br. 07-1766/08/NT od 10.11. 2008.g.
SPORTISTA

#2 Re: Lopovluci u BH odbojci

Post by SPORTISTA »

Kažu ima Vanredna Skupština OSFBIH(AOSFBIH),kako li se već zove,na kojoj je tema lopovluk. Valjda će se na "demokratski način" sve riješiti
Pravi sportista

#3 Re: Lopovluci u BH odbojci

Ej sta se tek otkrilo nakon sto su se dobile informacije iz Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Fatic, njegova kcerka i Sead Nazibegovic su godinama varali to Ministarstvo i fakturisali (kroz 9 laznih i preuvelicanih faktura) im nekih 50-ak hiljada KM vise nego su trebali. Mnogo od dokaza te pljacke mozete vidjeti na http://www.sportsport.ba
SPORTISTA

#4 Re: Lopovluci u BH odbojci

Post by SPORTISTA »

I BI SKUPŠTINA SAVEZA ?????????????? PROMJENIŠE I NADZORNI.
Pravi sportista

#5 Re: Lopovluci u BH odbojci

evo ko nam predstavlja odbojku u evropi i svijetu: dokazane varalice i kriminalci. A "visokomoralni" (1992.godine bio na visokom polozaju u MUP RS, detasman Modrica) predsjednik saveza (koji je bio potrpedsjednik u vrijeme kada je OS BIH kaznjen od CEV-a) se kao ne sjeca da je Savez kaznjen sa 350 Eura zbog Faticev jezickih (ne)sposobnosti.

"
Fatić predstavlja BiH u Evropi iako ne zna nijedan strani jezik
Odbojkaški savez BiH već je jednom bio kažnjen s nekoliko stotina eura upravo zbog toga što je Fatić bio vođa puta...
26.12.2008. 13:00
Za vođu puta bh. ženske reprezentacije na turniru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Sloveniji od 9. do 11. januara Upravni odbor Odbojkaškog saveza BiH odredio je Aliju Fatića, predsjednika OS Federacije BiH.

Emir Mulić, međunarodni odbojkaški sudija, pita se kako to da OSBiH baš svaki put sa muškom ili sa ženskom reprezentacijom šalje Fatića te kako je moguće da nas Fatić predstavlja u Evropi iako ne zna nijedan strani jezik.

- Istina je da mu u Sloveniji i ne treba neki strani jezik. Stvar je u tome da Fatić već godinama putuje Evropom sa našim timovima i da nas bruka po svijetu, jer ne zna ni elementarne riječi engleskog. Kako neko može biti tim-menadžer a da ne zna barem jedan strani jezik?

No, čelnicima OSBiH to, izgleda, ništa ne znači. Odbojkaški savez BiH već je jednom bio kažnjen s nekoliko stotina eura upravo zbog toga što je Fatić bio vođa puta i što nije znao engleski. Desilo se to 2006. na turniru u Bukureštu, gdje su igrane kvalifikacije za žensko Evropsko prvenstvo - kaže Mulić te dodaje:

- Nikada niko u OSBiH nije odgovarao, ni materijalno ni disciplinski, zbog te kazne, ali je to, očito, bila dobra preporuka da najveći kriminalac bh. odbojke ponovo bude poslan da bruka odbojku i našu zemlju na međunarodnoj sceni.

Milutin Popović, predsjednik OSBiH i predsjednik Upravnog odbora ovog Saveza, kazao je kako ove, ali ni prošle godine, nisu plaćali nikakve kazne, dok za 2006. ne zna.

- Nisam u toku, ne znam da se to desilo i da je postojala neka kazna zbog Fatića. Ne isključujem da nije postojala niti tvrdim da jeste, jer zaista nisam siguran. Iako mislim da bih se, da je neka drastična kazna u pitanju, valjda sjetio - kazao je Popović.

MUP provodi istragu

Fatića je, inače, prije nekoliko dana Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona prijavilo nadležnom MUP-u zbog lažnih faktura i potkradanja ove ustanove, koja podmiruje obaveze klubova sa područja ovog kantona prema Odbojkaškom savezu FBiH.

- U MUP je stigla prijava protiv odgovornih osoba OS FBiH, na čelu sa predsjednikom Alijom Fatićem, zbog određenih nezakonitosti u radu i sačinjavanja lažnih faktura. U skladu sa zakonom, u narednim ćemo danima izvršiti provjere i, ako se pokaže da su podaci Ministarstva tačni, preuzet ćemo mjere radi dokazivanja počinjenog krivičnog djela te utvrditi krivičnu odgovornost prijavljenih osoba ako bude postojala - kazala je za "Dnevni avaz" Aldina Ahmić, portparolka komesara MUP-a ZDK.

Autor: M. S.
Pravi sportista

#6 Re: Lopovluci u BH odbojci

i dalje nema nikakvog odogovra na disciplinsku prijavu sa pocetka ove teme. Zato ce i disciplinski sudija fasovat krivicnu.
Post Reply