LOOK FOR MADDIE

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

amrino wrote:Meni je generalno nebulozno ici na godisnji odmor sa tako malom djecom...ali eto...Mislim da je nikada nece naci- u vecini slucajeva je tako. Zao mi je roditelja bez obzira na sve... :(
sto ti je nebulozno ici sam malom djecom na godisnji odmor :-)
zena21

Post by zena21 »

amrino wrote:Meni je generalno nebulozno ici na godisnji odmor sa tako malom djecom...ali eto...Mislim da je nikada nece naci- u vecini slucajeva je tako. Zao mi je roditelja bez obzira na sve... :(
A zasto :?
tempora

Post by tempora »

Pa sada bas ne znam, koliko se ljudi oslanjanju na okolinu ovdje gdje ja zivim.Stranci mozda da, ( jer i studije pokazuju da mnogo zena stranaca bira porodicu mimo posla tj stavlja prioritet u odgoju) samim time sto imaju veci broj rodbine koja moze da "uleti" i pricuva dijete.Ono Holandjana sto ja znam, uglavnom je prepusteno samo sebi ili djecijim vrticima, dadiljama i slicno. A sistem skolovanja i vrtica je takav, da sa poslom i obavezama moras dobro manevrisati kako bi dijete tri puta dnevno odveo ili vratio iz skole! Jer ga vodis izjutra rano, pa ides po njega oko 12, pa ga vodis kuci, pa opet ides u 1.15 vracas ga u skolu/predskolsko, pa opet ides po njega! Vlada sada pokusava promijeniti taj sistem i olaksati roditeljima koji rade-tj majkama! Razlog zbog cega cini mi se preko 70% zena radi part-time.

Mislim mi gledamo iz svoje perspektive.Sto je nama nenormalno tj ono sto se podrazumijeva, ne moze se upriliciti i na drugo podneblje!Postoje drukciji sistemi i nacini zivota i ljudi se snalaze na sve moguce nacine.Sistem rodbine tj rodbinskih veza nije kao kod nas! A ni nacin odgoja! Niti prioriteti u odgoju! O cemu se rijetko prica!
mamica papucarka

tempora wrote:Pa sada bas ne znam, koliko se ljudi oslanjanju na okolinu ovdje gdje ja zivim.Stranci mozda da, ( jer i studije pokazuju da mnogo zena stranaca bira porodicu mimo posla tj stavlja prioritet u odgoju) samim time sto imaju veci broj rodbine koja moze da "uleti" i pricuva dijete.Ono Holandjana sto ja znam, uglavnom je prepusteno samo sebi ili djecijim vrticima, dadiljama i slicno. A sistem skolovanja i vrtica je takav, da sa poslom i obavezama moras dobro manevrisati kako bi dijete tri puta dnevno odveo ili vratio iz skole! Jer ga vodis izjutra rano, pa ides po njega oko 12, pa ga vodis kuci, pa opet ides u 1.15 vracas ga u skolu/predskolsko, pa opet ides po njega! Vlada sada pokusava promijeniti taj sistem i olaksati roditeljima koji rade-tj majkama! Razlog zbog cega cini mi se preko 70% zena radi part-time.

Mislim mi gledamo iz svoje perspektive.Sto je nama nenormalno tj ono sto se podrazumijeva, ne moze se upriliciti i na drugo podneblje!Postoje drukciji sistemi i nacini zivota i ljudi se snalaze na sve moguce nacine.Sistem rodbine tj rodbinskih veza nije kao kod nas! A ni nacin odgoja! Niti prioriteti u odgoju! O cemu se rijetko prica!
Tempora, ja ne poznajem niti ijednu zenu u Austriji (majku djece ispod sedam godina) da radi osam sati dnevno.
Znaci, kada se zavrsi porodiljni (ovdje traje 2, 5 godine), zene idu na posao od 08-12 h dokle su im djeca u vrticu. Neke rade nocne smjene, ali isto tako nekih 30-50 % radnog vremena.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

Post by hrasno38 »

Djeca ove dobi se ne ispustaju iz vida niti jedne sekunde ali naravno se to moze raditi da oni i ne primjete i da ipak osjete neku samostalnost. Ima masa primjera gdje se iz aviona vidi roditeljski nemar jer sta god da napravi dijete uzrasta do 10 godina njegova krivica je minorna i najveca krivica se pripisuje roditeljima. Ostaviti dijete samo u sobi i otici vecerati je najbolji primjer toga jer nije bitno koliko je metara u pitanju ako ti dijete nije na oku. Naravno svi mi smo ubijedjeni da je nase dijete dovoljno pametno da ne napravi neku glupost i da ono moze da bude samostalno sto je apsolutno netacno. Za ovo sto se desilo u Portugalu za mene su 100% krivi roditelji ali sad je tesko ispravljati greske. Neka samo mole boga da je dijete kidnapovano i da ce slucaj rijesiti parama. Sve drugo moze biti strasni horor.
Boom964

Post by Boom964 »

jao ne mogu vjerovati komentarima pojedinim ovdje....LJUDI OVO SE MOZE DESITI SVAKOME...aman da ste uz dijete 24 sata....ljudi koji kidnapuju malu dijecu su profesionalci....najlakse je osudjivati ....niko (fala bogu) pojma nema kako je to kada vam dijete nestane.......dijeca spavaju u sobi, roditelji na terasi (primjer), kontrolisu ih , itd...da li su roditelji krivi sto su sjedili na terasi dok djeca spavaju.......Tacno da postoji i roditeljski nema u nekim slucajevima....ali osudjivati napamet a da pri tom pojma nemamo o cemu je rijec!......Najvaznija stvar je to malo dijete i kako ga pronaci a ne sta su roditelji radili.....ljudi moji pa oni su odvoljno kaznjeni ne trebaju im jos nasi komentari.....valja zivjeti stim i valja ako se to dijete uloziti nadljudske napore da to dijete izraste u zdravu normalnu djevojku!....
mamica papucarka

ja ne znam sta se ima zlocinac komentirat.
Njega treba uhvatit za muda i objesit za drvo :x
Boom964

Post by Boom964 »

nas najveci problem i jeste u tome sto smo uvijek vise okrenuti zlocincima nego zrtvama!
zena21

Post by zena21 »

Boom964 wrote:jao ne mogu vjerovati komentarima pojedinim ovdje....LJUDI OVO SE MOZE DESITI SVAKOME...aman da ste uz dijete 24 sata....ljudi koji kidnapuju malu dijecu su profesionalci....najlakse je osudjivati ....niko (fala bogu) pojma nema kako je to kada vam dijete nestane.......dijeca spavaju u sobi, roditelji na terasi (primjer), kontrolisu ih , itd...da li su roditelji krivi sto su sjedili na terasi dok djeca spavaju.......Tacno da postoji i roditeljski nema u nekim slucajevima....ali osudjivati napamet a da pri tom pojma nemamo o cemu je rijec!......Najvaznija stvar je to malo dijete i kako ga pronaci a ne sta su roditelji radili.....ljudi moji pa oni su odvoljno kaznjeni ne trebaju im jos nasi komentari.....valja zivjeti stim i valja ako se to dijete uloziti nadljudske napore da to dijete izraste u zdravu normalnu djevojku!....
Svaka cast na postu
Dori

Post by Dori »

Strasno!
Sreca imaju veliku podrsku medija i javnosti i iskreno se nadam da ce naci malu zivu i zdravu sto prije.
Uzas!

Sjecam se malog Maka. To je stvarno bilo nevjerovatno :(
amrino

Post by amrino »

zena21 wrote:
Pa generalno- jer je to vise umor nego odmor...Ni odrasli ne podnose ovo sunce- svaki drugi covjek je dobio alergiju na sunce- mogu misliti kako je tek maloj djecici...Pa onda put...generalno mislim da je to umaranje i roditelja i djece...Ici na put preko svijeta s tri male bebe mi je nebulozno...

P.S ovo mislim- nevezano za ovaj slucaj
Last edited by amrino on 21/05/2007 12:23, edited 1 time in total.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

sada je najvaznije da se dijete pronadje i da se akcija prosiri i na drugu nestalu djecu. Panoi po robnim kucama i raskrsnicama, senzibiliziranje javnosti u svim zemljama Europe. Svako bi se trebao osvrnuti oko sebe i ukoliko primjeti nesto cudno alarmirati policiju. Slucaj Natashe Kampusch pokazuje da je moguce godinama drzati dijete u kuci da cak ni familija to ne primjeti. Ne dozvolimo
Boom964

Post by Boom964 »

amrino wrote:
zena21 wrote:
Pa generalno- jer je to vise umor nego odmor...Ni odrasli ne podnose ovo sunce- svaki drugi covjek je dobio alergiju na sunce- mogu misliti kako je tek maloj djecici...Pa onda put...generalno mislim da je to umaranje i roditelja i djece...Ici na put preko svijeta s tri male bebe mi je nebulozno...
Ja zaista neznam sta je tu nebulozno. Ja sam svoje dijete rodila da budem s njom i da uzivam na odmoru s njom pa maka isli i na kraj svijeta....Izvini ali meni je nebulozno imati djecu i ne voditi ih sa sobom na odmor jer zaboga to je umarajuce .....zaista neznam kako drugi ali meni je to uzivanje...!
amrino

Post by amrino »

Boom964 wrote:
amrino wrote:
zena21 wrote: A zasto :?
Ja zaista neznam sta je tu nebulozno. Ja sam svoje dijete rodila da budem s njom i da uzivam na odmoru s njom pa maka isli i na kraj svijeta....Izvini ali meni je nebulozno imati djecu i ne voditi ih sa sobom na odmor jer zaboga to je umarajuce .....zaista neznam kako drugi ali meni je to uzivanje...!
Nisam mislila da treba ici bez djece na odmor- Boze sacuvaj...Ja cu radije pricekati da djete poraste za takav poduhvat. Do tada- ima izletista i u blizini kuce...Svako ima pravo na svoje misljenje.
mamica papucarka

Boom964 wrote:jao ne mogu vjerovati komentarima pojedinim ovdje....LJUDI OVO SE MOZE DESITI SVAKOME...aman da ste uz dijete 24 sata....ljudi koji kidnapuju malu dijecu su profesionalci....najlakse je osudjivati ....niko (fala bogu) pojma nema kako je to kada vam dijete nestane.......dijeca spavaju u sobi, roditelji na terasi (primjer), kontrolisu ih , itd...da li su roditelji krivi sto su sjedili na terasi dok djeca spavaju.......Tacno da postoji i roditeljski nema u nekim slucajevima....ali osudjivati napamet a da pri tom pojma nemamo o cemu je rijec!......Najvaznija stvar je to malo dijete i kako ga pronaci a ne sta su roditelji radili.....ljudi moji pa oni su odvoljno kaznjeni ne trebaju im jos nasi komentari.....valja zivjeti stim i valja ako se to dijete uloziti nadljudske napore da to dijete izraste u zdravu normalnu djevojku!....
Boom, sve stoji sto si ti rekao. Medjutim, cinjenica je da se vremena mijenjaju. Nije vise vrijeme kada su se djeca mogla po cijeli dan igrat u avliji bez roditeljskog nadzora.
Vremena su takva da je sve vise manijaka koji ce vlastitu mater prodat za 100 Eura.
Naravno da mi je zao roditelja. Ne smijem ni pomislit kako im je, a kako je tek zrtvi.
I molim Boga da se djevojcica bez vecih posljedica vrati svojim roditeljima, a zlocinci osude.
amrino

Post by amrino »

Slazem se.
Nadam se da ce naci malu... :(
Boom964

Post by Boom964 »

Amrino:
Naravno da ima pravo na misljenje svako :) ja sam samo rekla svoje misljenje. Meni je to nesto predivno a najbolje je kad su male bebe :-D ..

Mamica31:
Slazem se u potpunosti da su vremena drugacija ali drugacija u smislu da se sada o tome vise prica i da su ti bolesnici usavrsili svoje vjestine kidnapovanja upravo jer im to vise u tisini nemoze prolaziti. Ne znaci da ovoga nije bilo ranije...Ja sam dosta starija i prije 30-tak godina bilo je otimanja djece, pedofilije itd....ali prosto tada se nije govorilo o tome.....nazalost u moje vrijeme djeca su u vecini slucajeva bila kriva i to je zalosno...sada su ta djeca odrasla i ne mogu ni zamisliti kako se osjecaju i u sta su izrasli!
Pearl

Post by Pearl »

jedno je biti na terasi ili kuhati rucak, a drugo je biti u kafani...ako su im djeca na odmoru "smetala", trebali su ih ostaviti sa roditeljima...
moji roditelji su na svoje zelje i "potrebe" na moru, izletima, sankanjima itd prilagodili situaciji - da ne idu sami, vec sa dvoje male djece..

nadam se da ce curicu pronaci.. bar imaju svu medijsku paznju.. samo bi bilo super da svako nestalo dijete moze imati isti tretman...
Boom964

Post by Boom964 »

Pearl wrote:
jedno je biti na terasi ili kuhati rucak, a drugo je biti u kafani...ako su im djeca na odmoru "smetala", trebali su ih ostaviti sa roditeljima...
moji roditelji su na svoje zelje i "potrebe" na moru, izletima, sankanjima itd prilagodili situaciji - da ne idu sami, vec sa dvoje male djece..

Roditelji mogu biti i pored njih u krevetu a da djeca opet nestanu....u tome je poenta ! To su profesionalci koji nista drugo ne rade nego planiraju sljedecu zrtvu a mi to nazalost ne vidimo .....sve dok se (nedaj boze ) neko ne nadje u toj situaciji!!! Zato nemojmo osudjivati nego pruzimo podrsku svako prema svojim mogucnostima toj maloj djevojcici i svoj ostalo djecici koji su zrtve idiota i bolesnika!
tempora

Post by tempora »

Boom964 wrote:Amrino:
Naravno da ima pravo na misljenje svako :) ja sam samo rekla svoje misljenje. Meni je to nesto predivno a najbolje je kad su male bebe :-D ..

Mamica31:
Slazem se u potpunosti da su vremena drugacija ali drugacija u smislu da se sada o tome vise prica i da su ti bolesnici usavrsili svoje vjestine kidnapovanja upravo jer im to vise u tisini nemoze prolaziti. Ne znaci da ovoga nije bilo ranije...Ja sam dosta starija i prije 30-tak godina bilo je otimanja djece, pedofilije itd....ali prosto tada se nije govorilo o tome.....nazalost u moje vrijeme djeca su u vecini slucajeva bila kriva i to je zalosno...sada su ta djeca odrasla i ne mogu ni zamisliti kako se osjecaju i u sta su izrasli!

Imas apsolutno pravo, no mene vise brine cinjenica, da si ljudi iz svoje perspektive dozvole komentarisati stvari koje nisu uslovljene samo podnebljem i sistemom u kojem mi zivimo! Svi mi na svoj nacin, zelimo najbolje svojoj djeci.Valjda i tudjoj? U sklopu svojih mogucnosti, koje podrazumijevaju i mentalne i fizicke i materijalne mogucnosti.
Ali postoji i jedan segment koji ukljucuje i podneblje u prioritetima i nacinu odgoja!
Ako se ne varam, vise od 200 miliona djece na ovom svijetu, ne ide u skolu, vec radi-sto kroz robstvo, sto kroz potrebe roditelja da si omoguce zivljenje.U nekim zajednicama djeca su bogatstvo i sigurnost u starijim danima a u nekim djeca su neki drugi odabir.U nekim sredinama roditelji djecu uce da budu poslusni, da iskazuju postovanje i da se brinu za svoje najblize, dok u nekim sredinama djeca se uce samostalnosti.
Ova situacija je meni licno interesantna ( nadam se da ne zvuci bizarno!) jer se kroz nju povuklo pitanje boljeg/losijeg odgoja u dvije zemlje kroz nekakve "kulturne" razlike.
Kako se govori, Portugal, vecinski orkivljuje roditelje za pocinjenu gresku, dok Engleska u tome ne vidi neki problem? No jedno je izvjesno, valjda? Da roditelji u bilo kojem dijelu svijeta,( naravno ne i svi!) zele svojoj djeci najbolje? I da njihovi odabiri nisu samo dio mogucnosti nego i sistema u kojem zive?
Hocu samo da kazem, postoji mogucnost, da su ovi roditelji, mozda po automatizmu svoga zivljenja, jednostavno odlucili da djecu ostave u sobi jer su se osjecali sigurnima?
Ljudima iz moje sredine, domicilnim Holandjanima, apsurdno je da moje dijete spava u istoj sobi gdje i ja, jer oni smatraju da ce se tako dijete razmaziti i da ce biti ovisnije o meni! :?
Nekih 70tih godina, pedagogija je propagirala puku njegu sa sto manje dodira sto je podrazumijevalo zadovoljavanje osnovnih djecijih potreba bez puno emocija i mazenja jer to navodno nije dobro za psihicki razvoj djeteta.Taj stav se izmjenio.Ali je puno djece zivjelo u toj kalvinistickoj klimi.

Vec sam rekla, da po istrazivanjima zene stranci imaju prioritet u odgoju ( u Holandiji, za druge zemlje ne znam i nemam podatke) dok zapadne zene zele kombinaciju majcinstva i karijere.Ni jedno ni drugo za mene nije upitno, vec pokusaj da se objasni nacin i pristup u odgoju koji se zna kositi sa mojim odabirima spram tudjih i da tu dolazi do zbrke-pa i do ovakvih komentara.
Boom964

Post by Boom964 »

tempora wrote:

Mamica31:

Razumijem u potpunosti i ne mogu a da se u nacelu ne slozim s tobom....Svi smo mi jedinke za sebe i ono sto meni predstavlja sigurnost ne znaci da predstavlja i tebi ili obratno..isto tako ne znaci da smo obije u krivu. Cinjenica koja mene zabrinjava a i pitanje koje se samo namece je : koliko mi zasita jesmo sigurni bez obzria da li je to sigurnost vidjena mojim ili nekim drugim ocima?....I ono najvaznije : sta radimo po tom pitanju?....tu po meni lezi sustina problema koji ne mislim da je rijesiv bar ne tako brzo!

Imas apsolutno pravo, no mene vise brine cinjenica, da si ljudi iz svoje perspektive dozvole komentarisati stvari koje nisu uslovljene samo podnebljem i sistemom u kojem mi zivimo! Svi mi na svoj nacin, zelimo najbolje svojoj djeci.Valjda i tudjoj? U sklopu svojih mogucnosti, koje podrazumijevaju i mentalne i fizicke i materijalne mogucnosti.
Ali postoji i jedan segment koji ukljucuje i podneblje u prioritetima i nacinu odgoja!
Ako se ne varam, vise od 200 miliona djece na ovom svijetu, ne ide u skolu, vec radi-sto kroz robstvo, sto kroz potrebe roditelja da si omoguce zivljenje.U nekim zajednicama djeca su bogatstvo i sigurnost u starijim danima a u nekim djeca su neki drugi odabir.U nekim sredinama roditelji djecu uce da budu poslusni, da iskazuju postovanje i da se brinu za svoje najblize, dok u nekim sredinama djeca se uce samostalnosti.
Ova situacija je meni licno interesantna ( nadam se da ne zvuci bizarno!) jer se kroz nju povuklo pitanje boljeg/losijeg odgoja u dvije zemlje kroz nekakve "kulturne" razlike.
Kako se govori, Portugal, vecinski orkivljuje roditelje za pocinjenu gresku, dok Engleska u tome ne vidi neki problem? No jedno je izvjesno, valjda? Da roditelji u bilo kojem dijelu svijeta,( naravno ne i svi!) zele svojoj djeci najbolje? I da njihovi odabiri nisu samo dio mogucnosti nego i sistema u kojem zive?
Hocu samo da kazem, postoji mogucnost, da su ovi roditelji, mozda po automatizmu svoga zivljenja, jednostavno odlucili da djecu ostave u sobi jer su se osjecali sigurnima?
Ljudima iz moje sredine, domicilnim Holandjanima, apsurdno je da moje dijete spava u istoj sobi gdje i ja, jer oni smatraju da ce se tako dijete razmaziti i da ce biti ovisnije o meni! :?
Nekih 70tih godina, pedagogija je propagirala puku njegu sa sto manje dodira sto je podrazumijevalo zadovoljavanje osnovnih djecijih potreba bez puno emocija i mazenja jer to navodno nije dobro za psihicki razvoj djeteta.Taj stav se izmjenio.Ali je puno djece zivjelo u toj kalvinistickoj klimi.

Vec sam rekla, da po istrazivanjima zene stranci imaju prioritet u odgoju ( u Holandiji, za druge zemlje ne znam i nemam podatke) dok zapadne zene zele kombinaciju majcinstva i karijere.Ni jedno ni drugo za mene nije upitno, vec pokusaj da se objasni nacin i pristup u odgoju koji se zna kositi sa mojim odabirima spram tudjih i da tu dolazi do zbrke-pa i do ovakvih komentara.
Boom964

Post by Boom964 »

tempora wrote:

Mamica31:

Razumijem u potpunosti i ne mogu a da se u nacelu ne slozim s tobom....Svi smo mi jedinke za sebe i ono sto meni predstavlja sigurnost ne znaci da predstavlja i tebi ili obratno..isto tako ne znaci da smo obije u krivu. Cinjenica koja mene zabrinjava a i pitanje koje se samo namece je : koliko mi zasita jesmo sigurni bez obzria da li je to sigurnost vidjena mojim ili nekim drugim ocima?....I ono najvaznije : sta radimo po tom pitanju?....tu po meni lezi sustina problema koji ne mislim da je rijesiv bar ne tako brzo :sad:
Vingo

Post by Vingo »

Malodobnu djecu ne ostavljajte samu bez nadzora
Povodom tragičnog događaja u Krbavici, u kojem je život izgubilo dvoje djece te drugih tragičnih stradanja djece učestalih u zadnje vrijeme, pravobraniteljica za djecu ponavlja apel upućen svim roditeljima u kolovozu prošle godine.

Pravobraniteljica poziva roditelje da svoju malodobnu djecu ne ostavljaju samu bez nadzora odrasle osobe.

Nesreće u kojima stradavaju djeca nažalost su dio naše svakodnevice i uz sav oprez one se događaju i kad su roditelji prisutni. No, ostavljanje djece bez adekvatnog nadzora pojačava opasnost da će se nesreća dogoditi i da će njezine posljedice po dijete biti veće. Vodeći se upravo tim saznanjima Obiteljski zakon je člankom 94. odredio da su na prvom mjestu roditelji dužni čuvati i njegovati dijete i skrbiti za njegove potrebe te da ne smiju dijete predškolske dobi ostaviti bez nadzora odrasle osobe. Svrha je ove odredbe da se spriječe slučajevi unesrećivanja djeteta te je za roditelje koji tu svoju dužnost ne ispunjavaju previđeno izricanje neke od mjera obiteljskopravne zaštite.

Današnji tempo života nameće mnogobrojne obveze i često se roditelji mogu naći u situaciji da moraju bar nakratko ostaviti dijete, no tada treba zamoliti osobu od povjerenja da ga pripazi. Nikada se ne smije ostaviti malo dijete samo u kući, pa čak ni za kratko vrijeme jer su ponekad i sekunde dovoljne da se dogodi tragedija.

Da bi se djeca zaštitila, uz roditeljsku skrb, potrebna je briga i šire društvene zajednice te apeliramo i na sve one koji imaju saznanja o tome da roditelji svojoj djeci ne pružaju adekvatnu skrb i sigurno okruženje da o tome obavijeste nadležna tijela.

http://www.pravobraniteljzadjecu.hr

Ima li neko pri ruci obiteljski zakon BIH? Ili UK?
pljuskavica

Post by pljuskavica »

vingo, u potpunosti se slazem...mislim da ce ako Bog da i ova djevojcica dodje ziva i zdrava svojim roditeljima (ne mogu ni da razmisljam o onom drugom) po nekom Zakonu ovi roditelji odgovarati za to sto su djecu ostavili bez nadzora. Da se to desilo u njihovoj kuci dok su pili kafu na terasi ne bi vjerovatno odgovarali, ali tim zlocincima i profesionalcima o kojima svi pricamo, ne treba ostaviti ni jedan sekund dovoljno prostora da djeluju-na to djeca od 4 i 2 godine sigurno imaju pravo-na zastitu svojih roditelja. 100 metara-meni je kad biram ljetovanje udaljenost od plaze 100 metara iskljucujuci faktor, a ostaviti dijete tako daleko od sebe...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

idi na doticni website...
pise da se svaki dan pomole za maddy, a onda mama ode optrchi par krugova i time se hvali...
izvini, meni je sve to debilno...
Post Reply